Neschopenka. Lze udělat vyjímku ohledně vycházek?

vladuska30
9. čer 2022

Ahoj holky mám dotaz. Jsem na nemocenské ohledně těhotenství. Mám psané vycházky na odpoledne. Ale k dotazu. Na 18.6 jsme pozvaný na oslavu a já mám vycházky do 19hod. Jenže oslava začíná od 18hod. Jde tam udělat nějaká výjimka ohledně vycházek? Nebo jsme jak se řekne v háji?

drep
9. čer 2022

@vladuska30 ne, nejde.

vladuska30
autor
9. čer 2022

@drep no já si to myslela

tasimia
9. čer 2022

@vladuska30 jsi na nemocenské, ne dovolené.

vladuska30
autor
9. čer 2022

@tasimia to vím také!! Jen jsem se zeptala

jjasmina
9. čer 2022

@vladuska30 nejde, do 19hje to strop myslím

vladuska30
autor
9. čer 2022

@jjasmina myslela jsem si to. To se nedá nic dělat tak oslavu oželíme 😁

bara88
9. čer 2022

@vladuska30 tak si na nemocenské z nějakého důvodu nebo jen tak protože se ti nechce dělat?jako prodlužovat vycházky kvůli tomu že jdeš na oslavu to asi nemyslíš vážně že?

sudylichozrout
9. čer 2022

@vladuska30 Celý ten dotaz je tak strašně hloupý, že ho fakt snad raději smaž. Na PN jsi, protože jsi nemocná a nemůžeš pracovat. Tak přeci vůbec nepřipadá v úvahu, abys rajzovala večer po oslavách, ne? A nebo jsi na PN proto, že se ti nechce dělat a pak dobře ti tak, že nemůžeš rajzovat po oslavách.

krisstina93
9. čer 2022

Na nemocenské musíš být do 19 vždy doma, žádné výjimky nejsou a posunout vycházky na později taky nejde.

tasimia
9. čer 2022

@vladuska30 víš to a přesto se ptáš. Zda by si nemohla mít výjimku. Nemohla..

slecnami
9. čer 2022

Ale no tak, holky... Samozřejmě nechci hájit nápad jít na oslavu v PN, ale jako umím si představit, že je někdo na rizikovém (tím myslím opravdu s nějakým problémem, ne jen, že se někomu nechce pracovat v těhotenství) a že by prostě jednou za čas chtěla posedět třeba s rodinou/kamarády na poklidné oslavě. Však nikde není psáno, že se jedná o pařbu až do rána s tancem na stole...

journals
9. čer 2022

@slecnami jednou za cas…
Pani je tehotna par dni, takze to neni o tom jednou za cas. Na duvod PN je tady na koni snad i lepsi se neptat

sudylichozrout
9. čer 2022

@slecnami V 7.tt na riziku? Ale no tak.

drep
9. čer 2022

@slecnami fair enough. Nicméně je mi bližší pohled: paní nepracuje a přesto jí chodí peníze (což jsem před lety kamarádce z Mexika skoro nebyla schopná vysvětlit, že je z nás možné nepracovat a přesto něco dostávat - nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti, jiné dávky), což ač nám přijde samozřejmé (jak často se tu vykřikuje, jak si někdo platí sociální pojištění, tak má právo si jít v těhotenství odpočinout na neschopenku), ale je to vlastně úžasné privilegium. A holt má nějaká pravidla, jako třeba že je nějaký čas, smíš na vycházky a když už ne. To mi pořad přijde jako malá daň za to, že máme možnost placené neschopenky.

martulka88
10. čer 2022

@sudylichozrout Ano, i v 7tt můžeš být už na riziku 😉 Třeba u mne, jakmile doktorka uviděla srdíčko, ihned mi vypsala PN - v obouch těhu. V prvním to bylo primárně kvůli cukrovce, podruhé pro nepříznivou por.anamnézu + samozřejmě cukrovka a co čert nechtěl jsem pak od 10tt do 20tt špinila, riziko preeklampsie a růst.retardace - naštěstí tu máme zdravé miminko.

A abych reagovala na dotaz @vladuska30 - vycházky jsou od toho, aby se dodržovaly (a opravdu být nejlépe doma 5 minut po začátku a 5minut před koncem vycházek - rádi takto chodí kontrolovat). Je to však tvé rozhodnutí - ať už jsi na rizikovce kvůli riziku potratu, nebo jen nevhodná práce (ikdyž zaměstnavatel by ti měl nabídnout lepší pozici), tak tě taky může někdo naprášit.
Počítej, že ti bude okolí vykládat, jak večer nechodí a že by neotevřeli po 19.hodině. Já jsem byla celé obě těhu na rizikovém a ani jednou jsem si nedovolila porušit vycházky.

drakenn
10. čer 2022

@martulka88 jen doplním, že riziková kvůli nevhodné práci neexistuje

martulka88
10. čer 2022

@drakenn Kdybys četla pořádně, psala jsem tam, že zaměstnavatel by měl nabídnout vhodnou pozici 😉

jjasmina
10. čer 2022

@martulka88 tak to je přesně napsaný, kontrola 3x u mě a vždy přišli třeba pár minut po skončení vycházky nebo těsně před začátkem vycházky

drep
10. čer 2022

@martulka88 nemáš pravdu. Zaměstnavatel má zákonnou povinnost ti nabídnout dle zákona nerizikovou pozici. Žádný “by měl”. Má povinnost.

vladuska30
autor
10. čer 2022

@sudylichozrout víš co než začneš křižovat proč jsem v 7tt na rizikovém co se takhle zeptat proč na něm jsem!! Takovéhle chytré nány úplně miluju!! Ty jsi nejspíš zdravá a nemáš nebo jsi neměla během těhotenství žádné problémy tak laskavě když nemáš co říct k tématu tak radši mlč!!

Jinak všem co odpověděli normálně moc děkuji.

sudylichozrout
10. čer 2022

@vladuska30 No, evidentne nejsi zas az tak vazne ohrozena, kdyz mas potrebu jit vecer na oslavu a resis, jak to udelat, i kdyz vis, ze to nejde. Bud jsi ve stavu nemocnych a mas byt doma krome vychazek, ktere slouzi primarne k tomu, aby sis treba zvladla dojit k lekari, na postu ci na kratkou zdravotni prochazku, nebo nejsi nemocna a pak nemas ve stavu nemocnych co delat. A tu nanu si odpust, na test jsem s tebou nemocila a duchy nelovila.

sudylichozrout
10. čer 2022

@martulka88 No vidis. A chodila jsi na riziku na mejdany? Asi ne, vid?

martulka88
10. čer 2022

@jjasmina Já, co jsem vyla na PN, ani jednou na mne nebyli (jeden rok jsem byla více jak rok na PN a došlo to do fáze ID a za ten rok byli jen 1. Na stejně nemocném, ve stejném městě, několikrát v měsíci). A co jsem byla dvakrát jako těhotná, tak ani jednou.
@drep Moc dobře vím, že né všude to tak je. Někteří zaměstnavatelé si dělají, co chtějí. A sami ti řeknou - nelíbí se ti to, odejdi.
@sudylichozrout Jestli je mejdan, že jsem šla na zahradu za rodinou, tak jo 🤣. Ale teď vážně - né, já na mejdany, ani jakékoliv pařby nejsem a každou PN, co jsem měla, jsem si nikdy nedovolila ji porušit - jednou jsme dojeli domů o pár minut déle a měla jsem nervy - mám všechny lékaře 60km. A za to by mi to nestálo.

sudylichozrout
10. čer 2022

@martulka88 To je prave to. Byla jsi na te PN opravnene, takze jsi nemela duvod a chut ji chtit porusovat. 👍

aarriel
10. čer 2022

@sudylichozrout no a co, uplne s klidem v 7tt na rizikovym. Ja byla taky, a dokonce jsem to vedela jeste nez jsem otehotnela, ze hned ze zacatku pujdu. A kupodivu to nebylo tim, ze se mi nechtelo makat. Ale po predchozim potratu a s RS me doktor nedal na vyber 😉

drakenn
10. čer 2022

@martulka88 co se čertiš? Píšeš, že rizikovka díky nevhodné práci.. v závorce ikdyz by mel! Ne, on by neměl, on MUSÍ. Pokud rozhodne závodní lékař o nevhodnosti práce. Není to na uvážení jedince. Proto uvádím na pravou míru, že rizikovka na nevhodnou práci prostě neexistuje. 😉

drakenn
10. čer 2022

@drep díky. Četla jsem až po..

eviicka
10. čer 2022

@drakenn ono jak se to vezme, samozřejmě neschopenka na práci neexistuje a zaměstnavatel "musí", ale ruku na srdce - ten výčet prací není zase tak obsáhlý a i když třeba já pracovala vždy až do konce, tak např. stát někde 8 hodin u pásu v 30 stupních v 30tt, nebo třeba obsluhovat v hospodě... to bych asi taková frajerka nebyla...

Což nemění nic na tom, že co se týká dotazu, tak je celkem troufalý a souhlasím s většinou.

somalicats
10. čer 2022

@vladuska30 Podívej se, buď máš od začátku riziko komplikací (a ano, jsou takové, co mají indikaci k PN hned na začátku), a pak Tě ani nenapadne vymetat oslavy, nebo Ti nic není, jsi tam kvůli práci (takže neoprávněně), a pak dostáváš pojeb oprávněně. Ty z nás, kdo byly na PN v těhotenství opravdu oprávněně, tak neřešily, zda mohou někam na oslavu mimo vycházky apod., protože buď jim bylo tak zle, že byly rády, že si dojdou na wc a do koupelny, nebo měly jiný léčebný režim a dodržovaly jej.

anickaaa28
10. čer 2022

Jsem na rizikovem od začátku,mam i medikaci.Do toho pozitivní riziko preeklampsie, tehotenskou cukrovku.Do 6 mesice jsem I zvracela o stošest. Ale nikdy by mě nenapadlo se na takovou věc ptát, vycházky dodržují a popravdě ted ke konci je vše jiné.....Jsem ráda že jsem I doma.Ten to tyden 2x pohotovost a atb.Jako to asi moc rizikové nemáš když se na takovouhle věc ptáš.Ale tak každého věc.