icon

Prezidentské volby 2023: Fórum s podporou Petra Pavla

levandule_k
18. led 2023

Je tady založena skupina s tématem prezidentských voleb, kdyby se chtěl někdo přidat.

https://www.modrykonik.cz/group/9019/

PS Malé varování, skupina je silně nakloněna dle příspěvků podpoře Petra Pavla, ale vítání jsou všichni 🙂 .

levandule_k
autor
18. led 2023

@barumrallyebum Jasně, že i vysokoškolák s dobrý platem v Praze může volit B a někdo se středním vzděláním na vsi může volit Petra Pavla. Ale je to zajímavé, že bohatší regiony volí jinak, než chudší, s horším životním prostředím. To bys viděla i kdyby jsi si vzala mapu Španělska. Není to je u nás, je to všude na světě, kde jsou demokratické volby. Kdysi jsme se v rámci základů politologie dívali, jak volí malé vesnice v sudetech, vyučující říkal, že mají určité preference. Jako první jsme natrefili na vesnici, která se totálně vymykala tvrzení a nebyla to žádná bohatá vesnice.
Ale asi chápu, že nálepka, vesnice a nevysokoškolácí nevolí Petra Pavla, je trochu ponižující.

levandule_k
autor
18. led 2023

Jsem ráda, že se daří držet diskuzi u takto třaskavého tématu na slušné úrovni.

junitax
18. led 2023

@treasurka Prezidenta republiky není možné stíhat pouze po dobu výkonu jeho funkce. Za trestné činy, kterých se dopustil před a nebo během výkonu své funkce, je možné jej stíhat po zániku funkce. Prezident je však odpovědný jen za trestné činy, které nejsou spojené s výkonem jeho funkce. Za jednání spojené s výkonem funkce je i nadále neodpovědný.

vendes
18. led 2023

Budu volit kandidáta, který
- zvládá kulturu projevu
- zvládá držet emoce na uzdě
- ovládá český jazyk
- zvládá důstojně reprezentovat
- zvládá věcně argumentovat
- zvládá porozumět fungování parlamentní demokracie
- ví, jaké jsou pravomoci prezidenta ČR
- má seberexlexi
- nevisí nad ním trestní stíhání

petrasipkova1
18. led 2023

@rencinka87 ty jsi to tak krásně shrnula o PP, souhlasím se vším do slova a do písmene. Díky !

xxx3d
18. led 2023

@rencinka87
protože je politik
já ten post prezidenta u nás beru tak nějak podle toho, co někdo řekl, už dřív, že je to defacto vrchol politické kariéry, a stejně tak jsem to brala u poslední volby. Na té historicky první, jsem nebyla.
můj "favorit" byl sice někdo jiný, kdo sice nebyl politik v pravém slova smyslu, nicméně veřejnosti známý byl, jenže ten odstoupil, takže pak zůstal výběr takový, jaký byl.

stejně je zajímavý, jak dopadlo první kolo. myslela jsem si, že do druhýho postoupí jiní kandidáti. no uvidíme, jak to příští týden dopadne.

gbp
19. led 2023

@ahyt souhlasim 👍
a taky sem to slysela (ale na vlastni usi ne, jen v tom videu). a nevim, kde je pravda, jen sem to chtela doplnit, tim co jsem o tom cetla dal. a branit ho nechci, ze se chova jak se chova, je fakt.

lenkalubina
19. led 2023

@fire85 že jo? Není to náhodou taky trestné? Šíření poplašné zprávy..🤔🤔

gbp
19. led 2023

@lenkalubina no k minimalne ty smsky, co ted chodi uz jo. to vysetruje policie. ale to spis vyrobil nejaky "vtipalek"🤦🏼‍♀️ siri se to ale samozrejme dobre. ale jinak jsou, si myslim, opatrny. ono treba kdyz ten bilboard rozeberes, tak na kazde te vete vlastne nic neni, ale co to dava dohromady v kontextu s tim, co rika a podorahove, to uz je druha vec. 🙄

lenkalubina
19. led 2023

@gbp když opomenu teď volby, tak vždycky odsuzuju všechno a všechny, kteří pro svůj prospěch parazitují, zneužívají a využívají lidského strachu!!! To je hnus a ukazuje to jen jeho slabost!

gbp
19. led 2023

@lenkalubina souhlasim. bohuzel to funguje 🙄
tahle hnusna strategie. oni i ti marketaci musej byt trochu na hrane, ze mu toto vymyslej a vyrabej 🙄 ze na to maj zaludek.
ja sem grafik a po me jednou nekdo chtel plakaty, kde ne uplne naprimo, byla kritika migrantu. no odmitla sem to, protoze proste nejsem tak prodejna 🙈

treasurka
19. led 2023

@junitax Diky!

rencinka87
19. led 2023

@petrasipkova1 no diky, akorat si zrovna rikam, ze tepu Babise, jak se neumi vyjadrovat a prijde mi, ze ty moje prispevky nemaji hlavu a patu, chci toho rict vzdycky strasne moc rychle najednou a nedokazu to usporadat 🤦‍♀️ Tak jsem rada, ze pro nekoho to srozumitelny je 😁

rencinka87
19. led 2023

@xxx3d no on to je vrchol politicke kariery pro toho dotycnyho, ale jak to souvisi s tim, ze ma reprezentovat nasi zemi?
Ja bych rekla, ze z pohledu obcanu je to prave funkce nejvyssi sluzby svoji zemi. Nezmuze toho moc uvnitr statu, ale muze mit urcity i velky dosah vne nasich hranic - pokud je to clovek, ktereho si ostatni statnici vazi, uznavaji jeho nazory, dobre se jim s nim jedna a spolupracuje, muze nas to taky jako zemi hodne posunout.
A Pavel defacto politik je - NATO je taky politicka organizace, vojenska, ale i politicka samozrejme.
Nejvyssim organem NATO je Vojensky vybor a Pavel byl tri roky jeho predsedou. Takze pokud ti jde o to, aby prezidentem byl politik, protoze dokaze vyjednavat, zastupovat a reprezentovat, tak Pavel takovym politikem je taky. To, ze je Babis politik tady v tom nasem rybnicku, je pravda, a ma tu vyhodu, ze je na neho tim vic videt, ale za hranicema nasi zeme svet nekonci 🙂

rencinka87
19. led 2023

@xxx3d a jestli to z naznaku chapu spravne, tak bys volila Stredulu? Ok, proc ne, to by mohl byt dustojny protikandidat Pavlovi, klidne. Ale Babis proste zrovna dustojnosti v sobe nema ani miligram a to je asi to, co vetsine, co ho nechceme za prezidenta, vadi.

levandule_k
autor
19. led 2023

@rencinka87
@xxx3d

Petr Pavel byl v letech 2011-2015 náčelníķ generálního štábu Armády ČR, což je funkce na první pohled vojenská, ale je zároveň i politická. Úcastnil se zasedání a jednání poslanecké sněmovny a senátu, jednal s ministry. Nebyl někde zavřený v kasárnách. Z NATO má mezinárodní zkušenosti. Navíc je schopný se domluvit anglicky na vyšší úrovni než how are you a where are you from.

rencinka87
19. led 2023

@levandule_k to jsem brala automaticky, ze se to obecne vi (ze byl nacelnik generalniho stabu) - uvadela jsem jeho funkci v NATO hlavne z toho duvodu, ze to podle meho jeste presahuje nebo minimalne se to vyrovna funkci premiera (Bsbis) - alespon co se toho mezinarodniho dosahu tyka.

rencinka87
19. led 2023

@levandule_k jo a krome anglictiny mluvi i francouzsky a taky rusky (i kdyz to radeji nezminovat, nez se toho zase nekdo chytne 😁)

martt
19. led 2023

@gbp Ja jsem AB nevolila. Ale co jsem se bavila s lidmi ze sve rodiny o důvodech proč volí AB. Tak nejčastější důvody byli ty , že pan Fiala vyjádřil podporu PP , a ikdyz není vládní kandidát tak tohle je úplně odradilo. Ono spoustu lidí je na pana Fialu naštvaný. Hlavně kvůli tomu , že si o 10% navýšili platy a pořád říká, že za tu krizi může AB( neříkám, že ne) , ale už neřekne, že když byl AB ve vládě, že si ty platy o 5% snížili. A oni když se dostaly do funkci tak si je hned navysili. A tohle ty lidi stve a radši udělají úplný opak a budou volit AB než aby to hodily PP. Kdyby pan Fiala nevyjádřil PP podporu tak si myslím, že by měl daleko větší převahu a s přehledem by vyhrál.

gbp
19. led 2023

@martt popravde jejih platy nesleduju, tak nevim, ale tady je videt, jak nekdo neoblibeny muze vse kazit jednou neskodnou poznamkou...skoda ze to nefunguje opacne 🙈

xxx3d
19. led 2023

@rencinka87
generál je nejvyšší vojenská hodnost, nejvyšší ocenění vojáka.
ano, vím, že NATO bylo trochu i té politiky, ale pro mě - neberu to tak.
zatímco prezident (za mě) vrchol politiky.
jazykovou výbavu mají předpokládám oba.
Středula byl můj favorit, jenže si to pak rozmyslel.

klokanka31
19. led 2023

@martt Psalo se že platy si zvýšili k 1.lednu o zhruba 12,7 %.

swan42
19. led 2023

@martt za AB si snizili platy o 5%? A existuje relevantni zdroj? Mohla bych ho videt?
(Bulvar ani Babisovsky noviny jako relevantni zdroj opravdu neberu, stejne tak facebook)

martt
19. led 2023

@swan42 Jestli se mi to povede zkusím dohledat záznam z jednání poslanecké sněmovny o snížení platů poslanců a hlasování. Ja jsem ho tenkrát sama sledovala. Ale jelikož to jsou tak 4 roky tak nevím jestli to ještě dohledam

rencinka87
19. led 2023

@xxx3d pak se nabizi otazka, co pro tebe predstavuje pojem “politika”?

cikitkapb
19. led 2023

@klokanka31 opravdu chceš, aby tohle reprezentovalo naši republiku? https://fb.watch/i8VQOXZEvb/

gbp
19. led 2023

@cikitkapb tohle za me neni zdaleka to nejhorsi, co sem od nej videla 🙈

michaela666
19. led 2023

Můžu se zeptat voličů AB na 3 vlastnosti, které by podle vás měl mít prezident a má je Andrej?
Pro mě je on vším co bych nechtěla, aby nás prezentovalo ve světě. Když bych zavřela obě oči a nebrala jeho minulost, tak už jen to lhaní, arogance a mafiánské praktiky ( všichni víme jak se dostal ke Kosteleckým uzeninám,...) nám budou perfektní vizitkou. 👏
Kde je nějaká pokora, důstojnost, umět přiznat chybu,atd.
PP jsem dřív nijak nesledovala, ale volit ho budu, protože dalšího hulvát jako je Zeman fakt pro ostudu ve světě nepotřebujeme.

pexi
19. led 2023

@swan42 snížil platy, zdroj se mi nechce hledat, ale týkalo se to vsech státních činitelů. A není to 5 roky staré rozhodnutí. Vím to na 100%, protože se to týkalo i příbuzného, který politikem není. Co už se ztratilo z kontextu je, že to bylo při končícím volebním období vlády ANO - tzn. čistý populismus... a věc číslo dva. Ze zákona je plat daný. Takže následně nešlo o navýšení platu, pouze uvolnění dočasného opatření, kterému skončila platnost.

rencinka87
19. led 2023

@pexi
@martt
@klokanka31

Dohledavala jsem to. Plat ustavnich cinitelu se ridi zakonem o platech..bla bla, ten urcuje, jak se vypocitava - vypocitava se z prumerneho platu v nepodnikatelske sfere, detaily si muze kazdy najit. Takze jeho vyse je navazana na rust platu v nepodnikatelske sfere.
Ke zmrazeni platu doslo uz vicekrat - udelal to Babis a stejne tak to udelal vloni Fiala. Oba kvuli setreni, delo se to i v minulosti uz vicekrat.
O 12,5 % se zvedne prave proto, ze se to zmrazeni platu uvolni a opet se vypocita podle platu v nepodnikatelske sfere.
Proto neprosel navrh Babise pred par lety, ze chce zmrazit platy az na sest let, protoze pak by po uvolneni ty platy silene poskocily a ten schodek by se musel zaplatit ze statniho rozpoctu. Nic vic, nic min.

Samozrejme by mohli navrhnout zmenu zakona, ze budou brat obecne min (zmenit treba ten vypocet), ale k tomu nikdy nikdo napric politickym spektrem nesahl (proc asi..). Takze tak.

Zmrazovala jak soucasna, tak minula vlada. Letosni zvyseni je jen dusledek uvolneni zmrazeni dany zakonem.

Pokud by Babis navrhl zmenu toho zakona co se tyka vypoctu tak, aby vsichni ustavni cinitele brali pomerove mene, dokazal to prohlasovat pres svoje poslance, opozicni, senatory, tak pak ok, je to king a smekam klobouk.

Strana