Dvouleté dítě v MŠ. Překonat pláč? Nedávat do školky?

moniulik
10. kvě 2017

Ahoj maminky,

mam dvě holčičky (v dubnu2a5). Starší chodí do školky od 3,5 roku. Mladší tam chtěla pořád zustavat. Tak jsem se rozhodla, že ji tam zkusím na hodinu nechat.. a hle.. bylo to super, učitelky si pochvalovaly , že i svačinku snědla.. že jestli chci můžu ji tam nechávat.. Tak jsem řekla, že jo.. první týden byl super.. Zařídila jsem si cvičení ( po pěti letech konečně jsem dělala něco pro sebe.. ) tak to šlo 2 týdny. byla tam hodinu až hodinu a půl.

ALE včera když jsem ji tam vedla. jestli v pohodě.. ale když jsem přilšla.. slyšela jsem už je vzlykani.. jenže jaky byl můj šok, když brečela i ta starší :( učitelka říkala, že se snažila jak mohla, ale pak už říká učitelce, ja už nevím co s ní mam dělat at nebrečí.. a mě se chce taky brečet.. tak tam brečely obě.. :-/ (mrzí mě, že se starší dostala do takové situace) Dneska jsem ji zkusila vzít do školky oblíbenou hračku.. všechno šlo v pohodě.. přezouvala se.. ale když jsem vešly do třídy spustila.. :( tak jsem s učitelkou řekly, že je ještě mala.. :(
Ano je asi mala.. ale maminky musím se přiznat, zvykla jsem si na tu hodinu pro sebe..

Když si vzpomenu na začátky té starší .. tak první týden taky proplakala.. ale pak už si zvykla a po měsíci tam chtěla i spát..
Ano mladší je mladší.. ale myslíte si, že by to opravdu zvladla.. nebo jsem udělala dobře , že jsem ji tam už nenechavala..
na druhou stranu jsem uvažovala, že bych se od září vrátila do práce.. na poloviční úvazek.. ale s takovou to asi nepujde..
ja nevím..

Děkuji Vám za každý postřeh M.

jerra
10. kvě 2017

Ahoj, je dobře, že jsi si mladší vzala ze školky. Je fakt maličká. Ze začátku ji to mohlo bavit, bylo to pro ni nové prostředí, no a ted jí možná došlo, že tam mám není, i když jen na chvíli. Dej tomu čas ;)

kacasa
10. kvě 2017

Je malinká..a měla by z toho asi stres..ja si pamatuju do dnes jesle..a ten pocit, jak jsem tam nechtěla být..fuj
Syna jsem dala do školky, byly mu necelé 3 a i na něj to bylo asi brzy..
Určitě na tom něco je, že alespoň do 3 let by mámy měly být doma (pokud to jde)

netopejr
10. kvě 2017

Ocekavani bylo jine. Zkusila.si to, co chtěla, nebyla.tam sama. Je ještě mala.a je.fajn, ze si dokáže uvědomit, resp.hlavne sdělit,co potřebuje. Vzala bych ji domů, a do školky dala.az když/pokud bude zase chtít, jinak tak kol.3. roku +-
Hodinu cviceni bych si za těchto okolnosti neužila vůbec. Co najit si nějaké, kde můžete být spolu? Nebo bažen spolu nebo kolo nebo jine cviceni venku....

annaluciapetrzel
10. kvě 2017

budu tady za tu strasnou necitlivou atd atd. ja bych to zkousela dale. Mytus deti ve skolkach od tri let je ceska raritka. Dvoulete dite je schopno byt v kolektivu. Nicmene zalezi na tobe, skolce a nenech se zviklat ani na jednu stranu. Pkd s ni chces byt do tri let doma, bud; pkd ne, zkousej skolku dal. Zas tak mala neni. Ve svete chodi deti od 3mes (extrem se kt nesouhlasim) nebo od roku (da se zvladat) do jeslicek. Pokud mi chce nekdo argumentovat dopady, myslite si ze napr Francouzi jsou vice psychicky naruseni nez Cesi 🙂. Ale jak rikam, moznost zustat s ni do tri let v CR je a je to velka rarita, takze pkd chces, zustan s ni doma. Ale necit se spatne, pkd chces zpet do prace na 50% a chces to zkouset dal. Je to taky OK.

baris
10. kvě 2017

@moniulik podle mě je ještě hodně malá na školku. Ano - některé maminky mi tu budou oponovat, jak měly šikovné dítko, ve 2 letech společnost milovalo a vše samo zvládalo, tak si myslím, že je opravdu brzo na školku.

Dle psycholožky až 60% 3-letých dětí není připraveno na školku. Takže tvoje 2-letá dcera má opravdu ještě čas. Navíc ve školce se děti učí žít v kolektivu - už není Já Pepíček 1, ale je MY. Tak malé děti se neumí zapojit do koletivních her.

kacasa
10. kvě 2017

@annaluciapetrzel je dost malá a může z toho mít trauma na celý život.. ale každý ať dělá, jak uzná za vhodné

annaluciapetrzel
10. kvě 2017

@kacasa njn, chudaci deti v zahranici, trauma nemaj jen ceske deti. skoda jen ze to na tech Cesich nejde nejak pozdeji videt ze byli s matkama do tri let doma 🙂. Hele v klidu, ale uz mne stve to jak se to v CR silene resi a kdesi cosi. Nejvipnejsi zazitek mam s kolegou jehoz zena je z Francie, Rodila ve FR a nedali dite ve 3mes. do jesli. Strasne. Dite bude asocial rikali FR. Prestehovali se pak do CR. Dali dite v roce do jesli. Strasne, dite bude mit trauma. Ha ha.

annaluciapetrzel
10. kvě 2017

@kacasa jinak argumentace socialistickyma jeslema je zcela zcestna. Jesle pred 20lety a ted je neco naprosto jineho.

kacasa
10. kvě 2017

vy jste zkoumala cizince, zda mají trauma? asi to každé dítě zvládá jinak a je na každé matce, aby situaci zvážila.. je fajn, že ta možnost tu je a záleží, jak se s tím dítě vyrovná..
já si ten zážitek pamatuji do dnes..bohužel..dostala jsem v jeslích dokonce i facku, že jsem nejedla polívčičku...

kacasa
10. kvě 2017

@annaluciapetrzel to jistě ne..ale když dítě není zralé, tak prostě není...

annaluciapetrzel
10. kvě 2017

@kacasa mym cilem je podporit @moniulik jako zde asi jedna z mala v tom to jeste zkouset a to na zaklade vlastnich zkusenosti. Ad facka, viz muj prispevek vyse, argumentace socialistickymi jeslemi je zcestna. HOWGH 🙂

marketa137
10. kvě 2017

@moniulik 2r a 3,5 je moc velký rozdíl. je ještě malinká a na začátku nové hračky a líbilo se jí tam a postupně zjistila že u taková paráda to neni..Taky bych jí tam nedávala pokud by brečela😒

kacasa
10. kvě 2017

@annaluciapetrzel v čem? aby trápila své nezralé dítě k tomu, aby si šla na hodinu zacvičit???

verkaver
10. kvě 2017

@annaluciapetrzel Tak my žijeme tady,v Česku a tady je prostě dvouleté dítě na školku maličké,taky jsme dvouleté nikdy do školky nedávali,někdy i v těch třech je ještě problém... Pokud to není nutné,zakladatelka nemusí ještě do práce,pokud může být ještě s malou doma,tak je to dle mého jistě lepší. Proč by mělo tak malinké dítě proplakat hodinu ve školce a ještě vlastně díky tomu rozplakat svou starší sestřičku? To je přece zbytečné.

kacasa
10. kvě 2017

@annaluciapetrzel já jsem zažila zlou učitelku v dnešní době..nemůžeme to házet pouze na socialismus.. většina je v lidech

karlajasmine
10. kvě 2017

Ja si myslim, ze strasne zalezi na diteti a ze ti v tomto nikdo moc neporadi, musis to proste sama bud zkusit nebo nezkusit, jak uznas za vhodne. Ja cekam na zari miminko a od cervence bude syn chodit na par hodin tydne do jesli, takze jsem asi desna matka a zpusobim mu trauma :D Ale delam to kvuli nemu, protoze je strasne spolecenskej, miluje kolektiv, miluje deti, a vim, ze prvnich par tydnu se druhym miminkem nebudu mit cas a silu ho brat nekam do herny nebo tak (ani bych nebrala maly miminko kvuli bacilum), takze by synovi ta spolecenska aktivita s detmi chybela. Takze to proste zkusime a uvidime.. pokud tam bude spokojeny, tim lip, beru to tak, ze pokud by brecel jako vase holcicka, tak bych si ho nechala doma.
Do zari jeste casu dost, tak ji dej proste pauzu a za par tydnu se ji zeptej, jestli by tam zase chtela chodit. Mozna s tim i prijde sama. Nejspis proste potrebuje pauzu a ujisteni, ze maminka je nablizku a ze tam za kazdou cenu chodit nemusi, tak bych ji vyhovela a pozdeji zkusila znova.

voleskap
10. kvě 2017

Dala bych na svůj vnitřní pocit. Plánuji dát dcerku taky od září do školky (třeba na hodinku, aby si zvykala na kolektiv). Tou dobou ji bude 2 roky, 3 měsíce. Pokud to nepůjde, nebudu to hrotit. S tím cvičením tě chápu. Já chodím, když je manžel doma aspoň jednou týdně. Člověk si potřebuje trochu odfrknout a být aspoň chvíli sám se sebou 🙂

dareen
10. kvě 2017

Já Teda si taky myslím, že záleží na typu dítěte. Extrovert vs.introvert atd..
Moje dcera do jeslí chodila od 1,5 roku na tři dny v týdnu. Trauma nemá určitě. .
Ale můj postřeh -u nás v jeslích si ta sestřička to batole vzala mezi dveřmi -jen pac a pusa ,maminka te miluje a šup. ..žádné prezouvani botiček a převlékání... to dělaly ony. .a zdá se mi-že to bylo lepší. ...hned jim.pak odlakaly pozornost a mluvily a mluvily a byl klid..nikdy jsem ji neslyšela plakat -a věřte, že jsem u dveří vždy stála...ale to asi byla specialita našich soukr.jeslí.

netopejr
10. kvě 2017

@annaluciapetrzel není, deti jsou na tom vývojové podobne.
A učitelky z miniskolek,.kde.mají deti.od 1,5 roku říkají,jak.tyhle.mrňousové mají byt doma, jak to spatne snáší, když jsou tam cele dny od rana do večera, a někdy je matka doma. Ty děti taky vidim, vidim jejich sociální hlad.... Dve hodiny ptani se, kdy přijde maminka....
A nějak mi není známo, ze by si to Francouzi moc pochvalovali. A Cesky ve Francii si to nepochvalují už vůbec.
Narušenost se projevuje ruzne, a ne vse je vidět. A to uplne obecne. Není to tak jednoduché, ze kdo chodil do kolektivu driv/pozdeji je hned poznat. Závislosti, deprese, chovani ke starým lidem v rodine, sebepojeti, schopnost navazat a udrzet vztahy, pocit stesti na svete, kdeco s tim souvisi.
Stastensji a spokojenejsi deti byly častěji doma s mamou. O koho se mama v dětství ostatecne nestarala, trauma ma. Ale to vám nebude vykládat kámoška u kafe.
Ssmozrejme jsou matky ruzne sociálně a jinak zvlastni, a tam.by školka byla.lepsi, a stejne ne od miminka.
Jinak je velmi znamy základní fakt, ze dítě si do 7. mes. vytváří citovou vazbu na rodičovskou osobu, a pokud se tak nestane, tak se to nedá dohnat.

baris
10. kvě 2017

nebudu raději komentovat to, že jesle byly kdysi špatné, protože to bylo za socialismu a dneska jsou boží. Vždy je to o lidech.

Víte co se dělá ve školce? Co je její náplní a jak to vidí učitelky? Dáváte děti do školky, protože máte doma mladší dítko a nemůžete se mu plně věnovat. A ve školce se mu budou plně věnovat???

V běžné třídě je cca 28 dětí. První učitelka chodí cca na 6 hod, druhá chodí na cca 9hod, ale první v 13hod odchází.A teď mi řekněte, jak mají současně 28 dětí rozvíjet, když 2-leté si neumí zapojit do her a potřebují velkou asistenci, 3-leté taky ještě , 4-leté provokují, 5-leté a 6-leté - chcete po učitelkách, aby s nimi procvičovaly přípravu na ZŠ?????

Podle mě 2-leté dítě nemá ve školce co dělat. Pokud ho musíte - chcete někde dát - od toho jsou zde jesle, které jsou tomu lépe uzpůsobeny.

lennus
10. kvě 2017

Mně tedy tak malá nepřijde a souhlasím s @annaluciapetrzel Malinká by mi přišla v roce a půl.
Třeba jedna maminka v Paříži, kde jsem hlídala občas děti, mi říkala, že viděla, že malému už od roku nestačí, potřeboval kolektiv a tam to taky funguje jinak, a já si myslím, že když nejsou poblíž babičky, tak je důležité, aby si rodiče taky odfrkli. To dítě může plakat úplně stejně ve 2 i 4 letech, protože je prostě zvyklé jen na maminku a nic jiného nezná a hodně dětí, řekla bych že většina, prostě z kraje, než si zvykne, pláče. Náš malý začal chodit do školky dva měsíce před 3. narozeninama na 2-3 půldny a taky plakal při loučení, teď se do školky těší moc a je tam spokojený. Já ho ale znám samozřejmě nejlíp a vím, že jde jen o ten moment loučení, prostě jsem ho vždy ujistila, že přijdu a pak došly i zprávy ze školky, že vše v pořádku, když měl zábavu a společnost, líbilo se mu tam a na mě si už ani nevzpomněl, je to chtělo prostě postupnou adaptaci a za mě je rozhodně lepší zvykat dítě od 2,5 i po hodině a postupně přidávat, než když pak maminka musí do práce a dítě je tam denodenně.
Asi bych to zkoušela, hodně komunikovala, pokud by to ve školce zvládala a šlo jen o moment loučení, v tom problém nevidím, ale samozřejmě bych nenechala svoje dítě trápit, kdyby tam celou dobu plakalo.

izz76
10. kvě 2017

Podle dětských psychologů je ideální když může být dítě do 3let doma s matkou... Že to někde v cizině dělají jinak,neznamená že je to dobře a spousta zahraničních matek je taky doma s dětma,uživí je manžel,nebo pracují pár hodin v týdnu. Jak se říká za jesle domov důchodců. Já bych 2leté dítě do školky nenutila,pokud bych nemusela.

mollyweasley
10. kvě 2017

@annaluciapetrzel V málokterém zahraničí je ale v jedné třídě 28 dětí, z toho většinu dne jenom s jednou učitelkou. Dvouleté dítě potřebuje individuálnější péči, než to starší, proto se spolu s nástupy dvouletých dětí do MŠ zavedl i status chůvy, která má na starosti maximálně 5 dvouletých.

mnau_m
10. kvě 2017

Podle mě je to brzy pro dítě. A hlavně pak i záhul pro učitelky, když se mají starat o více jak 20 dětí, z toho když jsou některé děti tak malinké.. maminkám dávají zabrat i 2 děti.. natož 25 nesamostatných 🙂

panickatlamicka
10. kvě 2017

@annaluciapetrzel no ja bych spis rekla, ze jine zeme zapadni evropy na sve deti nepohlizi tak „do hloubky" jako my . Kupr. samostatnost u takovych deti vznika z nevyhnutelnosti, U deti, co jsou s rodici dlouho doma, prozivaji kontakt a jsou plne respektovany jejich potreby, je samostatnost vyustenim prirozeneho procesu dozracani ditete, jemuz nebyly „nasilne" naruseny vazby s matkou a otcem. 😉

soleilll
10. kvě 2017

@moniulik Můj starší chodil do jeslí od 2 let a bylo to v pohodě. Dětský kolektiv měl rád a těšil se tam. Ale prožili jsme to samé, jako ty - první týden super, byl úplně nadšenej. Ale pak poznal, že to není jen povyražení, ale každodenní povinnost. Učitelky byly zvyklé, takže ho vždycky převzaly do náruče a uchlácholily. Prý nikdy nebrečel dlouho, za chvilku běžel k hračkám. Tohle trvalo asi dva nebo tři týdny. Podotýkám, že tam byly samé dvouleté děti a nikoho tam neznal. Navíc kromě prvních pár dní tam zůstával celodenně, žádnou hodinu nebo dopoledne - pěkně od 7:30 do 16:30 (vrátila jsem se do práce).
Ale každé dítě je jiné, každé to zvládá jinak. Nicméně ze zkušeností z okolí vím, že nejvíc záleží na matce, jak ta se k tomu staví - když sama není smířená s tím, že by měla dítě "odložit" do školky, případně, že dítě už se bez ní obejde, jde to těžko. Ty znáš svou dceru nejlíp a dokážeš určitě odhadnout, jestli to jen zkouší, nebo jestli je to vážné. Za mě - má tam sestru, takže bych vydržela. Aspoň ještě nějaký čas. 🙂 Nově nabytá svoboda je přece tak sladká...! 😉

annaluciapetrzel
10. kvě 2017

@mollyweasley ehm, to jako je nekde 28 deti 🙂, ja mluvim o slusnych jeslich se vstricnym pristupem a malym poctem deti.

baris
10. kvě 2017

@annaluciapetrzel těch 28 dětí je v mateřské školce. Jesle mají samozřejmě menší počet dětí a více učitelek + sestra.

terezapetrova
10. kvě 2017

Ja mít tolik hlídání pro děti tak mám vycitky ale to je můj problem. Vzala bych ji pryc, od záři to zkoušela ale asi ne hned každy den hodinu a časem za par měsíců ji zkusila dat taky. Musíš do práce? Chápu, ze čas pro sebe je supr a nemůže někdy hlídat někdo koho dcerka víc zná?