icon

Zdravotní pojištění a péče o děti ve škole. Kontroluje to někdo?

rencinka87
23. dub 2025

Je tu nekdo znaly problematiky osoby pecujici z hlediska zdravotniho pojisteni? Od zari budu mit dve deti skolou povinne - vim, ze nesmi byt v druzine, abych mohla byt jako pecujici osoba, na krouzky podle vseho muzou - ale co kdyz je krouzek proste ve skole? 🤦‍♀️ jdou na obed, pak na chvilku do druziny a pak je krouzek. Je vubec sance, ze tohle bude nekdo kontrolovat?

Strana
z4
rebe
24. dub 2025
@rencinka87

@j.a.n.i asi jsi myslela textu - je to mozny, co je ale jisty, ze mam problem s nedostatecne propracovanou legislativou zejmena v oblasti verejneho zdravotnictvi a oblasti s tim souvisejicich. Pokud u jakehokoli institutu davam podminky, ktere je nutne splnit, aby mohl byt vyuzivan, musim je nastavit tak, aby byly rovne pro vsechny a zejmena tak, aby byly jasne vydefinovane a pokryvaly vsechny moznosti. Ja uz nevim, jak jinak to vysvetlit.
Ale urcite se aspon shodneme, ze se neshodneme, a tim bych to uzavrela 🙂

@rencinka87 "abych mohla vyuzit na temer cely mesic chuvu, babicku, tabor, proste se ditete defacto “zbavit” vcetne noci, a na druhe strane ho nemoci nechat na krouzku, ktery ho vzdelava/udrzuje fyzicky, s tim absolutne nesouhlasim." Ani není důvod s tím souhlasit, protože nic takového se neděje, dítě může na kroužky chodit. Ty řešíš, že ho chceš posílat do družiny, družina a kroužek není totéž.

rencinka87
autor
24. dub 2025
@rebe

@rencinka87 "abych mohla vyuzit na temer cely mesic chuvu, babicku, tabor, proste se ditete defacto “zbavit” vcetne noci, a na druhe strane ho nemoci nechat na krouzku, ktery ho vzdelava/udrzuje fyzicky, s tim absolutne nesouhlasim." Ani není důvod s tím souhlasit, protože nic takového se neděje, dítě může na kroužky chodit. Ty řešíš, že ho chceš posílat do družiny, družina a kroužek není totéž.

@rebe ja asi fakt nejsem schopna vyjadrit se tak, aby to bylo pochopitelne a je mi to lito - zkusim to naposledy:
Vyucovani konci ve 14:25. Ve 14:40 zacina krouzek florbalu, ktery konci v 15:40, pak pokracuje druzina. Je to krouzek? Je. Takze muze na neho chodit? Nebo ne?

j.a.n.i
25. dub 2025
@rencinka87

@j.a.n.i asi jsi myslela textu - je to mozny, co je ale jisty, ze mam problem s nedostatecne propracovanou legislativou zejmena v oblasti verejneho zdravotnictvi a oblasti s tim souvisejicich. Pokud u jakehokoli institutu davam podminky, ktere je nutne splnit, aby mohl byt vyuzivan, musim je nastavit tak, aby byly rovne pro vsechny a zejmena tak, aby byly jasne vydefinovane a pokryvaly vsechny moznosti. Ja uz nevim, jak jinak to vysvetlit.
Ale urcite se aspon shodneme, ze se neshodneme, a tim bych to uzavrela 🙂

@rencinka87 ale ony jsou rovné pro všechny a i definované jsou zrovna v tomhle případě dost jasně. To, ze se tobe nelibi, je tvuj problém.

j.a.n.i
25. dub 2025
@rencinka87

@rebe ja asi fakt nejsem schopna vyjadrit se tak, aby to bylo pochopitelne a je mi to lito - zkusim to naposledy:
Vyucovani konci ve 14:25. Ve 14:40 zacina krouzek florbalu, ktery konci v 15:40, pak pokracuje druzina. Je to krouzek? Je. Takze muze na neho chodit? Nebo ne?

@rencinka87 Muze na ten krouzek prijit dite z ulice? Ano = je to krouzek a muze na nej chodit i tvé dítě. Ne = je to pouze druzinova aktivita a tedy nemuze, neb nemuze chodit do druziny. Co na tom stale nechapes?

enoli
25. dub 2025
@alianan

@rencinka87 Domluv se ve škole, u nás to bylo stejně, mluvila jsem s ředitelem i s družinářkou a dítě do družiny normálně chodilo, akorát nebylo oficiálně psaný, bylo mi řečeno, že družinu před nikým nezavírají, ale ty oficiálně psaný děti do družiny musí, ty nepsaný si chodí jak chtějí a potřebují.

@alianan tak to je ředitelka střelec. První a hlavní věc je, že by mě zajímalo, kdo je zodpovědný za to, když se někomu něco stane. A ta druhá, že jako rodiči platícímu družinu, by mi dost vadilo, kdybych ji já platila a přitom si tam každý chodil, jak chtěl, kdyby ji neplatil.

enoli
25. dub 2025
@rencinka87

@rencinka87 u na své škole proste nedružinove děti čekají před školou nebo chodí domu a pak se vrací. Nemůžeš vymáhat hlídání svého dítěte v družině, když tam není zapsano a neplatíš ji. Tohle je prostě běžná praxe.

enoli
25. dub 2025
@rencinka87

@zuzkasim jasne, ja nechci nic obchazet, jen pokud proste ma moje dite moznost chodit do druziny, kde si volne hraje, nebo jit na krouzek, ktery je vedeny v ramci skoly, jde na krouzek, ktery zacina asi pul hodiny pote, co dojde dite z obeda, tak mi prijde na palici, abych ho vyzvedla na tu pul hodinu nebo cekal nekde sam pred skolou, a pak se vratil na krouzek 🤦‍♀️ kdyz jinak na krouzky deti chodit smeji, coz mi prijde uz uplne nenormalni - syn jezdi dvakrat tydne na trenink sam ze skoly, to se teda podle vseho smi, ale nesmi zustat pul hodiny v druzine, kdyz ma krouzek tam? Nevidim v tom logiku. Ale diky holky, zjistim si to jeste primo n vzp 🙂

@rencinka87 jen pozn. K tomu “na domluvě s ředitelem a druzinarkou”. Tak to opravdu není, protože když si tvé dítě v družině nechají, přebírají za nej odpovědnost, s když tam neni řádně zapsané, je to prostě průšvih.

eviicka
25. dub 2025
@rencinka87

@rencinka87 je to kroužek, ale ten čas před tím je družina. Váš případ je specifický a správnou odpoveď ti nedá nikdo. Protože je otázka, jestli si družinářka dovolí "hlídat" nepřihlášené dítě.

alianan
25. dub 2025
@enoli

@alianan tak to je ředitelka střelec. První a hlavní věc je, že by mě zajímalo, kdo je zodpovědný za to, když se někomu něco stane. A ta druhá, že jako rodiči platícímu družinu, by mi dost vadilo, kdybych ji já platila a přitom si tam každý chodil, jak chtěl, kdyby ji neplatil.

@enoli To jsem ale ráda, že v naší škole nemáme rodiče, který rejpal v tom, jestli jsme zaplatili hodinu družiny týdně.😅
Ona to nebyla družina jako taková, ale chodil do klubu se staršíma dětma, kde docházku nikdo neřeší a popravdě vůbec netuším, jestli je placený, spíš ne, akorát jsme malá škola, pár dětí, takže klub i družina je ve stejné místnosti.
Kroužek byl po obědě, takže si dítě zašlo na oběd a pak si chvilku počkalo s ostatními dětmi na kroužek.
Když nad tím tak přemýšlím, tak si myslím, že v této situaci tam bylo dětí více, nechodilo do družiny, ale čekalo na kroužek v družině (klubu), moje dítě nebylo výjimkou.

alianan
25. dub 2025
@j.a.n.i

@alianan jake penize od statu cerpaji tabory, to mi fakt rekni

@j.a.n.i Netuším, ale hádám, že nějaké dotace na tábory určitě budou, nikdy jsem nezkoumala a tábor nepořádala.
Loni jsem měla děti na příměstském táboře u naší základky, kde se platilo doslova pár korun, počítám, že ten by bez dotací nefungoval.

rebe
25. dub 2025
@rencinka87

@rencinka87 Pokud pro účast na kroužku musí být přihlášen do družiny, není to kroužek, ale družina, chodit tam nemůže. Pokud tam mohou chodit i děti, které nejsou přihlášené do družiny, je to kroužek a chodit tam může. Tu odpověď jsi dostala už tolikrát, že opravdu nevím, jak líp to ještě napsat.

rebe
25. dub 2025
@alianan

@j.a.n.i Netuším, ale hádám, že nějaké dotace na tábory určitě budou, nikdy jsem nezkoumala a tábor nepořádala.
Loni jsem měla děti na příměstském táboře u naší základky, kde se platilo doslova pár korun, počítám, že ten by bez dotací nefungoval.

@alianan Roky jsem pořádala skautské tábory, teď pořádám příměšťáky v lesním klubu - a ne, žádné dotace jsme na to nikdy nedostali. Školy nebo DDM mohou mít dotace od zřizovatele.

enoli
25. dub 2025
@alianan

@enoli To jsem ale ráda, že v naší škole nemáme rodiče, který rejpal v tom, jestli jsme zaplatili hodinu družiny týdně.😅
Ona to nebyla družina jako taková, ale chodil do klubu se staršíma dětma, kde docházku nikdo neřeší a popravdě vůbec netuším, jestli je placený, spíš ne, akorát jsme malá škola, pár dětí, takže klub i družina je ve stejné místnosti.
Kroužek byl po obědě, takže si dítě zašlo na oběd a pak si chvilku počkalo s ostatními dětmi na kroužek.
Když nad tím tak přemýšlím, tak si myslím, že v této situaci tam bylo dětí více, nechodilo do družiny, ale čekalo na kroužek v družině (klubu), moje dítě nebylo výjimkou.

@alianan tak jasně, klub je něco jiného a platí pro něj jiná pravidla než pro družinu. A pokud ho škola má zřízeny, tak tam mohou i nedruzinove děti. Škola mých dětí má také zřízeny klub. Ale do družiny prostě jen tak nemůže.

j.a.n.i
25. dub 2025
@alianan

@alianan Aha, takze netusis, ale pises sem, ze peníze od státu dostávají... A ano, obcas nejake dotace na tabory jsou, vypisuji je různé organizace v ramci grantovych projektů s konkrétními podminkami, rozhodně nedotuje mista stat.

j.a.n.i
25. dub 2025
@enoli

@alianan tak jasně, klub je něco jiného a platí pro něj jiná pravidla než pro družinu. A pokud ho škola má zřízeny, tak tam mohou i nedruzinove děti. Škola mých dětí má také zřízeny klub. Ale do družiny prostě jen tak nemůže.

@enoli přesně tak, je to omezené na družinu, tecka. Nema smysl hloubat zda je to rozumné nebo ne a ze tak ci onak by to bylo treba lepší, jo možná bylo, ale to nic nemění na faktu, ze je to naszaveno takto a bud podminky splnim nebo si zdravotni zaplatim sama. Nebo pujdu na částečný úvazek do prace, nebot tedy fakt nevim, jak se muzu 8(9) - 14.30 venovat diteti, pokud je ono tou dobou ve skole.

rencinka87
autor
25. dub 2025
@j.a.n.i

@rencinka87 Muze na ten krouzek prijit dite z ulice? Ano = je to krouzek a muze na nej chodit i tvé dítě. Ne = je to pouze druzinova aktivita a tedy nemuze, neb nemuze chodit do druziny. Co na tom stale nechapes?

@j.a.n.i
@j.a.n.i Muze na ten krouzek prijit dite z ulice? Ano = je to krouzek a muze na nej chodit i tvé dítě. Ne = je to pouze druzinova aktivita a tedy nemuze, neb nemuze chodit do druziny. Co na tom stale nechapes?

Nechapu, kde jsi to vycetla, ptam se uz asi poseste na to, kde je k tomu nekde nejaky podklad, na zaklade ktereho to tvrdis?

rencinka87
autor
25. dub 2025
@rebe

@rencinka87 Pokud pro účast na kroužku musí být přihlášen do družiny, není to kroužek, ale družina, chodit tam nemůže. Pokud tam mohou chodit i děti, které nejsou přihlášené do družiny, je to kroužek a chodit tam může. Tu odpověď jsi dostala už tolikrát, že opravdu nevím, jak líp to ještě napsat.

@rebe ja bohuzel nevim, jak jeste jinak napsat, z ceho jdi to vycetla.

rencinka87
autor
25. dub 2025
@j.a.n.i

@rencinka87 ale ony jsou rovné pro všechny a i definované jsou zrovna v tomhle případě dost jasně. To, ze se tobe nelibi, je tvuj problém.

@j.a.n.i ne, nejsou rovne pro vsechny.
Pripad prvni: mam hlidaci babicku v duchodu, davam k ni pravidelne odpoledne i pres noc dite na hlidani - mam stale narok na to, aby mi pojistovna proplatila pojisteni jako pecujici osobe.
Pripad druhy: nemam babicku, ale dite ma krouzek, na ktery se dopravi zcela samostatne, vyzvednu ho v pul pate (podle tve dikce bych stihala i plny uvazek, kdyz na to prijde), opet mam narok na proplaceni pojisteni jako pecujici osoba.
Pripad treti (to uz je vas vyklad, zatim jsem nikde nevidela, na jakem podkladu to tvrdite): dite skonci skolu a tricet minut po obede mu zacina krouzek, ktery neni v ramci druziny (to se pozna jak?) - musim ho vyzvednout nebo ho nechat stat pred skolou - jinak nemuzu byt pecujici osoba
Pripad ctvrty (opet vas vyklad) - dite ma krouzek ktery je soucasti druziny - dite na nej pujde - nemam narok byt pecujici osoba - byt se jedna o krouzek 1xtydne na hodinu, tedy casove nesrovnatelne mensi “hlidani” nez napriklad kazdotydenni celodenni/nocni hlidani babickou/chuvou.
Uz rozumis tomu rozdilu?

rencinka87
autor
25. dub 2025
@j.a.n.i

@enoli přesně tak, je to omezené na družinu, tecka. Nema smysl hloubat zda je to rozumné nebo ne a ze tak ci onak by to bylo treba lepší, jo možná bylo, ale to nic nemění na faktu, ze je to naszaveno takto a bud podminky splnim nebo si zdravotni zaplatim sama. Nebo pujdu na částečný úvazek do prace, nebot tedy fakt nevim, jak se muzu 8(9) - 14.30 venovat diteti, pokud je ono tou dobou ve skole.

@j.a.n.i nemusis rozumet tomu, proc nekdo dava prednost tomu byt doma s detmi, i kdyz uz jsou skolou/skolkou povinne - jak jsi rekla, podminky jsou nejak nastavene statem a nema smysl resit, proc - ja je jen chci vyuzit - spravne a dle prava - nic vic, nic min. Bohuzel mi nikdo nebyl schopen dat vic nez domnenky, ktere nevim, odkud plynou.

enoli
25. dub 2025
@rencinka87

@j.a.n.i nemusis rozumet tomu, proc nekdo dava prednost tomu byt doma s detmi, i kdyz uz jsou skolou/skolkou povinne - jak jsi rekla, podminky jsou nejak nastavene statem a nema smysl resit, proc - ja je jen chci vyuzit - spravne a dle prava - nic vic, nic min. Bohuzel mi nikdo nebyl schopen dat vic nez domnenky, ktere nevim, odkud plynou.

@rencinka87 počkej, jaké domněnky? Do družiny dítě dat nemůžeš, do školního klubu nebo na kroužek ano. Tak prostě stejně jako ostatní děti nechodící do družiny počká někde venku.

rencinka87
autor
25. dub 2025
@enoli

@rencinka87 počkej, jaké domněnky? Do družiny dítě dat nemůžeš, do školního klubu nebo na kroužek ano. Tak prostě stejně jako ostatní děti nechodící do družiny počká někde venku.

@enoli tak ted jsi otevrela dalsi zajimave tema - co je skolni klub a jak (ne) souvisi s druzinou??

enoli
25. dub 2025
@rencinka87

@enoli tak ted jsi otevrela dalsi zajimave tema - co je skolni klub a jak (ne) souvisi s druzinou??

@rencinka87 školní klub je zpravidla pro starší děti, které už nemají možnost být v družině a potřebuji někde počkat. Bývá bezplatný, ale přihlášené děti mají možnost být ve škole a pod pedagogickým dozorem. Záleží na škole, jestli má možnost a kapacitu školní klub provozovat.

etinka
25. dub 2025

@rencinka87 trošku bych tě opravila. Ty nejsi pečující osoba, ale osoba v domácnosti. Je v tom velký rozdíl.Pečující osoba se stará o někoho nemocného, postiženého, případně o postižené dítko a to do družiny normálně chodit může. Osoba v domácnosti tam má omezení. Jsou to dvě odlišné věci a z hlediska pohledu pojišťovny úplně rozdílné!🫣

rebe
25. dub 2025
@rencinka87

@rencinka87 Ty odkazy tady byly opakovaně, třeba ze stránek vzp: L – Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

Podmínka se považuje za splněnou jen tehdy, pokud: jde o osobní, řádnou a celodenní péči, tj. dítě není svěřeno do péče jiné osobě, třeba i z rodiny, nebo dítě není umístěno v zařízení s týdenním či celoročním pobytem, nebo dítě předškolního věku není umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která převyšuje čtyři hodiny denně, nebo dítě plnící povinnou školní docházku není umístěno ve školním zařízení, či jiném obdobném zařízení po dobu přesahující návštěvu školy. Do této kategorie se může zařadit u jednoho dítěte vždy pouze jedna osoba, a to otec, matka, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů. Do této kategorie se nemůže zařadit osoba, která má příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti.

rebe
25. dub 2025
@rencinka87

@rencinka87 Podrobnější podmínky zde: https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...

Tímto snad můžeme konečně tvůj stokrát zodpovězený dotaz považovat za uzavřený, ne? Pro další diskuse o tvých pocitech nespravedlnosti si ideálně otevři další diskusi.

rebe
25. dub 2025
@etinka

@rencinka87 trošku bych tě opravila. Ty nejsi pečující osoba, ale osoba v domácnosti. Je v tom velký rozdíl.Pečující osoba se stará o někoho nemocného, postiženého, případně o postižené dítko a to do družiny normálně chodit může. Osoba v domácnosti tam má omezení. Jsou to dvě odlišné věci a z hlediska pohledu pojišťovny úplně rozdílné!🫣

@etinka Osoba v domácnosti si pojištění platí sama, za osobu osobně celodenně pečující o dítě do 7 let nebo dvě děti do 15 let jej hradí stát. Paní zjišťuje, za jakých podmínek může být v druhé kategorii.

rencinka87
autor
25. dub 2025
@etinka

@etinka je to osoba pecujici o dite do sedmi let veku nebo o dve deti do 15 let. Podivej se do zakona.

rencinka87
autor
25. dub 2025
@enoli

@rencinka87 školní klub je zpravidla pro starší děti, které už nemají možnost být v družině a potřebuji někde počkat. Bývá bezplatný, ale přihlášené děti mají možnost být ve škole a pod pedagogickým dozorem. Záleží na škole, jestli má možnost a kapacitu školní klub provozovat.

@enoli a podle tveho nazoru tedy v klubu byt muze ale v druzine ne, je to tak?

rencinka87
autor
25. dub 2025
@rebe

@rencinka87 Podrobnější podmínky zde: https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky...

Tímto snad můžeme konečně tvůj stokrát zodpovězený dotaz považovat za uzavřený, ne? Pro další diskuse o tvých pocitech nespravedlnosti si ideálně otevři další diskusi.

@rebe dekuju, zes mi zkopirovala odkazy, ktere jsem samozrejme cetla. Stale jsem nedostala odpoved na skolni krouzky, respektive kde a podle ceho jsi vycetla, ze skolni krouzky ne nebo ano nebo jak.
Jinak dekuju za doporuceni, ale pokud se nepletu, tak nejsi admin a diskuzi jsem si otevrela ja, takze si dovolim do ni prispivat podle uvazeni. Naopak tebe nikdo nenuti reagovat, dekuju za vsechny tvoje prispevky a v pohode si muzes upozorneni vypnout, pokud dale nechces cist moje prispevky.

alianan
25. dub 2025
@etinka

@etinka Řekla bych, že osobu v domácnosti pojišťovna vůbec nezná, to je jen lidové označení, taková osoba je osoba bez zdanitelných příkmu OBZP, platí si pojištění jako samoplátce a jeji děti nemají žádné školkové a školní omezení.
Pak je péče o jedno dítě do sedmi let nebo dvě děti dvě do patnácti let, tam je omezená školka a družina.
Jak to mají rodiče s postiženým dítětem netuším.

Strana
z4