icon

Zdravotní pojištění. Od kdy bude zaměstnavatel platit?

24. led 2020

Chtěla jsem se jen zeptat a předem díky za případné odpovědi. Když nastoupím do práce 27.1 znamená to že za mě zaměstnavatel zaplatí i zdravotní pojištění i za leden nebo až za únor?

Strana
z3
lenoulinkaa
28. led 2020

Pokud jsi byla statni pojištěnec, tak to máš bez problémů.

autor
28. led 2020

@nolies diky:🙂 snad to tak doopravdy je...ale jen kvuli pripadnym problemum...protoze kdyz uz jsem si to nejakou dobu platila sama tak by me to ted fakt nezruinovalo🙂

autor
28. led 2020

@lenoulinkaa nebyla...byla jsem samoplatce🙂

kmarie81
28. led 2020

Ahoj, taky si nejsem jistá, jak to je doopravdy - proto sem ti už výše psala at si radši zajdeš na pojištovnu s výplatní páskou za leden, kde je jasně napsáno kolik jsem já a zaměstnavatel odvedla na zdravotko. Asi máte pravdu, že leden bude mít pokrytej, ale já bych chtěla tu jistotu na papíře. Aby mi jednou kvůli doplatku 3-4 stovkám nehodili exekuci za další x tisíc.

autor
28. led 2020

@kmarie81 urcite si na to dam pozor

lenoulinkaa
28. led 2020

Jestli sis zaplatila za sebe sama a zaměstnavatel posle za tebe z toho co vydelas, tak ok. V každém případě tam musí mít pojistné z 14.600,-

autor
28. led 2020

@lenoulinkaa za leden bych si sama platila az ted v unoru...kazdopadne jsem zvedava jak to je,protoze tak naprosto protichudne informace jsou teda zvlastni🙂

lenoulinkaa
28. led 2020

Tak pak napiš... 🙂

j.a.n.i
28. led 2020

@kmarie81 A co myslíš, že ji na pojišťovně řeknou?

autor
28. led 2020

@lenoulinkaa jo napisu...pockam si na vyplatni pasku a zajdu na pojistovnu a uvidim🙂 i kdyz jdu tam i zitra se smlouvou kvuli tomu,abych podepsala,ze uz nebudu samoplatce

kmarie81
28. led 2020

pamatuju si, že když sem se před léty hlásila na UP dýl než v tý 8 denní lhůtě, tak sem na zdravotce za ty dny předtím taky musela zaplatit nějakou poměrnou část, ale jak je to když jdeš do zaměstnání a k tomu ted, taky tak úplně nevím... Selský rozum mi říká, že by se ti měl každý měsíc zaplatit na zdravotku minimálně "minimální vyměřovací základ pro samoplátce" - to je jedno jestli to zaplatíš ty jako samoplátce nebo zaměstnavatel nebo stát, ale mělo by to tam být. A jestli tu čásku nepokryješ v rámci zaměstnání tak by se to mělo doplatit. Protože pak by se mohl každý samoplátce nechat zaměstnat na jeden den v měsíci (odvést dohromady cca200kč) a měl by vystaráno...

autor
28. led 2020

@kmarie81 ja jsem na netu cetla,ze to prave tak bylo kdysi,ale ze ted uz to neplati...

kmarie81
28. led 2020

at je to tak nebo tak, tím že se tam zeptáš osobně, určitě nic nezkazíš, tak je dobře že se tam chystáš

autor
28. led 2020

@kmarie81 urcite nikdy jsem nemela vuci nikomu nejake dluhy a zacinat s tim se mi rozhodne nechce🙂

lenoulinkaa
28. led 2020

@kmarie81 musí mít odvedeno z minima... A pokud ji to nedá práce (za 5 dní nemusi), tak bude muset zaplatit sama. Jestli máš možnost, zkus si to spočítat v systému.

autor
28. led 2020

@lenoulinkaa tak ale na to jsem fakt zvedava jak to je...tohle by snad melo byt jasne dane a ne ze si to kazdy zduvodnuje podle sebe🙂

kmarie81
28. led 2020

@lenoulinkaa já vím, že u nás když někdo nastupuje od druhé pulky v měsíci a nenavazuje mu zaměstnání nebo pracák, tak jim vždycky říkám at si na zdravotku zajdou ve vlastním zájmu

j.a.n.i
28. led 2020

@kmarie81 Coz jim ale rikas vlastne peknou blbost, respektive posilas je tam zcela zbytecne.

j.a.n.i
28. led 2020

@lenoulinkaa nemusi mit odvedeno z minima, pokud pracovni pomer netrval cely mesic. Takze tvrzeni o doplatku je pitomost.

lenoulinkaa
28. led 2020

@j.a.n.i a co ten zbytek měsíce, když by si vydělala jen 5000,- od 27. Ledna?

autor
28. led 2020

@j.a.n.i takze plati to,ze i kdyz budu ted v lednu zamestnana jen tech par dni tak ja nebudu za leden platit nic?🙂

j.a.n.i
28. led 2020
j.a.n.i
28. led 2020

Presne tak, za leden uz nic neplatis.

autor
28. led 2020

@j.a.n.i diky

kmarie81
28. led 2020

@j.a.n.i jestli je to tak,jak píšeš. tak ať se každý samoplátce na jeden den nechá zaměstnat za fiktivních 1500,- hrubýho, zaplatí zaměstnavateli hotově 672,- kč za odvody. Zdravotku má pokrytou aniž by musel zaplati bezmála 2000,- --- 13 stovek každej měsíc doma 🙂

j.a.n.i
28. led 2020

@kmarie81 Jasne a bude spousta zamestnavatelu, kteri se s tim budou pro neci hezke oci papirovat...

autor
28. led 2020

A navic by to bylo asi pojistovnam divne

lenoulinkaa
28. led 2020

Jestli je OBZP jen po část mesice, tak by potom ta možnost byla.

kmarie81
28. led 2020

@j.a.n.i ne ale pro 700,- do černýho fondu a 2000,- do nákladů - proč ne - to je dohromady i s úsporou na dani 1000,- měsíčně - když takových lidí budu zaměstnávat 10 (lidí co dělaj na černo, protože maj exekce a z pracáku je vyhodili je fůra) - tak je to 10000 měsíčně doma. Vždyt ta smlouva nemusí být každý měsíc. Muže to být zkrácený úvazek na neurčito - každý měsíc odpracuje 8 hodin - a sme vysmátí oba🙂

kmarie81
28. led 2020

@j.a.n.i a ani exekutoři na ne nemůžou protože se hravě vejdou do nezabavitelné částky na osobu

Strana
z3