icon

Piráti, STAN, Spolu. Jak strategicky volit?

14. zář 2025

Tento rok si absolutně nejsem schopná vybrat, koho budu volit. Programově mi jsou nejblíž Piráti, pak STAN, pak Spolu. Jenže Piráti nepůjdou do koalice se Spolu ani STAN. Čili budou osamělými běžci a nijak nepomohou k tomu, aby se k moc nedostalo ANO v koalici s některou z dalších stran.
Pokud bych volila STAN, tam je možná koalice se Spolu a tím se I navýší šance, že ANO zůstane pouze v opozici, jako doposud a současná vláda zůstane u moci, což samozřejmě upřednostňuji.
Mám dilema. Volit čistě dle nejlepší osobní volby ( Piráty) nebo strategicky ( STAN či Spolu) i když tam mi vadí hodně některé postoje ( například nechtějí vyšší daň na vyšší příjmy atp)??
Co chci, je zamezit vládnutí ANO. Jde mi především o zahraniční politiku, otázku bezpečnosti státu i Evropy a postavení ČR v rámci EU.
Máte to tak někdo podobně? Co u vás nakonec rozhodne??

Strana
z2
jaja01k
14. zář 2025

@anonym_autor Kdybych chtěla napsat příspěvěk o tom, jak to mám s letošními volbami, stačilo by mi zkopírovat ten tvůj 😄 Ano, mám to úplně přesně takhle. Co u mě nakonec rozhodne? Fakt nevím. Asi kdo mě za ty zbývající tři týdny stihne nejmíň nasr** 😄
Já se často definitivně rozhodnu až za plentou. Až když musím ten jeden lístek vložit do obálky, tak v tu chvíli vím, co je ta správná volba.

pipi_puncocha
14. zář 2025

S ohledem na aktuální eskalaci situace vyhrává při podobném myšlenkovém pochodu strategie.

klokanka31
14. zář 2025

@anonym_autor Nechci se tady dohadovat, jen čistě ze zvědavosti, proč zrovna STAN, SPOLU?

zuzekk
14. zář 2025

Mam to podobne, moje první volba jsou Piráti, sice me s některými levicovými názory nevyhovujou (výkřiky o bytech a tak), ale ne natolik, abych měnila. Myslim, že to není tak malá strana, aby nic nezmohla. Jejich priority sice nejdou ruku v ruce na koalici se Spolu (a ODS především), ale v zásadních věcech budou hlasovat s vládou, jako teď. Nedomnívám se, že je to vyhozený hlas (jako u ministran).
Trochu koketuju se STAN, ale zůstanu věrná. 😉

zuzekk
14. zář 2025
@klokanka31

@anonym_autor Nechci se tady dohadovat, jen čistě ze zvědavosti, proč zrovna STAN, SPOLU?

@klokanka31 nechci nic vkládat do úst autorce, za sebe: zahraniční politika směrem na západ - především. Rozumná rozpočtová politika, demokracie se vším všudy. Bez populistických nesmyslů, které nepřinesou nic dobrého ani těm, kdo by současnou opozici volil, natož státu jako celku. Ostatní jsou nyní marginálie.

jaja01k
14. zář 2025
@klokanka31

@klokanka31 Pro mě je letos zásadní téma zahraniční politika, a to aby směřovala jednoznačně na západ. A taky podpora Ukrajiny.

andelka
14. zář 2025

Já mam myšlenky úplně stejné. Asi poprvé v životě ( je mi 42 a volím opravdu v každých, každých volbách od 18 let) jsem fakt v rozpacích, slabě řečeno. Nic není správná, ideální cesta. A letos musím zavřít oko už opravdu hodně.

zuzekk
14. zář 2025
@andelka

Já mam myšlenky úplně stejné. Asi poprvé v životě ( je mi 42 a volím opravdu v každých, každých volbách od 18 let) jsem fakt v rozpacích, slabě řečeno. Nic není správná, ideální cesta. A letos musím zavřít oko už opravdu hodně.

@andelka ale zase málokdy to bylo tak černo-bílé.. Jestli ODS nebo ČSSD mi celkem žily netrhalo (a taky to ve výsledku šumák bylo), teď mi to zlo přijde tak markantní, že už snad nemůže být víc..

j.a.n.i
14. zář 2025
@klokanka31

@klokanka31 Z nouze... Protože koho jiného.

me_druhe_ja
14. zář 2025

Piráty jsem nikdy nevolila, na mě jsou moc levicoví. Ale pořád samozřejmě lepší než kdokoliv z extremistů a populistu (SPD, motoristi, stačilo, ano). Já to vidím na STAN letos. Ale 50:50 se spolu. 🤷
Hlavně jsem něco posrala a nejsem zapsaná ke korespondenční volbě. 🤦🤦🤦 Takže se holt potahnu do Paříže a zpět za 130 eur za vlak jen abych tam hodila jeden lístek. Ale pojedu, letos fakt musím.

andelka
14. zář 2025
@zuzekk

@andelka ale zase málokdy to bylo tak černo-bílé.. Jestli ODS nebo ČSSD mi celkem žily netrhalo (a taky to ve výsledku šumák bylo), teď mi to zlo přijde tak markantní, že už snad nemůže být víc..

@zuzekk No to jo, vim koho určitě ne. A ostatní mi přijdou prašť jako uhoď.

alice180
14. zář 2025

Já Piráty. Jednu dobu jsem myslela, že STAN, ale nakonec jako vždy Piráty. U STANU mi začalo vadit to jejich odejdeme z vlády - neodesli a pak znovu odejdeme když tohle nebude a neodešli. Spolu jsem nevolila ani nebudu. Bohužel moc toho neudělali. Navíc teď mi ani nesedí ta jejich kampaň. Chytli to za špatný konec a ještě k tomu ta nečinnost a právě kvůli tomu nahnali plno lidí právě k těm populistickým stranám.

martinka_33
14. zář 2025
@jaja01k

@anonym_autor Kdybych chtěla napsat příspěvěk o tom, jak to mám s letošními volbami, stačilo by mi zkopírovat ten tvůj 😄 Ano, mám to úplně přesně takhle. Co u mě nakonec rozhodne? Fakt nevím. Asi kdo mě za ty zbývající tři týdny stihne nejmíň nasr** 😄
Já se často definitivně rozhodnu až za plentou. Až když musím ten jeden lístek vložit do obálky, tak v tu chvíli vím, co je ta správná volba.

@jaja01k přidávám se do klubu, to bylo to prvni co me napadlokdyz jsem to cetla ze lip bych to nenapsala.

sagitta33
14. zář 2025

Taky neví koho volit. Jen taková úvaha, pokud piráti nepůjdou do koalice se Spolu a šli by s ANO, Nebyla by to pořád lepší varianta než kdyby se Babiš spojil Okamurou a STAČILO? A že ANO volby vyhraje je bez pochyb.

levandule_k
14. zář 2025
@sagitta33

Taky neví koho volit. Jen taková úvaha, pokud piráti nepůjdou do koalice se Spolu a šli by s ANO, Nebyla by to pořád lepší varianta než kdyby se Babiš spojil Okamurou a STAČILO? A že ANO volby vyhraje je bez pochyb.

@sagitta33 Lidi, co volí Piráty, STAN, Spolu, tak nechtějí ANO. (Moje zkušenost.) Jít pro kteroukoliv z těhle 3 stran do koalice s ANO je politická sebevražda, stačí si vzpomenout na ČSSD, v koalici s ANO se dokončil jejich pád. Kdyby šli s ANO, už bych je pár volebních období nevolila, možná už nikdy.

Babiš sleduje jen svůj zájem, dokonale s tebou vydrbe. Je naivita si myslet, že něco zmírníš, když s ním budeš ve vládě. Splniš akorát roli užitečného idiota.

sagitta33
14. zář 2025
@levandule_k

@sagitta33 Lidi, co volí Piráty, STAN, Spolu, tak nechtějí ANO. (Moje zkušenost.) Jít pro kteroukoliv z těhle 3 stran do koalice s ANO je politická sebevražda, stačí si vzpomenout na ČSSD, v koalici s ANO se dokončil jejich pád. Kdyby šli s ANO, už bych je pár volebních období nevolila, možná už nikdy.

Babiš sleduje jen svůj zájem, dokonale s tebou vydrbe. Je naivita si myslet, že něco zmírníš, když s ním budeš ve vládě. Splniš akorát roli užitečného idiota.

@levandule_k Jasně, ale pokud piráti nepůjdou do koalice se Spolu (což po minulém podrazu docela chápu) Pak Spolu nedokáže sestavit vládu bez velké koalice na rozdíl od Babiše, a co vidím jako horší variantu než Babiš je Babiš společně s Okamurou.

j.a.n.i
14. zář 2025
@sagitta33

@levandule_k Jasně, ale pokud piráti nepůjdou do koalice se Spolu (což po minulém podrazu docela chápu) Pak Spolu nedokáže sestavit vládu bez velké koalice na rozdíl od Babiše, a co vidím jako horší variantu než Babiš je Babiš společně s Okamurou.

@sagitta33 Zas s Okamurou se treba dřív znemožní...

glitterglue
14. zář 2025

Pokud vím, Piráti nikde neřekli, že by do koalice nešli.

hennrietta
14. zář 2025

Taky se rozhoduju mezi nimi. Vždy si vezmu ty lístky a rozhodnu se pocitově na místě.😅

dandaa
14. zář 2025

Spolupracuji nejvíce s lidmi se STAN a proto je volím- ne poprvé . Piráti mi také nevadí ,ale tam mi přijde, že je těžké vysvětlit jak to doopravdy myslí. U SPOLU mi vadí ODS,ale opět konkrétní lidé ,kteří si tahají za nitky jak se jim hodí. Přitom z Topky znám blízce několik lidí a ti jsou normální.

berenika39
14. zář 2025

Dlouho jsem nečetla tak souznějící příspěvek🙂))). Děkuju. Volila bych Spolu, ale vzhledem k jejich možnosti koalice se STAN to hodím jim....Já vůbec,ale vůbec nechápu, kde se berou ta obrovská čísla Babišákůůůů

martinka_33
14. zář 2025
@berenika39

Dlouho jsem nečetla tak souznějící příspěvek🙂))). Děkuju. Volila bych Spolu, ale vzhledem k jejich možnosti koalice se STAN to hodím jim....Já vůbec,ale vůbec nechápu, kde se berou ta obrovská čísla Babišákůůůů

@berenika39 stačí se kouknout k nám do práce a nejen mezi kolegy... I cestující ve vlaku rádi probírají politiku.

evaviki
14. zář 2025

Mam to podobne, jako zakladatelka. I kdyz teda u Piratu me stve vic veci (dane, byty) a to tak, ze bych jim to kvuli tomu nehodila. Takze Spolu nebo STAN. Zatim rozhodnuta nejsem.
@berenika39 zijes v bubline, jak ja. A pak z ni sem tam vylezu a desim se. Taky bych ti rekla, ze tolik slovaku nemuze volit Fica. A pak vidim, slysim lidi a bohuzel i vlastni rodinu a mam dost..

eloise02
14. zář 2025
@berenika39

@berenika39 No upřímně, já to mám přesně naopak a neznám téměř nikoho, kdo by volil tyhle strany. V celém mém širém okolí, jich mají všichni plné zuby a nemůžou se dočkat voleb.

berenika39
14. zář 2025
@eloise02

@berenika39 No upřímně, já to mám přesně naopak a neznám téměř nikoho, kdo by volil tyhle strany. V celém mém širém okolí, jich mají všichni plné zuby a nemůžou se dočkat voleb.

@eloise02 respektuju. Naštěstí jsou to svobodné volby.

alice180
15. zář 2025
@berenika39

@berenika39 no já se bavila s lidmi kolem sebe v minulých volbách volili vládní strany a teď prostě tím jak vládli je zklamali, tak proto to hodí Babišovi.

betelgeuzz
15. zář 2025
@me_druhe_ja

Piráty jsem nikdy nevolila, na mě jsou moc levicoví. Ale pořád samozřejmě lepší než kdokoliv z extremistů a populistu (SPD, motoristi, stačilo, ano). Já to vidím na STAN letos. Ale 50:50 se spolu. 🤷
Hlavně jsem něco posrala a nejsem zapsaná ke korespondenční volbě. 🤦🤦🤦 Takže se holt potahnu do Paříže a zpět za 130 eur za vlak jen abych tam hodila jeden lístek. Ale pojedu, letos fakt musím.

@me_druhe_ja jsi skvělá, že ti to stojí za to 🙂 jak se vlastně postupovalo, při registraci ke korespondenční volbě?

autor
15. zář 2025

Každý žijeme v určité bublině a obklopuje se podobně smýšlejícími lidmi. Takže je normální, že většina našich přátel volí podobně, jako my. A stejně tak je normální a žádaná pluralita v politických názorech. To je demokracie.
Pro mě je naprosto zásadní pevné ukotvení ČR v NATU a EU. A ano, přináší to své oběti. Ale má to pro mě velký smysl. Také zvyšování obranyschopnosti Evropy, která je momentálně tak slabá a směšná až hrůza. Doba si ji žádá mnohem silnější, včetně armády. Jsem pro 100% podporu Ukrajiny, protože " Rusko nezná svých hranic".
Jsem pro podporu lokálních zemědělců, pluralitu, zastřešení dotací, ne monolitní výrobu jednoho velkého pána, kterému se hrne dotace za dotací, protože si to umí zařídit a je u koryta.
Jsem pro zachování naprosto svobodného vzdělávání, ne nucenou výchovu montážních dělníků atp, jen proto, že je jich třeba. Zpoplatnění "neužitečných" oborů na VŠ? Zrušení víceletých gymnázií? To jako vážně? Vzdělání by mělo být 100% svobodnou volbou. Ano, ti lidé v určitých oborech budou chybět, navíc porodnost klesá..zákonitě tak příjde i imigrace. Jsem pro řízenou legální imigraci, které se nebráním. Migrace je součást lidstva už po staletí. A pokud bude řízená a kontrolovaná, regulovaná, nic pro ni apriori nemám.

levandule_k
15. zář 2025

Nemyslím si, že jsme tak extrémně slabí a směšní. Ano, Evropa na obranu s*ala, protože nebyl důvod zbrojit, ale věřím jsme v případě krize schopni zatáhnout za záchrannou brzdu, Poláci do toho šlápli slušně. https://www.natoaktual.cz/v-mediich/polsko-vyda...

A není to jen o počtu zbraní, ale i o reálných zkušenostech z bojiště a ty např. Čína nemá, nemá zkušenosti z boje s rovnocenným soupeřem. Má zkušenosti z operací bezpečnosti uvnitř státu.

Dneska se nebojuje jen na bojišti, ale jede informační válka, jejíž cílem je podkopání důvěry ve stát, jeho instituce, demokracii. Nezapomeň, že propaganda chce, abychom věřili, že nejsme schopni se bránit. Když tomu budeme věřit, že nejsme schopni se bránit, že jsme slabí, tak se paralyzujeme nejvíc sami, protože cokoliv vzdáme předem. Zároveň je nutné být realisté a obranu posilovat, koordinovat armády v rámci EU, NATO.

martinka_33
15. zář 2025
@eloise02

@eloise02 bohužel co (ne)předvedli na domaci scene nastvalo spoustu lidí, i mě. Jenže hodnelidi si neuvedomu, ze to co je doma (zdravotnictvi, skolstvi, bydleni) je druhorady vzhledem k tomu co se deje okolo a co nam zvenci hrozí...

Strana
z2