Individuální vzdělávání předškoláka. Uvažujete nebo máte zkušenost?
Uvažujete někdo o individuálním vzdělávání u předškoláka? Nebo s tím máte už i zkušenost? Prosím bez dotazů proč, nebo nevyžádaných rad proč ne.
@erchia Naše dcera do školky nechodila, a teď už bude předškolák. Je strašně chytrá, můžu si ji skvěle připravit na školu sama, s dětmi také nemá sebemenší problém. Chci jí nechat ten individuál, pár lidí mi to schvaluje, že oni sami znají lidi co do školky nešli, a jsou z nich vysokoškoláci. Navíc naše školka nic moc, prý se předškoláci strkají mezi menší děti aby s nima pomáhali. Jenže je na mě vyvíjený tlak ze všech stran že by měla do školky, a už jsem pořádně nervózní, a hledám někoho kdo má/měl individuál, abych v tom nebyla tak sama 🙍♀️
Hele, já jsem do školky nechodila nikdy a upřímně si neumím představit, čím by mě ta docházka tam obohatila. Jsem VŠ na expertní pozici v práci, nemám problém ani se socializací 😀 a to vše bez školkové docházky
@babka Děkuju, to je fajn to slyšet i přímo z osobní zkušenosti 🙂 Já do školky chodila 3 roky, a nic mi to nedalo. Ani o děti jsem se tam nezajímala, hold introvert...
Moje tři deti měly IV, klidně se ptej, co potřebuješ vědět.
Já osobně hlavně doporučuju naslouchat dítěti. Já do školky třeba nechodila. Chodila jsem jen ten poslední povinný ročník. A to jen dopoledne. Je mi téměř 40 a doteď mě to hodně mrzí, že jsem byla rodiči ochuzena být s dětmi. Já školku totálně milovala. Přemlouvala jsem měsíc rodiče, abych tam jednou mohla spát. Nakonec jsem tam jednou mohla spát a doteď si vybavuju ty pocity, jak jsem byla nadšená.🙂 bohužel jen jednou. Holt rodiče tenkrát začátkem 90.let měli dojem, že přece pro dítě je nejlepší být jen s rodiči a prarodiči. Pro některé možná, ale já jsem odjakživa společenská a doteď mám rodičům za zle, že mě školku odepřeli.
Deti jsou po mě. 🙂 třeba u dcery jsem už od dvou let viděla a cítila, že školku chce a potřebuje. Začala ve 2,5 a pecka. Naopak jsou zase jiné děti, ktere společnost nepotřebují, jsou introvertní, tiché a naprosto jim stačí být doma. Pokud si to máma/táta může dovolit, proč ne.
Vždycky říkám, že žádná varianta není špatná, pokud se naslouchá potřebám dítěte a pokud máme možnost jim vyhovět. 🙂 stejně jako my dospěláci jsme rozdílní, jsou rozdílné i děti.
@rebe Zajímá mě všechno 😁 Třeba jaký jsi uvedla důvod proč chceš individuál, jak se na to tvářili ve školce, jak odpinkávat nevyžádané rady...
@me_druhe_ja Naše do školky nechce. Už má dost rozumu tak jsem se jí mnohokrát ptala, a nechce. Je ráda když jedeme třeba do dětské herny kde se vyblbne, hned si najde nějakou holčičku s kterou dovádí, nebo jdeme na hřiště s její kamarádkou nebo sestřenicí, ale školku nechce. Že prý půjde až do školy.
Klidne napis, starsi syn mel IV
@janedv Jak už jsem psala, zajímá mě o individuálu úplně vše, právě i jaký uvést důvod do přihlášky. Přece nenapíšu že je školka k ničemu 😁
Je to uz par let, @rebe bude mit myslim cerstvejsi info. Ale - ve sve podstate to neni zadost o IV, jen oznameni, ze povinnou skolni dochazku bude plnitzpusobem IV. Do prihlasky jsem myslim tenkrat moc nepsala, jen to, ze nase rodinne nastaveni mi umoznuje venovat se plne detem, cestovat mimo i v CR, platit krouzky, ktere jsou i behem dopoledne a lepe odpovidaji zajmum ditete nez obecna vyuka v MS. My mame specifickou situaci multilingvni rodiny, tak jsem tam zapojila i to. Vic psat verejne nechci.
Syn pak chodil do skupinky, ktera ale nemela akreditaci. Takze bylo nutne IV i proto. U nas s tim nebyl problem. V listopadu jsem pak donesla vykresy(covid, takze bez syna). O nic neprisel, je mimoradne nadany, vse v poradku.
Syn byl loňský školní rok na IV ve spádové školce, teď je v rámci IV v 1.třídě. Co se týká školky, tak musíš dítě na předškolní rok přihlásit do školky registrované u ministerstva, přihlášku k zápisu vypisuješ úplně normálně jako kdyby tam chodit měla, můžeš jim k tomu rovnou přiložit oznámení o IV, ale nemusíš, můžeš jim to dát až po přijetí. Ve spádové školce ti ji přijmout musí, jako předškolák má přednostní právo na přijetí. IV pouze oznamuješ, důvody si uveď jaké chceš, klidně to, že školka je na prd 😅 IV ve školce ti nikdo neschvaluje, ty jen oznamuješ 😉 Potom by mělo cca v listopadu proběhnout na výzvu školky dostavení se do školky, kde to dítě nemusí nic předvádět nebo vyplňovat, prostě se jen dostavit 😉 Nám ředitelka MŠ nabídla, že místo na přezkoušení můžeme chodit cca půl roku na předškolní přípravu 1 hodinu za 2 týdny, kde jsou děti společně s rodiči a dělají se tam grafomotorická a jiná cvičení. Tak jsme chodili, aby syn viděl klasickou školku a klasické učitelky (chodil tehdy na 2 dny do lesního klubu) a byla to opravdu skvělá zkušenost, ředitelka MŠ, která přípravu vedla byla taková ta stará komunistická škola, takže děti musely být zticha, hlásit se (plně nataženou rukou, protože přece ve škole se taky nebudou moct hlásit jen napůl) a podobně 😅 Takže na žádné "přezkoušení" jak tomu ve školkách rádi říkají jsme nešli a i kdyby, tak bysme jen přišli a zase odešli, i kdyby po něm chtěli bůhví co. Ředitelka se mě po jedné té hodině ptala, jak si bude zvykat potom na školu, tak jsem jí s úsměvem řekla, že si zvykat nebude, protože bude domškolák, tak to jí spadla brada ještě níž 😅 Ještě něco pak trousila, jako jestli na to já mám vzdělání a podobně, ale já když mám v sobě něco nastavené, že jsem se z nějakých důvodů rozhodla, tak je mi dost fuk, co si kdo myslí nebo mektá a můj výraz to dává jasně najevo, takže všichni rychle přestanou i jakýmikoliv nevyžádanými radami 🤭 Jinak obecně je fajn říkat větu "děkujeme za starost, my jsme se rozhodli tak, jak je to pro naši rodinu momentálně nejlepší" ❤️
Jo našla jsem dokonce naše oznámení o IV a měli jsme tam toto: Syn navštěvuje dětský lesní klub, kde má dostatečnou socializaci v kolektivu. Rozvíjení dovedností v rámci předškolní přípravy má v klubu již nyní se staršími dětmi i v rámci rodiny.
V současnosti čte postupným slabikováním, začal s psaním slov velkým tiskacím písmem a dobře počítá i matematické úkoly pro předškolní věk či 1.třídu. Čas ve všedních dnech, kdy syn není v klubu, věnujeme často sportovním aktivitám, jelikož syn závodně trénuje bikros.
My jsme syna měli přihlášeneho ve školce , ale pak že zdravotních důvodů měl individual.
Už tu téměř vše padlo. My měli IV, protože děti chodily do nerejstříkové lesní školky. Oznámení jsem psala velmi heslovitě, v hlavičce bylo Podle ustanovení § 34b odst. 1 a 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, oznamuji individuální vzdělávání dítěte: pak jsem vyplnila veškeré osobní údaje mě i dítěte, od kdy do kdy bude IV) celý školní rok a jako důvod jsem napsala Docházka do nerejstříkové lesní školky. Podpis a odevzdala jsem to rovnou při zápisu.
Na důvodech opravdu moc nezáleží, protože to školce jen oznamuješ, ale pokud nechceš zabředávat do zbytečných diskusí, po mých zkušenostech mi odkaz na alternativní vzdělávání připadá fajn. Nikdo naše rozhodnutí nezpochybňoval, spíš se všichni snažili nás děsně přesvědčit, jak je jejich školka super a ať to dítě aspoň zkusí. Ale po zjistění, že stačí malé mrholení a za celý den nejdou ven, o to mé děti nestály 😀
My jsme tedy místo zákonem daného oveření absolvovali opravdové přezkoušení, ale proto, že jsem věděla, že se to bude dětem líbit. Takže fakt nadšeně plnily úkoly a pracovaly. Ale jak píše Monča, stačí fakt přijít, takže když na tebe budou zkoušet jakýkoli nátlak nebo manipulaci, uděláš si fotku dítěte ve školce jako důkaz a zse jdeš.
Teď jsme domškoláci, takže veškeré řeči okolí a připomínky z rodiny byly prima trénink a dneska už to na nás zkouší málokdo.
@rebe díky, syn je ve školce, ale často je raději doma s tátou, když ten nemá službu, nebo s prarodiči, a nechci to měnit jen kvůli předškolnímu roku, takže taky podám žádost o individuální vzdělávání. Čas v lese a s 3generacema mu dá víc, než skolka. Na základku půjde do soukromé, a taky s IV.
Ahoj, prosím, máte někdo zkušenost? Myslíte, že je dobré to nějak řešit, nebo tu přípravu do školy nechat jen tak prostě „volně plynout“?
Ahoj, prosím, máte někdo zkušenost? Myslíte, že je dobré to nějak řešit, nebo tu přípravu do školy nechat jen tak prostě „volně plynout“?
@marsul Jak volně plynout?
No myslela jsem to tak, jestli by bylo hodně špatné to neřešit a nijak zvlášť ho na tu školu nepřipravovat, aby se nestresoval ještě dlouho předtím, než to všechno začne. 😕
@marsul Předškolní rok je povinný kvůli dětem nepřizpůsobivých rodin, kterým se nikdo nevěnuje, aby školka "dohnala", co rodiče 5 let neřešili. Čili pokud se dítěti člověk normálně věnuje, má dostatek podnětů úmerných věku, tak školka není žádný převratný zázrak, často spíš přeceňovaná. Co si ale myslím, že těžko nahradíš kolektiv. I kdybys šla každý den na hřiště a objížděla kroužky, prostě je to jiné než se každý den učit fungovat s dalšími vrstevníky, mít řízený program a muset interagovat s dalšími lidmi ve třídě. A to dítě už bude v té první zapadat hůř, pokud je celou dobu bez kolektivu. Určitě si ale nemyslím, že by bylo potřeba školou jakkoliv stresovat. To si prosímtě tento přístup úplně vypusť z hlavy. Dítě se vzdělává pro svoji výhodu a samo má chtít získávat vědomosti a objevovat svět. Tak mu to takhle i podávej a ne, že se má něco nadrilovat a stresovat se. To je hlavně o přístupu okolí...
Taky si myslím, že hlavní je se dítěti věnovat doma, ale myslím si i to, že všichni chtějí pro své děti jen to nejlepší a nechtějí tu přípravu podcenit. Kolektiv dítě jednoznačně potřebuje a jsem si jistá, že takto mezi dětmi to jde mnohem jednodušeji než se drilovat doma. 🙂
Taky si myslím, že hlavní je se dítěti věnovat doma, ale myslím si i to, že všichni chtějí pro své děti jen to nejlepší a nechtějí tu přípravu podcenit. Kolektiv dítě jednoznačně potřebuje a jsem si jistá, že takto mezi dětmi to jde mnohem jednodušeji než se drilovat doma. 🙂
@darris43 co se bude predskolni dite drilovat doma? 😆 pokud se diteti venujes a nema nejake problemy, tak se vse do uchopit hrou 🙂 pokud dite problemy ma, melo by se to resit s odbornikem
@kacka1994 To taky dělám, ale prostě mám pocit, že ho to dlouho nebaví, jenom pár minut všechno a konec. Nevím, jestli to řešit, protože mi dlouho nevydrží sedět, mám pocit, že ho nic nezajímá a docela se obávám, aby to ve škole nebylo stejné, ne-li horší.
@marsul tak to je samozrejme u kazdeho ditete rozdil, ale moje deti se teda ve skolce zadne ty predskolni znalosti nenaucily (myslim predpocetni predstavy, predctenarske dovednosti), grafomotoriku samozrejme trochu zlepsily, jedno dite tam lip poslechlo jak drzet tuzku, nez poslechlo doma me 🙂 Uci se tam fungovat v kolektivu a jinym vecem, to jo, ale ve skolce ani doma bych dite predskolniho veku urcite nic nedrilovala.

Hezký den, dítko zatím máme menší, nicméně toto téma mě docela zajímá, tak uvidím, jakou cestou se dáme 🙂
Nicméně na facu je skupina o domškoláctví a spol., tak tam by mohli poskytnout konkrétnější info.
https://www.facebook.com/groups/1002199701604999