Docházka do školky. Kdo nedává dítě každý den?

19. črc 2022

Holky, najdu tu někoho, kdo nedává dítě do školky každý den? Vím, že to bude zařízení od zařízení, ale jak to bylo u vás přijato, že dítě dáváte do školky jen 2-3x týdně? Setkaly jste se s nějakou nepříjemností? A jak to bere vaše dítě? Nemá třeba pocit, že ty dny, kdy není ve školce o něco přichází? Nebo nemá to vliv na případné kamarádství apod.? Bavím se o dítěti, které nastoupí do školky teď od září, věk 3+. Díky moc za zkušenosti

lencaa11
19. črc 2022

Myslím že školka stim nebude mít problém jen přece je to vaše dítě ve věku kdy není povinná docházka teď spíš jak to vezme to dítě když si najde kamarády a nebo půjdou třeba někam zda mu to nebude líto nebo budou dělat různé výrobky mám tři děti a všechny chodily každý den někdy po obědě někdy po spaní já byla ráda hlavně že jsou v kolektivu

zmrzlinka
19. črc 2022

Dělám i přes víkendy,tak když jsem měla volno v týdnu dcera byla se mnou doma.Nikdy s tím nikdo problém neměl.

martt
19. črc 2022

Můj starší syn chodil do školky třeba dva dny v týdnu pak 3 dny pak byl třeba nemocný tak nebyl 3 týdny. Školka s tím problém neměla. A synovi to také vyhovovalo. Věděl, že jsem s mladší doma tak chtěl být pořád s námi. Ja jsem to takhle volila právě z důvodu aby mel alespoň pár dní v týdnu dětský kolektiv a nebyl jen se mnou a malým bráškou.

lida9
19. črc 2022

ja to vezmu z druhe strany- pokud se jedna o statni skolku, tak si sebrala misto jinemu diteti, kde maminka proste musi do prace a potrebuje ho davat denne... jemu zabira misto tvoje dite s dochazkou 2 dny... skoda

emillyhk
19. črc 2022

@lida9 Já bych byla s podobnými soudy opatrná... Až se budu vracet do práce, budu dělat na směny, včetně víkendů, takže když budu mít v týdnu den volno, ráda si syna nechám doma, abych si ho taky užila...

lida9
19. črc 2022

@emillyhk nesoudim, to urcite ne, sama mam praci, kdy deti v tydnu mohu ztahnut ze skolky... jen upozornuji i na druhou stranu mince

veruuu_kubesovic
19. črc 2022

Hlavně si zjisti, jestli to ve vaší školce takhle vůbec jde, ono je sice fajn, co chceš ty, ale aby to tak byla ochotná školka tolerovat, protože tím chozenim/nechozenim ubírá místo dítěti co by chodilo pořád...

1772
19. črc 2022

@lida9 To není druhá strana mince. Pokud je matka zaměstnaná a díky směnám občas nechá dítě doma, je to v pořádku. Něco jiného je, pokud se matce povede dostat dítě do školky a do práce nechodí. Potom to dítě opravdu může zabrat místo potřebnému.

ee.liska
19. črc 2022

@lida9 to není druhá strana. Dítě má nárok na předškolní vzdělávání a jakékoliv přihlížení k tomu, co rodič dělá nebo nedělá, je diskriminující. Blbé, ale je to tak.

autor
19. črc 2022

Moc všem děkuji za reakce. Pokud to školka vůbec dovolí, tuším, že by se to případně asi moc s pochopením nepotkalo. Včetně toho, že by někdo mohl říct, že mé dítě zbytečně zabírá místo. Já to mám zatím jen v hlavě jako myšlenku, přemýšlím nad tím jako nad variantou, jelikož se budu do práce vracet až někdy v zimě (loni dítko nevzali, tudíž místo do práce jsem nastoupila na neplacené volno). Dekuji všem za různé pohledy, jste hodné 🙂

antoinet
19. črc 2022

Školky tohle neřeší, je to věc rodičů. Má to výhody i nevýhody - užiješ si svoje dítě, dokud je takto maličké, to se už nevrátí. Na druhou stranu vzdělávání ve školce má nějaký koncept (např. v pondělí si něco vysvětlí, v úterý a středu si to ukazují v přírodě a čtvrtek pátek na to téma něco vyrábějí), takže dítěti hodně uteče. Taky se může šprajcovat, když někdy může být doma a jindy ne. Podle mě je fajn v tom udělat pravidelnost, já taky nepracuju všechny dny, ale děti jsou do školky každý den a když mám volno, vyřídím dopoledne pochůzky, lékaře, uklidím atd. a poo už mám čas jen na ně.

daisymaminka
19. črc 2022

Dcera šla do školky loni v čerstvých 3 letech. Já na neplaceném volnu do 4 let. V přihlášce byla uvedena celodenní docházka, to mělo přednost. Ve finále chodila pondělí až čtvrtek a jen do oběda. Tím jsme si splnily to, že si bude zvykat na školku, ale přesto budeme i dostatečně ještě spolu. Naplno až teď od května, kdy nám i oznámila, že by tam chtěla spát, tak se párkrát stalo. Je to o tom, jak se domluvíte s učitelkami, ty naše s tímto neměly problém. 😊

gruyerre
19. črc 2022

Pochybuji, že by to školce vadilo, oni můžou být rádi, že mají o jedno dítě míň, už tak je ve státních školkách hodně dětí na jednu učitelku. A opravu nemůžou někomu nakazovat, jak často má dávat dítě do školky. Pokud navíc tvoje dítě chce raději zůstat doma s tebou, tak proč mu to neumožnit, když jsi doma.

hezz17
19. črc 2022

@ee.liska v kamaradky skolce jim pres letem napsali, at si matky na rd/md necha dite pres prazdniny doma 😅 to mi prijde jako diskriminace.

ee.liska
19. črc 2022

@hezz17 no to je. Jako já chápu všechny důvody, ale bylo by super, kdyby se školky přestaly brát jako hlídání. Jinak já jsem nikdy nedala děti do školky o prázdninách, ale pokud ta možnost je, nemá se to brát podle rodičů.

1772
19. črc 2022

@ee.liska Ale na prázdniny mají nárok i školáci, tak proč by školkove děti nemohly být doma o prázdninách, pokud je matka na MD. I školkáčci přece mohou mít ve svém vzdělávání pauzu.

hezz17
19. črc 2022

@1772 a proc by dite, ktere ma mladsiho sourozence nemohlo do skolky? Me tohle deleni neskutecne pije krev. Dcera je tenhle tyden ve skolce a je neskutecne nadsena. Tydny predtim na dovolenych neustale hledala deti, se kterymi by si mohla hrat.

bara88
19. črc 2022

@veruuu_kubesovic to si nemusí zjišťovat, do tohoto nemá školka co kecat

e_v_k_a83
19. črc 2022

Když nastupoval syn do školky, taky jsem měla obavy. Chodil 4 dny vždy do 12.V PA býval s nama doma. Nikdo nic nenamital. Skolkovne platí. Školka nemá hlídací funkci, je to vzdělávací funkce a na to mají všechny děti stejně právo. Takze místo zabírá popravu🙂
A já teď řeším nástup maldsiho dítěte. Taky se cítím trošku tlacena do dochazky ale ne ani od učitelek, spíš zástupkyně. Oni ale na to pohlíží jinak-stavy deti/příjmy... Přesně tomu nerozumím.
Každopádně jsem si řekla, že je to mě dítě, já budu postupovat v jeho zájmu a nenechám se ovlivnit.

bara88
19. črc 2022

@hezz17 pozor s prazdninovym provozem je trošku jinak

ee.liska
19. črc 2022

@1772 mohly a právo mají, jen ho školka nesmí řešit podle rodičů 😉

autor
19. črc 2022

My máme informační schůzku až 1.9. pozdě odpoledne, takže nevím vůbec nic. V dopise o přijetí byl jen čas, do kdy máme přijít a co by dítě mělo mít na sobě. Popravdě mi ten nedostatek informací nevyhovuje. I proto tento můj dotaz, zda to vlastně vůbec lze, a pokud ano, zda toho někdo využívá. Určitě ditku nechci upírat nějaké aktivity nebo společné akce. Jen si pohrávám s myšlenkou, že když ještě nejdu do práce, že bychom si občas udělali den spolu, jako to máme doposud. Protože jakmile se v zimě vrátím do práce, už tam bude celý týden.

prejeta_zaba
19. črc 2022

Ano, měla jsem to tak. Ve školce jsem to u zápisu narovinu řekla, že nechci zabírat místo někomu jinému, ale že syn bude chodit jen 3 dopoledne z týdne, když jsem doma s mladším, nevidím důvod, aby byl ve školce od nevidím do nevidím. Ale u nás není přetlak dětí, takže v pohodě, žádná nepříjemnost. Spíš se neustále někdo ptal proč tam není dýl a proč tam nespí apod. 🤷‍♀️ Samozřejmě pokud by mi dítě doma brečelo, že chce do školky a mělo pocit, že o něco přichází - nevidím důvod ho tam nedat, ale syn po tom moc neprahnul. Dala jsem ho 3 dny po sobě, ať nemá zmatek, že jednou se jde, jednou ne. A přijde mi úplně samozřejmé nezabírat místa pracujícím o prázdninách a v době nějakého omezeného provozu. Fascinuje mě, kolika lidem ne. 🤨Co si budem, školka v prvé řadě JE hlídací zařízení pro pracující, jak by to asi dělali lidi v práci bez ní.

autor
19. črc 2022

Holky, jste zlaté ohledně těch informací. A jak to funguje v reálu? Každé ráno, kdy dítko nejde, napíšete do školky zprávu? Nebo nahlasujete vždy na celý týden, jak dítě přijde? A za tyto dny se neplatí jidlo? Já si říkám, že to pak misi být mazec i ohledně vyúčtování, pokud by měli poplatek za jídlo vracet.....

prejeta_zaba
19. črc 2022

Já jsem nahlašovala obědy bez pondělků a pátků a učitelky to věděly (dělá to tak běžné víc dětí, že třeba pátky nechodí). Měla jsem nastavené inkaso a přeplatky na konci roku běžně vrací, stejně, když jsou děti nemocné, nebudou ti vracet poplatky po každém obědě. 🤷‍♀️ Když náhodou měli třeba v pátek karneval nebo něco zajímavého, nahlásila jsem dopředu, že přijde. A odhlašovat omluvenkou se musí až předškoláci (někde ani to ne), takže nemusíš nic psát. Jenom pokud vyloženě víš, že je nemocné nebo jedete na 14 dní pryč, napsala bych SMS nebo zavolala.

daisymaminka
19. črc 2022

Dcera chodila pondělí až čtvrtek - takto jsem to nahlásila jak do kuchyně, tak učitelkám. Oni už automaticky věděly. Když je nemoc nebo mi doma ráno brečela, že nechce, tak do určité hodiny, u nás 7,30 volat a omlouvat, jinak bysme museli za ten den zaplatit jídlo. Když je nachlazení, volám v pondělí, omlouvám do středy včetně, s tím, že ve čtvrtek buď přijde nebo zase zavolám.

eviicka
19. črc 2022

Když byly synovi 3 roky, měla jsem zkrácený úvazek a do práce chodila 2-4 dny v týdnu. Protože školka byla 18km, vozila jsem ho pouze mé pracovní dny. Problém neměl nikdo, vždy jsem na začátku měsíce nahlásila, které dny bude a které ne.
Od synových čtyřech let jsem na RD a chodí každý den do spádové školky. A stejně je každou chvíli kvůli něčemu den doma (máme kontrolu u doktora, příště ho bolí večer bříško, pak trochu smrká, pak jedeme na návštěvu, pak má teploty ten mladší, pak nenastartuje auto...). Normálně vždy včas omluvím a je to.

1772
19. črc 2022

@hezz17 Přijde mi normální, že děti tráví prázdniny s rodiči a sourozenci, pokud je to možné. Nemělo by být na obtíž.

hezz17
19. črc 2022

@1772 a kdyz do skolky chce? Mam rict ne nesmis, jsou prazdniny, jak by to vypadalo?

barussska1
19. črc 2022

Ahoj, muj syn chodil do skolky pondeli-streda. Sdelila jsem to az na prvnich tridnich schuzkach. Nikomu do toho nic neni, ale byla jsem za exota. Nikdo to nepochopil. Kdyz si ho muzu nechat doma, tak proc ne. Vse jsem se synem probirala a ve volne dny, chodili na vylety nebo jezdili k babicce. Pozdeji mi rekl, ze se s mamou nudi a chce jit za klukama. Tak jsme se dohodli na pondeli-ctvetek a od zari to zase bude takto.