Jak potrestat 4letého chlapečka, který neposlouchá?
Náš skoro 4-letý chlapeček háže s věcmi, hračkami, když se mu něco zakáže, nebo není po jeho. Dnes venku bylo docela chladno, a chlapeček chtěl stříkat s vodou, řekla jsem dobře, ale nebudeš stříkat na nás protože je zima, samozřejmě jako obvykle po chvilce neposlechl a stříkal na mě, začala jsem ho honit, že mu střičku vezmu, vzala jsem mu jí a vodu vylila, hodil s kamínkem, otočila jsem se a dostala jsem větším kamínkem do hlavy, to mě strašně rozčílilo a dala jsem mu facku na tvářičku až zavrávoral a spadnul ☹ plakal ale slíbil že už stříkat nebude a tak si hrál dál a už byl hodný. Jsem celý zbytek dne na sebe naštvaná, že jsem to přehnala ☹ jindy mu totiž dávám na zadek ale jelikož má plýnku tak ho to nebolí, holky jak by jste tu situaci vyřešily vy? Děkuji
@magdalenax jsem rada,ze existuje jeste par normalnich matek 🙂
@nunynka82 Diskuzi sem nečetla celou, protože mi ty dvě strany stačily. 😀 Jenom sem Ti chtěla říct, že u mého bratra (má dvě dcerky) vždy platilo počítaní.. Třeba: "Ukliď si pokoj" - dcerka má protesty - tak začne počítat - počítá vždy do 3 .. Vždy to fungovalo a funguje... Nikdy teda do tří nebapocital, ale když už flaknout, tak v tvém případě jen třeba pres tu ruku, kterou to hodil. To znamená: Která ruka to byla? A dat mu jen pres tu ruku... Ale chtěla sem ti jen ukázat, jak to může fungovat, jinak je to samozřejmě na tobě, nikdo by tě neměl odduzovat. 🙂
Milá zakladatelkou,reagovala bych úplně stejně,taky by mě to potom mrzelo,ale udělala bych to samé,na tom není nic špatného ☺ Jsem zvědavá,jestli tady ty supermatky,které tě odsoudily,budou mít tak úžasně vychované a poslušné děti,i kyž jim bude 15. Vím,o čem mluvím,máme doma dva puberťáky a dvě menší děti ☺ A tohle dopředu posoudit nemohou,protože prostě tu vlastní zkušenost nemají. Zvlášť směšné mi tady přijdou komentáře jedné maminky,která si nejspíš myslí,že je dokonalá jak ona,tak její malinké děti a vyzná se naprosto ve všem. Takže v klidu,však on z toho vyroste,trpělivost,určitě budete jednou skvělí parťáci. Je opravdu hrozně jednoduché vychovávat cizí děti a nevědomky jistě přehlížet chyby těch svých. Pěkné odpoledne všem! ☺
@panickatlamicka jo jo, ve Švédsku. Není to tak brutální jak v Norsku, ale je to prostě mimo zákon. Ale musím říct, ze ten fakt ze se to prostě nesmí, nam hodně pomohl - jak jsem psala. Jednak vymanit se ze stereotypu vlastní vychovy, druhak hledat alternativy, snažit se vcítit do decek a "tvořit" a třeťak pracovat na sobě - i když ma někdy člověk sto chuti si "ulevit" pořádnou fackou... 😀 a jak říkám - ty výsledky výchovy určitě nejsou horší než tam, kde se pro ránu nejde daleko. 🙂 Jak by reagovali na zákon někteří čeští rodiče snad ani nechci vědět... :-/
Tak ja mam deti male,nicneme na te starsi se mi osvedcilo nedavat zakaz,ale prikaz. V tve situaci by to bylo napriklad místo" nestrikej vodu na mne" treba " ano muzes strikat,ale jenim na kyticky a stromecky" zda se to jako drobnost,nicmene pokud to to dite udela,mas duvod chvalit a automaticky ho nenavadis ke spatnostem.oni to NE pred slovem neslysi...
@eficenka Tak ja jsem byla s dcerou na piskovisti snad 50krat, vzdy zacala hazet po detech pisek, vzdy jsem varovala normalnim hlasem, nezabralo dcera hazi dal, zvysim tedy hlas, hazi stale, jako bych tam nebyla, vezmu ji za ruku, aby si uvedomila moji pritomnost, chci ji vysvetlit, ze to chlapecka boli a ze pokud neprestane, jdeme okamzite domu...diva se na me a hodi pisek znovu, rikam, ze odchazime, balim veci, dcera priserne jeci a ja ji tam odtud musim odnaset, protoze se nehodla pohnout. Zabava pro cele piskoviste, pohorsene matky vrti hlavou. Partner doma v soku, ze jsme tam opet vydrzely deset minut. Takhle jsme rok domlouvali, uspech nulovy, az nam psychiatr poradil, at na dceru take hodim pisek, protoze si neumi predstavit, ze to opravdu neni prijemne... Dalsi pokus na tema piskoviste, stejny prubeh, odhodlala jsem se k cinu, pred uzaslym obecenstvem po dceri hodila pisek, mala v soku, rev o nic vetsi, nez v pripadech odchodu, a od te doby, svete div se, na piskovisti pohoda! U nas proste domlouvani nepomaha, ani od nas jako rodicu, od prarodicu, znamych i absolutne neznamych lidi. U nas musi byt ciny.
Jinak kamen bych samozrejme nehodila:D
Ale pomohlo to napriklad i tehdy, kdy po nas neustale chodila strikat vodu z hadice. Jedna sprska na ni a od te doby sama rika, ze muze strikat jen na travicku, protoze na maminku a tatinka se nesmi, ze by meli mokre tricko.
nedočetla jsem, protože to ve mě "vře" 😀
Pokud by takhle rozumné čtyřleté dítě po mě hodilo šutrem, protože je na mě navztekaný, tak by odemě dostalo takovou počuni, nebo takový liskanec přes ruku, že by si to opravdu velice dobře pamatovalo a příště si to rozmyslelo. A to jako fakt. Ano, jsem pro vysvětlování, jsem pro dohody. Neuznávám neustálé ječení na dítě a bití (ono to ztratí význam a účinek). Ale v takhle vyjmečné situaci bych se dlouho nerozmýšlela. Sama jsem dostala jako dítě párkrát na zadek, nebo facku. A díky tomu, že to bylo právě ojedinělé a vždy v situaci, že to bylo na místě, tak jsem si to sakra pamatovala! A rovnou jsem věděla za co to bylo!
@nunynka82 vzhledem k tomu, ze mam doma ultimatni vzteklinu a to jeste v 9ti letech, naucila jsem se ho trestat ignoraci... Prestal hazet veci a to i po me, kdyz zjistil ze tim absolutne nic neziska... proste jsem se sebrala a sla pryc, nebo mu rekla, ze jedine ceho docili jestli bude pokracovat je, ze pujdeme domu, nebo se s nim nehodlam bavit...
Protoze na me odjakziva hodne visel, byl to pro nej nejhorsi trest, ignorace... take to chvilku trvalo, nez zjistil, ze nic neziska tim, kdyz na sebe bude upozornovat timhle stylem a nevydupe si absolutne nic.. doporucuji se obrnit trpelivosti a pevnou vuli... podotykam, ze maly nikdy nebyl fyzicky trestany, je vyborny skolak a nadprumerne muzikalne nadany... Kvuli jeho nezdolatelnem temperamentu jsme navstevovali i psychologa, nepisu tu o male buchte ale hyperaktivnim vzteklonovi...
@tahejhula vy jste někdy viděla naštvaného dospělého, který mlátí do polštáře, když je naštvaný? Co má za efekt to učit děti? Aby pak v nasranosti vědělo, že má do něčeho mlátit? Třeba jako při jídle do stolu? Nebo jít nakopávat někde nějakou věc, protože je neživá a on se tím "uklidní"?!
Jaký učenlivý efekt to má vůbec mít? Aby pak byl výbušný a měl zafixováno, že jediné co pomáhá je do něčeho mlátit? I pak ve škole? V budoucím zaměstnání třeba? doma tím pak deptal rodinu a třískal do čeho jde?
Tady mu totiž tvoříte návyk a vzorec. Jsem naštvaný = jediné uklidnění je vymlátit se. A ten si sebou ponese do života. Když by PŘÍLEŽITOSTNĚ děcko schytalo jednou přes ruku, zadek, nebo schytalo i liskanec, tak je to okamžité, účinné a pamatuje si to. Pokud to opravdu není na denním pořádku, myslím, že tím napácháte mnohem méně škody.
me fascinuje porad dokola, jak si spoustu maminek obhajuje to oplacavani a otloukani deti... To je proste proti prirode... kdyz my dospeli udelame nebo rekneme neco co by jsme nemeli, dostaneme za to?? Otloukani deti se neda nicim vysvetlit obhajit ani omluvit... vzdycky!! je jina cesta... dite si nemuze prastit do polstare, do zeme do skrine ale my si muzem prastit do ditete?! to neni normalni neni to v poradku a tim, ze deti oplacavate jim jen ukazujete: ty delas neco co se mi nelibi, ja te za to prastim... pak se divite, ze deti se na piskovisti obouchavaji atd atd... Ne, neni to normalni a davate tim detem dost spatny vzorec do zivota....
@evulinka27 Ne, jen je krajne neprirozene a nenormalni nutit batole, aby potlacelo sve emoce. To je naprosto patologicke. Dite se casem nauci svuj vztek vyjadrit verbalne, povi, co ho trapi a co citi. To batole nezvladne, ale ventil potrebuje.
No, znam spoustu dospelych, kteri s vlastnimi emocemi neumi pracovat vubec, tezko to bude bouchanim do polstare v batolecim veku. Je spravne, aby clovek mohl a umel ventilovat sve emoce - adekvatne veku.
Tim koncim tuto debatu, jiz mi nic neprinasi a mam za sebou pomerne narocny den. Deti mam jen tri, nejstarsimu bude jedenact, takze jsem proti tem v ocekavani prvniho evidentne zcela nepolibena vychovou. 😀
Hezke dny a uzivejte leta v poklidu. 😉
Ja teda nevim,kazdej tady resi facku nebo to ze dostane pres prdel,my jako maly byli triskany furt a jak jsme vychovany! 🙂 mam neter(4roky) a ta kdyz se ji neco zakaze tak to po chvili stejnak zacne delat,kdyz ji to oplatim zacne brecet ze to nechce,tak ji vysvetluju ze to nesmi delat a ja ji to delat taky nebudu...ale kdyz uz to prezene tak jednou ji pristala taky i ode me jako od tety,kdyz vidim jak babicce rika oskliva babo,zlobiva babo nekoukej na me atd. =/ a sestra neudela nic,tak jednu by schytala pres pusu,tohlet se proste babicce nerika,hlavne za kazdym leze jestli ma neco dobryho,kdyz ji clovek odpovi nemam pro tak zlobivou holcicku jako ty tak samozrejme odejde nafoukla a ubulena.Sestra ji neda na zadek ani v situacich kdy si to proste zaslouzi.nadavky a biti stejnak videj ve skolce takze tomu nikdo nezabrani,ale co je prilis je prilis. obcas placnuti pres zadek nebo ruku neni d veci,to vam pak ty deti budou primo srát na hlavu.
@simkrk no tak to je argument, my jsme taky byli triskany... ok no tak to bylo asi v poradku a urcite by jsme byli spatni lide kdyby jsme triskani nebyli???? ja byla bita do modrin a moji mamu jsem nenavidela... nikdy nedopustim, aby moje dite muselo prozivat stejne pocity co tenkrat ja a nikdy nedopustim aby me moje dite tak nenavidelo a melo ze me strach jako jsem mela ja z moji mamy... ne, ani tu facku nebo jednu pres zadek mu nedam... kdyz dospely chlap uhodi zenu, je to malem na zalobu... kdyz dospely uhodi dite je to vychova?? lidi proberte se a urovnejte si priority.. jako
@tahejhula tuto debatu koncim, protoze to je proste zbytecne... si ty deti oplacavejte a vychovavejte si z nich slusne lidi...
jen pro dodatek: muj syn neni oplacavany a presto ze je hyperaktivni hystericky a streleny, ma ve me absolutni duveru, je jednickar, prijali ho na elitni tanecni skolu, vazi si zvirat a kamaradu, je to slusny i kdyz velice emocionalni dite... i bez toho oplacavani... podotykam, ze zijeme v rakousku a ja pracuji intenzivne s detma a svete div se, i bez biti a ponizovani s tim spojene mam kolem sebe fain deti..
@maximaty tak samozrejme nerikam do modrin,to by udelal jen debil =D ale ja dostala pres zadek a pres ruce a uz jsem to nikdy neudelala a jsem fakr tedka rada za tu vychovu co jsem mela 🙂 mozna takovy postoj k tomu mate protoze jste byla bita asi az moc,kazdej vychovava deti jinak,ale muj nazor je takovy ze pokud dite uz ve vypjatych situacich nedostane co proto,tak si bude dovolat dal a delat naschvaly a kdyz je zjevny ze naky domlouvani nefunguje tak co jako budete delat? koukat dal na to jak treba nadava vasim rodicum nebo ze dokonce zacne nadavat vam?t by se vam urcite nelibilo ne?nebo by jste snad koukala na svy dite ktery pred vama stoji a nadava vam? =D hahaha =D tak to envim co si pak mam o vas myslet =D asi ze si fakt nechate od svyho ditete nasrat na hlavu,nebo jak strika po ostatnich ci hazi hracky protoze neni po jeho?...fajn u me to je potom rozmazlenost a to dite si pak muze dovolit uplne vsechno...
@maximaty neter me zacala tahat za vlasy,pak me kopla do nohy a bouchla do bricha,to jse jenom sedela na lavicce a vubec ji nic nedelala.tohleto si proste dovolit nesmi ! at to to dite milujete sebe vic tak proste NE!.to potom bude flusat na kolemjdouci co pujdete nakoupit treba? =D..no bych se hambou propadla..
@simkrk konsekventni vychova, trpelivost, pochopeni, urceni hranic... to vsechno se da zvladnout i bez telesnych a psychickych trestu... pokud si mamina ovsem uvedomuje zodpovednost kterou za vychovu ditete ma... nekdy je jednodussi diteti jednu vrazit, nez s nim travit cas, zabavovat ho a venovat se mu tak, aby k takovymhle vybuchum vubec nemuselo dochazet 😉 Muj syn mi teda opravdu na hlavu nesere.. a taky me dokaze dovezt na pokraj trpelivosti, ale tak nejak mame odjakziva vytycene hranice a resime to jak lidi, ne jak hovada.... zahanis to do extremu v potrebe obhajit svuj nazor i chovani.. ja ti radim, priprav se na to, ze byt mama neni pit kaficko a krafat s kamoskou a diteti proste jednu vrazit kdyz se z nudy zacne predvadet jak mala opicka... byt mama je fulltime Job a pokud si tohle v hlave ujasnis a svemu diteti das cas a pozornost kterou potrebuje, nebudes muset vstahnout ruku...
@maximaty Ano to ja netvrdim,jen rikam ze pokud i dite pres to si neda rict ze proste za me jina moznost neni :D a ja se urcite nehodlam koukat na to ze i po smlouvani atd. nic nezabere..tak urco na to nebudu koukat a radsi mu dam pres zadek at vi za co to ma kdyz neumi poslouchat,nebojte nejsem typ co by krafal u kaficka s kamaradkama,pro me i v mych 22letech je na prvnim miste rodina a to ze cekam prvni ditko na tom nic nezmeni ze bych si ditete nemela vsimat a nemela ho vychovavat kvuli tomu ze bych sla radsi za kamaradkama 🙂 ja jen rikam ze kdyz nic nezabira tam tomu proste dam pres zadek ci pres ruku 🙂
@simkrk tak v něčem mas pravdu ale bouchat deti, ktere nejsou moje to tedy nevim a ty to tez zatim nevis..
@eficenka
"je jasné, že hranice dítě někdy "bolí" když se na něčem domluvíme a nefunguje to, odcházíme odněkud s pláčem.."
Takže když řekneš jdeme, tak dcery jdou? (i když třeba s pláčem?)
Jak bys řešila situaci, kdy je na pískovišti maminka s dvěma dětmi, jedno nebo obě poruší pravidla a ona tedy zavelí porušení pravidel a jde se a obě děti se vzteknou a prostě nejdou, např. se křečovitě drží prolézačky a odmítají se pustit, ječí, kopou, vztekají se atd. Má tedy ona fyzickým násilím odtáhnout obě ječící děti ze hřiště, aby pochopily, že porušily hranice?
@wendie Děkuji,
Máme doma dospěláka a i když si myslíme, že je vychovaný, nikdy bych si za tímto stoprocentně nestála, protože člověk nikdy neví.... . Na šikmou plochu ho může dostat kdokoliv, kdykoliv a cokoliv.
Vychovávali jsme ho normálně, když si to zasloužil, tak prostě na zadek dostal a dodnes nemám daleko mu jednu vlepit, když si na mne otevře čumák (ale to by musela nastat sakra vyhrocená situace).
Kamarádila jsem s paní, má dva syny, její liberální výchova dostala za pár let "slovo" a nebylo se čemu divit. Nechala je, ať si jdou ven kdy chtějí, přišli domů tak nějak, ok. Nikdy jsem od ní neslyšela, že by se zeptala, kam jdou, - za jakými kamarády. Náš syn byl ještě malý, tudíž u nás tomu bylo jinak, ona pořád jen mluvila, - kluci už jsou naštěstí velcí. Strava u nich fungovala asi tak, - co si najdeš, co si urveš... . No, a jak jsem psala - došlo na její liberálnost a demokracii. Nedokázala - respektive, už bylo pozdě, kluky usměrňovat, jak mají chodit domů, hlavně ten starší, tak se rozhodla, že než snášet jeho noční příchody domů z hospody, že se radši s tím mladším, tehdá ještě nezletilým odstěhuje do podnájmu. O vlastní byt, který měla a přenechala k samostatnému bydlení tomu staršímu synovi samozřejmě přišla.
Sice jsem psala o dospělých, ale jsou to pořád naše děti. Né nadarmo se říká, že malé děti - malé starosti, velké děti, velké starosti.
Vychovávat dítě tak, aby mělo svojí osobnost, zároveň, aby si uvědomovalo svoje chyby, aby si nenechalo ubližovat a zároveň, aby neubližovalo svému okolí, co je to adekvátní obrana, a že aby nebylo hodné - až hloupé natolik, že za kus čokolády vymění drahou hračku nebo knížku ... a takhle bych mohla pokračovat, to stojí opravdu velké úsilí.
Jo, a mimochodem, náš malej byl podle jeho třídní učitelky asi největší postrach školy. To byla taková káča, že si na ni nemohu ani vzpomenout, přitom problém s ním měla v podstatě jen ona. Jistě, paní učitelka měla své oblíbence. Jednou mi na aktivu říkala, jak náš malej před dvěma dny hrozně vyrušoval při hodině, tak na ni koukám a povídám - to je ale divný, protože náš malej byl se mnou u lékaře a omluvila jsem mu celý den, - omluvila se s tím, že se tedy spletla, že to tedy bylo jiné dítě. Prostě káča, která vlastní děti neměla, hlavně že učila rodinnou výchovu. Když malýmu úmyslně jeho spolužačka skočila na batoh, kde měl láhev s olejem na "předmět vaření", odnesla to půlka podlahy ve třídě a nové rifle našeho malého, které byly nacucané olejem, tak paní učitelka po své oblíbenkyni vytírala desetkrát podlahu, tak to bylo v pořádku. Kdyby to udělalo jiné dítě, tak by ho dvojka z chování neminula. Takových křivd se stalo více, tohle dítě logicky vnímá. Zlomí někomu nechtěně tužku a dostane poznámku a druhé úmyslně provede cokoliv a nic se nestane. Vůči učitelce jsem samozřejmě zakročila a řekla své.
A proč tohle všechno píšu? To je právě to, všechno dohromady. Dítě se musí umět bránit a bránit se nebude, pokud k tomu nedostane prostor a když ten prostor, který má nestačí, obrátí se na ty, kteří ten prostor prostě rozšíří. Jenže to také nejde donekonečna. Přece nebudou rodiče řešit problémy za dospěláky, to už musí řešit sami, nebo jen dát na naše rady.
Nevím, zda jsem to napsala tak, aby to bylo srozumitelné, ale podtrhnu to větou, kterou říká moje maminka a říkávala moje babička....
Dítě, které uteče před výpraskem je zdravé dítě! Ale, když uteče, ví proč a pak netrestat, strachem z návratu se potrestalo samo.....
@magdalenax castecne jste opravdu vystihla podstatu veci... Jen nesmime zapominat, ze vychova bez fyzickych a psychickych trestu neni hned liberalni vychova... muj syn ac bity neni, neodejde z domu bez pusy a domluvy kam kdy co a jak, chodi se hlasit, proste je veden k zodpovednosti coz take ve vetsine pripadu funguje... je to dite, samozrejme je tu spoustu klukovin ale to je na tom to krasny 🙂

@odula kde zijete,ve Svedsku? 🙂 ja si prave vzdycky rikam,ze by byla docela "sranda" sledovat nektere ceske rodice po schvaleni podobneho zakona u nas.