icon

Dá se zvrátit rozhodnutí ředitelky MŠ?

finlay
8. bře 2017

Ahoj holky,

vyskytl se nám ve školce takový problém. Obě dcery dávám do stejné třídy (4r, 2,5r). Je to odloučené pracoviště státní školky. Chodí do třídy 10 dětí, což je úžasné. Ta starší se špatně adaptuje na nové prostředí, tak jsme byli moc rádi, že se dostala právě sem a hrozně si sedla s učitelkami. Mladší se adaptovala dobře proto, že tam už chodí starší. Ve třídě mají 3 děti se spec.potřebami,tak mají asistenta. Ale děti jsou klidné a moc jim to svědčí (protože je předtím rodiče měli jinde a toto si pochvalují).
Ve stejné budově je ještě třída 25dětí, kde mají jednoho naprosto nezvladatelného chlapce. Má také svou asistentku, ale ta už je úplně vyřízená. Zřejmě má schizofrenii (myslí si to jeho asistentka, ale rodiče nic neřeknou). Jsou tam na třídu 2učitelky a tato asistentka. Všechny tři jsou pokopané, pokousané, zmlácené od tohoto kluka. Rodiče se školkou nespolupracují. Tento chlapec masakruje děti. Poslední případ byl slabý otřes mozku jedné holčičky. Tatínek si pak zažádal o přeložení a co myslíte - paní ředitelka to vyřešila jeho přesunutím k našim dětem. Do malého prostoru, mezi děti, které potřebují více pozornosti (ty 3 se spec.potřebami).
Dcery jsou ve školce hrozně spokojené, pořád něco tvoří, rozvíjí se tam, těší se na plánované výlety. Jenže nic z toho nebude, protože všechny učitelky budou hlídat tohoto spratka. Dá se nějak zvrátit rozhodnutí ředitelky? Ta si to obhajuje, že dostala doporučení od psycholožky přeložit ho do menšího kolektivu. Jenže ta psycholožka na místě nebyla. A jiná, co tam byla, říkala, že by to rozhodně nedoporučila. Psala jsem i starostovi, ale zatím bez odezvy.
Dá se s tím něco dělat? Nechci každý den trnout, jestli mi tam nějaký fracek nezmrzačí dítě.

Strana
z5
hansed
9. bře 2017

@ladylass ty napíšeš, že je chlapeček nemocný, ale šup, vyloučíme ho za agresivitu... ale ta agresivita pramení z té "nemoci", takže je "pochopitelná"... Mi přijde, že se prostě chce paní zbavit někoho, kdo ještě na menším oddělení nic neprovedl, aby náhodou něco neudělal.... mnoha dětem menší kolektiv jen prospěje.... navíc v současné době, kdy jsou školy a školky nuceny do inkluze, je nemyslitelné vyloučit hošíka z důvodu postižení (ano, je agresivní, ale z důvodu postižení)...
@lucinka58 přesně! Dcerka je neposední, akční, ale v rámci možností poslouchá. Když neposlechne, následuje trest, u ní nepomáhá dát na zadek, pošleme ji do jiného pokoje, zakážeme něco apod. Ale neřežeme ji, neztrapňujeme apod....

komive
9. bře 2017

Promin, ale asistentka je uplne mimo. U takhle maleho ditete schizofrenie ani diagnostikovat nejde. Uvidis, jak to bude fungovat v mensim kolektivu, pokud ne, pak je na miste to resit. Zatim nevite, jak na tom s mene detmi a vetsim venovanim se od asistenta a ucitelek bude. Nejdriv se to ale musi zkusit.

ladylass
9. bře 2017

@hansed ať je agresivní kvůli nemoci nebo ne, zajímalo by mě jak by bylo tobě kdyby tvoje dítě mělo otřes mozku né - li něco horšího, můj názor je prostě že pokud je agresivní v kolektivu tak tam nemá co dělat

hansed
9. bře 2017

@ladylass a kam ho dáš? Samozřejmě bych se zlobila, kdyby mlátil moje děti, ale snažila se to vyřešit s ředitelkou a rodiči dítěte. Ne o něm psát na net, že je to fracek a nemá mezi dětmi co dělat!!! By mě zajímalo, jak byste se vy, co tak šmahem odsuzujete postižené dítě, cítily, kdybyste měly postižené dítě a ostatní maminky by chtěly, abyste ho daly jinam.... ona tahle situace totiž není jen o zakladatelce této diskuse, ale i o tom chlapečkovi.... Ale to už nevidíte. Chudák maminka, bojí se o holčičky. Honem uděláme hon na chlapečka, který má nějaký hendikep.... a mimochodem, asistentka nemůže dělat diagnozy a neměla by šířit informace o dítěti, o které se stará...

panickatlamicka
9. bře 2017

@ladylass a kde presne ,,ma co delat" ?

lucinka58
9. bře 2017

@ladylass A kam ho dáš, když ne do kolektivu? Do ohrádky nebo nedejbože do klece????? Bože to jsou mi názory.... Asi by ses měla zamyslet co bys dělala, kdyby jsi takové dítě měla ty. A stejně - pokud nebude v kolektivu ve školce, tak bude v kolektivu ve škole - to je to stejné.....

ladylass
9. bře 2017

@hansed
@panickatlamicka to jsem přesně čekala, člověk řekne svůj názor který je jiný než vás a je konec co... Píšu sem naposled, prostě stojím za zakladatelkou a chápu jí že má strach taky bych ho měla, můj názor je ten že pokud se nedokáže adaptovat má být ve speciální kolektivu, speciální školce, nebo nějaké skupině a ne omezovat a hlavně ohrožovat ostatní děti. A jestli jste to tu četli celé, tak rodiče chlapečka jeho chování neřeší s ředitelkou ani nikým což je podle mě základní problém prostě ho strčili do školky a učitelky poserte se

kajalka
9. bře 2017

Já se zeptám - v čem tedy spočívá péče asistentky, když chlapeček má vůbec možnost tohle tropit? Neměla by ona působit preventivně, aby k tomu nedocházelo? Zodpovědnost bych hledala především u ní, ne u ředitelky.

panickatlamicka
9. bře 2017

@ladylass ja s tvym nazorem nesouhlasim, ale respektuju, ze ho mas.Neni proto nutne me a kolegyne diskuterky obvinovat z netolerance odlisneho nazoru. Vzhledem k tomu, ze mam postizene dite a vim, kam v mnoha pripadech muze vest podobna separace, jakou se tady ohanis, je me rozhorceni v tomto svetle snad pochopitelne. Muj syn chodil do maleho detskeho kolektivu (skolka) a urcite to bylo prinosne.Mel tam asistentku, diky niz se posouval vpred a mizely i jeho zachvaty vzteku (ale agresivni na jine nikdy nebyl).Verim, ze i tento chlapec by mel dostat sanci.

panickatlamicka
9. bře 2017

Jo to je taky otazka, zda to pani asistentka tak trochu neflaka... @kajalka

ladylass
9. bře 2017

@panickatlamicka tak pak bys ale měla chápat že pokud je tak agresivní jak píšou, kouše škrábe a dokonce způsobil někomu úraz hlavy tak to už je dost za hranou a pokud ho nezvládne uklidňovat ani ta asistentka tak už je to dost problém

panickatlamicka
9. bře 2017

@ladylass rikam si, ze mozna je agresivni prave proto, ze mu vadi veliky kolektiv. Tezko rict.Informace mame zprostredkovane. Budu se opakovat-presun do maleho kolektivu mu muze pomoci a melo by se to alespon zkusit.

kajalka
9. bře 2017

@panickatlamicka Souhlasím. Zkusit to a apelovat na ředitelku, aby byla asistentka důslená. Popř. si promluvit s rodiči.

tulikiss
9. bře 2017

no hlavni problem je ten, ze to tu slysime jen z jedne strany od maminky, ktera se s temi rodici ani nepotkava v satne, ale zna to vsechno od jedna pani povidala. radsi nebudu ani komentovat nazor jenom rychle to dite nekam soupnout at neni mezi "normalnima detma" ma byt ve specialni skolce a tam prece tem stejne jinym detem ublizovat muze.

finlay
autor
9. bře 2017

@ladylass Teď jste to vystihla úplně přesně. My, jako rodiče dětí, kam má být chlapec přeřazen, samozřejmě chápeme, že má nějaký problém, který se musí řešit. Ale v první řadě by ho měli řešit rodiče a s malým pracovat. Ale když ho tam odloží hned po otevření školky a přijdou pro něj těsně před zavíračkou, cokoliv s ním matka probírá za dobu strávenou v šatně, je prostě úplně mimo, od všech učitelek víme, že rodiče vůbec nespolupracují a posudek mají od kamarádky, která tam kulantně napsala, že jako nemocný jen, ale není to na zvláštní zařízení, tak je to pak těžké. Jako matce takového dítě by mi šlo především o něj a hledala bych možnosti, jak s ním pracovat. Tím by zjednodušila i práci pedagogům. Ale tady opravdu žádný zájem není a malý ve školce říká, že ho maminka zavírá do pokoje, když zlobí a tak. Tak to asi o něčem svědčí. Je mi ho hrozně líto, ale pořád mi jde víc o mé děti a rozhodně se nesmířím s tím, že mám čekat, až mi přijdou zmlácené nebo něco horšího.

mary.jane
9. bře 2017

@ladylass Tak tě jdu, holka, podpořit, abys v tomhle boji s větrnými mlýny nebyla sama 🙂. Myslím, že v této diskusi je vidět, kdo je mámou postiženého dítěte a kdo zdravého. Jasně, že ty s postiženým si přejí a chtějí, aby to bylo tak, že postižené děti budou chodit do stejného kolektivu jako zdravé - to určitě působí lépe, když může chodit do "normální" školky a ne do nějaké speciální. Jenom pozor - píšu tu o dětech s mentálním postižením projevujícím se agresivitou na okolí. Neslyšící, nevidomí, fyzicky hendikepovaní - u těchto mi inkluze nevadí ani co by se za nehet vešlo, ale tito mentálně postižení, kteří jsou agresivní prostě a jednoduše ve zdravém kolektivu nemají co pohledávat.
Že na ně kolektiv zdravých dětí působí terapeuticky? No to je hezké, ale oni na zbytek kolektivu působí akorát tak deprivačně. To má být mé zdravé dítě v rámci terapie otloukánkem a fackovacím panákem toho postiženého? Aby se to postižené cítilo lépe? No kde to jsme?
Představte si to na dospělém kolektivu - kolega, mentálně postižený, čas od čas jiné kolegyni zlomí ruku, další týden jinou flákne o topení, až z toho bude mít otřes mozku, pak ho jednání s klientem "rozruší" a on začne demolovat nábytek a prohazovat židle oknem... To vám připadá v pořádku?
Trochu soudnosti, dámy. Chápu, že musí být nesmírně težké starat se o postižené dítě, za to před vámi smekám klobouk až na zem, ale prosím vás, nechtějte, aby za postižení jiných dětí musely trpět (a v těchto případech doslova trpět) ty zdravé.

finlay
autor
9. bře 2017

@mary.jane tak lépe bych to určitě neřekla!!! Nehledě na to, že v této naší malé skupince 10 dětí už 3 děti se speciálními potřebami máme, maminky si je piplaly, trávily s nimi ve školce každou volnou minutu min. půl roku, aby je dostaly tam, kde ted jsou. A zájmy těchto dětí, a vlastně i těch zbylých, mají být smeteny na úrok jednoho chlapečka, se kterým rodiče nepracují a o jeho začlenění se nestarají? Tak to opravdu NE!!

somalicats
9. bře 2017

@mary.jane
@ladylass
@finlay

Dámy, trochu zapomínáte na to, že zakladatelčiny děti jsou v malém kolektivu, kde je víc personálu - v kolektivu, který je evidentně určen právě pro ty děti s postižením. Takže přeřazení chlapce naprosto chápu a spíš je to zakladatelka, která by se měla zamyslet nad tím, proč tedy její děti (zdravé - nepíše tu o nich, že by měly nějaké postižení) zabírají v tomto kolektivu místo těm, kteří to potřebují víc. A pokud jí vadí, že byl do tohoto kolektivu přeřazen chlapec, který tam očividně patří, tak by spíš ona měla "vyklidit pole".

panickatlamicka
9. bře 2017

@mary.jane jenze proc hned tu moznost, ze diteti bude presun svedcit, zavrhnout? Nikdo urcite nechceme, aby nase deti nekoho bily a aby byly bity. Melo by se to resit na vice urovnich, zvazit vsechny moznosti. Nekdy opravdu nelze jinak a dite naopak ,,pookreje" az ve specialnim zarizeni. Muj syn treba chodil do detske skupiny, ale do skoly uz nastoupil do takove, kde jsou sdruzeny deti s podobnym typem podtizeni. Nacpat ho do klasicke zakladky by bylo utrpeni jak pro nej tak pro oststni deti. Ale k tomuto kroku se doslo na zaklade ruznych vysetreni, pece psychologa, tolerance predskolniho zarizeni,?kde jej skvele pripravovali a starali se o nej.....atd.

etinka
9. bře 2017

Já si tedy myslím,že diskuse je předčasná a zbytečná. Řešit dopředu,zda Pepíček způsobí Andulce bouli,když ho znáte jen z vyprávění .....
Spadám do stejného tábora jako @hansed a vadí mi,když postižené děti někdo nazývá takto....😔
Mám syna autistu,který zaplaťpánbůh agresivní vůči jiným není,pouze v afektu sám sobě.Chodil do běžné školky s asistentem a teď i do běžné školy.Je to o komunikaci mezi vedením školky a rodiči dětí.Bohužel v dnešní době konkrétně o autismu je stále nízké povědomí.Pokud má chlapeček nespolupracující rodiče,je to smutné,tam je spolupráce základ.
Schizofrenie se u malých dětí téměř nevyskytuje a silně pochybuji o tom,že asistentka by jí dokázala diagnostikovat.
A k výše zmíněnému příspěvku a rozdělení dětí,které by měly být integrované a které nikoliv,se nebudu vyjadřovat.....Žijeme v roce 2017 a doba,kdy se "nevhodné" děti zavíraly do ústavů je už dávno pryč a já jsem ráda,že i můj syn má nárok na život ve společnosti jako ostatní děti. Máma zdravého dítěte nikdy nepochopí mámu toho postiženého....😕
A je mi z toho tady někdy fakt zle....

panickatlamicka
9. bře 2017

Tak nejak. @somalicats

nelam
9. bře 2017

Odpoved na Vasi otazku - ne,nezmuzete nic. Mam v rodinu osobu v pozici reditelky MS,ktera resila velmi podobny problem. Ve skolnim rade tu formuli o chovani sice take maji,ale kdyz se jde do sporu,tak smula. Pravo na predskolni vzdelavani je tomu nadrazeno. Ve finale se chlapecka podarilo po nekolika pomerne vaznych incidentech,ale pouze po obrovskem natlaku ostatnich rodicu- rodice chlapecka to vzdali a stahli ho.
Ale pro napadeni rozhodnuti reditelky nemate vubec zadnou pravni oporu.

hansed
9. bře 2017

@ladylass ano, nerespektujeme tvůj názor. A opakuji: 1. probíhá inkluze, 2. kdybys měla postižené dítě ty, nikdy bys takhle nemluvila, 3. nemůžeš vědět (a ani zakladatelka diskuse), zda rodiče spolupracují se školkou, či ne, o tom ředitelka určitě nerozmlouvá s ostatními rodiči a jedná o JPP - jedna paní povídala... můžeš se urazit, na to máš právo. Stejně tak máš právo na svůj názor, ale pokud bys mohla rozhodovat o dětech jako je tento hošík, asi by skončily zavřené v ústavech, co? Hodně smutné.... a nepíšu to jen jako pedagog, ale hlavně jako matka těžce postižené holčičky.... z těchto názorů je mi nejen smutno, ale taky špatně ☹

etinka
9. bře 2017

@hansed,naprostý a 100%souhlas....přesná má slova. Také to vidím stejně. A mimochodem jako matka postiženého syna x asistent pedagoga na běžné ZŠ😉

japona
9. bře 2017

@mary.jane Absolutní souhlas. Inkluze agresivních mentálne postiženych deti je podle me špatně. Komu to prospěje? Max. rodičům postizenych dětí, že mohou dítě dát do bližší školy a nemusejí dojíždět do vzdalene speciální..
Není mi jasne, cim podobny jedinec obohatí deti ve třídě? Deti zjisti, ze jsou mezi námi jedinci, kteří už od školky/školy mají úlevy ("Pepíček není blbej, jen postizenej, sice se počítat nikdy nenaučí, ale snaží se, tak dostane stejnou jedničku jako ty, který mas příklad spravne"). Komu to prospěje? Zdrave dite bude demotivovano, postizenemu se budou smát a pokud bude trošku chápat, bude se cítit blbe..
Ad agresivita: je mi uplne jedno, že je dítě agresivní kvůli nemoci, proc by to měly odnaset jiné deti? Co to tem dětem da pozitivního? Nebudou se pak bát do školy? Neměla by školka/škola byt misto, kam chodi rady?
Na miste zakladatelky bych taky z podobného přírůstku ve třídě nebyla nadsena. A asi bych hledala zařízení, kde se podobné inkluzi vyhýbají..
Proti inkluzi tělesne postiženych nemam absolutne nic, myslím, že obohatí všechny ("Pepíček je sice na vozíku, ale krasne zpiva" a "mam kamarády , s kterými chodím ven, vzdy me snesou ze schodů a vytlačí do kopce"). Ale co dá třídě zdravých agresivní jedinec? "Ve školce bylo divadelni představení, ale nic jsme neslyšeli, protože Pepíček dostal záchvat"..

somalicats
9. bře 2017

@japona Tak proc ma zakladatelka deti ve tride, ktera je urcena prave pro ty postizene? Proc je nema v normalni tride?

nafuka
9. bře 2017

@hansed každá normální máma si chrání svoje děti, autorčiným obavám se nedivím.

hansed
9. bře 2017

@mary.jane mentální postižení = agresivita???? Ano, jsem máma postižené dcery a taky máma zdravé dcery. Pokud bych viděla, že ta postižená může chodit do normální školky, šla by. Bohužel je ležák.... Ve třídě mám holčinu s ment. postižením. A víte co? Není agresivní. Na první pohled byste na ní nic nepoznali.... a to ji máme šoupnout do spec. školy????
@finlay kdo vám řekl, že rodiče nespolupracují? Učitelky? V tom případě porušily etický kodex. Nemají co vykládat jiným rodičům důvěrné informace. Rodiče chlapečka sedí doma? Nebo musí chodit do práce, a proto je chlapeček ve školce? Být vámi, dám si pozor na výrazy...."odloží ho" je hodně ošklivé... mě řekla jedna matka totéž, že svou dceru odkládám do denního stacionáře... Jenže já i manžel pracujeme, využíváme stacionář, platíme si ho a tohle se mě opravdu dotklo. Pokud jsou rodiče pracující, hodně jim křivdíte. A zavírání do pokoje? Možná lepší, než ho řezat ne? Když naše dcera zlobí, pošleme ji ukldinit do vedlejší místnosti. Podle vás jsme asi hrozní rodiče, co??

a jen tak mezi námi, zranit druhé dítě může i zdravý kluk...

panickatlamicka
9. bře 2017

@japona ...Pepicek dostal zachvat pri divadelnim predstaveni a jeho asistentka je natvrdla a nevyvedla ho mimo deni.. tak jo. 😀 Jen jestli on ten Pepicek nema kopyta a rohy.mmmmm.

hansed
9. bře 2017

@japona hodně zastaralé názory, ale máte na ně nárok. Doufám, že vám se postižené dítě nikdy nenarodí, bylo by chudák... a nastudujte si něco o inkluzi, pokud PPP doporučuje inkluzi, nejedná se o dítě, které se nenaučí psát a počítat!! Kdyby to tak bylo, šla by moje dcera do naší školy a ne do speciální
@nafuka já chápu obavy, taky bych je měla, ale rozhodně bych chlapečka nenazvala spratkem, rodiče bych nenařkla z odkládání kluka do školky apod. Naše postižená dcera je celé dny s autisty a jinak postiženými dětmi, některé jsou i agresivní, ale NIKDY se jí nic nestalo, protože zaměstnanci stacionáře jsou důslední, tady selhává chlapečkova asistentka, nikoli chlapeček...

Strana
z5