icon

Prezidentské volby 2023: Fórum s podporou Petra Pavla

levandule_k
18. led 2023

Je tady založena skupina s tématem prezidentských voleb, kdyby se chtěl někdo přidat.

https://www.modrykonik.cz/group/9019/

PS Malé varování, skupina je silně nakloněna dle příspěvků podpoře Petra Pavla, ale vítání jsou všichni 🙂 .

werumka
25. led 2023

@klokanka31 Vždyť ti říká pořád... chce stát, který bude ekonomicky stabilní. Bez toho je úplně jedno, co by chtěl. Bez ekonomické stability si obyčejní lidé můžou tak akorát zaslzet. Naše země se enormně rychle zadlužuje. To je téma, které je stěžejní.

michaela666
25. led 2023

@klokanka31 Ekonomická stabilita země je málo? Neslibuje co z pozice prezidenta zaručit nemůže. Určitě nebude rozdávat peníze, které nemáme a naše děti je budou tvrdě splácet. Nemá sám pravomoc, aby něco udělat pro levnější elektřinu, levnější potraviny, vyšší sociální dávky,... takže to lidem tolik necpe.

klokanka31
25. led 2023

@michaela666 No asi peníze máme když si politici zvedli platy, a ne zrovna málo.

werumka
25. led 2023

@klokanka31 Tak ještě jednou. Oni platy nezvýšili
ale rozmrazili. A to z důvodu, že kdyby je nechali zmrazené déle, tím víc by pak vyskočily naráz.
Ale jinak - to, co dělá vláda je jedna věc. Jak na ně bude působit prezident, věc druhá...
Míra extremniho zadlužování začala v době kdy byl premiérem AB. Kdyby byl co k čemu, tak během těch osmi let aspoň dá dohromady důchodovém reformu. Jenže to by ztratil voliče, že jo... tak to teď holt bude muset udělat někdo jinej...

klokanka31
25. led 2023

I s důchodama, že se bude muset oddálit věk odchodu do důchodu, že se prodlužuje život lidí. Jako vážně? Proč teda většina lidí z mýho okolí umírá mezi 62-70?

klokanka31
25. led 2023

@werumka Jenže pokud prezident bude mít stejný názory jako vláda, pak budeme asi v tahu

betelgeuzz
25. led 2023

@klokanka31 to nevím, kolem mě se všichni dožívají tak 90 let. A co má rozhodnutí o odchodu do důchodu společného s prezidentem?

betelgeuzz
25. led 2023

@klokanka31 takže volíš prezidenta, který má opačné názory? a co kdyby příště vyhrálo Ano? to pak nebude vadit, že mají stejný názor?

klokanka31
25. led 2023

@betelgeuzz Jo protože se současnou vládou opravdu nesouhlasím.

betelgeuzz
25. led 2023

@klokanka31 já zase nesouhlasila s tou minulou.

michaela666
25. led 2023

@klokanka31 Důchodová reforma tady měla být minimálně před 10 lety a i to bylo dost na hraně. Každý volby to někdo sliboval, ale pak na to všichni hodili bobek, protože to je běh na dlouhou trať. Nelíbí se mi to, ale co jiného mají dělat? Jediné východisko momentálně je posunout věkovou hranici, už teď jsou důchody na hraně....To měl řešit Babiš když se dostal ke korytu, už teď mohlo být našlápnuto na lepší úroveň důchodů.
Mě je 30 a pokud si sama na důchod nenašetřím, tak chcípnu hlady nebo pod mostem. To je bohužel realita.

werumka
25. led 2023

@klokanka31 Prezident může mít sám různý názory, ale právě proto musí být nadstranický, aby byl schopný hledat nejlepší řešení pro tuto zemi. Pokud byl PP schopný dojednat kompromisy mezi 30 zeměmi NATO, tak si určitě poradi s naším rybníkem (sám říkal, že i od komunistu může přijít dobrý nápad, ktery podpoří, pokud bude mít hlavu a patu). Z toho důvodu je velmi důležité, aby měl kolem sebe schopné poradce a odborníky. Nejhorší je, když si o sobě kandidát myslí, že rozumí všemu 🙂
AB je kandidátem ANO. Dnes to znovu řekl. To, že je kandidátem nynejsi opozice je úplně jedno. Za tři roky to může být úplně stejně "provladni prezident", jak rád říká.
Tu nadstranickost mnohem víc věřím PP než AB.

levandule_k
autor
25. led 2023

Já si fakt nedovedu představit, co by dělal Babiš a Ano v době napadení Ukrajiny Ruskem a předsednictví EU.

klokanka31
25. led 2023

@michaela666 No vidíš, ale nedává to smysl, že my třeba už důchody nebudeme mít, když dneska Pavel prohlásil, že jsme jedni z těch co mají nejvyšší důchodový pojištění.

werumka
25. led 2023

@klokanka31 Protože to naše pojištění vyplácí duchod současným důchodcům. A až bude důchodců víc než lidi v produktivním věku, tak to nebude mít kdo platit. A tohle nastane cca za 10 let, až půjdou do důchodu silné ročníky.

michaela666
25. led 2023

@klokanka31 Přesně jak píše @werumka.

klokanka31
25. led 2023

@werumka Tomu rozumím. Ale když je tady ten problém, tak se má stát postarat aby lidi měli motivaci mít co nejvíc dětí, aby teda byli další platiči důchodovýho pojištění. I když teď už je to asi stejně jedno.

levandule_k
autor
25. led 2023

Náš důchodový systém je průběžný, tedy současné ekonomicky aktivní obyvatelstvo vydělává na současné seniory, nikoliv na sebe. Na svém důchodovém účtu u státu máš 0 Kč, i když platíš sociální pojištění. (neberu v potaz, jestli si někde investuješ sama). Prodlužuje se délka dožití, stárne populace, rodí se málo děti. Tedy na početnější skupinu seniorů budu vydělávat méně dětí. Což je problém, protože nebudeme schopni udržet standardní důchody, které pobírají dnešní senioři.

Vzhledem k velikosti státního rozpočtu jsou platy poslanců a senátorů zanedbatelnou položkou, i kdyby dělali zadarmo, tak to nezachrání český důchodový systém.

Střední třída na státní důchod nespoléhá a v době levných hypoték řada z nich investovala do nemovitosti, kterou pronajímají a zajistili si tak sami svůj pasivní příjem. (Samozřejmě ne všichni ze střední třídy investovali do nemovitostí k pronájmu, ale řada lidí ano.)

levandule_k
autor
25. led 2023

@klokanka31 Fakt si nemyslím, že každá žena měla mít 5-6 dětí a ty její děti dalších 5-6 dětí. Přelidněná planeta není dobře. Tahle populační exploze by vedla k válce o zdroje.

betelgeuzz
25. led 2023

@klokanka31 Tak proč to nedělala Babišova vláda ty dvě volební období, co tu byla? co udělali pro důchodovou reformu, když jsi s nimi byla spokojená?

werumka
25. led 2023

@klokanka31 Ona se bohužel vláda AB postarala jen napůl. Zvýšila rodičovský prispevek, což by byl logicky krok, pokud by tam byla i motivační složka návratu do pracovního procesu. Takhle vlastně zaopatril akorát ty, kteří pojedou jedno dítě za druhým a platem jim bude jeden rodicak za druhým. A jejich děti půjdou ve stejných stopách.
Proč se taky nepostarali o to, aby se lidem víc vyplatilo být v zaměstnání než na úřadu práce? Tohle jsou důsledky vlády, která tady teď roky byla.
Ta současná nemá žádné rezervy, že kterých by něco zásadního svedla. Bohužel.

malycanco
25. led 2023

@klokanka31 nechápu proč zrovna Vy řešíte důchody, když stejně budete žena v domácnosti ne? Vy mít důchod nebudete mít tak jako tak

klokanka31
25. led 2023

@werumka Tak ty rodičáky mě tak nepálí jako to, když si někdo naseká x dětí a pak pobírá spoustu dávek.

klokanka31
25. led 2023

@malycanco Ale nejde tady jen o mě.

werumka
25. led 2023

@klokanka31 Nojo, proto říkám, ze udělali jen část. Která bohužel jen namotivovala akorát pobirace dávek...

somalicats
25. led 2023

@klokanka31 Víš, mně je sympatické právě to, že PP neměl plnou hubu planých slibů. Víš, co se říká? Sliby sa slibujú, blázni sa radujú... S tím odchodem do důchodu má bohužel pravdu, není, kde jinde brát. A ani já (je mi 44) už nepočítám s tím, že budu mít nějaký závratný důchod, protože tenhle stát na to prostě mít nebude. Teď se aktuálně snažím o to co nejdříve doplatit hypo na svůj dům, který je nízkoenergetický, takže i kdybych nakonec zůstala v baráku sama (manžel je o 14 let starší), tak poplatky za energie utáhnu, čili budu mít střechu nad hlavou. Nespoléhám na to, že za mě jakákoli vláda nebo prezident něco vyřeší. Jak už padlo výš, máslo na hlavě mají minulé vlády - s důchodovou reformou nehnuly (maximálně zavřeli huby důchodcům pětitisícovkou), zvýšily rodičák, ale už se nezasadily o vznik dětských skupin, které by byly finančně únosné pro běžnou pracující rodinu, nebo aby navýšily kapacitu jeslí/školek, aby motivovaly zaměstnavatele k nabízení částečných úvazků. To je hlavní důvod, proč nevěřím AB ty jeho sliby - sám byl u kormidla dost dlouho a měl šanci tohle vše udělat. Neudělal nic, jen blbě žvanil, komu všemu zavolá a co zařídí, nezařídil nic a zadlužil nás. Současná vláda nedělá rozhodně vše dobře (aspoň z mého pohledu), ale: zvýšil se nám tu počet dětských skupin, kam můžu dávat svoje nejmladší a část týdne pracovat, aniž by mně poplatek za dvě děti sežral většinu výdělku (platím za 2 děti za docházku 3 dny v týdnu dohromady 5000 Kč měsíčně, a to je Praha - starší holky, dokud chodily do soukromé školky, mě stály 15000 Kč měsíčně, to bylo za Babiše). Jsem OSVČ, takže úvazek si tvořím sama, ale dost matek, co dává děti do stejné skupiny, pracuje na částečný úvazek, takže evidentně ty částečné úvazky alespoň někde jsou.

swan42
25. led 2023

@werumka jasne ze motivovala pobirace davek, vzdyt je to jeho cilova skupina 😅

@klokanka31 "nedává to smysl, že my třeba už důchody nebudeme mít, když dneska Pavel prohlásil, že jsme jedni z těch co mají nejvyšší důchodový pojištění." - no tak evidentne nemas tuseni, jak to funguje...
Ty si tu zacala resit duchody, tak proc si neodpovedela @betelgeuzz co za tech 8 let udelal Babis s duchodovou reformou, kdyz si s nim byla tak spokojena? 🤷

@levandule_k deti se rodi (uz) tak akorat, ale chtělo by to i revizi socialniho systemu, protoze jsme zeme, ktera ma nejvyssi a nejdelsi soc.davky 🙈 -jednak by to prachy ušetřilo a jednak bysme tu nemeli tak velky procento dlouhodobe nezamestnanych a tudiz by se zvedli odvody na soc.pojisteni

@somalicats Letos zacala platit 5% sleva na pojistnem pro zamestnavatele, kteri zamestnaji jednu ze zajmovych skupin (duchodce, studenty a rodice deti do 10 let), coz si myslim, ze je super krok (jen bych tam teda nechala jen ty rodice a zvedla to na 7%) a zaridila to tahle vlada UZ PO 1 ROCE!

swan42
25. led 2023

*zvedly odvody 🤦 uz asi moc dlouho kojim 🤣

michaela666
26. led 2023

@klokanka31 Bohužel nejvíc dětí se rodí ( většinou ) finančně negramotným a ti jsou zátěž pro stát. Kolik z těch dětí bude reálně pracovat na smlouvu a přispívat na důchody?
Když se má podporovat porodnost, tak to má být navázané na odpočet z daní a lepší podmínky pro zaměstnance malých dětí, jesle a školky.
Máme nejdelší rodičák a všichni ho berou jako samozřejmost - Mám nárok být s dítkem doma, stát se musí postarat a dát mi peníze. Tak to má nastavené hromada maminek v mém okolí a je to k pláči.
Jsem ráda za tu možnost být s malou doma, ale pokud nemám peníze, tak jsem jako rodič povinná se postarat, aby ona měla vše co potřebuje.
Je to začarovaný kruh a dokud se nezmění pohled lidí, budeme v prdeli pořád.

michaela666
26. led 2023

@michaela666 ...zaměstnance - rodiče malých dětí..... Tak to je sakra překlep 🤣

Strana