Kokina ve školce. Říct to učitelce, aby nedostával?

22. zář 2022

Zdravim děvčata,

syn má šest let, a nosí mi docela kvanta různých sladkosti ze školky. Někteří rodiče to fakt přehánějí a naposled přinesl velkej kornout gumových bonbónů, který mi za zády snědl, pak se mi z toho zb..l. docela mě to irituje, za nás sladkosti ve školce neexistovali. Ale nosí toho fakt hodně, vetsina končí v koši, protože prostě to nesni atd. No by hloupé říct učitelkam, ze si nepřeju, aby to dostaval?

ovin
22. zář 2022

U nás bylo to samé. Dcera je navíc alergická na umělá barviva, tak se z toho vždy celá osypala. S učitelkama jsme se domluvili, že na svátky a narozeniny budou děti nosit ovoce a zeleninu dle sezóny. Když to někdo porušil, dávaly kokina rodičům, kteří pak rozhodli, zda to jejich dítě bude jíst. Určitě bych se ozvala.

mmm12345
22. zář 2022

řekni jim to prosím, čím víc nás bude tím lépe 🙏
já dceru nedala ve 3 letech do školky, protože na dni otevřených dveří jí učitelka hned ve dveřích dala bonbon - a když viděla, že se obě tvářime překvapeně, tak řekla, že by nám to vlastně vůbec dávat neměla, protože mají nějaký zdravý program bez cukru 🙈 nechápu, proč to teda dělají...

pribylovapetra
22. zář 2022

U nás se taky dostávají hromady kokin. Pokud to bylo od učitelek, tak jsem to stopla. Syn to stejně nesmí kvůli alergii. Místo toho dostává nálepky, které jsem koupila. Co se týká kokin od spolužáků k narozeninám a pod, tak to donese, ale doma to odevzdá. Zakázat mu ať si to bere nejde, aby ve školce nebyl odstrceny nebo tak něco. Ale u nás to mají ve skříňce a pak je to na rodiči jak s tím naloží. Pokud ti to vadí, tak ať dostane jen nějaký díl a zbytek vyhoď nebo předej.

krisstina93
22. zář 2022

Tyjo u nás dostávají jeden bonbon za týden, vždycky v pátek na rozloučenou :D když má někdo narozky, tak donese každému bonbon, lízátko nebo takový ten malý pytlíček gumových bonbónů, ale to si děti berou domu a vždycky to vidím co si nese. Nějak nechápu, jak ti může za zady sníst celý kornout bonbónů, jedlti mu to nechceš celé dávat, tak si ho měla někam schovat a dávkovat mu to.

autor
22. zář 2022

@mmm12345 já to pravé taky nechápu, skolskum dělat zdravé svačiny ze zeleniny s skolkackum cpou kila sladkyho

autor
22. zář 2022

@krisstina93 měl to v batůžku schované 🤣 podšívka 🤣 většinou to dostanu do ruky, hlavně to co můžu nejede, ale teď měl gumáky, a moc dobře ví, ze mamka dá jen kousíček

autor
22. zář 2022
autor
22. zář 2022

@mmm12345 nějak mě to blbne, napsala jsem nesmysl. Je to škola, která se prezentuje zdravou stravou. Skolakum dělají zeleninové svačiny atd, a dětičky ze školky toto. Není to jen od rodičů, ke svačině často mají nějaké oplatky, ale to on nejí. Já vlastně taky ne, zbytečně se to platí a doma mi stejně vyluxuje pak lednici

vladienka
22. zář 2022

Razne by som sa ohradila, sla za riaditelkou aby sa nastavili nejake pravidla. U nas sa nesmu nosit do skolky ziadne sladkosti, narodeniny slavia v triede vzdy 1x v mesiaci spolocne, mozu priniest 1 kupovany ovocny dort, ovocie, krupky, detske sampanske. Inak proste nic sladke, som za to moc vdacna

felixfelicis
22. zář 2022

Mame skolku bez sladkosti, deti nedostavaji bonbony od ucitelek ani od spoluzaku na narozeniny (nosime samolepky, hopiky, balonky) a normalne funguji, uklizeji si hracky, jedi obedy i bez motivace dobrutkou. Popravde tohle vubec nechapu. Mnozstvi sladkosti pro deti by mel regulovat rodic. Urcite se ozvete, drzim palce.

jjasmina
22. zář 2022

Nase by to jen viděla a měla by nastavenou dlaň, ale naše dostává v míře teda a pokud dítě nemá alergii nevidím v tom problém. Ono tohle zakazovani většinou stejně vede k tomu, že se k tomu dostanou potajmu.

budouci_maminka
22. zář 2022

Vubec nechapu sladkosti ve skolce, deti nejsou stenata, aby dostavaly za odmenu pamlsky 🙈 pochopila bych max pri oslave narozek ale v nejakem unosnem poctu bonbonu...
U nas ve skolce je tedy pouze pri narozkach dort, nic jineho.

veruuu_kubesovic
22. zář 2022

U nás nic takového není, max nějaký malý balíček bonbónů od někoho k narozeninám...
A pokud se ti ty kvanta sladkosti nelíbí, tak bych to řekla učitelce, protože to mi normální nepřijde...

janule0123
22. zář 2022

U nás od učitelek nic … když má někdo narozeniny, tak to co dostala najdu nahore ve skříňce a je na me jestli dostane nebo ne… ale zatím dostala lizatko, prstýnek a koníka 😂takze ne každý donese sladkosti..: svačiny mají ok, i me to prekvapilo… celkem i zdravé pomazánky - avokadova, cizrnova.. sladký jídlo vypadá ze jednou za dva týdny … každý den ovoce .. pokud ho nesni k jídlu ke kterými ho dostala, tak ho taky najdu ve skříňce…jako i u pití me dali v září vybrat jestli ji mají dávat čaj nebo čistou vodu …

autor
23. zář 2022

@janule0123 tak to je fajn, my jsme všichni rodiče museli donyst sirup na začátku roku. A to syn chodí od dvou let do školky, a už tehdy mi to přišlo divný, ze já mu celou dobu dávám čaj bez cukru nebo vodu, a nastoupí do školky a hned toto.

jane46
23. zář 2022

@jjasmina Souhlasim... Tenhle trend "cukr je dablovo zlo" je jako mor 😆 Jeden bonbon za den, pokud dite zdrave ji a hybe se, je preci uplny prd a dite ma radost.
Ale pri kazde takove diskuzi se to tu bude predhanet, kdo dava cistsi vodu, belejsi jogurt a kdo skolku vic prudi s tim, co Pepickovi nesmi davat...
Jj, zakazane jablko chutna nejvic a pak to budou deti jist za zady ci se toho pri prvni prilezitosti precpou.
Jak ja si vzpominam na jedne oslave na cukrfree kloucka jak se vrhnul na misku s Lentilkami az se mu delaly boule za usima, jeho mama s desem vsechny misky odnesla... WTF??? Je divne, ze ty ostatni, cukrem prolezle deti, si vzaly lentilku a sly si zase hrat, nezajem...
Jestli v nasi skolce cvici deti jako pejsky s pamlsky nemam zdani ani po trech letech, hadam ze ne.
Kdyz nekdo slavi, maji to vzdy ve skrince (z 99% drobna sladkost) a sni to jeste pri obouvani. Mikulase, Den deti atd. neresim vubec. My s detmi peceme pernicky ci susenky a balime do celofanu a kazdy dostane velkou samolepku. Ne z duvodu, ze kupovane je cesta do pekla, ale proste nas/me to bavi.

inssomnia
23. zář 2022

@jane46 souhlasím s tebou, ale to co popisuje zakladatelka už mi přijde moc a taky bych to řešila s učitelkami. I na dětských táborech jsme dětem zabrali mlsky do pytlíku, který si oznacily a mohly si do něj chodit po obede a po večeři. Jinak se tím cpaly někteří nezřízeně, zvracely nebo nejedly normální jídlo.
Extrémy můžou být na obě strany a 1-2 bonbóny za den nezabijou.

vladienka
23. zář 2022

@jjasmina detom kupujem obcas aj kinderko, atd ale fakt by mi vadilo keby v skolke dostavali kazdy den sladkosti 🤷🏻‍♀️

jane46
23. zář 2022

@inssomnia To mas pravdu

autor
23. zář 2022

@jane46 ale já neříkám, ze mu nedám kokina 🤣 nejsem právě z bio matek, sama jim jak neřízená střela 🤣 když někdo donese lízátko, tak pohoda, ale někteří rodiče to fakt přehrání. Líbí se mi ten nápad s dortem, s nálepkami atd

nat
23. zář 2022

U nás se to třeba nosí a i paní učitelky sami od sebe dávají sladké dětem,a pokud si sami neřeknete, že nedávat,dávají Všem.Ja jsem hned při nástupu do školky hlásila a prosila,aby mu nic nedávaly a respektovaly to 🙂

jane46
23. zář 2022

Nalepky maji veliky uspech. Beru 100 ks na AliExpressu za par korun, jsou fakt super a velike, drzi na vsem i co jde do mycky.
Souhlasim, nic se nema prehanet. Moje reakce byla smerovana k tem, co proste detem nedaji nikdy nic. Skoda, ze nektere skolky nechteji doma pecene a musi byt jen kupovane. Jsem ujeta na vykrajovatka, takze susenky Ledove kralovstvi, superhrdinove, kocky, Super Mario... A mam i pytliky ve kterych se to tem detem libi.

daasqua
23. zář 2022

@jane46 U vás se smí dávat home-made jídlo a originálně nezabalené? To u nás ne 😀 U nás jen origoš z továrny projeté dvaceti kontrolami hygienické stanice 😀 Holt předpisy no. Musí na tom být napsané alergeny, hermeticky uzavřené, nesmí to být omatlané špinavýma rukama a udělané neprofesionálem 🙂 Taky jsem přemýšlela o tom upéct něco zdravého na první školkový den, ale domácí pochutiny se tam vůbec nesmí dávat, určitě to tak má plno školek.
Jinak sladkosti u nás nedávají, jen sladký čaj, nemají tam vodu, což mě dost štve, dcera je zvyklá na vodu :-/

rencinka87
23. zář 2022

Mame nastesti skolku, kde je pravidlem, ze na narozeniny maminky pripravuji domaci pecene kolace (pozadavek je idealne bez bile mouky a bez bileho cukru), dortiky, muffiny a podobne, nekdo dava treba ovocne spizy.
Mimo narozeniny se zadne sladke nedava.
Svaciny si nosime vlastni, takze kdo chce jist zdraveji, ji zdraveji, nekdo ma naopak ke svacine susenky, kazdyho vec.
Byl to jeden z duvodu proc nejit do statni skolky.
A ze jako prvni vec mas za ukol donest do skolky sirup? Nevim, kdyz uz tam ty sladkosti musi byt (a hlavne teda v takovem mnozstvi), tak at vam to fakt davaji nekam stranou a at si pak kazdy rodic rozhodne, co s tim. Deti nejsou za “ty divny”, co nesmi bonbon a kazdy to pak udela doma, jak uzna za vhodny.

mysakm
23. zář 2022

Je to těžké, mám syna, také jsem mu do nějakého věku vůbec nedávala sladkosti, pak hodně omezeně (také to začalo školkou, ale tam jsme se i s ostatníma maminkama s uč. domluvily, aby dostávali bombony daleko míň, než bylo původně zvykem). Nyní je synovi 12 a po cukru je jak divý. Chodí mi tajně do špajzu na cukr, jí ho po lžících! Přemýšlím nad tím, zda jsem mu to nezpůsobila tím, že jsem mu sladké odpírala.

michaela666
23. zář 2022

Docela jste mě překvapily. Zatím se nás to netýká, ale ráda peču a nějak jsme počítala s tím, že místo kupovaných sladkostí budeme nosit jednotlivě zabalené domácí perníčky atd. 😃 Tak asi nic no.

felixfelicis
23. zář 2022

@rencinka87 my jsme statni skolka a u nas neni vubec nic. Ani slazeny piti (cas od casu most).

Tady to vidim zase jde z extremu do extremu jako vzdy. Chudinky cukrfree deti, ktere za uklizeni hracek nedostanou bonbonek, ale staci jim pochvala 😀👍

rencinka87
23. zář 2022

@felixfelicis tak to mate super, mne stacilo videt jidelnicky skolek v okoli. A taky se nektere prezentuji tim, ze “vari zdrave” a jsou zapojene do ruznych programu.
Ja jsem to napsala spatne - nevybrala jsem soukromou skolku proto, ze by nemohly byt dobre statni se zdravou stravou, ale spis ze tady si muzeme korigovat i ty svaciny jako rodice sami a celkove ten pristup je proste jiny.
Jinak my teda rozhodne nejsme cukrfree domacnost, to ani nahodou 😁 Ale bonbony, lizatka a podobne proste nepovazuju za neco, co by mely deti jist. Kvalitni zmrzlina, kolace, kvalitni cokolada - ok, ale proc by mely jist glukozo-fruktozovy sirup smichany s barvivem?
A snazim se sec muzu, aby si sladky nespojovaly s odmenou. Ani za jakoukoli pomoc, ukon atd, ani za snezene jidlo. Pak aspon nebudou ve 40 nadavat, ze pribiraji, ale ze prece k tomu kaficku si musi nejaky ten kolacek dat, protoze to proste nejde vydrzet a za ten narocny den si to zaslouzi (znam to osobne a je to peklo).

felixfelicis
23. zář 2022

@rencinka87 jj, souhlasim naprosto.

rubesovak
23. zář 2022

My jsme ve školce několikrát za rok vždy rodiče prosili aby na narozeniny a svátky nenosili sladké...polovina rodičů poslechla, druhá polovina donesla pytlíky bonbonů, lízátko, čokolád a podobných pitomin sladkých. Vždy to děti dostaly do skříněk ať si každý rodič rozhodne zda sladkost dítěti dá, nebo ne. Několikrát jsem dostala od rodičů vynadáno, proč má dítě sladké ve skříňce - ale já jako učitelka už více opravdu neovlivním co si dítě donese na narozeniny a nemůžu vzít pytlík s bonbony a vrátit mu to, protože to je sladké ☹