Prarodiče a hlídání. Jak jim vysvětlit důležitost respektování režimu?
Naši si často říkají o hlídání, že si chtějí malou užít. Já jsem za pomoc ráda, jenže skoro pokaždé se vrátí úplně rozhozená. Sladké před večeří, pozdější spaní, televize, i když jsme se domluvili jinak.
Vím, že prarodiče jsou od toho, aby děti trochu rozmazlovali, a nechci z každé návštěvy dělat vojenský režim. Jen jsou věci, které jsou pro mě důležité a které pak doma odnášíme my.
Když něco řeknu, berou to tak, že přeháním a že oni taky vychovali děti. Jak jim to vysvětlit tak, aby to nebrali jako výtku, ale zároveň naše pravidla respektovali?
Ty máš doma vlastní pravidla, tvoji rodiče zase jiná. Když se ti to nelíbí, nech si je doma. Děti, které doma nemívají sladké, se chovají na návštěvách jako utržené od řetězu a se sladkým to pak přehánějí. Buď ráda, že chtějí hlídat, mít hlídací babičky a dědečky není samozřejmost. Hlavně nepíšeš, jak jsou děti staré, tak těžko posoudíme, zda je pro ně televize nějak závadná. Věřím, že na tebe byli přísnější, u vnoučat je to jiné, nevychovávají, jen si je užívají.
Tohle je nepříjemná situace. Zkus jim to vysvětlit tak, že sis ta pravidla jen tak nevymyslela, ale že když se nedodržují, dítě to pak doma špatně zvládá. Je to hlavně pro jeho dobro, aby je respektovali.
Jediné řešení, se kterým bys asi byla opravdu spokojená, je nedávat jim dítě na hlídání. Jenže tím bys ho zároveň připravila o prarodiče… a to je taky škoda.
@anonym_autor Buď ráda že máš hlídání. Ti prarodiče jsou od toho rozmazlování, když jsem byla malá, taky jsme u dědy měli jiný pravidla. A dodneška na to rádi vzpomínáme.
Angličani mají jedno hezké sousloví “choose your battles”. Tohle by bylo pod mou rozlišovací schopnost. Moje “battles” jsou absolutně bez diskuze bezpečnost - vždy autosedačka, helma na kolo, ostříží dohled u vody, u jídla bych řešila alergie, intolerance atd. Ale na pozdější večerku ani na naniks ještě nikdo neumřel a patří to k pobytu u prarodičů.
Anebo samozřejmě může být vždycky po tvém, ale pokud budeš určovat večerku, tak se ti prarodiče na hlídání nejspíš vybodnou nejen teď, ale třeba pak i v době, kdy by se ti to hodilo - školní prázdniny, nemocné dítě atd.
Pokud dávají sladké jen u nich, tak neřeš, pokud ti budou sladké nosit k tobě domů, tak to před nimi vyhoď. Jedině tak pochopí, že nemají sladké nosit
@anonym_autor zalezi jak je dite stare a narocne,jak velke vznikaji kopmlikace. Jedno z mych tri ma extremne krehky spanek a ano, dat ho v urcitem veku jednou spat odpoledne o 3 hodiny pozdeji by pro me tehdy znamenalo 3 probdele a probrecene noci - to nestoji za to, proste jsme ho na hlidani nedavali dokud z toho aspon trochu nevyrostl. Kdyby davali sladkosti pred veceri rekneme diteti do dvou let, tak z toho taky nejsem odvarena. U rekneme petiletaka, ktery je pak jeden vecer doma mrzuty nebo "hyperaktivni" bych to nehrotila, to muze byt i proste jen z toho prechodu z hlidani domu, i kdyby prarodice vse udelalali uplne ukazkove.
Takze radim:
Pokud je dite tak male nebo tak krehke, ze televize, spani a sladkosti jsou ZAVAZNY problem, tak se zatim na hlidani snaz vyhybat, navstevuj je i s ditetem a udrzuj s prarodici dobre vztahy - kdyz pro nic jineho, tak pro to, ze se budou jeste hodit.
Pokud je dite vetsi a opravdu na televizi/sladkosti/posunute spani reaguje divoce a prarodice nejsou uplni cholerici, muzes jim ho taky nechat na vic dni, at si to "vyzerou." A treba to pak pochopi. Je to drsne, ale nam to pomohlo, aby prarodice pochopili, ze bezmelcna dieta, je pro nektere deti opravdu dulezita 😏, jinak diteti bylo blbe az doma a oni furt meli pocit, ze to prehanime.
Mam podezreni, ze ti tu radi hodne lidi, kteri hlidani nemaji vubec, a ze sve pozice vubec nedocenuji, jak to je neprijemne, kdyz rodice, tvoje nebo manzela, davaji opakovane najevo, ze tva prani povazuji za neoduvodnena a maji je u zadku. Ale presto ti mistni radi dobre, hlidani je vzacny statek. Jiste jsou i mista, kam by clovek dite na hlidani nedal, protoze by se bal o jeho bezpeci. Ale televize, nevyspani a sladkosti pro vetsinu lidi nespadaji do kategorie "opravdu nebezpecne pro vyvoj ditete," a casem tam nejspis nebudpu spadat ani tobe. Takze dite na hlidani davat nemusis, jestli to ale vztahy, radim, udrzuj co nejlepsi pro dobro vsech, moci pozdeji prespat u prarodicu prospiva detem, prarodicum i rodicum ❤️
My moc casto hlidani pres noc nemame,ale kdyz uz jo,tak co delaji prarodice s detmi zas tak moc do podrobna nezkoumam. U syna je treba nejaky rezim dulezity protoze ma ADHD. Jinak i zdrava dcera se vraci od obou prarodicu jinaci. Proste je to zmena prostredi,at clovek chce nebo ne, tak i ten rezim je trochu jiny. Neumim si predstavit,dat dite rodicum a diktovat jim uplne presne podminky. My s mymi rodici travime dost casu spolecne,treba na chate atd.,takze ten rezim deti i tak nejak znaji. Upozornuji hlavne na to,kdy a jak syn bere leky,to mi prijde dulezite. Oboji prarodice vedi,v kolik cca chodi deti spat atd.,ale stejne deti usnou treba pozdeji,protoze spani u babicky je jine nez doma. Jak jsi to melav detstvi ty? Treba ja mela u kazde babicky jine podminky,rezimy,traveni casu.
Resim jen podstatne veci - kdyz jsem byla mala ja, taky jsem byla rada u prarodicu prave proto, ze tam byl rozvolnenejsi rezim a tak to podle me ma byt, patri to k roli prarodicu. Pokud dite dostane leky co ma, neni mu ublizovano, jsem i ja v pohode. Jasne ze maji jina pravidla nebo rezim - a kdyz se vrati musim si je trochu srovnat, ale to musim i kdyz jedou na tabor nebo skolu v prirode, nebo se o ne zrovna staral tata - ten cas moc neresi - jako dostane za ukol dostat syna do postele do 19hod a ja přijdu z treninku v pul 9 a syn porad pobiha po byte…ze zacatku me to desne tocilo, a nechapala co je na tom za problem, ted nad tim mavnu rukou..nemuzu mit porad vse pod kontrolou, hodne mi pomohlo prijmuti toho ze syn je svojsky a asi nikdy nebude typickym chlapeckem, neni to nejoblibenejsi dite na hlidani, ale jednou za cas si ho prarodice vezmou. Radsi obcas vypnu a odpocinu si nez jet peci 24/7/365. Vetsinou se mi povede mit 14 dni bez obou deti a to je tak bozi okamzik a pokud techto par dni i deti vykroci z bezneho rezimu tam at si to uzijou
My moc casto hlidani pres noc nemame,ale kdyz uz jo,tak co delaji prarodice s detmi zas tak moc do podrobna nezkoumam. U syna je treba nejaky rezim dulezity protoze ma ADHD. Jinak i zdrava dcera se vraci od obou prarodicu jinaci. Proste je to zmena prostredi,at clovek chce nebo ne, tak i ten rezim je trochu jiny. Neumim si predstavit,dat dite rodicum a diktovat jim uplne presne podminky. My s mymi rodici travime dost casu spolecne,treba na chate atd.,takze ten rezim deti i tak nejak znaji. Upozornuji hlavne na to,kdy a jak syn bere leky,to mi prijde dulezite. Oboji prarodice vedi,v kolik cca chodi deti spat atd.,ale stejne deti usnou treba pozdeji,protoze spani u babicky je jine nez doma. Jak jsi to melav detstvi ty? Treba ja mela u kazde babicky jine podminky,rezimy,traveni casu.
@kristyn86 To mi úplně připomnělo, že když byli děti menší, třeba do 5-6 let, možná i trochu později, tak kdykoliv jsme přijeli k prarodičům, usnuli mnohem později a hůře než doma, dokonce i když jsme je ukládali a uspávali my (myšleno jejich rodiče). Bylo to jen tím, že byli v jiném prostředí než jsou zvyklé. Hlavně tchýně mívala dost kecy, že chodí pozdě spát a neumíme je uspat apod. Takže to pozdější spaní ani nemusí být tak úplně vlivem babičky s dědou.
@kristyn86 To mi úplně připomnělo, že když byli děti menší, třeba do 5-6 let, možná i trochu později, tak kdykoliv jsme přijeli k prarodičům, usnuli mnohem později a hůře než doma, dokonce i když jsme je ukládali a uspávali my (myšleno jejich rodiče). Bylo to jen tím, že byli v jiném prostředí než jsou zvyklé. Hlavně tchýně mívala dost kecy, že chodí pozdě spát a neumíme je uspat apod. Takže to pozdější spaní ani nemusí být tak úplně vlivem babičky s dědou.
@hafika Ano,presne tak. To same dovolena,skola v prirode,nejaka prespavacka ve skole ci na krouzku...
Vůbec jsem nečetla příspěvky, možná půjdu proti proudu, ale jednoduché pravidlo - neřeším situace, které nejsou život ohrožující. Naše děti se naučily, že něco se u babičky může, ale doma to je jinak. Prostě neřeš. Sladkosti před jídlem? Neřeš. Užij si čas bez dětí, děti si užijí čas u babičky a babička vnoučata. 😁
@anonym_autor vis, z me strany babička ani dědeček neni. Dcera ma rodinu od svého biologického otce, a mého manžela a syn jen od mého manžela. Biologicky ani jedno mé dítě není manžela a jeho rodiče je berounjako vlastní. Pokaždé když se zejména syn(6let) id nich vrací, musím ho zpracovávat, nastavovat zádě do režimu. Chvili jsem s tim bojovala, ale pak ksem si uvědomila, ze o nic nejde. Syn si to u babičky a dědy užívá, ja mam par dni klid. Absolutne jsem se přestala zajímat co tam ji, kdy kde spat, vse. Hygiena dodržena, jsou to čistotní lidé, a jen vim co asi budou ďve dnech co tam syn nebo i dcera dělat. Spokojeni jsou všichni
@anonym_autor Kolik je dětem? Moje dcery byly mamánci takže na přepávačky k babičkám začaly chodit straší po druhém roce,mladší až ve 4letech. Hlavní kritérium pro mě bylo,že se vrací nadšené dítě. Co věčeří a v kolik jdou spát jsem vůbec neřešila. Obě babičky jsou soudné a neudělaly by nic co by dítěti škodilo.

Asi to budu trosku zlehcovat, ale moje holky strasne rady jezdi za mym tatkou. Oni respektuji jeho pravidla a vi, co si muzou dovolit. Ano, muj tatka je rozmazluje, ale takze nejaky sladky a chozeni pozdeji spat je pro me vedlejsi, pro me je hlavni, ze ho maji radi. Doma jedeme nastavena pravidla nase. Neprehanela bych to, spise bych ji vysvetlila, ze doma jsou nastavena jina pravidla nez u dedecka tak at si to uzije, ale az se vrati tak se pojede zase tak jak je zvykla.