Dáváte starší sourozence do školky, když jste doma?
Ahoj!
Teď byl nahlašování do školek, tak jsem přemejšlela o jedné věci. Mám tříletého kluka a osmiměsíční holku a rozhodla jsem se nedávat do školky, když jsem tak jako tak doma. Zajímalo by mě, jestli dáváte, nebo nedáváte starší sourozence, když jste doma ještě na MD/RD s miminkama. CO je častější? Dáte, prosím, palec možnosti - níže?
A pojďme klidně diskutovat, jak to vidíme a jaké máme preference.
Já jsem se rozhodla nedat, protože si ho jednak chci užít co to jde, co je malej, nechci zbytečně zabírat místa, když sem tak jako tak doma, chci si taky z vlastního pohodlí trochu oddálit ty nemoce a pláč při nástupu. Chodil ve dvou na půl roku do dětský skupinky a nebylo to uplně fajn. Mezi dětmi jsme opravdu časti, stříhat nůžkama atp. umí, chytrej vcelku je, snažíme se luštit časopisy a tak. Sice malování a vybravování ho ukrutně nebaví, ale tak má zas jiné záliby a schopnosti. Tak mě nijak zvlášť netrápí ani tahle část - výuková.
Mam tri deti hned po sobe a nejstarsi by tim padem nesel do skolky vubec 🙂)) Protoze po celou dobu skolkove dochazky jsem byla doma. Ja to brala ze stranky, ze skolka mu nabidla i jiny pohled na dalsi rozvoj. Syn byl nadane dite, v roce poznal cislice, pak v roce a pul vsechna pismenka a tak to slo dal. Nechtel delat nic jineho, jen ty sve veci. Skolka mu otevrela oci smerem k pisnickam, basnickam, tvoreni a dalsim 🙂)) Prostredni jsem dala taky ve trech letech, ta nejmladsi sla taky - do skolky chodili vsichni radi.
Starší jsem dala v 4r a 3m. Dřív by se do té naší nejbližší a "nejlepší" nedostala (ve 4r to bylo těsně), nechtěla jsem doma bacily na půlročního, nechtěla jsem ráno vstávat, chtěla jsem mít klid na kojení a vůbec svůj režim, chtěla jsem si ji víc užít. Bylo to super 🙂 Dřív by se jí to asi nelíbilo, teď je nadšená.
@ondul byla jsem v podobne situaci, syn měl 3,5 roku v září, kdy všichni jeho kamarádi (seznámili jsme se v krouzcich, takže stejně stari) sli do školky. U něj jsem ale cítila, že ho dát ještě nechci, a ještě se v září měla narodit dcera (čili kvůli nemocem a adaptaci jsem to nechala byt). A upřímně to bylo vcelku náročné, protože kamarádky už neměly moc času (děti ve skolce), takže najednou jsme na ten program byli sami a já jsem tip, co se spíš rád někde zapojí (jakože dovezu dítko na nějakou aktivitu než vymýšlím něco doma). A i všichni kolem se na nás dívali trošku zvláštně ("jak to, že nejsi ve školce?"). Na jaře jsem syna dala na pár dní do soukromé školky, aby si zvyknul a ve 4,5 šel do státní...a teď co sleduju dceřiny vrstevníky, tak do školky dávají ještě dřív- spousta už chodí od jednoho roku 🙈. Sama mám obdiv pro maminky, co jsou s dětmitakhle doma a užívají si to! A určitě o nic nepřijde...
@ondul když jsem se vracela po rodicovske do prace, měla jsem problem s umístěním dcery do školky, protože velkou část tvořily právě děti maminek, které byly doma s.miminy. Málem jsem se do práce vrátit nemohla. Naštěstí se paní ředitelka smilovala a vzala mi ji. Což se některým maminam nelibilo a brblaly, že je dcera mala (2 roky), ze s ní mají učitelky víc práce atd. Učitelek jsem se ptala, pravda to nebyla. Dcera byla schopnější než starší děti. Sama se oblékla, najedla... Na oplátku, že mi školka vyšla vstříc, jsem si dceru nechávala o prázdninách doma (jsem učitelka), aby bylo místo pro maminky, které nemají tolik dovolené....
Syn šel ve třech letech, i když jsem byla doma s malou. Taky jsem chtěla dát čas jen jí, on si mě taky užíval sám. Navíc to bylo v době covidu, takže se mnou strávily třičtvrtě roku jen samy na zahradě, takže se mezi děti těšil. Domů chodil většinou po obědě, někdy přespal. A malá šla pak do jeslí v 1,5 roce a teď je ve školce machr, co všechno zná 😅 Navíc se vůbec nestydí, ani nebojí. Někdy to jinak nejde a nemyslím, že bysme se neužili. Jsme spolu pořád.
Teď jdeme k zápisu. Chci dávat proto, že mi přijde fajn, že se začne trochu osamostatňovat, zvykat si na režim a taky si užije zábavu se stejně starými dětmi (a ne se pořád přizpůsobovat mladšímu sourozenci). Naopak mi při RD přijde jako výhoda, že to nemusíme lámat přes koleno a muže si zvykat pomalu. Chci dávat na dopoledne a postupně přidávat, když bude chtít.
Mám děti 2 a čtvrt roku po sobě, nejmladší je o 3,5 roku po prostředním. Do školky šly všechny po 3. roce, a to i když bylo doma mimino. O prázdninách nechodily. Do školky chodily všechny rády, u nejmladší jsem už pracovala a mohla si díky tomu navýšit úvazek.
Já děti do školky dávala, i když jsem byla s mladšími sourozenci doma, protože moje děti byly velmi společenské a do školky chtěly. Ranní pláč jsme neřešili. I tak jsem je ale dala jen na dva dny týdně, protože jsem si jich chtěla užít, pět mi přijde moc ještě i u školáků. Ve dny, kdy syn plakal, že do školky nechce (stalo se to asi třikrát), tak nešel, právě proto, že to nebylo potřeba. Jinak si to ale moc užívali, protože ten mladší sourozenec právě dost omezoval program, ve školce se mohli víc vyřádit. Na nějakou socializační nebo výchovnou roli školky bych se obecně vykašlala.
Syna jsem tam dala až v 3 a 3/4 na dvě dopoledne v týdnu. I teď v 5 chodí jen na 2 dny, ale už na cele.
Toho vstávání a povinnosti si ještě užijeme tolik se školou, že si užívám že můžeme být spolu.
@ondul rok byl jeste se mnou a miminkem doma. Ted mu jsou 4 a v zari uz nastupuje. Vsichni jeho kamaradi ze sidliste take jdou. Byl by celou zimu zavreny sam doma, uz by nebylo ke komu chodit na navstevu... Bude chodit samozrejme privilegovane jen 3 dny v tydnu na zvykacku a pondelky patky doma, at si ho uziju, jak rikas 🖐️🌞
@ondul Každý ať si děti vodí nebo nevodí do školky jak chce, všem ostatním to může být u zadele. Popravdě nechápu proč to furt někdo řeší 🙄
Syn chodí od 2 let.
@tehulinka91 Každý řeší, co mu přijde užitečné 😉 A samozřejmě je to každého věc, to tazatelka jistě ví, zajímaly jí zkušenosti. Kdyby mi to téma přišlo zbytečné, tak asi nereaguju 😉
@tehulinka91 A jinak mladší dcera taky chodila od 2 let, chtěla za bráchou a byla tam šťastná.
@ondul Podle me je skolka hodne individualni zalezitost. Syn sel a jeste mu nebyly 3 roky, zacal na obcasne chozeni od 2,5 let. Chodi do soukrome, takze misto nezabira. Zajem mel sam, je opravdu hodne spolecensky, miluje deti kolem sebe. Zvykl si rychle, nikdy neplakal. Kdyz si rekne, chodi domu po obede, posledni dobou ale chce i spinkat, nechavam tohle uplne na nem. Doma jsem s dcerou, ale bohuzel jsou od sebe vekove tak, ze dcera se do aktivit jeste plnohodnotne nezapoji,vzatimco syn uz potrebuje klid a prostor treba na slozitejsi tvoreni. Pokud by nebyl tak spolecensky, klidne si ho doma necham, nic me nenutilo spechat. Myslim, ze naopak dcera pred 3.rokem nepujde, je na me vic fixovana, je i dost stydliva, uvidime. Jedine negativum vnimam s nemocemi. Co malej chodi, jsme na kopici skoro porad a vsichni. Jedine si rikam, ze tim projdem a nebude to pak tak zle az pujdu i ja do prace a marozeni bude horsi skloubit.
Nečetla jsem ostatní komentáře, ale jestli to tak cítíš a mas kapacitu mít doma oba, tak do toho jdi..sama jsem to řešila na podzim s pediatrou, když syn 5 let nezvladal přestup do predskolaka, je listopadový, takže do školy ještě nejde..říkala mi, že ve školce o nic nepřijde a doma se ségrou si to užijí mnohem víc, když to jde..potřebovala jsem to tehdy slyšet, protoze na mě vsichni tlačili, že školku potřebuje ale mne se pricilo dávat ho tam se revem..nepotřeboval, potřeboval jen "dozrat"..
Pro mě je teda ale strašná úleva, když tam je🙈 je hrozně intenzivni
Já chtěla dát starší do školky v necelých tří letech a protože je 27.9.,tak jí nevzali,no a další rok už ji vzali,ona chtěla do školky moc ,vůbec neplakala od druhého dne byl na celý den,pak přišli po dvou měsících dny ,kdy se jí tam moc nechtělo a ráno kňourala ve školce,někdy i po spaní plakala po mamince a pak to bylo zase dobré ,hlavně jsem chtěla aby měla jiný aktivity,než být jenom s maminkou na hřišti nebo procházce a to si doma i malovala,hrála s plastelínou, tvořila,jak je extrovert,tak i děti potřebovala
ne. z mnoha důvodů. nevidim na tom nic pozitivního.
a snad je jedno, co dělá okolí, žejo. hlavní je vědět, jak to máš ty, a proč🙂
@lennus je reaguji na to, že tady takových diskuzí už je hromada 😉 jen mi přijde, že je to furt dokola právě 🙃
@tehulinka91 Myslím, že těch témat se tu obecně opakuje dost a když mě něco zajímá, zkouším nejprve hledat. 😉

Dala jsem do školky v jejích necelých 4 letech. Je říjnová, rok předtím by se do školky dostala, hen pokud bych byla hodně otravná a potřebovala to kvůli práci (vím, že některé podzimní děti se tehdy do naší MŠ dostaly na odvolání neno na poslední chvíli). Já to nepotřebovala, takže jsem jí dala až morálně ve skoro 4, kdy jsem měla jistotu, že ji min. do spádové školky vezmou. Čekat až do předškoláků jsem rozhodně zavrhla, já jako listopadové dítě nastupovala do MŠ jako skoro šestileté a bylo to sakra pozdě. Měla jsem velké problémy se socializací