Dvouleté dítě do soukromých jeslí/dětské skupiny na několik dní v týdnu. Máte zkušenost, i když jste byly doma?

4. dub 2022

Ahojky, chci dát malou do jeslí/dětské skupiny ve dvou letech. Máme dvě děti, dvouletá je starší. Všichni říkají, že je brzo, že se bude cítit odstrčená a bude jí chybět máma. Ale já ji chci dat do skupiny naopak, aby měla pravidelný kolektiv a zábavu. Nemusím ji nikam dávat, protože jsem na mateřské s mladší. Ale já vidím pozitiva. Udělal někdo něco podobné? Že dítě dal někam na třeba dva dny v týdnu, i když byl doma?

nita1984
4. dub 2022

Syn chodí do dětské skupiny od roka a kousek. Začali jsme na 2x dopoledne. Je velmi společenský a miluje to tam. Nicméně já chodím do práce, kdybych byla doma, neudělala bych to a už vůbec po narození mladšího sourozence.

jahodi
4. dub 2022

u nás taky od dvou let na 2 dopo, za mě ideál

ondul
4. dub 2022

Syn taky zacal ve dvou letech na jedno dopoledne, beru to spis jako krouzek a rozsireni obzoru Vyraznejsi problem s tim nema, obcas trochu brekne, ale jinak se mu tam libi a porad o tom brebta a delaji tam s detmi spoustu peknych veci, ted sazeli na ubrousek psenici, aby jim hezky vyklicila a meli jarni dekoraci. Ma tam i obidek, tak i ochutna nove veci a vidi u stolovani dalsi deti.

felixfelicis
4. dub 2022

Ano, ale jen 1x tydne. Meli jsme moznost pridat i dalsi den, ale v tu dobu jsme resili krizi, kdy se mu nechtelo, tak pro me priorita byla, aby chodil alespon ten 1 den.

neomenia
4. dub 2022

Je to dítě id dítěte. V tomto věku bych rozhodně netlacila na pilu. Jestli je společenská, proč to nezkusit a když bude spokojená, proč jí to na dvě až tři dopoledne nedopřát. Počítej ale s pravděpodobně vyšší nemocností, může to tahat domů a přenášet na mimino, tak jestli to pak stojí za to. A pokud by tam byla nešťastná, rozhodně bych na tom netrvala, to se pak hodně zkazí vztah a důvěra v tebe .

pipi_puncocha
4. dub 2022

Syn taky šel od dvou let na dvě dopoledne týdně, domluvila jsem si 0,4 úvazek. Byl tam z počátku spokojený, ale zdravotně to vůbec nešlo, od Nového roku do konce února 2x ATB a 1x hospitalizace v nemocnici. Do té doby měl maximálně rýmu. Tak už zase nechodí, nestálo mi to za to - s miminkem doma bych se tohoto bála, přece jen to malé dítě to často odnese ještě hůř.

felixfelicis
4. dub 2022

Nemocnost je otazka. U nas to bylo oficialne vedene jako krouzek, matky tam davaly deti "dobrovolne", takze tam chodily jen zdrave deti a nikdy jsme odtamtud nic nedonesli. Ale jakmile zacaly deti chodit do klasicke skolky, tak to zacal byt s nemocemi masakr. Tak bych hodne zvazila vyber skupinky, kdyz mate doma miminko.

meekos
4. dub 2022

Chodime do kroužku pro děti, který je s rodiči... Na odloučení od mámy je zbytečně brzo a zároveň má kolektiv a "vzdělání"

darkwitch
4. dub 2022

Přijde mi lepší začít jedním dopoledne týdně když je máma doma od dvou let než ho pak ve třech letech soupnout rovnou na celý den. Co se nemoci týče z toho jednoho dopoledne mi děti nic mimořádného domu netahaly, to si potom z klasické školky.

vikinkav
4. dub 2022

Syn chodil od 2 a pul roku na 2 dopoledne tydne, dcera se k nemu pridala dalsi rok ve 2 letech, takze chodi oba dva na 2-3 cele dny do stejne soukrome skolky. Za me ideal. Ja jsem doma s mimcem, ty dva/tri dny odpocivam, jdeme s malym na plavani, deti se zabavi ve skolce s kamarady 👍

hermanka88
4. dub 2022

Taky se ted chystáme od května,jedno dopoledne v týdnu. Uvidíme,jak to půjde nebo ne. Malá má 21 měsíců. Také spíš jen zkusit, zda by zvládla už nějaký kolektiv, aby měla kontakt s dětmi. Jsme tu sami, s nikým se nestýkame, jelikož tady vlastně ani nikoho nemám,takže spíš ať pak není v šoku, když bude muset do školky najednou.A tady dříve nevezmou, až opravdu od 3.

daasqua
4. dub 2022

Kamarádka dala syna zhruba v 1,5r do školičky (pomalu dřív než chodil) a byla spokojená, hodně se tam naučil, doma by se nudil. Nemocný byl celkem dost, to je holt riziko.
Naopak já svou dceru ve 3r nedala do školky, měli jsme malé mimčo, tak aby se necítila odstrčená, aby nenosila domů nemoci, plus ona je introvert a citlivka, takže by to bylo spíš ke škodě. Je to dítě od dítěte.

syslounek
4. dub 2022

Dcera chodila od dvou let po celý týden na dopoledne. Doma jsem měla 3 měsíční mimi. Líbilo se jí tam, vždy se tam těšila a pak se těšila za bráškou domů. Nemocná byla dost, ale kojený mimís od ní nic nechytl.

kamino
4. dub 2022

Prcek chodil od dvou let 2x týdně na dopoledne ( do 13 hod ) domů chodil s řevem, že si nepohrál 🙂 Je hodně společenský, od jeho roka jsem byla zaháčkovaná v našem mateřském centru, tak ještě 2x týdně jsme chodili na odpoledne provozovat takovou menší herničku, byla to nejlepší škola, pak ve školce byla ta naše parta úplně v pohodě, žádné breky a nemocnost taky v pohodě.

mourovatakocka
4. dub 2022

Dcera měla dva a kousek, když stála u školkové zahrady a nechápala, proč jsou ty děti tam, nikdo není na hřišti a ona nemůže za nimi. Do státní se samozřejmě nedostala, takže byla rok na dopo v dětských skupinách. Spokojená s dětmi, já doma s bříškem a posléze a miminkem. Teď je ve státní, nemocnost asi stejná. Rýmy neřeším, momentálně jim tam běhají neštovice, je to daň za dítě v kolektivu, bojím se, že si to taky přitáhne, ale co nadělám.
Každé dítě je jiné, některé chce mámu do pěti, některé v roce a půl brečí, že chce se sourozencem mezi děti do školky.

niki23niki
4. dub 2022

Syn začal ve 2,5 chodit do školky bez zkoušky ze dne na den jsem se vrátila do prace . Týden jen na dopoledne a pak už na celý den. Myslela jsem si že tam nevydrží, byl na mě hodně závislý, ale zvládly jsme to oba. Určitě bych neváhala s do školky bych dceru dala 😊

treasurka
4. dub 2022

Jo, mně to udělali, když jsem byla malá, řvala jsem tam, až jsem se poblila, přestala jsem na čas jíst, dodneška si pamatuju, jak to tam vypadalo...

treasurka
4. dub 2022

Jo, a vídám tady jedny takovéhle jesle na hřišti, a je to smutný pohled, některé děti tam sedí s nudlí u nosu a s dekou nebo s plyšákem, kterou celou dobu žužlají, evidentně "šťastné, spokojené a rozvíjené", učitelky je usměrňují pokřikováním z lavičky, nekterá ta prťata jim podle mě ani nerozumí, no, mně by to svědomí nedovolilo...

eithelwing
4. dub 2022

Ano, dcera chodila na dva dny do jesli. Ctyri děti v kolektivu. Bylo to super, dcera byla nadšená. Ja to využila na brigádu. Ale taky dcera je povahou extrovert.

neomenia
4. dub 2022

@treasurka jo to taky jsem u nas vidala, některé ty dvouleté děti to celé proplakaly, fakt nechápu, že to ty maminy dopustí. Syn to zkusil ve 2.5 a po pár dnech jsem ho nechala doma, ještě na to nebyl připraven.

treasurka
4. dub 2022

@neomenia Ony to podle mě často ani neví, učitelky jim řeknou, že byl v pohodě, konec konců mají za to peníze, a to dítě samo neumí říct, co se mu děje. To často neumí ani větší školkové děti. Dovedu si představit, že když ráno vedou brečící dítě, tak učitelky pak rodičům řeknou, že to hned přešlo... Taky jsem tam viděla brečící dítě, co jen sedělo na lavičce, a mělo takovou tu škytavku z dlouhýho breku, celý opuchlý, a nikdo si ho nevšímal, a ne jednou, potkávám je pravidelně. Jako jsou tam i některý, co nevypadaj, že by jim to vadilo, ale pro mě je to stejně odstrašující.

neomenia
4. dub 2022

@treasurka to je strašný 😥

felixfelicis
4. dub 2022

@treasurka nevim, co u vas mate za jesle, u nas bylo 10 deti na 2 ucitelky a od zacatku roku az nekdy do kvetna ven vubec nechodily (skolicka na 4h), aby toho na ne nebylo moc. Kdyz jsem byla u toho, nikdo u predavani nebrecel. Obcas jsem s mladsim byla vedle v rodinne mistnosti a opet nikdo nebrecel. U jednoho chlapecka ucitelky rekly, ze na to nema a nemel by chodit, a trochu bojovaly s matkou, ktera to nechtela pochopit. Mame tu i klasickou skolku jen pro dvoulete deti a jejich ucitelky vzaly do hry i moje dite, kdyz jsme s nimi zrovna byli na hristi. Jako nekam bych nedala ani starsi dite, ale zase nema cenu pausalizovat.

treasurka
4. dub 2022

@felixfelicis Co na to říct... Vidím, co vidím. Mmch. tam není nějaká povinnost, aby děti byly venku, jako to mají MŠ?

lenatko91
4. dub 2022

Já kdybych nemusela, tak nedám… ale naštěstí je malá hodně společenská, tak to zvládá. Za mě záleží na povaze dítěte..

felixfelicis
4. dub 2022

@treasurka je to krouzek, takze jak si to udelaji, tak to maji. Taky tady potkavam soukromou skolku, kde ucitelky vodi deti na prochazce do OC, aby si tam mohly koupit kaficko. Takze bych mohla psat do diskuse o soukromych skolkach, nedavejte tam deti, ucitelky se o ne nestaraji. To je vsechno, co tim chci rict, neni skolka jsko skolka, nejsou jesle jako jesle.

treasurka
4. dub 2022

@felixfelicis Jako se vším... Jenže u takhle malých dětí mi příjde obzvlášť velký risk je dát cizím lidem, kde se člověk musí spolehnout na jejich profesionalitu, protože si to sám neohlídá, a děti neřeknou. Ale samozřejmě v mým postoji taky hrajou roli moje zkušenosti jak z dětství, tak co vidím ve školách a školkách kolem, a že mám těch zkušeností hafo, jsem v tom už skoro deset let...

darkwitch
4. dub 2022

@treasurka nemyslim si, že by pečovatelky schválně rodičům zatajovaly brečící dítě, protože tolik peněz nedostávají, aby jim to stálo za to...

treasurka
4. dub 2022

@darkwitch Tak důkazy na to samozřejmě nemám, ale myslim si o tom svoje. V těhle jeslích se platí školkovně za dítě, a ono po čase, když si ho nikdo nevšímá, tak už ani nebrečí nahlas, nebo to vzdá, a je zticha...

petulkadodo
4. dub 2022

Syn šel ve 13 měsících na 3 dopoledne v týdnu do soukromých jeslí a po pár týdnech se mu tam začalo tak líbit, že ráno řeknu školka a už si běží pro bundu a chce jít, teď ve 20 měsících chodí domů ve 3 hodiny a nechce domů a vyvádí, že si chce ještě hrát. Když je hezky, chodí na zahradu nebo na blízké hřiště, v herně cvičí, tancují hrají si, mají výtvarné činnosti, posílají nám denně fotky, tak mám přehled. Syn se tam krásně rozjedl, učí se spoustu nových věcí a líbí se mu tam. Za mě je to takhle lepší než 3 roky jen s mámou a pak rovnou na celý den a celý týden.