Jak zvládáte vyzvednout dítě ze školky do 16h?

maxinkaa
19. lis 2015

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jak máte zorganizované vyzvedávání dítěte ze školky, když pracujete do 16h a déle a školka je do 16h? Manžel může skončit v 15h,ale někdy tam je třeba i do 17h a u nás je školka do 16h. Babičky pracují do 17h.
Moc děkuji za rady.

helulela
19. lis 2015

@maxinkaa manžel chodí ráno dřív do práce, aby odpoledne stíhal vyzvednout kluky. Když nemůže nebo nestíhá, máme slečnu na hlídání - studentku, která pro ně dojde a pohlídá je, než jeden z nás přijde domů. Využíváme ji v průměru jednou týdně.

helulela
19. lis 2015

A ještě teda mám dvě kamarádky, které by mohly kluky vzít společně se svými dětmi. To pro případ největší nouze nebo nějaké akutní situace.

luj_89
19. lis 2015

Jo tak tohle je pro mě velká záhada.. Děti ještě nemám, ale občas nad tímhle přemýšlím už teď 😀. V minulém zaměstnání jsem končila tak v 5 a 2x týdně v 6. Podle mě je řešení v tom, že jeden z rodičů začíná v práci brzy a vyzvedává odpoledne a druhý naopak začíná v práci později a dítě vodí do školky. Ale v dnešní době se často dojíždí a ne všude se může skončit po odpracování 8 hodin...

luj_89
19. lis 2015

@helulela A ráno kluky stíhá dát do školky nebo to děláš ty?

helulela
19. lis 2015

@luj_89 ráno je vodím já

pisisvori
19. lis 2015

Pracovala jsem a budu na castecny uvazek, rano chodim na 7 a manzel vedl do skolky a ja jsem ve 3 vyzvedavala. Kdyby nesel castecny musela bych mit take nejake najmute hlidani, protize babicky mame daleko a nikdy nehlidaly

pisisvori
19. lis 2015

Ale u nas teda skolka je od pul 7 do pul 5 a druzina taky do 5

m.e.l
19. lis 2015

Teď už jednodušeji než dříve - to jsem měla zkrácenou pracovní dobu. . . Pak se to srovnalo - školka i škola fungují do čtyř, já musím chodit na šestou a manžel odvádí. . . Já přivádím. . . Občas v tom manžel udělá pracovně bordel a já musím i vypravit a pak je to boj o minuty, abych v měsíci stihla udělat pracovní dobu. S vyzvedáváním na manžela spoléhat nemohu, neboť kolikrát mají porady klidně i ve tři odpoledne byť jeho povinná pracovní doba je 9-15, zbytek může přijít jak chce, ale 8,5 oddělat musí. Ovšem dostat se za hodinu přes celou Prahu je i MHD občas náročné. Jo pracovní doba ve speciální škole u Lukáška je 8-16,00 takže i to hraje tak nějak částečně proti nám.

naty
19. lis 2015

musím chodit do práce na 7, místo na 8, abych mohla skončit o hodinu dřív a vyzvednout prcka... 😒

luj_89
19. lis 2015

@naty nač ten mračivej smajlík? To máš parádní pracovní dobu, že stíháš vodit do školky i vyzvedávat 🙂

blondynka400
19. lis 2015

@maxinkaa u nás je tedy školka do 17:30 oficiálně (neoficiálně se děti musí vyzvedávat do 18). Ale já nechci, aby tam holky tak dlouho byly... Ráno vozím do školky vždy já, odpoledne se střídáme dle toho, kdo může dřív. Když je manžel v ČR, standartně je to on, protože chodí do práce brzy, tedy i odpoldne chodí dřív než já. Ale já nemám pevnou pracovní dobu, můžu dělat částečně z domova,tedy nemám problém odejít třeba v 15. Někdy je to boj, ale dá se. Takže málokdy tam jsou víc než do 16 hodiny.

monini28
19. lis 2015

No já musím říct, že tohle byl dost zásadní bod, podle kterého jsem školku hledala ☹ U nás v okolí je sice školek dost, ale i tak je obrovský problém tam dítě dostat - záleží hodně přímo na spádovosti, a jelikož Praha 4 je doslova přeplněná malýma dětma, spousta rodičů z mého okolí tam děti dostala až ve 4 letech 😒 A to ani nekoukali na dojíždění, prostě kam by se dostalo, tam by byli ochotní dojíždět, a stejně nic. Takže když sem dceru ve 4 letech konečně dala do školky (páč rok bez rodičáku a bez peněz by nešel, takže jsme to pytlíkovali neuvěřitelným způsobem), zásadní byla právě "otvírací doba". Máme od 6:45 do 17, i tak ale musím dělat na částečný úvazek, protože dohromady s různýma doktorama atd. bych to prostě nezvládla napracovat. A to jsou i školky třeba až od 7 a jen do 16 (16:30), no to vůbec nevim jak bych dávala ☹
Takže za mě to bylo hodně dlouhé rozhodování dopředu, pak už se s tím bohužel nic moc dělat nedá (resp. změna úvazku, pokud lze, nebo změna školky...).
Ale jinak určitě není špatný nápad nějakou mladou slečnu (studentku) na vyzvedávání, nebo sousedku třeba s dětma (na první nemám, druhé "nevlastním" 😀 )

pukuna
19. lis 2015

Na to jsem taky zvědavá až jednou budu hledat práci. U nás je školka od 6:30 do 15:30 ...přítel vyjíždí do práce v 6:00 a vrací se v 17:00-17:30 😒 😒 naštěstí zatim vyzvedává děda(máme špatné dojíždění)

prochi
19. lis 2015

Tak naše školka byla otevřená od 6.30 do 15.45!! Teď jsme si "polepšili" družina je "až" do 16.00 No a jak jsme to dělali? Měla jsem ohromný štěstí na práci, pracuju jen 10 km od nás od 7.00 do 15.30. Takže rána vozím pouze já a odpoledne různě. Když má manžel noční, tak vyzvedává on. Když měl denní, tak jsem opravdu o půl čtvrtý musela skočit do auta a letět rychlostí blesku domů, ať tam do čtyčtvrtě jsem. Ale máme babičku, takže taky se zapojovala, hlavně třeba pátky pro ně chodila dřív, aby tam nebyly poslední jako každý den... Ale stalo se, že nemohla ani babička, tak vyzvedla kamarádka. No a kdyby nebyla ani kamarádka, s největší pravděpodobností bysme to řešili nějakou osvědčenou paní v důchodu nebo maminkou na mateřský.

mik_a
19. lis 2015
Uživatel mik_a je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od mik_a.

Mám celkem dobrou pracovní dobu, ale když nestihám tak manžel, babička, nejhůře kamarádka nebo sestra.

lv
19. lis 2015

muž chodí na 6, já na zkrácený = ráno vždy zavedu obě holky, když mám odpolední, je přesný plán - muž, nebo babi (bydlí kousek, je v důchodě)..práci na plný úvazek zkusím příští rok po prázdninách

maxinkaa
autor
20. lis 2015

Holky děkuji, je to ale mazec!!

majkali
20. lis 2015

Babičky nemáme, jsme na kluky sami, tak dělám na 6 hodin. I tak dojíždím každý den hodinu a půl do práce a pak z práce, takže pro ně doběhnu po 4 a jednou týdně tam zůstávám do večera, abych si nadělala hodiny, to zase musí tatínek vyzvednout. Je to boj za málo peněz, ale co se dá dělat.

veruska007
20. lis 2015

Státní i soukromou školičku jsem vždy vybírala podle otvírací doby 😉. U nás je rozdílná otvíračka pro různé třídy, každopádně nejdéle fungující třída je od 6.30 do 16.30. Pokud jede manžel do práce autem, tak to akorát stihne při 8h pracovní době. Jinak pokud to jde, tak se střídáme, aby tam děti nebyly od otvíračky do zavíračky. Ale babičky absolutně nefungují, na chůvy nemáme finance a poloviční úvazek vzhledem k tomu, že splácíme úvěr, nepřipadá v úvahu.

mafeska
20. lis 2015

@naty co bych za to dala. já dělám od 7-19 a opačně a jsme tak s jejím tátou závislí na oboustranné spolupráci (nežijeme spolu). Je to naprd. bude to chtít časem změnu práce a už teď přemýšlím jako zakladatelka diskuze. Jak to ty rodiny dělají? Školka do které dcerka chodí je od 6-17 hod.

prochi
20. lis 2015

Taky jsem si často zoufale říkala, jak to ostatní dělají. My každý den přesně v 6.30 stáli SAMI před školkou a přesně v 15.42 jsem tam přilítla a už tam byly jen naše dvě děti poslední. No ale občas si vzpomenu na moji mamku, když nás před třiceti lety táhla s bráchou do školky pěšky na šestou a pak ještě letěla na autobus. Takže jsem šťastná, že aspoň my ten přesun máme autem 🙂

marfushenka
20. lis 2015

Ja byla sama, kdyz syn chodil do skolky a musela jsem ho dat do skolky, ktera byla kousek od prace (asi 15 minut MHD), ktera mela alespon do 17:00. Skolky v nasi mestske casti pouze do 16:30 a ja cestovala z prace kolem 45 minut nejmene. I tak se mi obcas stalo, ze bylo mesto ucpane a mela jsem pet minut zpozdeni, coz bylo ucitelkou samozrejme radne okomentovano.

Ted je syn ve skole a druzina funguje nastesti od 6:00 a konci v 17:30, takze neni problem to stihnout. Prijde mi, ze v tech skolkach nepremysli nad tim, ze mnohdy rodice dojizdi pres cele mesto a nemaji k dispozici prarodice nebo ti jsou jeste pracujici.

naty
20. lis 2015

@luj_89
@mafeska no, moc bys za to nedala 😀 už tři roky pracuju jenom na dohodu, protože na HPP nemůžu najít práci, abych mohla vodit a vyzvedávat...manžel dojíždí za prací (takže nemůže ráno, ani večer), nikoho jinýho tu nemáme a je to na mně...

mafeska
20. lis 2015

@marfushenka ..na druhou stranu pro učitelky je to taky pěkná "šichta" a je to pro ně práce jako pro nás naše. Já před učitelkami v MŠ smekám

mafeska
20. lis 2015

@naty jo aha. tak hlavně že to funguje.

izzybickerstaff
20. lis 2015

@mafeska To určitě nebylo myšleno jako chyba učitelek...spíš školek a jejich zřizovatelů obecně, že mají tak vražednou otevírací dobu.

antoinet
20. lis 2015

Je mi jasné, že rodiče pracovat musejí, ale ohledy se berou i na děti. Mnohé začnou v 6:30 v ranní družině a pak tam jsou zase po vyučování do 17:00, tzn. 10,5 hodin ve školním prostředí, to je pro dítě opravdu zápřah. Sama nevím, jak to budu dělat, nejdřív budu hledat zkrácený úvazek.

veruska007
20. lis 2015

@antoinet Ale školka nebo družina nejsou pro dítě vždycky trauma 😉. Naše děti vstávají samy většinou kolem 5., někdy ve 4, výjimečně v 6... do školky většinou chodíme na 6.30, už mají děti postavené výrobky z lega a starší přečtených několik stránek slabikáře. A když jsem dnes pro syna přiletěla ve 14h (podařilo se mi dřív utéct z práce, hnala jsem se s vyplazeným jazykem), tak mi úplně smutně vyčinil, že se těšil na zahradu a na pohádku a na kreslení... a že mě sice vidí rád, ale ať příště chodím radši později... a mám to 😀 .

marieanna7
20. lis 2015
Uživatel marieanna7 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od marieanna7.

Dobrý den, když tak čtu Vaše příspěvky, nemá některá z Vás zkušenost s chůvou?
Kamarádky to tak řeší už několik let, mě to teprve čeká, ale je mi jasné, že s náročnou prací obou z nás to jinak asi nepůjde. Rodiče máme daleko a zatím pracující... 😒
Nemáte s tím prosím zkušenost? Dobré i špatné, každé info vítám 🙂
Díky!
MarieAnna

hojda
20. lis 2015

Mám zkrácený úvazek, jinak bychom to nedávali. Školka začíná sice v 6:45, ale škola až v 7:30 družina a vyučování v 8:30. Končí v 16:45. Představa, že moje děti jsou někde 10 hodin je pro strašná ☹ .