Je možné vyzvednout dítě z mateřské školy před obědem?
Zdravím holky,
nevíte, jak je to s vyzvedáváním dětí před obědem? Syn má 26 měsíců, ale ve školce nechce moc jíst, upřímně, ani doma, vpodstate jen polívku, brambor, jogurt. To je tak všechno. Takže ze školky stejně chodí hladnej a já to platím zbytečně, protože to prostě nejí. Je možnost brát před obědem? Vím, ze to nějak ze zákona nešlo.
Děkuji
@michaela666 tak u nás dvojnásobek...
@kristyn86 u nás zase tolik dětí není, aby to extra narušovalo režim. Běžně jsou obě třídy spojené, protože děti je málo. To je jak kdyby narušovalo režim to, že jeden přijde v šest a druhej v osm. Ano, vyhodit můžu, pak se nedivím, ze to vypadá tak, jak to vypadá, plýtvat jídlem i penězi
@michaela666 Jo,moje dite taky zprvu jedlo jak vezen na Bezdezu. Suchy pecivo a vodu 😱 Ale postupne se rozjedla,uz sni obcas i namazene,projde i caj.Ale zeleninu a ovoce ne. Obedy jak co,ale vetsinou uz aspon trochu.
Zato syn,ten si pridaval...Proste kazdy ditko jine,ale rozdily v cene delat nelze...
Záleží, na jakou docházku máš dítě nahlášené. Pokud na celodenní, je povinnost školky obstarat dítěti celodenní stravu - dopolední svačinu, oběd a odpolední svačinu. Školka vykazuje dítě na celodenní docházku a od státu za to čerpá dotace. Dotované je i to jídlo, proto stojí tak málo, takže školka je povinná ti tu odpolední svačinu dát s sebou. Nevím, jak jinak lépe bys ten systém chtěla vymyslet. Dost často se dítě nechá časem strhnout s davem a k jídlu s ostatními zasedne, ochutná. Všichni ne, ale rodiče se kolikrát diví, jak najednou ve školce prcek jí to, co doma ne. I stejná jídla mohou být ve školce uvařená jinak...
@zuzkasim my chodíme dopoledne, a platíme jen dopoledne. Starší syn chodil na celý den, a platil celý den. Samozřejmě to je logicke
@kristyn86 Já taky doufám, že časem se to zlepší. Pomazánky nejsou nic moc, ale dostávají hodně ovoce, zeleniny a obědy chutnají dobře - nebo aspoň ty, které nám dají první den nemoci domů dobré byly.
No, takže je logické, ze ji budete platit, i když odejde pred obedem.
@keysi90 tak ono narušení režimu to v podstatě je,pokud mají zrovna nejakou spoelcnou hru apod. a možná nejde ani tak o ten režim,ale taky o to papírování,ldy a jak ldo odchází, kdo ten den měl stravu atd.
A mimochodem, těch 20 kc za ryzovy chlebíček,ono to nemáš 20 kc za svačinu,platis určitou částku za stravu a ta se pak nějak rozpocitava,aby to vyslo na cely den, takže třeba mají zrovna dražší oběd nebo další den dražší svačinu...je to prostě o tom aby se za dany měsíc vešli do nějaké sumy,a ty castky jsou prostě spočítaný orientačně.
V každej MŠ je to inak u nás je možné až po obede 12:15-12:30 (obed je 11:45) ale podla mňa určite by nebol problém zabaliť jedlo u nás par deti s alergiou alebo intoleranciou tak majú vlastnú stravu
Ale i ta dopolední docházka končí obědem. Tím, že jídlo jde částečně přes dotace, tak budou chtít zaplatit i oběd přestože se celý vyhodí. Dej tomu ještě čas a zkuste najít způsob, kdy sní alespoň trochu.
U nás toho učitelky vyzkoušely víc. Jedna dokonce seděla vedle dcery, z chleba sundala pomazánku, otočila ho obráceně a drobila ho na malé kousky s tím, že takhle jí ptáčky. Sice to nakonec prokoukla, ale týden jedla všechno pečivo jako ptáček. 😃
Mně nikdy nenapadlo řešit, že platím odpolední svačinu, když chodí po obědě. Svačinu vezmu a mám pro sebe odpoledne na hřiště, většinou (nebo druhý den do práce na snídani, taky mám takhle malý úvazek a druhé prtě). Co se oběda týče, v dětský skupince dobrý, ale jak přešla do státní, tak to byla ze začátku dost bída (a ano, platila bych ho stejně). Co bylo na oběd? -Blé... Doma snědla to, co bylo (a že to často bylo úplně to stejné typově. Akorát brokolice míň rozvařená, ryba na másle místo filé a zjevně není boloňská, jako boloňská. A to tam nevaří úplně špatně, to vím, protože v šestinedělí jsem ze stejné jídelny občas brala obědy. Ale byla to holt její první zkušenost se závodní stravou, no... to nikdy nebude stejné). Na druhou stranu se naučila aspoň hezky sedět u stolečku (to jí doma nikdy nešlo a jak viděla ostatní děti, bylo to lepší) a po čase začala víc jíst i to školkové jídlo a teď už chodí domů normálně naobědvaná. Asi toho nesní nijak moc, ale hlad nemívá. Takže za mě - já bych ho tam nechala, pokud proti tomu vyloženě neprotestuje. Jak si má postupně zvyknout, když ho na ten oběd ani nenecháš?
K tomu '20,- za ryzovy chlebicek'.. to je jak kdyz se lidi vztekaj, ze v hospode je draho.. je to stejny.. ten chlebicek sam nevyskoci z obalu, talirek sam nedojde k diteti, ani sam neodejde a ani se sam neomeje.. je to platba i za ten servis a je to pausalni castka, jednou je to, podruhy ono..
A k naruseni rezimu - ve skolce i ve skole jsou proste dany casy kdy lze vyzvednout.. tj po obede a pak odpoledne po spani a svace, ve skole nejaky cas po obede a pak az odpo po programu..
@l_ tak ve škole asi úplně tak ne, kdyz má lékaře po druhé hodině, tak prostě jde po druhé hodině a nikdo se nad tím nepozastavuje. Ano, když má lékaře skolkacek, tak do školky nejde vůbec, to je jasné
Upřímně jsem nikdy neřešila placení odpolední svačiny,když šli děti po obědě,příště ji dostali domů zabalenou....Když jsme šli rovnou ven,měli jsme vyřešenou svačinu, kamarádky manžel si bral děti svačinu na snídani do práce, vyhazovat se to opravdu nemusí 😃
Ehm, lekar a denni vyzvedavani je fakt neco uplne jineho..
Ahoj, asi jedině si obědy brát sebou domů do jídlonosiče. Je zas škoda je nechat vyhodit. Jinak u nás ve školce, když chodily děti po obědě a bylo to normálně nahlášeno, tak se platil celý den (vč. odpolední svačiny), ale tu svačinu vám domů nikdo nedal - údajně kvůli hygieně.
26 měsíců 🙈
@angelinie Zase záleží na interních pravidlech. U nás vydají oběd do jídlonosiče pouze první den nemoci, pak už se musí odhlásit. Právě kvůli té dotované stravě to nejde.
Někdy ostatní děti můžou být motivaci na jídlo, třeba když uvidí, že ostatní co a jak , třeba se malinko v jídle posune. Jinak asi záleží na jednotlivých školkách a ochotě se domluvit.
Pro anonymní autorku: Brát ho můžeš pokud se se školkou tak domluvíš. Ale musíš platit za jídlo, buď svačina a oběd, nebo svačina oběd a svačina, záleží, jak bylo dítě přijaté (písemně domluvené docházka) do školky. Jestli půldenní docházka, nebo celodenní.
Je to ze zákona, dítě se musí v MŠ stravovat vždy, když je přítomno v době jeho vydávání. Není možno hradit jen samotnou první svačinu. (je pouze v případě, že dítě si nosí vlastní jídlo na základě lékařem potvrzené alergie nebo jiných stravovacích omezení).
U nás se platí 55 korun. Platí se celý den a odpolední svačinu dostává dítě domu pokud jde po obědě. Oběd tu domu nevydají. Syn ve školce nespí takže svačinu si nosíme každý den, je to třeba loupak, Koláček, jogurt, kukuricka trubicka, rohlík nebo chleba s pomazánkou, nemám s tím problém
U nas obedy s dopoledni dochazkou nesouvisi. Proste den dopredu se musi obed odhlasit. Takze napr. v utery odhlasim obed na stredu a ve stredu vyzvednu dite pred obedem. Mame statni skolku a nastesti je skvela.
Dotaz bych zkusila směřovat do FB skupiny "Práva dětí a rodičů v kontaktu se zdravotnictvím, školstvím a státem".
Dřívější vyzvedávání je naprosto bez debat. Pokud jde o povinnost platby za obědy, tak to rozhodně
nelze nařídit provozním řádem ani jiným dokumentem od školky. Taková povinnost nejspíš vůbec neexistuje, bude to spíš ustálená zvyklost. A rozhodně tím nelze podmiňovat docházku.
Jsem si poměrně jistá, že by to šlo zařídit (neplacení za obědy), ale bude to chtít ostré lokty a ochotu "dělat problémy".
Jinak u nás ve školce to není problém, ale je soukromá.
Přečti si vnitřní řád školky, tam budete mít uvedeno, v kolik hodin je možné vyzvedávat a která jídla je nutné odebrat. A jak už říkali ostatní, jeden den je třeba rýžový chlebíček a následující zase avokádová pomazánka se slunečnicovou houskou. U nás jsou ty odpolední svačinky většinou také jednodušší, loupák, preclík, skořicový šnek. Já to oceňuji, když vyzvednu po obědě a jdeme hned na hřiště, má svačinu sebou.
A nějak netuším, proč by nemohlo dítě ze školky přijít později, když má ráno lékaře. My chodíme na logopedii a někdy syn jde a někdy ne. Jsem doma, takže neřeším, ostatní děti normálně po lékaři přijdou do školky.
@ruzova_pastelka V te skupine se docte, ze “dítě se musí v MŠ stravovat vždy, když je přítomno v době vydávání jidla”. Nelze byt ve skolce bez jidla.
Je to dano zakonem a je povinnosti skolky to dodrzovat a vyzadovat. Bud ma stravu ze skolky, nebo vlastni, podlozenou lekarskym potvrzenim.

@kristyn86 já teda nevím čím se narušuje režim když si dítě někdo vyzvedne před obědem či po obědě. Dojdu do školky, vesměs bývají venku na zahrádce, vezmu si od paní učitelky klíče od budovy a dite, jdeme se synem do šatny, tam si vezme věci co potřebuje a jdeme domů. To samé když jsem vyzvedávala dceru po obědě, když ještě tam mohla jíst. Zazvonila jsem ve stanovené čase pro vyzvednutí, a šla si pro dcerku do třídy.