icon

Jak vysvětlit dítěti, že musí do školky, když jsem na MD?

crazim
13. říj 2016

Přemýšlím trochu dopředu.. plánujeme druhé miminko tak po 3 letech, jak se zadaří.. Jak mám vysvětit tomu staršímu, že ho dávám do školky a já jsem zatím doma s miminkem.. Myslím, jestli se nebude třeba cítit odstrčeně..
Kdybych chodila do práce, tak je to jiné, prostě musím vydělávat penízky a za ty kupujeme jídlo hračky a tak... ale takhle..

Strana
z2
shine2015
13. říj 2016

@lajla vid? Ja taly dekuji Bohu i manzelovi ze to takto jde....
Mamka mi vypravela jak od kolegyne z prace,ma vnucku a ta brecela cele dopoledne az do obeda nez si pro ni dosli.... s vyjimkou vycerpani kdy usnula na lavicce.....to je proste mazec.

caverina
13. říj 2016

@lajla a o tom to prave je....nekdo si muze dovolit poslat dite do skolky az v peti,nekdo to treba neudela vubec.....netvrdim ze se musi poslat do skolky triletak,ktery by jeste mohl zustat doma....jen jsem tim chtela rict ze skolka detem neublizi...

olga_
13. říj 2016

@caverina Tak my máme takový případ v rodině. Ségra se nikdy nikomu nesvěřila, co se tehdy ve školce stalo, podle ředitelky, která třídu vedla, se nestalo nic zásadního, ale sestra ji doteď ani po dvaceti letech nepozdraví. Do školky ji museli tahat. Bohužel tehdy už mamka chodila do práce, takže to zařídit jinak nešlo. Já ani starší sestra jsme školku nezažily a rozhodně mě to teda v životě nijak nediskvalifikovalo. Ségra si ale nějaké to trauma do života odnesla 😒. Tím, že jsem školku nezažila, tak ji ani nepovažuju za něco automatického, za nějakou povinnost tříletého dítěte. Jako - pokud to jde zařídit jinak - tak na povinnosti může mít celý zbytek života, pokud k němu zvolí takovýto přístup. Pokud to jde, nevidím jediný důvod zařazovat tříleťáka nedejbože mladší děti do "systému".

luj89
13. říj 2016

Ahoj, já bych tohle vůůůůbec neřešila, když je druhé mimi teprve v plánu. Třeba to nepůjde rok a situace bude úplně jiná. Nemysli na problémy dokud žádné nejsou 🙂

caverina
13. říj 2016

@shine2015 syn byl strasny mamanek a presto ve skolce brecel asi tak hodinu prvni dva dny...samozrejme kazde dite je jine...

pavlina212
13. říj 2016

@caverina Tak třeba já. Sice už nejsem dítě, ale kdysi mi školka pěkně dala přes čumák 😉 Jsem spíše introvert. Nerada jsem ve školce mluvila s učitelkami. Odmítala jsem tam chodit na velkou a výsledkem byly nehody. Pamatuju si, že jednou mě vedla učitelka ze sprchy a potkaly jsme třídu o rok starších dětí, kteřé se vracely z procházky, a přede všemi oznámila, že mě zas musela umýt, že jsem se opět pokadila.

Samozřejmě, že ne všude jsou takhle "skvělé" učitelky, ale i kdyby tam nebyla ta druhá část příspěvku. Nebyla jsem připravená. Mamce to nezazlívám, sice byla na mateřský se sestrou doma, ale tenkrát byla jiná doba.

lajla
13. říj 2016

@caverina zabila jste to slovem ...všem
Já si doteď pamatuju na školku jako na něco strašného...a mám střípky v hlavě které se mi při vzpomínkách sem tam ukazou, a nic příjemného to není
A vím že bych udělala cokoliv aby moje děti do školky nemusely,kdyby se jim tam nelíbilo...naštěstí dneška už většina školek není dům hrůzy a casem se většině děti líbí.ale je potřeba je tam.dat ve správný čas...a ten je na dítěti...nic důležitějšího v životě nemáme, tak bychom se měly max snažit aby jejich psychika nebyla ničím narušena
Ale každý to vnímá jinak

olga_
13. říj 2016

@crazim A abych odpověděla i na otázku položenou v úvodním příspěvku. Podle mě to vlastně ani vysvětlit nejde, protože tomu dítěti bude jasné, že tam vlastně NEMUSÍ.

caverina
13. říj 2016

@pavlina212 no vidite a me prave ublizilo to ze jsem do skolky nechodila....polovina tridy chodila spolu do skolky....neumela jsem navazovat pratelstvi....mela jsem problem delat zrovna to co vsichni....

caverina
13. říj 2016

@lajla tak dobre...ne vsem....vetsine🙂

pavlina212
13. říj 2016

@caverina Právě nic není černé, nebo jen bílé. Školka může být fajn, ale jen pokud se berou ohledy na individualitu dítěte.

lomanta
13. říj 2016

tak ja bych mu řekla, že dopoledne budu uklizet a vařit, že by se doma nudil a odpoledne se budu věnovat jenom jemu a mimču, protože už budu mit všechny povinnosti hotove. Ale kdyz by byl hodne proti chozeni do skolky, tak bych to nehrotila, třeba bych se domluvila, ze by chodil ob den nebo jen občas, ale nenutila bych, kdyz to neni potřeba 😉

lenny.cz
13. říj 2016

Řešíme stejnou situaci, jsem doma s 9 měsíčním prckem a starší má čerstvě 3 a nastoupil teď do školky. Já se školkou nesouhlasila, měla jsem s oběma doma pohodu, zajetý režim, který nám fungoval. Ráno si kluci společně hráli a po snídani jsme měli různé aktivity - kreslení, čtení, klavír, zpívání, učíme se anglicky, cvičíme, chodíme na procházky, učíme se poznávat stromy a kytky atd. po obědě mi oba chodí spát. Manžel ale trval na tom, že musí do školky mezi děti. Vysvětlování, že děti máme v plavání a na hřišti ho neuspokojilo. Takže syn nastoupil a s pláčem. Vysvětuluju, že jde za klukama a za holkama, že si tam pohraje,půjde ven, dá si oběd a pak už pro něj přijdu. No nic moc, fňuká, ale jde a naříká,že chce být se mnou a bráchou doma. Mně tohle přijde zbytečný. A hlavně co mě štve úplně nejvíc, tak to, že funkční režim je totálně v háji. Je zima, ráno musím oblíkat oba dva, abychom to do školky stihli do 8:30, samozřejmě už nemůžeme spát jak dlouho chceme. Takže ráno honička. Pak mám chvilku čas na malýho, ale on pak spinká. No a 3 hodiny uběhnou jak nic a už zase oblíkáme a jedeme do školky, kvůli tomu se nám posunul čas oběda az na 12:30, starší už nechce po obědě spávat atd.Jo a teď to pro mě zásadní - 5 dní ve školce a už brutální rýma, štěkavý kašel a teď to dostal i malý a to mě fakt štve, chudinka malá už musí být na Nurofenu apod., protože starší tahá domů bacily, úplně zbytečně. Tak tady mám místo pohody dvě nemocné děti, ven nemůžeme a dle zkušeností to takhle bude pokračovat dál, vyléčí se a pak zase týden do školky a budeme tam kde teď. Musím si s manželem promluvit, že školka je naprostá blbost, když jsem doma 🙂

lajla
13. říj 2016

@lenny.cz tak tady bych to vzala hezký razantně a manžela do toho vůbec netahala, prostě bych dítě že školky sebrala a zkusila to možná na jaře, jde vidět že to nevyhovuje ani jednomu z Vás a upřímně nevěřím.ze by to vyhovovalo i manželovi...leč on doma není ze

olga_
13. říj 2016

@lenny.cz Přesně jak píše @lajla, není jediný důvod, proč by vám všem doma měl manžel organizovat život. Není, není a není.

lenny.cz
13. říj 2016

@lajla A nebude to vypadat blbě, že ho odhlásím ze školky? Školkovné se samozřejmě bude dál platit, ale je mi to celkově nepříjemné to řešit. Jiná maminka by třeba byla za školku ráda, musí-li do práce a my zabíráme místo a nakonec bude doma. Chápete můj pocit? Nebo nemám koukat na ostatní? Jsme bohužel na malým městě, kde zná každý každého, celá situace mě štve ☹

lv
13. říj 2016

Dcerce jsem zdůrazňovala, jak se má, může si hrát, být s dětmi, tvořit, velká výhoda oproti miminku, co tohle nemůže..

tahejhula
13. říj 2016

Skolka prospiva diteti, ktere do ni samo chce, samo v ni vidi pozitiva pro sebe. Nechapu matky, co jsou doma a rano co rano cpou urvaneho, vystresovaneho triletaka do skolky.

andryyysssek
13. říj 2016

Tak to já jsem asi krkavčí matka,protože holku jsem dala do školky měsíc před porodem,byly ji 4,a zpočátku fakt brečela.Jako kdybych měla čekat,až sama bude chtít,tak nepůjde nikdy,a do školy taky nechce chodit.A kluk půjde příští rok v září,a v říjnu bude mít 3,protože mám rodičák na tři roky,a pak půjdu do práce.

bonulinka
13. říj 2016

@lenny.cz Ze stejného důvodu starší dcera od 3 let do školky nešla. Bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí. Byly jsem v pohodě a bez bacilů.

lajla
13. říj 2016

@lenny.cz já to tak udělala minulý rok, taky jsme na vesnici...skolkovne jsme normálně platili, takže spíš školka dostala zaplaceno a měli o jedno dítě míň...spíš plus pro školku
Všem to může být jedno a Vám taky co si okolí myslí, místo.mate regulérní a jaká bude docházka je jen na Vás, kor když si to platíte...toho bych se nebála

kika_21
13. říj 2016

@lenny.cz Na okolí se vykašli, on každý říká něco jiného a někdy i naprosto opačného, než ten druhý. Řiď se podle sebe.

crazim
autor
14. říj 2016

@verdos Otázka byla špatně položená, samozřejmě že nemusí do školky... ale je to tak plánované, jelikož mám rodičovskou na 3 roky a pak bych měla jít zpátky do práce..

crazim
autor
14. říj 2016

@luj89 Samozřejmě máte pravdu 🙂 ale ono mě to napadlo samo od sebe.. nevím.. možná k tomu přispěla i ta má kamarádka...

zoyka
14. říj 2016

@crazim Já na vašem místě bych určitě dítě přihlásila a prostě uvidíte, jak se vyvine situace. Kamarádky, co mají rozdíl mezi dětmi 3 roky, tak to udělaly tak, že děti chodí jen na dopoledne. Já jsem šla do práce na půl úvazku ve 2,5 letech dcery, takže ví, že 3-4 dny v týdnu musím chodit do práce a ona do školky, ale v březnu se narodí sourozenec a sama jsem zvědavá, jestli pak nezačne smlouvat, že by chtěla být doma. Protože ona je tam sice spokojená, ale kdyby si mohla vybrat, je samozřejmě raději se mnou 😉 Ale já už jsem si zase zvykla na to, že mám čas pro sebe a svou práci, a když ji mám třeba nemocnou víc dní v kuse doma, tak lezu po zdech 😀

luj89
14. říj 2016

@crazim Chápu, taky mě někdy napadají situace v budoucnu a přemýšlím jak je budu řešit. Ale opravdu je lepší to zatím nechat plynout, řešit aktuální situaci a prostě neřešit problémy dokud nejsou ani trošku aktuální 🙂

shine2015
14. říj 2016

@lajla my platili loni skolku pro obe a nebyly tam ty cacorky ani jednou!!! 😁 ale nejprve to bylo kolem porodu tretiho mimi a po..pak tam byly nestovice a psk jsme byli v zahranici....

Strana
z2