icon

Jak nastavit režim v mateřské škole pro spánek dětí?

4. zář 2025

Ahoj, řešíte někdo, jak nastavit režim v MŠ tak, aby vyhovoval jak dětem, které spí, tak těm, které už spánek nepotřebují?
Na třídní schůzce se ukázalo, že zhruba polovina rodičů nesouhlasí s povinným spaním – buď už děti přes den nespí vůbec, nebo pak doma dlouho neusínají (to byl nejčastější problém).

Ve třídě máme dvě místnosti – v jedné se spí a v druhé si děti hrají. Učitelky ale říkaly, že pokud by se některým dětem povolilo nespát, nakonec by spát nechtěl nikdo, což chápu. Na druhou stranu, vydržet hodinu a půl v klidu na lehátku bez povídání je pro některé děti opravdu těžké. Ani paní ředitelka nebyla příliš otevřená širší diskuzi a spíš jen potvrdila, že ke spánku chodí i šestiletí předškoláci.

Rozumím tomu, že spánek je pro děti důležitý, ale kdo nezažil dítě, které opravdu neusne za žádných okolností, tak to možná úplně nepochopí.

Zajímalo by mě, jestli máte zkušenost s mateřskou školou, kde se podařilo najít férové řešení pro obě skupiny dětí.

lis6
4. zář 2025

Kdo potřebuje spát spí, kdo ne na chvilku si lehne na pohádku a pak, si u stolečku maluje, potichonku samozřejmě

autor
4. zář 2025
@lis6

Kdo potřebuje spát spí, kdo ne na chvilku si lehne na pohádku a pak, si u stolečku maluje, potichonku samozřejmě

@lis6 máte fakt výhodu, naše učitelky se tomu zatím brání zuby nehty :(

petulkadodo
4. zář 2025

@anonym_autor U nás si jdou všichni na lehátko poslechnout pohádku. Kdo neusne, může si na lehátku prohlížet knížku, spát nemusí. Syn doma nespí už od 2 let, ve školce ale usnul mezi prvními. Až před pátými narozeninami přestal ve školce usínat.

ai30
4. zář 2025
@lis6

@lis6 U nas to bylo taky tak. Pohadka a kdo neusnul, mohl si potom vedle potichu hrat. Ja rodice naprosto chapu, moje deti kdyz odpoledne spaly tak pak usinaly kolem 23h a my z toho sileli. Protoze potom samozrejme nesly rano probudit a ten poledni spanek potom potrebovaly, coz byl fakt zacarovany kruh k zblazneni.

jaja01k
4. zář 2025

U nás to bylo tak, že si všichni šli lehnout, kdo do cca 20 minut neusnul, mohl si jít potichoučku hrát. Předškoláci od května už spaní neměli vůbec. Moje děti doma nespali od dvou let, ale ve školce usnuli vždy.

lis6
4. zář 2025
@ai30

@lis6 U nas to bylo taky tak. Pohadka a kdo neusnul, mohl si potom vedle potichu hrat. Ja rodice naprosto chapu, moje deti kdyz odpoledne spaly tak pak usinaly kolem 23h a my z toho sileli. Protoze potom samozrejme nesly rano probudit a ten poledni spanek potom potrebovaly, coz byl fakt zacarovany kruh k zblazneni.

@ai30 přesně. Večer i ráno pak stojí za to, ale některé učitelky u nás tedy četli třeba hodinu aby fakt všichni usmuli, ale některé jsou v pohodě

anonym_27de4f
4. zář 2025

Zrovna nedavno jsem to řešila ve školce. Doteď musela dcera 1,5 hod. ležet na lehátku. Chodila mi pak spát o půlnoci. Učitelka mi narovinu řekla,že chce mít klid a jinak to nejde 🤦‍♀️
Letos je předškolák, resila jsem to znovu. Byla jsem připravena, že tím porušují RVP, kde je přímo uvedeno, že nespicim dětem se má nabízet klidova cinnost.
A hle, vyměnila se druhá učitelka na třídě (přišla odjinud) a najednou to prý není problém. Pokud do 30 minut neusne, dostane knížku. Takže je to hlavně o lidech.

cherie24
4. zář 2025

@anonym_autor nejedná se o školku na Pardubicku? 😆 Já mám holčičku s ADHD, po obědě přestala spát, když měla čerstvě 2 roky. Jsem na RD a jen kvůli spánku jí stahuji domů. Ona sama by tam bývala ráda zůstala i do odpoledne, ale nechce tam ležet. Většinou se tam hrozně dlouho mrská a vyrušuje, pak usne, mě pak doma usne až kolem půlnoci, načež je ráno unavená a nechce se jí vstávat. Já sama si na povinné spaní ve školce pamatuji a nesnášela jsem to. Nikdy jsem tam neusnula a ležet tam byl pro mě teror. Totéž dělá moje sestřenice v jiné školce. Má HomeOffice a syna stahuje domů po obědě jen kvůli spánku.

ai30
4. zář 2025
@lis6

@ai30 přesně. Večer i ráno pak stojí za to, ale některé učitelky u nás tedy četli třeba hodinu aby fakt všichni usmuli, ale některé jsou v pohodě

@lis6 U nas teda byly ucitele zlati, ze aktivne deti nenechali usnout, kdyz jsme je o to pozadali. Protoze mladsi jak lehl a cetlo se, tak by odpadl hned, ale pak radil do noci, takze on jen u pohadky sedel a sel vedle.

miryp
4. zář 2025

Ve třídě dětí 2 - 4 roky chodily děti na lehátko poslouchat pohádku a kdo neusnul, prohlížel si knihu, popř. si hrál s plyšáky. Ve třídě dětí 5 - 7 let si šly všechny děti poslechnout pohádku, kdo usnul či chtěl odpočívat, tak zůstal na lehátku, ostatní děti si šly vyplňovat pracovní listy ke stolu.

cherie24
4. zář 2025
@anonym_27de4f

Zrovna nedavno jsem to řešila ve školce. Doteď musela dcera 1,5 hod. ležet na lehátku. Chodila mi pak spát o půlnoci. Učitelka mi narovinu řekla,že chce mít klid a jinak to nejde 🤦‍♀️
Letos je předškolák, resila jsem to znovu. Byla jsem připravena, že tím porušují RVP, kde je přímo uvedeno, že nespicim dětem se má nabízet klidova cinnost.
A hle, vyměnila se druhá učitelka na třídě (přišla odjinud) a najednou to prý není problém. Pokud do 30 minut neusne, dostane knížku. Takže je to hlavně o lidech.

@anonym_27de4f to porušení RVP se řeší s ředitelkou nebo a učitelkami? Taky mám doma předškoláka a tohle nucení ke spánku je otřesný. Ale zas aby si to člověk neprosadil a neodneslo to to dítě, když se mu z donucení rodičů musí věnovat nasr**á učitelka, která chce mít klid ...

fouskovi
4. zář 2025
@anonym_autor

@lis6 máte fakt výhodu, naše učitelky se tomu zatím brání zuby nehty :(

@anonym_autor menší spali vždy všechny a předškolní jen leželi poslouchali pohádku nebo si u stolku kreslili ale už nemuseli spinkat

martt
4. zář 2025

U náš to bylo tak , že předškolní děti nemusely spát , ale musely v klidu ležet na lehátku ,popřípadě si mohly třeba prohlížet knížku. U nas ve školce byl problém v tom , že neměli oddělené spaní s herničkou, takže by jinak budily ostatni děti.

ee.liska
4. zář 2025

No asi tak 😁 Dnes jsem přišla pro našeho předškoláka v 14:45, utekla jsem dřív z práce. No a teprve vstával 😁 Ve školce jsou děti, které neusnou a jen odpočívají, jeden chlapeček dokonce spavá n chodbě na zemi, kolikrát tam leží i ráno. Ale naše školka respektuje všechny, je skvělá

jannym
4. zář 2025

Presne jak je popsano vyse vsechny deti sly spat a ty co neusly behem 20 min tak je ucitelka potichu vyvedla si kreslit, nebo delat neco jineho ticheho

me_druhe_ja
5. zář 2025

Jako já to učitelky chápu: musí to být strašně náročný byt nonstop ve střehu cca 7-16h. Nemít žádnou pauzu na oběd. Každopádně nuceni děti ležet třeba hodinu i vic je taky totální nesmysl.
Tady ve Francii je ta výhoda, že děti chodí na oběd do jídelny a na ten oběd s nima chodí externí doprovod. Takže učitelky mají pauzu cca hodinu někde i déle. Spát potom chodí jen první dvě nejmenší třídy, předškoláci už ne. Ty první dvě třídy si jdou lehnout všichni a když neusnou, tak si jdou hrát jinam s ostatníma a předškolakama. 🙂

marketa1218
5. zář 2025

Také to řeším, mám předškolačku. Naše školka je fajn, ale co se odpočívání týká, záleží zrovna na učitelce, která tam s nimi je. Jedna je schopná si ty nespavce vzít ke stolečku a nechat je třeba potichu kreslit. Druhá je na tom lehátku tu 1,5 nechá. Dceru to samozřejmě nebaví, nespí od 3let po obědě. Má štěstí, že většinou může chodit po obědě. Ale schůzku máme příští týden, chci se na to zeptat. Umím pochopit i ty učitelky, že chtějí chvilku klid. Nicméně pro nespavé děti je to opruz.

hennrietta
5. zář 2025

U nás ve školce si jdou děti hromadně lehnout. Mohou během toho jít klidně i čůrat. Učitelky to neberou jako povinnost, ale spíš jako zklidňující činnost a možnost usnout pro ty, které to potřebují. Moje dítě nespí od 2 let, ale tam si zdřímne. Byla jsem překvapená, když jsem se to dozvěděla.😃 No a většinou už předškoláci, tak když nechtějí spát, tak jdou dělat jinou tichou a klidnou činnost.

kayty
5. zář 2025

U nás bývalo, že byly děti rozdělené na spáče a nespáče. Znamenalo to, že ty, co spávaly, tak měly klasika lehátka, peřiny a prostě tu 1,5 hodinu spaly. Nespací děti byly ve vedlejší třídě, měly jen tenčí matraci, polštářek a kdo chtěl, tenkou deku. Četla se jim pohádka nebo pustila audio pohádka. Měly vždycky ležet a odpočívat. Kdo nechtěl, mohl si bokem číst, malovat ..., ale nesměl rušit ostatní.
Předškoláci potom měli aktivity pro ně. Ale pokud některý z nich spával, tak chodil normálně spát.

Starší nespala po obědě od 2 let. Ani ve školce, nikde. Mladší spávala občas odpoledne ještě v první třídě, když došla domů a nebyla v družině.

drep
5. zář 2025

Všichni šlu na lehátko poslechnout pohádku, kdo neusnul, šel si vedle potichu kreslit, prohlížet knihu atd.

zebra664
5. zář 2025

U nás byl kompromis. Všechny děti si lehly a poslechly si pohádku a pak chvíli odpočívaly, než usnuli ti, kdo chtěli spát. No a ty děti, co už nespaly a co neusnuly, si mohly přejít potichu ke stolečku a malovat si nebo prohlížet knížky, ale nikdo nesměl pobíhat kolem nebo nahlas mluvit, prostě nerušit ostatní.

rebe
5. zář 2025

Je mi zle z toho, že se ještě dnes někde řeší povinnost dětí ležet hodinu a půl na lehátku, i když je taková praxe dávno zakázaná. Přitom je to naprosto snadné - po obědě je potřeba nechat tělo odpočinout, takže všechny děti si po obědě lehnou na lehátko a poslechnou si dvacet minut čtenou pohádku. Kdo usne, zůstává spinkat (ať už s tím rodič souhlasí, nebo ne), kdo neusne, po dvaceti minutách vstává a jde se do vedlejší místnosti věnovat jiné klidové aktivitě. My to v lesní školce zvládáme, i když máme pouze jednu malinkou místnost.

flyhigh
5. zář 2025
@me_druhe_ja

Jako já to učitelky chápu: musí to být strašně náročný byt nonstop ve střehu cca 7-16h. Nemít žádnou pauzu na oběd. Každopádně nuceni děti ležet třeba hodinu i vic je taky totální nesmysl.
Tady ve Francii je ta výhoda, že děti chodí na oběd do jídelny a na ten oběd s nima chodí externí doprovod. Takže učitelky mají pauzu cca hodinu někde i déle. Spát potom chodí jen první dvě nejmenší třídy, předškoláci už ne. Ty první dvě třídy si jdou lehnout všichni a když neusnou, tak si jdou hrát jinam s ostatníma a předškolakama. 🙂

@me_druhe_ja učitelka v MŠ ale netráví s dětmi 9 hodin. Její přímá činnost s dětmi při plném úvazku je 31 hodin a pak má 9 hodin příprav. Tedy každý den je s dětmi cca 6 hodin.
U nás na schůzce v MŠ to byla první věc co ředitelka pronesla - ,,Prosím vás,v naší MŠ nenutíme žádné děti spát po obědě,, 😀.
Kdo nusne, má klidovou činnost.
Velká státní MŠ, pro cca 140 dětí.

darkwitch
6. zář 2025

U nás ty nejmenší spí, a starším se kupoval notýsek do kterého si mohly kreslit když neusnuly, ale jestli to tak opravdu fungovalo nevím, moje dítě vždycky usnulo 😂 a teď nevím jak to mají u nejmladší, protože už není v nejmenší třídě a ještě jsem to nezjišťovala, protože ve školce ten spánek potřebuje.

izz76
6. zář 2025

@anonym_autor Myslim,že je to nařízené zákonem. Kdyz byla dcera ve školce lehnout si musely vsichni, poslouchaly pohádku, kdo usnul spal, kdo neusnul mohl vstát a u stolku si kreslit.

emillyhk
6. zář 2025

@anonym_autor Syn je to dítě, co prostě nespí. V dětské skupince prý občas usnul, ve školce tak jednou za měsíc. U nás si jdou lehnout všechny děti, poslechnou si pohádku a ty které neusnou, tak můžou být vedle a mají nějakou tichou aktivitu. V hodnocení školní inspekce dopadla naše školka v tomhle ohledu velmi dobře. Bylo nám vysvětleno, že nemůžou nějaké děti "vyloučit" z odpočinku, že by to bylo diskriminační nebo tak něco. Ale rozhodně ty nespavce nenutí v klidu ležet celou dobu na lehátku, to takhle malé dítě opravdu nevydrží. Teď je syn už mezi většími dětmi a dostali jsme možnost zvolit si místo odpočinku nějaký kroužek. Každý den je něco jiného, zapsali jsme jen tři dny, ty další dáme synovi možnost si odpočinout. Uvidíme jak to půjde 😁

craki
7. zář 2025

U nás spánek vynechat nešlo. Dcera kvůli tomu nechtěla nakonec chodit i do školky. Bylo to peklo. Učitelky se bránily ikdyz oporu to žádnou nemá.. nikde... U mamky v práci můžou mít děti klidovou aktivitu místo spaní... Často si malují, nebo nosí aktivity z domu - hledacky, pracovní listy, knížky, cokoli u čeho vydrží... Ale u mamky ve školce mají vůli 🤷‍♀️

hvezdicka09
7. zář 2025

@anonym_autor řešila jsem to teď v naší školce. Doteď to bylo tak, že všichni na dvě hodiny museli ležet. Syn je nespavec, nespí přes den od dvou let. Ve školce ale usne vždy, protože prostě musí ležet, ostatní leží, tak prostě usne. Večer usne ale později a v noci se třeba na hodinu dvě vzbudí, total rozhozený biorytmus a s tím spojena vyšší nemocnost. Jelikož jsou ve školce i další děti stejné jako syn, a nejsme tak jediní s tímto problémem, ač jsem nekonfliktní typ, rozhodla jsem se s tím něco udělat. Nastudovala jsem si k tomu vše potřebné a zjistila jsem, že žádný zákon ani vyhláška nedefinuje, že by dítě muselo po obědě ležet. Jediný závazný dokument v tomto směru je rámcový vzdělávací program kde je stanoveno že nutit děti ke spánku je nepřípustné a že dětem s nižší potřebou spánku je nabízena jiná klidová činnost mimo lůžko. Řešil to i ombudsman. Zjistila jsem tedy že když do toho půjdu nebudu chtít nic na co ti malí nespavci nemají právo. Nebylo to lehké, ale nakonec se mi to podařilo prosadit. Syn je nadšený, deti leží na lehátku a on a další nespavci nemusí ležet jen sedí a poslechnou pohádku a potom jsou potichu ke stolečku kde si kreslí, skládají puzzle apod. Cítím bohužel ze strany učitelek ze nadšené nejsou, ja je chápu, naštěstí je tam moc milá paní asistentka která se těm nespavcům věnuje, tak věřím že si to vše nějak sedne a že budou spokojeni všichni. 🙏 samozřejmě synovi doma často opakuji ze u stolečku nesmí rušit spící děti. Navíc školka ještě i dobu odpočinku zkrátila o půl hodiny.