Přítel se nepřizná k otcovství dítěte s mým příjmením
Ahojky , čekáme miminko a dam mu sve příjmení a časem az se vezmem budeme vseci stejne ale zajima me, co když se mi nechce pritel přiznat k otcovství, jak se postupuje dal? Ptz je jesitny a nesouhlasi se mnou dat malemu příjmení po me a ja se vdávat tehotna nechci..
@markyzka84 to je teda pěkná blbost. a proč on si teda nevezme, když chci chce zůstat žít?! 😀😉 já vdaná nejsem, děti mají příjmení moje a rozhodně s mužem počítám až do smrti. jen mě prostě přijde logičtější a praktičtější, aby se dítě jmenovalo po matce. pokud je tedy matka ta, která je na mateřské a rodičáku a která je ta, která s ním chodí po úřadech, doktorech atd...ve většině rodin to otcové moc nedělají, ti chodí do práce a toto je prostě starost žen. nevím, proč by mě měl někdo oslovovat stále cizím příjmením (podle dětí automaticky, tudíž po muži), když se tak nejmenuji. proč bych měla pořád někomu vysvětlovat, že se jmenuji jinak, ale jsem jejich matka?
@blahova_andrea Souhlasim!! Kdybych nebyla vdana tak se deti jmenuji po mne..
@japona kdyby neměla děti z dřívějška, tak by to problém vyřešilo, ale takto by se vdala, přejmenovala a starší děti co? zůstalo by jim maminčino příjmení a jmenovali by se jinak než ona, když se vdala? nebo by se přejmenovali s ní a jmenovali se po muži, který není jejich otec, když po svém vlastním příjmení neměli? 😅 to jsou ty složitosti moderní doby a modelů soužití 😅 třeba přítel původně tvrdil, že mu nevadí, že budou děti po mě a až se jednou vezmeme, tak se přejmenuje on po nás. hezká představa 🙂 jenže pak mu došlo co by bylo se staršími dětmi. vdala se jim maminka, jmenuje se teď jinak. teď by on oženil a jmenoval jinak. takže by to se jmény dopadlo jako u tvé známé. takže jestli jednou někdy něco, tak se přejmenovávat budu holt já s dětmi
@pavlak5
@ladyhacek
@gracinka7
já se vdávat nepotřebuji a ani ho nepotřebuji ničím manipulovat. Pro mě je důležité, aby dítě mělo jméno stejné jako já, konec konců já jsem ta, která bude v prvé řadě vystupovat před institucemi. Nechce se mi nikde kde mě neznají, dokládat nějaké potvrzení, že dítě má sice jiné přijmení, ale je to moje dítě. Dříve to bylo jednoduché, rodiče si mohli nechat dítě zapsat do občanského průkazu a případně i do pasu. Dnes to ale tak není. Je vám jasné, že v případě nějakého cestování z místa bydliště, tak budete mít problém prokázat, že jste matka dítěte. Já tedy sebou běžně rodný list dítěte neberu. Přítele tahat po soudu kvůli uznání otcovství nemíním, to pak se můžu rozloučit s naším vztahem. Ale on by měl také pochopit můj pohled a ne jen ješitně říkat, kolik dětí z nesezdaného partnerství se jmenuje po otci. Nejsem ovce, abych šla podle stáda. Pokud bude 100 lidí, kteří budou skákat z mostu, tak to neznamená, že se k ním automaticky přidám aniž bych přemýšlela o všech důsledcích.
@blahova_andrea
@japona
Jsou muži, kteří jsou prostě proti sňatku a není to v tom, že si chtějí nechat otevřená zadní vrátka.
Z tohoto důvodu ho nechci nutit do manželství. On má děti se svým přijmením z předchozího partnerského vztahu. Byla to volba předchozí partnerky, že nechala děti pojmenovat na něm. Její věc, její rozhodnutí.
Já mám též dítě z předchozí vztahu, kde bývalý partner chápal a respektoval, že je pro mě důležité, aby dítě mělo stejné jméno jako já.
Jak by to ale vypadalo, kdyby jedno mé dítě mělo jméno jako já a druhé jako on.
Dříve jsme se o manželství teoreticky bavili. To že to nechce uskutečnit, ok. I když je to opravdu jen formalita. Bydlíme spolu, máme společnou hypotéku na dům, který spolu pořizujeme a čekáme další přírůstek. Moje dcera mu říká tati a jiného otce také nezná. Já uznávám jeho děti a vždy u mě najdou zastání a domov. Jediné co po něm chci, aby respektoval, že jsou i ženy, pro které je důležité, aby mělo dítě stejné jméno jako je ona.
@macina135 Pokud otec nebude zapsán v RL, tak nemá vůči dítěti žádné povinnosti ani práva. Tudíž nebude moci vystupovat ani jako jeho zákonný zástupce, pokud spolu hodláte i nadále žít. Prostě právně bude vůči dítěti "nikdo". Jinak teda z matriky mám tu zkušenost, že přiznání otcovství a příjmení jsou dvě rozdílné věci, jedna věc je přiznat se k otcovství a druhá je dohodnout/nedohodnout se na příjmení. Se soudním určením otcovství naštěstí vlastní zkušenost nemám, ale pochybuju o tom, že by dítě dostalo automaticky příjmení po otci...
Jinak souhlasím s Tebou, pokud si chlap ženu nechce vzít, tak nevidím důvod, aby jejich děti nesly po něm příjmení...
@macina135 já tě plně chápu. mám to nastavené přesně stejně jako ty! 😉
@macina135 neustup, děláš dobře a přítel se s tím bude muset smířit.
@macina135 tvoje aegumenty chapu a mam v okoli par matek co si to tak s otce dohodli.Jen me zarazi,jak porad resis ,co bude pro Tebe jednodusi a p praktictejci a pritel zase resi svoje......ale uz jste se zamysleli ,jak to bude s ditetem ,jak to muze prozivat ono?Protoze vy ted v,astne rozhodujete i za nej.To ze nejdes ze stadem...je sice pekny .....,ale kdyz bude 100 lidi ,kteri nebudou skakat z mostu,nebudes jedi a ,ktera skoci ,jen aby nebyla stadni ;) ?
@pavlak5 a ty si myslíš, že dítě se bude trápit v budoucnu tím, že se jmenuje po mámě? 😨 to mě třeba nikdy nenapadlo
Nečetla jsem úplně všechno, ale taky čekáme mimčo a manželé nejsme... Nicméně od začátku jsem chtěla aby malé mělo příjmení po tatínkovi... Jednou je to její táta, a co si táta s mámou někdy možná provedou... Může se stát nemusí... I kdyby jsme šli od sebe,tak pořád to bude její tatínek tak co by neměla mít jméno po něm. Navíc máme stejně v plánu se vzít než malá nastoupí do školy,právě proto jak tu už padlo,že děti se rády rýpou ve věcech,které nedokážou pochopit nebo neznají... A o to méně vyřizování na mě tedy po svatbě bude čekat 🙂 opravdu bych zvážila dávat dítěti příjmení po sobě pokud s přítelem normálně fungujete jako rodina
Teda nevím, proč si to tak komplikujete 🙂 My taky nejsme sezdáni a těhotná se taky vdávat nechci a nebudu, neb si to chci pořádně užít, dát si pár panáčků, prostě si taky vyhodit z kopýtka 🙂 Dítě bude po něm, protože vím, že se po tom brát budeme a rodnej list a úřady už budou tím pádem hotový, budu mít pak běhání jen pro sebe. A pokud tu svatbu plánujete, proč to popotahování 😉
@ppejskova no jasně, že je tatínkovo dítko, tak proč by nemohlo mít jeho příjemní, ale stejně tak...je to i tvoje dítko, tak proč by nemohlo mít po tobě? to přece platí pro oba 😉 a kdybychom šli od sebe...tím spíše budu ráda, že se dítě jmenuje po mě a ne po tatínkovi. u nás svatba třeba taky v plánu byla až malému bude cca rok a půl třeba. žádná nebyla. pak přišlo další dítě, do teď žádná svatba. mě to nevadí. jestli jednou bude, tak bude, když ne, tak ne...zatím děti příjmení neřeší. než začnou, tak buď budeme svoji nebo už budou dost velcí, abych jim to vysvětlila 🙂 ono celkově je hoooodně žen, kterým bylo řečeno, že si je pak dotyčný vezme, ony jen kvůli tomu daly jeho příjmení a nakonec se svatby nedočkaly a jen se potýkají s "následky"
@blahova_andrea chápu u tvůj názor, s tou svatbou jsem to zbojkotovala spíš já... 🙂 chci prostě vidět že budeme dobře fungovat i s dítětem a pak teprve svatba...chci se prostě vdát jen jednou...
Za 1000 kc se muzes nechat prejmenovat a nosit oboje prijmeni napr Dana Novakova Kralova i kdyz nejste svoji..
@uzsezasenudim my to mame stejne v kvetnu jsme se zasnoubili a v cervenci jsem zjistila ze cekame mimco takze jsme svatbu odlozili a uvidime neni kam spechat.
Já teda zakladatelku (i když je to starší diskuse) chápu :o) Pokud bych měla mít dítě jako nesezdaná, tak by mělo příjmení po mně. Konec diskuse, tečka :oD Otec je sice otec, ale matka bude s dítětem 24 hodin denně, starat se o něj, jezdit po doktorech, vodit na kroužky a do školky a chodit na rodičovské schůzky. Myslím že příjmení po otci je ještě historickej přežitek, kdy děti, stejně jako ženy byli majetkem mužů...
Popravdě tato diskuse byla důvodem zatím největší a nejhorší hádky s mým maželem, kterou jsme kdy měli - měli jsme se brát, já zjistila že jsem těhotná a těhotná jsem se vdávat nechtěla... To by asi i prošlo, ale když už zjistil, že dítě by bylo po mně, začli létat talíře :oD :oD Nakonec jsem se vdávala těhotná (12tt, břicho nebylo vidět...), ale na oplátku jsem si mohla na svatbu přijet na koni, po čemž jsem vždycky toužila :oD A dušičky měli pokoj obě :oD
@macina135 to víš svatbu nechce ale dítě se musí jmenovat po něm 😝 . Dítě by se jmenovalo po mě a rovnou bych řekla že se svatbou se budeme jmenovat všichni stejně. nesnesla bych abych všude vysvětlovala že se jmenuji jinak než dítě. vy jste to neřešili před plánovanym dítětem? ideální je svatba a už s enemusí řešit jaké příjmení dítě dostane 😉
Jsou to žabomyší války, boj o nesmysly.
@ppejskova tak v tom tě taky chápu. já si taky vždycky říkala, že je blbost se brát před dětmi 😀 že děti jsou šílený zápřah pro vztah a hodně lidí to neustojí. jsou šťastní dokud jsou sami a až přijdou děti, tak to jde do kopru a stejně se rozvádí. takže jsem to vlastně vždycky viděla jako ty. raději nejdřív dítě a když to bude fungovat, tak svatba přece přijít může a už fakt bez růžových brýlí s šancí, že to vydrží 😅 přijde mi ta svatba pak už sice méně romantická, prostě s nohama na zemi, ale podle mě má takové manželství větší šance 🙂
@danushka1 jenže zakladatelka se nechce nechat přejmenovat. chce sobě i všem dětem nechat stejné příjmení. má děti i z dřívějška, s jiným tatínkem
@blahova_andrea no přesně tak to vidím já, viděla jsem to i u nás doma,honem honem svatba,ale naši mi nikdy šťastný nepřišli... Nakonec jsem já mamku ukecala ať se rozvede...a je mnohem spokojenější...
S tou romantikou... Jak se to vezme...zase v tu chvíli už si bereš někoho, o kom víš že tě 100% podrží i na úkor svého pohodlí... Že se na něj opravdu můžeš spolehnout... Takže si myslím, že romantika tam je...jen asi míň růžová a víc reálná než před tím prckem 🙂
@blahova_andrea tohle je přístup, který nepochopím. Testovat partnerství dětmi, a až když to klapne, tak se brát? 😒
Mne je upřímně jedno, jestli se někdo vdává před dětmi nebo po nich nebo se nehodlá vdavat vůbec, ale testovat si partnerství dětmi, to mi vůči nim přijde prostě přes čáru. Dítě by mělo přijít do vztahu, kde jsou dva přesvědčení o tom, že spolu budou navždy, kde oba mají reálné představy o soužití i péči o deti.
Nikdy bych si neporidila dítě do vztahu, kde si o tom druhém nejsem jistá, že s ním chci být až do konce a všechno s ním překonat.
@kacca11
@ppejskova
@blahova_andrea
@marketa137
@anetka1701
Každá máme jiný názor a ještě se kvůli tomu dokážeme na druhou rozčilovat a případně se navzájem odsuzovat. 🙂
Proč když jsou muži tak hrdí na své příjmení, proč by tak nemohly být hrdé i ženy.
Jenom proto, že ve valné většině se dítě jmenovalo po otci, tak v tom nebudu pokračovat.
A teď z jiného soudku:
Na druhou stranu, pokud se muž nechce hlásit ke svému potomku, tak proč je problém, aby žena dala v rodném listě zapsat dítě pod jeho příjmením, když on v rodném listě není.
Je to nastavené tak, že pokud muž není v rodném listě, musí se dítě jmenovat podle matky.
Pokud je v rodném listě, tak se automaticky jmenuje po otci (pokud se rodiče nedohodli jinak a rovnou to na matrice nesepsali).
Když se kouknete i do historie, tak boj o příjmení dítěte tu byl vždycky. Nemanželské dítě byla dříve ostuda. Dítě buď bylo beze jména - to je pravda hodně dlouhá historie anebo mělo příjmení matky.
Dle mého je volba na matce jako té, která dítě nosí, zda se bude dítě jmenovat po ní nebo po otci. Tím nechci ale upírat práva mužům. Ale je to právě ona, kdo dítě z valné většiny vychovává a stará se o ně. Výjimka ovšem potvrzuje pravidlo. Každopádně si myslím, že žena si zaslouží mít právo rozhodnout, aby s dítětem sdílela stejné příjmení a rozhodně by neměla být nucena, aby pokud není vdaná a chce mít stejné příjmení jako její dítě, tak si musí změnit úředně jméno.
Já si dítě pořizovala s partnerem, se kterým jsem věřila, že to klapne ať se svatbou nebo bez svatby.
Obě děti byly a jsou chtěné a plánované.
Chyba u druhého dítěte byl předpoklad partnera, že nechám dítě pojmenovat po něm, když se první dítě jmenovalo po mě. No každopádně držte palečky, ať se do porodu dohodneme. Já si prostě myslím, že děti které jsou mé a žijí společně, tak by měly mít stejné přijmení. Takže pokud se bude někdy řešit změna přijmení, tak to bude u obou dětí s jejich souhlasem - tedy pokud už na to budou mít alespoň trochu rozumu.
@kacca11 promiň jelikož jsem tohle téma nadhodila já, tak na to i zareaguju... Já si jsem jistá že s tím člověkem chci být (jinak bych s ním asi neměla dítě že?!) nicméně,i když jsme měli možnost "trenovat" s mojí maličkou segrou,a dítě jsme chtěli oba...tak já zase neuznávám to,honem honem se brát protože jsem těhotná...
A říkej si co chceš, teoreticky můžeš být přichystaná na co chceš,ale dokud to zlatíčko neleží doma v postýlce, nemůžeš v životě dopředu říct co to se vztahem udělá...každý dítě je úplně jiný. A z vlastní zkušenosti vím,že pro dítě je mnohem horší snášet rodinu "na oko", děti nejsou hloupé... Moc dobře vidí,když není něco v pořádku a to mi přijde mnohem víc nefér, než se nejdřív řádně sžít jako rodina a pak si slibovat v dobrém i ve zlém,a pokud to nebude fungovat je lepší se v klidu domluvit, dítěti vysvětlit a ušetřit si popotahování po soudech... A nebo přetvářky doma...
Ale rozumím, že někomu to přijde podivné,každý si prošel něčím jiným 🙂
@ppejskova s tím, co pises, nemám nejmenší problém a vesměs s tebou i souhlasím. Nesouhlasím s @blahova_andrea , která napsala, že napřed dítě, aby zjistila, jestli to vztah ustoji a to je něco, přes co se neprenesu. U tebe čtu něco jiného - ve chvíli, kdy chceš dítě, už víš, že s tím člověkem chceš zůstat navždy, z příspěvků, na který jsem reagovala, tohle nevyplývá ani omylem.
Jak jsem psala, podle mě je jedno, kdy se dva berou, jestli svatbu mají nebo ne, ale myslím si, že ve chvíli, kdy si dva lidé pořizují dítě, měli by být přesvědčeni o tom, že spolu zůstanou navzdory všemu, navzdory tomu, že to bude těžké. Nejde o manželství jako o oficiální instituci, ale že by tak ten vztah měl fungovat.
Jestli je něco, co nemám ráda, tak je to svatba nahonem, kvůli těhotenství. Myslím si, že vstup do manželství by měl být projevem toho, že to epolu dva mysli opravdu vážně bez toho, aby je do toho tlačily okolnosti. Samozřejmě vím, že se ty dvě věci navzájem nevylučují, ale co mám odpozotovano, tak ty svatby na rýchlo předvídají velmi krátké a nešťastné manželství. Je tu spousta příběhů, kdy dva spolu stihli během roku či dvou vztahu jak dítě, tak svatbu a nakonec i rozvod a ono se není často čemu divit, bohužel.
My s mužem jsme se brali po osmi letech vztahů, kdy jsme si prošli vším možným dobrým i špatným, měli jsme krásnou a ano, i romantickou svatbu, ale přitom se už oba známé a vidíme svět dostatečně reálně. Opravdu se nebojím mít s ním dítě, protože vím a věřím, že nám to vyjde, i když to bude třeba stokrát těžké, ale už mnohokrát jsme si dokázali, že spolu zvládneme všechno. Ono je jiné brát se po tom, co jsme spolu opravdu prožili velký kus života a jiné brát se po pár měsících chození, když druhého člověk vlastně ani moc nezná.
Souhlasím. Že nefunkční rodina je horší než fungující rozvedení rodiče, to je jasně, ale i tento výsledek vyžaduje určitou hodnotu toho předchozího vztahu. Samozřejmě, že nevyjit to může vždycky, ale je úplně jedno, jestli se rodina rozpadne rozchodem nebo rozvodem. Jen podle mě není správně přivést dítě do vztahu, o kterém má člověk pochybnosti a teprve tim dítětem testuje, jestli to za to stojí nebo ne.
@ppejskova tak ta romantika pro mě už fakt není, ta je pro mě právě o té naivnosti. po dětech už je svatba spíš uvědomělé rozhodnutí.
@kacca11 já to neberu jako testování vztahu. já to beru jako úsporu financí a času na úřadech a po soudech. když to neklapne, tak zůstanu s dítětem sama tak jako tak. ale prostě vidím větší šanci na úspěch po x letech a po x zvládnutých problémech než se brát v zamilovanosti po pár měsících a to "drsné" na člověka všechno teprve čeká a hodně lidí to neustojí. dokud člověk děti nemá, tak absolutně nemůže mít tušení a reálnou představu o tom jaké to je a jak se k tomu bude stavět partner. představu, že spolu chcete být až do smrti můžeš mít i bez svatby. já vdaná nejsem a rozhodně počítám s tím, že už spolu zůstaneme 🙂 to, že se nevdám neznamená, že tomu našemu vztahu nevěřím, že nemám pocit, že vše překonáme, že spolu zůstaneme. je spousta důvodů, proč se lidi nevezmou. nemusí to být vždy nedůvěra 😉

@danushka1 pokud nejdou před porodem na matriku, tak se v porodnici sice dítě automaticky jmenuje po matce, ale otce do RL nezapíší, dokud to otcovství nepřijde po porodu přiznat. my byli ten případ. syn se narodil dřív a matriku jsme nestihli. naštěstí přítel souhlasil s tím, že příjmení bude po mě 😅 otázku jsem pochopila tak, že pokud by tazatelka chtěla nechat otce zapsat do RL, zřejmě soudně, když sám to odmítne udělat, tak by stejně "spor" prohrála, protože soud by ho zapsat dal, ale podle přežitých pravidel by mu dal i jeho příjmení