icon

Sociální dávky - máte zkušenosti?

1veronika111
21. led 2017

Zdravím , i když téma je zcela zavádějící , chtěla jsem jen "nalákat" pozornost. Jde o to , že jsem v těžké situaci. Abych ji trošku upřesnila , prostě problémy s přítelem ( po skoro 6ti letech , jsem přišla na to jaký je to kopejtko - nechci být sprostá..) , mám 6 tiletou holčičku , není jeho. Bohužel tedy rozchod , nemám kam jít tudíž řešíme aktuálně nejrealističtější možnost azyl .Od září 2016 pracuji jako prodavačka v Penny marketu , teď když bych dala výpověď. I kdyby třeba na dohodu , protože mám výpovědní lhůtu ( aa sakra na to jsem nemyslela) , po té to tedy půjde odejít třeba k určitému datu? Třeba v pondělí dojdu podat výpověď , s tím že chci prostě skončit , půjde to?
Poté také po výše odpracovane dobe , vím , že asi nebudu moci brát od Up podporu . Ale dají nám někde nějaký příspěvek? Popřípadě kdy? V únoru bych potenciálně mohla brát výplatu ještě ( cca 8-9 tis) , ten měsíc bychom přežily .ale dál? Omlouvám se , že je to tak moc nepřehledne a zpřehazene , ale jsem z toho hotová. Předem děkuji za rady..

lv
21. led 2017

Je mi líto, čím si procházíš. S tou výpovědí, firna ti může vyjít vstříc a dát k určitému datu, ale taky může trvat na 2 měsíční výpovědní lhůtě, která začne 1.následujícího měsíce.
Dávky moc nevím, bohužel. Asi přídavek na dítě, na bydlení, hmotná nouze, zjisti na sociálce.
Co alimenty?

anetka1701
21. led 2017

No, pokud dáš výpověd, tak na pracáku dostaneš 40% platu... Půjdeš na pracák s papírem a tam je důvod odchodu vyplněnej... Proč chceš dát výpověd? V práci bude každopádně víc peněz...

1veronika111
autor
21. led 2017

Protože půjdeme na azyl , cca 40 km od nynější práce .. Je jasné , že po čase si nějakou práci najdu , ale jde mi hlavně o to ,abychom v březnu měli z čeho zaplatit " nájem" v azylu . Za únor a zbytek ledna to dám z výplaty , ale jak dál? Jsem hotová , bohužel alimenty také nepřipadají v úvahu , otec není uveden v RL z vážnych důvodů.

anetka1701
21. led 2017

a co zkusit přejít do krámu v novém místě? Oni ty přídavky taky nenaběhnou hned... Pokud např. ke konci ledna ukončíš práci a 1.2 půjdeš na pracák, tak rozhodně nebudeš mít peníze z pracáku hned v půlce března, jako z práce...

lv
21. led 2017

Myslím, že jsou nějaké dávky okamžité pomoci - název nevím, to budou vědět na socialce

kachnicky
21. led 2017

Ja osobne bych zasla na socialku hned, je taky dost velka sance ze ti daji prispevek na bydleni, za ktery by jsi mohla jit treba do garsonky, vim ze pokud si to obehas muzes z toho dostat dost penez ☺ Jinak mi prijde hloupe opustit zamestnani, zkus se nejdriv poradit na te socce at neudelas nejakou hloupost 😉Musis mit v prvni rade nejaky prijem...

1veronika111
autor
22. led 2017

Děkuji všem. Ten odchod je bohužel akutní , já už s ním být nemohu , vyhrožuje mi , že mi sebere holku atd .. Není jeho já vím. Ale je blázen, chorobně žárlivý , zkusím tam zajít v pondělí a uvidíme . Stejně po mě budou chtít v první řadě zápočtový list z práce?

lv
22. led 2017

@1veronika111 ne, započtový list je u ukončení, socialka ti poradí, na co vše máš nárok.

kachnicky
22. led 2017

@1veronika111 Nez das vypoved, zajdi si na tu socialku, at vis na cem jsi... Treba nebudes muset ani do azylu... Nic za to nedas 😉

maii
22. led 2017

@1veronika111 jestli ti vyhrozuje atd. tam zkus to i pres policii. S papirem od nich se situace lip vysvetluje - treba v praci. Nevim, kde bydlis, zdali tam nekoho mas, ale ani azylak neni uplna lace a casto to problem jen odlozi. Nejakou kamosku nemas v okoli, rodinu, nekam jit, nez to v pracu vyresis?

1veronika111
autor
22. led 2017

Bohužel , matka žije na ubytovně , a sestra má vlastní rodinu. V tom azylu mám i možnost si dávat peníze na stranu ( na bydlení) , poradí mi s dluhem , který mám . V práci jsem tak , jako tak chtěla končit . Kvůli jiné , lépe placené . Ale to už také nevyjde..

muhehehe
22. led 2017

Nechci se tě dotknout, ale podle mne to řešíš nějak úplně opačně... první co uděláš v krizové životní situaci - dáš výpověď v práci??? Prosím? Abys teda byla jó v prdeli a závislá na nějaké pomoci? Radila bych v první řadě zajít na socku a zjistit reálné možnosti. Co se týče bydlení, přechodnou možností by určitě mohlo být třeba nějaké spolubydlení (jen jeden pokoj pro tebe s holkou, ostatní společné s majitelem nebo dalšími nájemníky), to není drahé a horší než azylák to fakt nebude. A pak se pokusit najít lepší práci, nebo větší úvazek (8 - 9000 asi nebude plný, ne?) a aktivně řešit svou situaci, než řešit kdo ti co dá.

kachnicky
22. led 2017

@muhehehe presne muj nazor, prijde mi to cele na hlavu, v teto situaci koncit v praci 😟 existuje hmotna nouze apod.

veri0007
22. led 2017

@1veronika111 nějak to nemůžu pobrat... Ty jsi ve vodě na člunu a chceš vyhodit pádlo do vody? Co je to za blbost? Dle mě, jen hledáš možnost jak dát v práci výpověď, asi tě nebaví, a nechceš vypadat hloupě. Zkus spíše to přeložení do jiného města jak už někdo psal výše... Soc. dávky mají být správně pro potřebné, ne pro ty co mají i jiné možnosti výdělku...

maii
22. led 2017

@1veronika111 Sama vis z nas nejlepe podrobnosti prinbehu, sama vis, kolik mas penez, kde bys mela podporu v rodine/kamaradech, jaky vliv ma soucasne prostredi na tebe i na dceru a jak. Jinak ja tedy instituci AD samozrejme uznavam, je to samozrejme skvely pocin, ale je to velky stres pro dite i pro tebe. Drzim ti palce, at se z toho co nejrychleji dostanes, ale nez udelas zasadni krok, tak:
- urcite zajdi na socialku, popr. na policii. Pohledej nejake obcanske poradny, charity, kde ti pomuzou odejit od partnera bez nustnosti azylaku.
- uz jen kvuli tomu, ze mala pujde asi brzo do skoly, tak bych se misto AD soustredila na to vytvorit trvale zazemi. Pokud mas praci, tak je to super predpoklad pro to si treba pronajmout mensi bydleni - garsonku, cokoli - klidne v okoli prace, aby to pro malou nebyl takovy sok. Ono zit v azylaku neni ani pro deti skol(k)ou povinne zadny med, je to docela stigma + samozrejme obrovsky stres. S dluhem ti poradi hodne obcanskych sdruzeni, urcite i na socialce te nasmerujou. V zajmu AD a prakticky vsech spolecenskych iniciativ je, aby se zena postavila na vlastni nohy. A to ty s praci urcite muzes. Vetsinou holkam z AD chybi prave prace, dale penize na takove "malickosti" jako je kauce, pak urcita fin. gramotnost... a pak zenu z AD si vezme do podnajmu jen malokdo.
- pokud fakt budes muset odejit, tak se ujisti si, ze tam je misto. Jo, ja vim, zni to jako samozrejmost, ale byva tam dost natresk.

marketa11112
22. led 2017

také bych v praci nekončila.. zkus prelozeni do jiného mesta, najdi tam podnajem, zažádej na socialce o příspěvek, ale práce je dulezita.. tohle muzes vyresit během par dni a pak frnk pryc... pokud mama bydli na ubytovne, tak muze jit bydlet s stebou a o najem se podelite.. ale nevim, jake mate vztahy...

kachnicky
22. led 2017

Ja si pamatuji ze je jedne zname dal stat v nouzi 12tis na kauci + nejake dalsi penize navic na vybaveni.. Jen je potreba si to obehat a dolozit ze jsi opravdu v hmotne nouzi... Hlavne nebud hloupa a neco pro to udelej