Má manžel nárok na dovolenou, když mu žena porodí

lenkalenka666
27. únor 2015

Ahoj holky, nevíte nebo neslyšely jste o tom, že by měl mít muž v práci na tři dny dovolenou když mu žena porodí? Manžel s tím přišel, ale nikde jsem o tom neslyšela. Nebo měl by nárok na něco jiného, pokud by se mnou a s prckem byl po porodu doma, aby mi pomohl? Moc děkuji za odpověď, pokud někdo víte.

veeeraf
27. únor 2015

myslim, že je to jen jeden den na porod

jolima
27. únor 2015

Planuje se uzakoneni tydenniho volna otce po porodu. Jinak o nicem nevim.

scruffy
27. únor 2015

Myslím, že nic takového ze zákona není, záleží na vnitřních směrnicích každé firmy. Přítel to má ve firmě tak, že měl nárok na dva dny placeného volna.

86radka86
27. únor 2015

nic takovýho bohužel není :-/

berusinecka
27. únor 2015

Narození dítěte
Pracovní volno se poskytne na nezbytně nutnou dobu
a) s náhradou mzdy nebo platu k převozu manželky (družky) do zdravotnického zařízení a zpět,
b) bez náhrady mzdy nebo platu k účasti při porodu manželky (družky).

meggi82
27. únor 2015

Souhlasil s holkama. Manžel měl nárok jen na jeden den.

ilaura100
27. únor 2015

Ma pouze narok na den volna pri porodu a pulden pro odvoz rodicky z porodnice, alespon tehdy u manzela stacilo razitko na propustku.Snad se to nezmenilo.

katka_mel
27. únor 2015

Bohužel, nic takového uzákoněno není. Muž má nárok na volno, pouze na dobu nezbytně nutnou pro odvoz ženy do porodnice a porodu samotného (jestli placené nebo ne, to nevím). O tom, že by muž mohl mít pár dnů volna po porodu se mluví min. 5 let, ale zatím se to nikam nehnulo. Jiná věc je, jak to mají firmy ve svých směrnicích, jinak to muži řeší dovolenou.

ninive211
27. únor 2015

Má nárok akorát na placené volno a odvoz ženy k porodu a pak na převoz ženy s dítětem domů. Dokonce ani na samotný pobyt u porodu ženy nemá nárok na placené volno, pouze na "dobu nezbytně nutnou". A i po pordu je bohužel dovolená zákonem nevynutitelná, manžel mě v den propuštění domů s tchánem vyzvedl, dovezl domů a jel zpátky do práce a vrátil se až o půl sedmé večer ☹ To bylo pondělí, od úterka do pátku pak měl dovolenou, ale další týden už z provozních důvodů (moc práce) zase valil do práce, i když jsem původně chtěla, aby si vzala volno aspoň ty dva týdny. No a pak ke konci roku měl příliš mnoho nevybrané dovolené a "nucené volno"- mohou si nově převádět pouze 3 dny, on měl výjimku, že mohl 5, protože mu v podstatě neumožnili vybrat si dovolenou tehdy, kdy chtěl on, a to z vážných důvodů.

kami1984
27. únor 2015

u nas v praci muzi maji tusim 3dny volno, ale je to benefit zamestnavatele

zuzanka.k
27. únor 2015

No já nevím a k čemu by mu to volno bylo? Když leží žena s mimčem v nemocnici - třeba 3 dny, na co by byl doma? Sám? Jedině si tedy zaplatit a být v nemocnici taky... jinak by spíš bylo logické nějaké volno po příjezdu z porodnice (ne tedy po porodu) - ale takového nic neznám - všichni to řeší tím, že si vemou dovolenou...

betelgeuzz
27. únor 2015

O nějakém volnu se mluví, ale zatím nic není. jak už je tu napsáno, má nárok na placené volno no odvoz do porodnice a pak domů z porodnice a neplacené volno na účast u porodu. Pokud mají doma už jedno dítě, má nárok na ošetřovačku v době pobytu ženy v porodnici.

v_anilka
27. únor 2015

A není třeba možné vzít si "paragraf" na ošetřování blízké osoby?

mandala
27. únor 2015

Pokud máte již starší dítě, tak je možné si na něj vzít OČR, jakože se o něj nemá kdo starat. 😉

aklin
27. únor 2015

Manžel bude mít nárok jen na převoz do porodnice a být v té porodnici v době porodu.

irenee
27. únor 2015

Manželovi bylo na týden po mém propuštění z porodnice vypsáno OČR, je ale pravda, že jsem měla komplikace kvůli kterým jsem se musela šetřit. Nevím zda by ho vypsali i bez toho. Po druhém porodu měl muž OČR také, ale na týden kdy jsem byla v porodnici, kvůli péči o starší dceru. Jinak při OČR má pečující nárok na plat prvních 9 nebo 10 (teď si nejsem jistá) dní, pak už je to bez mzdy.

voleskap
27. únor 2015

Jestli si dobře vzpomínám z hodin Práva, tak ano, měl by mít nárok na volno - dovolenou si brát nemusí. Je to ze zákona. Ale pokud se mimi narodí v sobotu, tak si nemyslím, že by si mohl vybrat v pondělí dovolenou 😀 Ale je to jako se svatbou. Pokud se člověk vdává/žení v pátek, taky má nárok na volno 🙂 🙂

teraolli
27. únor 2015

Rodila jsem v listopadu 2014 a také jsme to řešili. Pokud od té doby nenastala nějaká změna v Zákoníku práce (nevím o ní), tak pracovní volno s náhradou mzdy má muž pouze na dopravení ženy do a z porodnice (po dobu nezbytně nutnou). Chceli být u porodu, tak má nárok na volno, ale bez náhrady platu/mzdy.
U manžela v práci dostal jeden den jako firemní bonus, když doložil, že byl u porodu.
Bylo by fain, kdyby bylo v zákoně nárok na placené volno v době porodu a pak alespoň třeba tři dny placeného volna na pomoc ženě doma. Prý se o tom uvažuje, ale v současné době to není.

dolfino
27. únor 2015

Byla jsem po císařském řezu a manžel měl nárok na 10 dní volna. Museli by Ti dát potvrzení v porodnici nebo Tvuj gynekolog. Po normálním porodu myslím nic takového není, ale jistá si nejsem.

aftylka
27. únor 2015

A nemá to třeba manžel jenom v kolektivní smlouvě v práci? U nás totiž chlapi mají od zaměstnavatele týden volna při narození dítěte, které si můžou vybrat kdykoliv v následujících třech měsících. Volno ze zákona asi dostane tak jak tu holky popisovali výše - prakticky jako propustka.

terezapetrova
27. únor 2015

Ja si taky myslim, ze zákonne volno otce po porodu pokud je na mateřské matka neexistuje, jestli chceš aby s Tebou byl chvilku doma tak si musí vzít dovolenou.

lucifereeek
27. únor 2015

můj si vzal den volna na porod, jinak nic takového že by měl nárok na volno uzákoněné určitě není, teď máme doma už malou, tak bude muset hlídat a to si chce vzít taky dovolenou na těch pár dní, ošetřovák nechce protože se mu to finančně nevyplatí

shine2015
27. únor 2015

my to vyřešili očr na starší dceru....a dovolenou. Podle mě pokud má v práci dobre vztahy, nechají mu jeden den volno na porod a jeden den nebo půl den na odvoz....