Piráti, STAN, Spolu. Jak strategicky volit?
Tento rok si absolutně nejsem schopná vybrat, koho budu volit. Programově mi jsou nejblíž Piráti, pak STAN, pak Spolu. Jenže Piráti nepůjdou do koalice se Spolu ani STAN. Čili budou osamělými běžci a nijak nepomohou k tomu, aby se k moc nedostalo ANO v koalici s některou z dalších stran.
Pokud bych volila STAN, tam je možná koalice se Spolu a tím se I navýší šance, že ANO zůstane pouze v opozici, jako doposud a současná vláda zůstane u moci, což samozřejmě upřednostňuji.
Mám dilema. Volit čistě dle nejlepší osobní volby ( Piráty) nebo strategicky ( STAN či Spolu) i když tam mi vadí hodně některé postoje ( například nechtějí vyšší daň na vyšší příjmy atp)??
Co chci, je zamezit vládnutí ANO. Jde mi především o zahraniční politiku, otázku bezpečnosti státu i Evropy a postavení ČR v rámci EU.
Máte to tak někdo podobně? Co u vás nakonec rozhodne??
@anonym_autor Nechci se tady dohadovat, jen čistě ze zvědavosti, proč zrovna STAN, SPOLU?
@klokanka31 Viz. můj předchozí příspěvek od Síkelovi.
Barbora Urbanová, zakladatelka Pod Svícnem - iniciativa, která se věnuje rozšiřování povědomí o domácím násilí a snaze o změnu legislativy v této oblasti, členka STAN. Předkladatelka pozměňovacích návrhů o definici znásilnění. Např. teď je díky novelizaci sex s dítětem do 12 let automaticky klasifikováno jako znásilnění. V ČR jsou tresty za znásilnění a sexualizované násilí nízké, díky její inciativě došlo k zpřísnění. Abych byla fér není to jenom její práce, jakmile se začalo na tom pracovat, byla na toho shoda na příč politickým spektrem, což je poměrně vzácné, ale Barbora tam odvedla kus obří práce.
@berenika39 no já se bavila s lidmi kolem sebe v minulých volbách volili vládní strany a teď prostě tím jak vládli je zklamali, tak proto to hodí Babišovi.
@alice180 To je asi i možné, ale přijde mi divné, že by někdo "pravičák" se vším všudy najednou otočil tak moc, že by dal hlas Babišovi a jeho kumpánům - především s ohledem na jejich zahraničí politiku. Víš co myslím, zklamání chápu, diletantství ministra Blažka a bitcoinová aféra mi taky přišla úlet, ale pořád mi ten pravicový dem směr přijde (pro mě) důležitý.
Já vím koho nevolit, komunisty, extrémisty a ANO, takže je to jasné, jen se bojím, aby tzv. ovce těch představitelů, co si neumí spočítat,že předvolební sliby nejsou splnitelný a je to jen o tom se dostat k moci pro vlastní zájem budou ve většině. O poloitice se raději nebavím, protože je to třaskavé téma a mohla bych přijít o lidi,co mám ráda
@alice180 To je asi i možné, ale přijde mi divné, že by někdo "pravičák" se vším všudy najednou otočil tak moc, že by dal hlas Babišovi a jeho kumpánům - především s ohledem na jejich zahraničí politiku. Víš co myslím, zklamání chápu, diletantství ministra Blažka a bitcoinová aféra mi taky přišla úlet, ale pořád mi ten pravicový dem směr přijde (pro mě) důležitý.
@berenika39 pravděpodobně je tolik zahranicni politika nepálí, tomu nasvědčuje i to, že jim pomoc Ukrajině vadí...
@berenika39 pravděpodobně je tolik zahranicni politika nepálí, tomu nasvědčuje i to, že jim pomoc Ukrajině vadí...
@alice180 hm, jenže je to krátkozraké, nemůžeme úplně fungovat jak samostatná jednotka, ale to voliči B a spol prostě nevidí, nebo nechtějí vidět.
p.s. nikomu neberu jeh volbu.
Já vím koho nevolit, komunisty, extrémisty a ANO, takže je to jasné, jen se bojím, aby tzv. ovce těch představitelů, co si neumí spočítat,že předvolební sliby nejsou splnitelný a je to jen o tom se dostat k moci pro vlastní zájem budou ve většině. O poloitice se raději nebavím, protože je to třaskavé téma a mohla bych přijít o lidi,co mám ráda
@jolcap Tak správní lidé tě neodkopnou kvůli volebním preferencím...🙂
@klokanka31 znám takové, co se kvůli názoru na politiku přestali bavit. Tak snad mě tohle mine
@klokanka31 znám takové, co se kvůli názoru na politiku přestali bavit. Tak snad mě tohle mine
@jolcap Tak to je smutný 😟 ale zase to vypovídá něco o nich.
@berenika39 jsem odjakziva pravicove volici i smyslejici volic. S tyto volby mam velky problem. Jednoduse protoze tahle vlada pravicova neni. Vyrostla jsem v podnikatelskem prostredi a ze stejneho prostredi jsou i nasi pratele (zadni milionari, proste bezni mali podnikatele). Ale koalice se nechova pravicove. Je to stredova smeska s neukotvenymi nazory a nejistotou co vlastne cekat. S naprostou neschopnosti alespon trochu oklestit byrokracii. S neschopnosti v EU hajit i ceske zajmy a ne jen prikyvovat (Je mi uplne ukradena migrace, ale povolenky pro domacnosti budou prusvih. Narozdil od migrace se nas to dost dotkne - vsech).
Zahranicni politika a postoj k ukrajine jsou to, co je nakonec zachrani, ale spokojena s jejicch politikou rozhodne nejsem. Sliby stale proudi na vsechny strany, penize letaji. Podpory - v naprosto nesmyslnem mnozstvi (napr. doplatek na bydleni, zverstvo v soucasne podobne). Armadni zakazky jsou predrazene. Ano, zbroji vsichni kolem, potrebujeme zbrojit. Ale to neznamena ze je spravne vsechno pro armadu nakupovat x-krat draz nez okolni zeme. To se bohuzel deje..
@jolcap Tak to je smutný 😟 ale zase to vypovídá něco o nich.
@klokanka31 jak se to vezme. S rodinou se bavím, protože je kvuli tomu neodstrihnu, ale taky když mi máma rekne, ze nejde na pohotovost, protože by čekala 8 hodin(ne v ČR), tak ji řeknu,ze ma, co chtěla, resp.co chtěla volit. (Nevolila,odmitla jsem ji odvezt a autobusem se ji nechtelo). A s dalsi rodinou je to stejný. Zname, co šíří konspirace, jsem odstrihla. Nemám důvod trávit svůj čas s dezolatem pouze proto, ze to byl kamarad.
@klokanka31 jak se to vezme. S rodinou se bavím, protože je kvuli tomu neodstrihnu, ale taky když mi máma rekne, ze nejde na pohotovost, protože by čekala 8 hodin(ne v ČR), tak ji řeknu,ze ma, co chtěla, resp.co chtěla volit. (Nevolila,odmitla jsem ji odvezt a autobusem se ji nechtelo). A s dalsi rodinou je to stejný. Zname, co šíří konspirace, jsem odstrihla. Nemám důvod trávit svůj čas s dezolatem pouze proto, ze to byl kamarad.
@evaviki můj táta mi řekl, že jsem blbá když nebudu volit Konečnou, tak jsem se zasmála a v duchu si říkala jestli jsme neměli dotáhnout do konce zbavení svéprávnosti 🤣. Táta má demenci ...
@evaviki můj táta mi řekl, že jsem blbá když nebudu volit Konečnou, tak jsem se zasmála a v duchu si říkala jestli jsme neměli dotáhnout do konce zbavení svéprávnosti 🤣. Táta má demenci ...
@dandaa tak volit snad nepujde.. musím říct, ze damske trio - Konečná, Maláčová a Alenka - mě naprosto depta.
@klokanka31 inu, já teda u lidí zvažuji, jaké mají morální hodnoty, když volí tak jak volí…
@eloise02 bohužel co (ne)předvedli na domaci scene nastvalo spoustu lidí, i mě. Jenže hodnelidi si neuvedomu, ze to co je doma (zdravotnictvi, skolstvi, bydleni) je druhorady vzhledem k tomu co se deje okolo a co nam zvenci hrozí...
@martinka_33 jenže aby se dala dělat dobrá zahraniční politika, která bude mit podporu občanů - voličů tak se prostě chtě nechtě musí řešit i domácí problémy. Což ale bohužel nynější vláda nedělala a to vedlo k odlivu jejich voličů.
@anonym_autor Nechci se tady dohadovat, jen čistě ze zvědavosti, proč zrovna STAN, SPOLU?
@klokanka31 třeba pro mě rozhodně podpora ukrajiny
@martinka_33 jenže aby se dala dělat dobrá zahraniční politika, která bude mit podporu občanů - voličů tak se prostě chtě nechtě musí řešit i domácí problémy. Což ale bohužel nynější vláda nedělala a to vedlo k odlivu jejich voličů.
@nimomo Přesně tak, současná vláda se "odkopala" u většiny lidí, kteří jsou zásadními kritiky této vlády, přílišným akcentem na zahraniční politiku (byť to právě bohuźel asi vyžadovola i situace ve světě) a úplně potlačení politiky domácí...a z toho, co v rámci domací politiky řešili, tak jedna "pecka" za druhou (např. důchodovou reformu, kterou řešili přes půlku volební volební a která ano, byla sakra potřebná, ale na začátku slibovali, že lidí nad 50 let se to vůbec nedotkne, což nakonec vůbec není pravda a i jiné další sliby s tím spojené...pak zpackané stavební řízení).
Taky si vláda u spousty lidí zrovna nešplhla podotou Ukrajiny a Ukrajinců...spousta Čechů jsou závistivci, xenofobové a falešní vlastenci, co skače na narativ primitivů a ruských trollů, co ale nedohlédnou dál než za hranici vlastního okresu, natož aby se nějak vyznali v současné geopolitické situaci...která je opravdu vážná. Řekla bych, že nejhorší od WWII...
No prostě se potvrdilo, že lidé jedou na vlně "NIMBY"-not i my backyard...nechtějí řešit válku na Ukrajině a Ukrajince, Palestinu vs. Izrael, Trumpa...protože to se jich (potažmo nás) přece přimo "netýká". Zatimco to, že diky reformě půjdou o púl roku později do důchodu a budou mít navíc míň peněz, ano.
Na druhou stranu ať už volby dopadnou jakkoliv (pořád doufam, že to nebude tak hrozný, jak to zatím vypadá), mělo by být poučením pro příští vládu přes řešení zahraničněpolických zàležitostí nezapomínat na politiku domací a problémy "obyčejných" lidí.
Proč volit tuto vládu a ne ANO? Jedním z důvodů je zvládání krizí. Troufám si tvrdit, že za poslední 10-15 let jsme u nás nezažili větší krize než byl Covid a válka na Ukrajině. Zatímco z covidu jsme vyšli výrazně oslabení, tisíce lidí zbytečně umřelo, plno lidí zkrachovalo, nastartovala se dvouciferna inflace, raketově stoupl dluh...tak válka na UA nás ve finále nijak neoslabila, ČR neztratila tvář, ekonomicky roste, vypořádali jsme se s inflací, zbavili se zavislosti na ruské ropě, poskytli útočiště statisícům uprchlíků, kteří se nám už ekonomicky vyplácejí. Válka zuří pár stovek km od našich hranic a my se tady máme krásně. Být u vlády Babiš, tak dopadneme jako Maďarsko. Leze Putinovi do zadku a stejně mají šílenou inflaci, drahou ropu a jsou celé Evropě pro smích. Je jen otázka času kdy EU s Orbanem dojde trpělivost.
Tahle vláda není ideální, komunikace občas vázne, o mafianovi Blažkovi to v Brně věděli všichni a kdyby nebyl tak nabubřelej, tak se ho jen tak asi nezbaví a dalo by se toho vyjmenovat ještě hodně. ..ale pořád to absolutně nemůže převážit to pozitivní.
A k těm Pirátům - ja si taky nemyslím, že by nakonec do vlády nešli. Jen si chtějí, logicky, zajistit víc mandátů než maji doposud.
Já jsem optimista. Porad doufám, že to dopadne dobře. Před minulými volbami jsem ve skrytu duše doufala, že i když Babiš vyhraje, tak to neposkládá a on nakonec ani nevyhrál.
@anonym_autor kde jsi prosim slysela, ze Pirati nepujdou do koalice se STAN a SPOLU ?
@dandaa Konečnou??? Kauza „íránských schůzek“ se týká několika českých politiků – Kateřiny Konečné (KSČM), Filipa Turka (Motoristé sobě) a Václava Klause (bývalý prezident) – kteří se v minulých letech setkali s íránským velvyslancem v ČR, Seyedem Majidem Ghafelehem Bashim. Tyto schůzky vyvolaly veřejné i politické pobouření, protože Írán je považován za autoritářský režim podporující terorismus a úzce spolupracující s Ruskem. [Íránské sc...nam Zprávy], [Konečná, T...Íránu v ČR]
Klíčové body kauzy:
Setkání s íránským velvyslancem:
Konečná se s ním sešla v roce 2022.
Klaus a Turek v roce 2024.
Všichni tvrdí, že šlo o „zdvořilostní návštěvy“. [Konečná, T...Íránu v ČR]
Podezření tajných služeb:
Česká bezpečnostní komunita upozorňuje na možné vlivové operace Íránu a Ruska, které se snaží získat spojence mezi českými politiky. [Vinohradsk...- iROZHLAS]
Schůzky byly údajně monitorovány zpravodajskými službami.
Petice veřejnosti:
Vznikla elektronická petice, kterou podepsalo přes 16 000 lidí.
Požaduje zveřejnění obsahu schůzek a dokumentů zpravodajských služeb.
Petice se týká nejen Konečné, Turka a Klause, ale i dalších osob jako Jan Kavan a Zdeněk Zbytek. [Íránské sc...nam Zprávy], [Konečná, T...ajnění ...]
Reakce politiků:
Konečná označila informace za „lži bez důkazů“ a zvažuje právní kroky. [Íránské sc...nam Zprávy]
Turek a Klaus schůzky nepopírají, ale tvrdí, že nešlo o nic politicky významného.
Další spekulace:
Některé neověřené zprávy tvrdí, že na schůzkách mohlo být diskutováno např. vystoupení Česka z NATO, spolupráce s Ruskem, nebo obchodní dohody s Íránem. [Konečná, T...ajnění ...]
Kontext:
Írán je dlouhodobě kritizován za porušování lidských práv, nukleární ambice, a spolupráci s militantními skupinami. Vzhledem k tomu, že se jedná o stát s autoritářským režimem, jakákoli politická spolupráce s jeho představiteli je vnímána jako bezpečnostní riziko.
Chceš, abych ti shrnul, co konkrétně požaduje petice, nebo jak se k tomu staví jednotlivé politické strany?

@eloise02 bohužel co (ne)předvedli na domaci scene nastvalo spoustu lidí, i mě. Jenže hodnelidi si neuvedomu, ze to co je doma (zdravotnictvi, skolstvi, bydleni) je druhorady vzhledem k tomu co se deje okolo a co nam zvenci hrozí...
@martinka_33
Školství a zdravotnictví je katastrofa, Válek a Bek měli být dávno vyměněni na pozici ministrů. Myslím, že Válek je jeden z nejhorších ministrů zdravotnictví.
Za mě je škoda, že vláda neprezentuje úspěchy Síkelu (STAN) a jeho odkup energetické infrastruktury zpět do rukou státu, kdy to vyfoukl Křetínskému, který si na to také brousil zuby (miliardář, podnikatel v energetice a průmyslu).
https://medium.seznam.cz/clanek/politicky-insid...