Problém s propustkou od pediatra: Jak řešit péči o děti?
Dobrý deň,
mám doma novorodenca a staršiu 2 ročnú dcéru. S malým chodím často na kontroly ako to už s miminkom býva, problém je, že nemám kde dať staršiu dcéru, tak za ňou odbieha manžel z práce. Sestrička mi však nedávno povedala, že mi priepustku pre manžela nedá, že sa to vzťahuje len na doprovod dieťaťa k pediatrovi. Môže to takto spraviť? Vraj si máme nájsť hlídanie staršej dcéry. 🙈 Bohužiaľ ju fakt nemám kde nechať a ísť na kontrolu s ňou neprichádza v úvahu (nevydržala by čakať a prevrátila by ambulanciu hore nohami). Ešte dodám, že počas tehu s týmto na gynde nikdy nebol problém a priepustku potvrdzovali.
Ďakujem.
Mám dcery 2,5 roku od sebe a v životě jsem neotravovala muže, aby hlídal jedno dítě, když jsem šla k Dr. s druhým... Poradna s miminem, a tedy zdravými dětmi, je úplná pohoda.
* ja to divne napsala 😅 ze tim ze je to detsky lekar tak snad decko nemusi sedet na zadku ;)
@henesy123 uplne koukam, jak to vsichni povazuji za problem 🙈 my to delame uplne normalne a nikdo nam nikdy nic nerekl a ani sem nevedela, ze je to spatne 🤦🏼♀️ starsi taky vetsinou neberu, ma 3,5 a mladsi rok. kdyz mladsi chodila s kyclema, byl to tam takovy ficak, ze sem byla rada, ze nemusim do toho skakat jeste kolem starsi. na ockovani mladsi ji taky neberu, protoze kdyby videla, jak ji tam s doktirkou zalehavame a jak rve, uz ji tam nikdy nedostanu 🙈 a na fyzio rve taky, potrebuju se na mladsi soustredit a na to co mi doktor rika a ukazuje. a proste si fakt myslim, ze videt to, jak ji tam drzime a ona krici, fakt neni dobry aby videla. 🤷🏼♀️ kdyz manzel nemuze, tak poprosim babicku. doktori jsou pro me stres i tak. chci se plne venovat jen te, se kterou tam jdu, aby vedela, ze jsem tam pro ni. kdyby manzel propustky nedostaval, tak si vezme chvili volno z nadelanych hodin. ale rikam, nikdy nikdo nic nerekl 🤷🏼♀️
Dámy, z pohledu zaměstnavatele paráda, platí vám hlídání, na které nemáte nárok. Nikdy by mě něco takového ani nenapadlo (a to mám 3 děti), tak koukám, co je pro spoustu z vás normální. Vzít si propustku z práce a sedět doma na zadku s dítětem. Fakt dobrý. A klidně mě tu všechny "comámdělatprostětonejde" sežerte. 👎 🤪
@gbp Není špatně to, že druhý rodič hlídá další dítě/děti. Jde o to, že na propustku v takovém případě není nárok. Druhý rodič to může řešit třeba dovolenou (pokud mu ji ovšem zaměstnavatel schválí), nebo náhradním volnem, pokud to jeho zaměstnavatel umožňuje.
@henesy123 Neumím si představit, že mi zdravý dvouletý dítě nevydrží s mladší segrou u doktora. 🤦🏻♀️ Já nevím, nezlob se, ale podle mě to je o přístupu. Odjakživa chodím s oběma (pokud je zdravá) a skutečně nerozumím tomu, že tatínek musí být kvůli tomu doma a ještě chce na to jako propustku. 😅 To mi přijde jako vtip.
@henesy123 Jedině opravdu tak, že s miminkem bude chodit tatínek.
Osobně bych spíš chodila s oběma dětmi. Teď se to aspoň může, za covidu jsem musela starší nechávat všude možně, doktorka mi ji nedovolila s mladším přivést. 🙈
@eithelwing jako že za covidu ti doktor nedovolil vzít sebou starší zdrave dítě?proč ses ho na to vůbec ptala?
@henesy123 Hele já tě do urcite míry chápu.
Trošku mi přijde, že to zase někteří s těmi názory přehání. Ono dost záleží na druhém dítěti (mám oba případy- klidnější dítě i divoke) a taky na tvoji povaze. Jsou prostě rodiče, co je něco jen tak nerozhodi a naopak pro někoho je představa 2 děti u doktora šílený stres a opravdu je z toho pak hotový a nepříjemný na děti. Navíc se chce soustředit na to vyšetření...
Takze prostě každý to dělá, jak umí a zvládá ❤️.
Odpověď jsi dostala - neschopenku se zohle řešit nedá- tak pokud chceš chodit k doktorovi jen s jedním dítětem (je to v poradku), musíš hledat jiné dostupné cesty.
@gbp presne tak ❤️ ja to tiez nechapem ako to kazdy povazuje za problem..vobec som necakala taketo reakcie 😃🙈 vlastne som len chcela vediet ci ma sestricka s tym moze poslat do…starsia ma z doktorov tiez uplnu hrozu..dokonca ked som chodila len s nou tak sme museli cakat vonku kym sme prisli na rad lebo mala uplny zachvat placu z toho co sa bude diat..vobec neviem preco ma taku traumu z toho 🙈 ale asi to budem musiet vyskusat a ist s obomi…
@henesy123 pokud onemocníš ty a lékař řekne, že je třeba pečovat o tebe (ne o děti), pak dostane manžel OČR na tebe.
@j.a.n.i ano, propustku v případě, že půjde otec k lékaři, ne že bude hlídat dítě, které u lékaře není.
@gbp mám od novorozence vojtěné dítě a starší dítko bylo vždy se mnou. Bylo opravdu nepředstavitelné, že manžel třeba 2x v týdnu na půl den bude mimo práci v řádu několika měsíců, co jsme chodili. Když jsme jezdili do Prahy na spec. oddělení, čerpal dovolenou, protože jsem tam byla taky.
Z pohledu zamestnavatele: bozi cist tady, tak nekdo, kdo je doma na matersky, je placeny statem za to, ze se stara o sve dite, a ma problem jit se zdravymi 2 detmi k doktorce a potrebuje, aby zamestnavatel mu platil hlidani, proroze matka nedokaze v cekarne zabavit dvouletaka a mimino 😑
@henesy123 To, že onemocníš je ale úplně jiný případ. Když budeš nachlazená tak asi smůla, prostě to musíš zvládnout. Na ošetřovačku nastupuje manžel až v momentě, kdy musíš do nemocnice, ležíš s horečkama, něčím zlomeným nebo se prostě fyzicky nezvládneš postarat pomalu ani sama o sebe.
V tom případě mi to dává smysl, ale aby mu platil zaměstnavatel, že ty jdeš na prohlídku s miminem je fakt postavené na hlavu, to se na mě nezlob.
@michaela666 Co mi říkal manžel, u něj v práci to někteří využívali pořád, ženská marod (viróza, angína) a šup honem na ošetřovačku, protože se přece nemůže o dítě postarat 🙄
@henesy123 u manzela v praci to treba mistrova vi, ze on jde vlastne jen pohlidat starsi. tak asi kdyby rekla, ze ne, tak to taky budem muset resit jinak no. ale je pravda, ze ji mel parkrat no. a vetsinou je do hodiny zpatky. tak nekteri tam tu hodinu zvani, kouri, nebo hrajou na mobilu, tak ji to asi tak nevadi, ale to uz je jiny pribeh...
ale je pravda, ze to dela, aby to pro me bylo snadnejsi, ne ze by se to nedalo zvladnout.
@klokanka31 Mít třeba střevní virozu, kdy nevím jestli tam strčím prvně hlavu nebo...., tak to docela chápu. Každopádně takové lidi musí kolegové milovat. 🤷 Řekla bych, že dnes už si ani střední třída nedovolí zůstávat doma "jen tak", protože ty peníze potom někde chybí.
Po tom, co tady posledni dobou ctu, si pripadam jako super zena😀
@michaela666 Asi záleží na lidech, někteří se chtějí ulejvat co to jde tak si berou ošetřovačky jak to je jen možné, jiní zase kvůli penězům nejdou...Manžel má kolegu, a když je jeho dítě nemocné, vždycky si bere ošetřovačku on, i když by zrovna neměl mít dítě v péči (mají střídavku).
@henesy123 Jak už jsem psala, ať jde manžel s miminkem k doktorovi sám, nebo jděte všichni. My máme jedno dítě, vždycky jsme šli k doktorovi všichni, a manžel propustku dostal...🙂
@klokanka31 Takovy Hujerovi u doktora zboznuju. Pak je cekarna narvana az po strop 😂 A nejlepsi jsou rodinky,co se ten tatinek ani nezvedne a nemocne dite mi pak stoji v koute. To nerikam tedy,ze by byl primo vas pripad. Na banalni prohlidky oba rodice nechapu. A propustku bych manzelovi nedala. To je za me zneuzivani. Ano,propustka je i na doprovod k lekari,ale staci jeden rodic. Proc dva?

Dnesni mamy🙂)) prijde mi uplne normalni jit i ditetem-vzdyt i tim ho “socializujes” … moje nervy jak si berou chlapi neustale “volna” kdyz maji zeny na materske!