Přecitlivělé zuby po dentální hygieně několik dní. Nemohu jíst ani pít. Co mám dělat?

Zodpovězené
21. led 2019

Dobrý den,

potřebovala bych poradit s velkým trápením. Byla jsem už několikrát na dentální hygieně. Vždy jsem měla po ní chvíli citlivé zuby - třeba hodinku. Ale teď jsem byla u jiné hygienistky a už mám citlivé zuby pátý den po hygieně. Na 2 zubech jsem měla demineralizaci - tak mi to alespoň řekla zubařka a poté i hygienistka. Dostala jsem na to Elmex gel a tím jsem si to čistila. Takto jsem to měla několik let a mezitím chodila na hygienu.

Teď jsem bohužel šla k jiné hygienistce, přestěhovala jsem se a ona mi tu demineralizaci odstranila tou ultrazvukovou věcí na zubní kámen. Jenže mi s tím "ostrouhala" nejspíš i kus skloviny. Od cca poloviny zubu mám malý schod a zbytek už není hladký jako vršek, ale hrubý. Navíc i pár zubů, co mám jinde, mají hrubší povrch než měly předtím. Hrozné ale je, že od téhle divné hygieny mám všechny zuby naprosto přecitlivělé. A nemluvím o zmrzlině nebo horkém čaji, ale o jakémkoli jídle. Samozřejmě nemohu naprosto jakékoli sladké jídlo. Ale třeba ani trochu ohřáté, nebo čaj vychladlý v kuchyni. Naprosto nemožné je jít ven a třeba se nadechnout nebo promluvit. Párkrát už jsem si musela vzít prášek na bolest, protože to opravdu bolelo. I když nic nejím nebo nepiju, tak zuby cítím. Jakoby mi na ně někdo pořád foukal studený vzduch. Jsem z toho už opravdu zoufalá. Koupila jsem si Elmex na citlivé zuby a Listerine na citlivé zuby. A když si obojím vyčistím zuby, tak je to na chvíli lepší. Třeba na hodinku, pokud nic nejím. Musím si je ale čistit několikrát denně, minimálně po každém jídle nebo ještě lépe před jídlem, jinak se moc nenajím.

Vůbec nevím co mám dělat, znovu jít k zubařce nechci, nevím, jestli bych přežila, kdyby se mi teď začala rýpat nějak v zubu. Navíc této hygienistce již nedůvěřuji. Poradíte, co mám dělat? Nebo jak zjistím, jestli je opravdu něco špatně? Nebo mám čekat a ono to přejde? Bojím se, že nepřejde a takhle se opravdu nedá žít.

Děkuji Vám.

Dobrý den,

chápu, že se bojíte další bolesti, ale nejlepší bude zajít za Vaší lékařkou. Měla by zkontrolovat zuby, kde cítíte "schod". Je opravdu možné, že sklovina byla s kazem a čištěním se odstranila a díky odhalené zubovině máte zuby citlivé.

Po dentální hygieně je dočasná citlivost běžná, není však zvykem, že je bolest nesnesitelná a trvá několik dní. Citlivé zuby lze ošetřit speciálním přípravkem, který mívají lékaři v ordinaci - pokud tedy není citlivost způsobena kazy nebo jiným problémem.

Snad se brzy uleví.


Přeji Vám krásný den.
Magda Kováčová