Nečekaný objev - Můj partner má dítě s ex
Ahoj, jak začít..
Mám přítele - příští rok snad i manžela.
Jsme spolu 9 let.
Máme spolu 1 dítě - 4 roky.
Do teď to byla idilka.
Ovsem přes cca půl rokem se mému muži ozvala ex, že dítě které ona má (a všichni včetně nás si mysleli, že je jejího ex) je dítě mého partnera. (12 let). U nich ten rozchod byl škaredý a domněnlý otec si zažádal o testy a zjistilo se, že dítě není jeho. Ona to v jeden moment táhla s oběma najednou. Již proběhly doprovodné testy otcovství u mého muže a vážně je dítě jeho. Dítě jeví zájem se s otcem setkávat a i můj muž. Do toho matka tlačí do nějaké péče. A vyplacení alimentů zpětně. (to šlo teď k soudu). Vzhledem k tomu, že jsme nepočítali s jinou vyživovací povinností též k našemu dítěti máme hypo a je to tak tak. Já vím, že dítě má nárok na rodiče a tak.. Ale je to přeci jen změna, kterou jsem nečekala a vždy jsem věděla za chlapa s dítětem nechci a najednou můj bezdětný chlap (bez "cizích"děti) má dítě. Můj chlap je z toho vyjukaný, ale tak pozitivně. Kdežto já značně negativně. Vlastně nevím co mám dělat a nezblaznit se z toho. Snažím se hledat pozitiva, ale nemůžu je najít. Samozřejmě, že nebudu ta frnda co zakáže chlapovi styk se jeho dítětem.... Ale sakra já nevím co dělat.
@anonym_autor ono proběhlo už řízení o popření otcovství? předpokládám, že v rodném listě je zapsán ten druhý muž, nevím, zda jsou/nejsou manželé..rozvod/rozchod...maximálně lze pořpít otcovství do věku 6 let dítěte, takže pokud jim soud neschválil výjimku, tak je pořád otec ten kdo byl i před rozchodem/rozvodem...to jako ten ex se najednou po 12 letech rozhodl zahodit i vztah s tím dítětem,které za nic nemůže?!...dokud není určeno soudem, nebo zapsáno, že je otcem dítěte tvůj mažel tak není možné řešit nějaké alimenty, i když píše, že to šlo k soudu..matka tlačí do nějaké péče,matka je evidentně kráva (pardon) najednou jak se jí to hodí....soud bude řešit primárně zájem dítěte, ale dokud to není vyřešeno soudně, tak si může chtít co chce a má smůlu....jako fakt chudák to dítě, navíc v pubertě....jako ohledně placeního výživného dokud není určen otcem tak si může žádat zpětně velký kulový, protože vyživovací povinnost má stále ten zapsaný otec....pak se to bude posuzovat klasicky....ale jako tohle je fakt strašný...bez advokáta a psychologa bych se do toho vůbec nepouštěla..ale celkově ten tvůj příspěvek je dost zkratkovitý a bez všech info 🙂
@anonym_autor ono proběhlo už řízení o popření otcovství? předpokládám, že v rodném listě je zapsán ten druhý muž, nevím, zda jsou/nejsou manželé..rozvod/rozchod...maximálně lze pořpít otcovství do věku 6 let dítěte, takže pokud jim soud neschválil výjimku, tak je pořád otec ten kdo byl i před rozchodem/rozvodem...to jako ten ex se najednou po 12 letech rozhodl zahodit i vztah s tím dítětem,které za nic nemůže?!...dokud není určeno soudem, nebo zapsáno, že je otcem dítěte tvůj mažel tak není možné řešit nějaké alimenty, i když píše, že to šlo k soudu..matka tlačí do nějaké péče,matka je evidentně kráva (pardon) najednou jak se jí to hodí....soud bude řešit primárně zájem dítěte, ale dokud to není vyřešeno soudně, tak si může chtít co chce a má smůlu....jako fakt chudák to dítě, navíc v pubertě....jako ohledně placeního výživného dokud není určen otcem tak si může žádat zpětně velký kulový, protože vyživovací povinnost má stále ten zapsaný otec....pak se to bude posuzovat klasicky....ale jako tohle je fakt strašný...bez advokáta a psychologa bych se do toho vůbec nepouštěla..ale celkově ten tvůj příspěvek je dost zkratkovitý a bez všech info 🙂
@sikkacirek proběhl soud u nich vramci rozvodu péče a majetku. Při soudu o alimentech se začal škubat, že dítě není jeho. Úplně se nevyznám v tom co se děje či neděje. Prý dala k soudu nějaký návrh o určení otcovství či co vůči mému muži - nám ještě nic nepřišlo. Jen to co ona psala a říkala. Dítě je seznámeno s tím, že její otec je můj partner. V rodném liště muj muž není. Motám se v kruhu a polovinu věcí z toho nechápu. Právníka seženeme.
Tak alimenty platit bude, ale urcite zpetne bych rekla max od toho testu, na hypoteku se zretel brat nebude, proste se pojede podle tabulek, platu, poctu deti, klasika.
Ja bych to proste prijala, jak to je, clovek s tim nic neudela a partner o tom nemel tuseni. Urcite ale vzit pravnika, sama bych k soudu nesla v tomto pripade.
@misha31 právníka určitě seženeme. Ona říkala, že to je u soudu protože se "stávající otec" škube, že nic platit nebude. Polovinu věci z toho co se dozvídám vůbec nechápu a nepobírám.
To, že s tím nic nenadělám je mi jasné. Ovšem takový životní obrat jsem nečekala.
A k tomu bych doporučila poradnu, pomůže to vám všem situaci přijmout, i nějaké postupy, jak si vybudovat vztah k “cizímu” dítěti, tobě jako maceše, otci i dítěti, aby ta změna byla zvládnutelná co nejlépe
@sikkacirek proběhl soud u nich vramci rozvodu péče a majetku. Při soudu o alimentech se začal škubat, že dítě není jeho. Úplně se nevyznám v tom co se děje či neděje. Prý dala k soudu nějaký návrh o určení otcovství či co vůči mému muži - nám ještě nic nepřišlo. Jen to co ona psala a říkala. Dítě je seznámeno s tím, že její otec je můj partner. V rodném liště muj muž není. Motám se v kruhu a polovinu věcí z toho nechápu. Právníka seženeme.
@anonym_autor aha, takže vlastně otec je prostě ten původní otec stále 🙂, takže ještě navíc nesjou ani rozvedeni, když nemají vyřešenou péči o dítě a výživné.....no tak to uvidíte, ale dost pochybuju, že by soud to ve věku 12 let udělal, že změní otce, když tvůj manžel je pro něj de facto cizí člověk, ale dneska se v justici děje všechno, pokud nechají udělat posudky od psychologa , tak to bude na dlouho, ale prostě zájem dítěte bude prvořadý...si tak rok až dva počkáte než tohle skončí, když to půjde dobře :D..bez posudků to bude mnohem rychlejší, je otázka, zda tvůj manžel bude svolný se vším, nebo ne, to taky udělá hodně
@anonym_autor proluv si s právníkem, řešit to tady je úplně zbytečné. Co já vím, tak právně jde popřít otcovství do 6 let dítěte, to se nestalo, takže "původní otec" má smůlu. Co se tvého muže týče, je, hádám, na něm, jak se k tomu postaví. Tipla bych si, že pokud se nebude chtít angažovat, legálně ho k tomu nikdo nutit nemůže a pokud ano, pak to bude jen na dohodě mezi ním a matkou dítěte. Ale právník nejsem a tohle jen tipuji.
A neni tam nejaka lhůta do ktery to ta krava mela rict? Tohle si zjistete driv nez se necha natlacit k zapsani do RL apod. Nevidim problem proc se s klukem nemuze táta vídat a neco mu dopřát a zaplatit ale smazilabych se pokud t pujde vyhnout placeni cokoliv ty kravce ktera si po 12ti letech vzpomene ze ma kluk tatinka.
A tvůj chlap si dělal testy otcovství? Ono aby malej nebyl nakonec někoho třetího..
A tvůj chlap si dělal testy otcovství? Ono aby malej nebyl nakonec někoho třetího..
@anonym_5e20fc vzdyt pise ze ano
Ex kecá- tak to vůbec nefunguje….
@anonym_autor
Alimenty zpětně se vyplácí max 3 roky. Ohledně otcovství se poraďte s advokátem. Potřebujete advokáta (může Vás zastoupit u soudu), ne právnika (to je každý, kdo vystudoval práva). Pokud jde o "nové" dítě, tak bych se na instagramu zkusila podívat na profil Moniky Havlíčkové, která tohle téma zpracovává. Třeba Vám nějaká její myšlenka pomůže manželovo "nové" dítě přijmout 🙂 Pokud se bude chtít s ním stýkat, tak je nejlepší cesta to přijmout a podpořit ho.
@anonym_autor v tomhle se vůbec nevyznám,ale někde jsem zaslechla,že nějaký změny otce jdou tak do půl roku dítěte,pak tam zůstává i nebiologický a má smůlu a platí.
Byla bych úplně v klidu, než to české soudy vyřeší, tak bude dítě plnoleté 😅, tohle bude totiž podle mě nadlouho....
@anonym_autor
Alimenty zpětně se vyplácí max 3 roky. Ohledně otcovství se poraďte s advokátem. Potřebujete advokáta (může Vás zastoupit u soudu), ne právnika (to je každý, kdo vystudoval práva). Pokud jde o "nové" dítě, tak bych se na instagramu zkusila podívat na profil Moniky Havlíčkové, která tohle téma zpracovává. Třeba Vám nějaká její myšlenka pomůže manželovo "nové" dítě přijmout 🙂 Pokud se bude chtít s ním stýkat, tak je nejlepší cesta to přijmout a podpořit ho.
@aliceciz no jasně, peníze budou zásah do rozpočtu. O tom žádná, nicméně mi jde především o to jak to všechno přijmout a nezblaznit se z toho. Na profil jsem od paní Moniky narazila už v minulosti a právě mě utvrdilo v tom, že já bych macechou být nemohla 😀 chlapa opouštět kvůli toho nebudu, ale vím že to bude můj silný vnitřní boj pokud se změna/zásah objeví ve velkém rozsahu.
@aliceciz no jasně, peníze budou zásah do rozpočtu. O tom žádná, nicméně mi jde především o to jak to všechno přijmout a nezblaznit se z toho. Na profil jsem od paní Moniky narazila už v minulosti a právě mě utvrdilo v tom, že já bych macechou být nemohla 😀 chlapa opouštět kvůli toho nebudu, ale vím že to bude můj silný vnitřní boj pokud se změna/zásah objeví ve velkém rozsahu.
@anonym_autor To chápu, že se Vám do toho nechtělo vědomě 😀 ale když už jste do této situace byla takto vhozená, tak nezbývá nic jiného, než se s tím poprat 🙂 Je to situace jak z nějaké telenovely 🙂 Držím pěstičky a věřím, že to zvládnete ❤
Dobré je, že ti to chlap neudělal za tvými zády a nemusíš řešit otázku důvěry k partnerovi. Začala bych tím, že bych byla s manželem tým a svoje pocity mu řekla. Taky bych si opakovala, že stejně jak za to nemůže manžel, tak za to nemůže to dítě, nic z toho neudělalo naschvál a je v ještě horší situaci než ty. Jemu se najednou změnil svět, protože jeho táta, není jeho táta, to zaprvé. A za druhé, ten, kdo ho vychovával a měl k němu mít to nejsilnější pouto na světě, jeho rodič, ho ze dne na den, zpochybnil. To z pohledu dítěte je šílené. A pak si prostě přiznej, že máš právo se cítit nejistá, nemusíš řešit, co bude a jak bude, žij den za dnem a nelámej si hlavu s tím, jak to všechno vyřešíte. Máš výhodu, že jste na to dva🙂
Ty alimenty zpětně jsou podle mě úplná blbost a nebála bych se toho. I kdyby soud skutečně rozhodl, že bude dítě i oficiálně tvého manžela a původního otce vymazal, ty alimenty nedávají smysl. To dítě přece do teď vyživoval původní otec, takže nárok na další výživné nemá logiku. Nemůže být dítě vyživované zároveň dvěma otci.
@anonym_autor Vemte si advokata. Ono to cely neni snadny jak si pani ex predstavuje. Manzel musi chtit novou dceru si zapsat do RL a “puvodni” tata se ji musi chtit vzdat. Je to beh na dlouhou trat a nepocitejte, ze behem roku se to cele vyresi. Resi EX terapie pro dceru a treba i otce, aby se bezpecne poznavali a dcera nebyla poznamenana? Prox EX chce zpetne alimenty, kdyz mela vystarano od puvodniho taty? Berte ohled na tu malou holku, ma to tezke. Bez advokata bych se nehla a k soudu nesla.

Tak alimenty platit bude, ale urcite zpetne bych rekla max od toho testu, na hypoteku se zretel brat nebude, proste se pojede podle tabulek, platu, poctu deti, klasika.
Ja bych to proste prijala, jak to je, clovek s tim nic neudela a partner o tom nemel tuseni. Urcite ale vzit pravnika, sama bych k soudu nesla v tomto pripade.