icon

Nahrazení kolektivu pro předškoláky. Jaké jsou možnosti?

tahejhula
7. kvě 2022

V hernách se obvykle vyskytují děti výrazně mladší, nějaký kroužek? Na hřišti zase chybí záležitosti jako skupinové aktivity, trénink jakési spolupráce, atd. Jak tohle řešit? Děkuji.

Strana
z5
ladyhacek
9. kvě 2022

Předškoláci se berou přednostně. Mají ten poslední rok povinný. Spíše teda spádová školka má zajistit místo.
Myslím, že spousta kroužku je na kolektivní spolupráci (krom asi klavíru) a když nevíme co v té široké škále tam máte tak asi těžko radit. Vybrat budeš muset ty, resp. tvůj syn. Záleží co on chce dělat, co by ho bavilo
Synové chodí ma hasičský kroužek. Určitě je to kolektivní. Naučí se dávali věci, najdou si kamarády ...

svha
9. kvě 2022

Co skaut, není někde poblíž skupina? Já u nich děti nemám. Ale co vím z okolí, jsou nadšení. Máme ve městě několik skupin. Pak je tu centrum volného času, dřívější dům dětí a mládeže. Jen tam mají kroužky pro školáky. Pro děti předškolního věku jen s rodiči. Jsou dražší a výběr je malý.

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@veronikav31 ale jistě, že tu jsou další školky, ovšem s ohledem na syna, jeho stav, fakt, že by tam byl cca tři a půl hodiny denně, vybrali jsme celkově tu zřejmě nejvhodnější. Rovněž forma komunikace s dítětem při zápisu napovídala, že jsou schopni pracovat s některými jeho specifiky ohleduplně ale bez zbytečné hysterie. Například do ještě o něco bližší MŠ by nám ho vzali, ale kladli si pro nás neakceptovatelné podmínky a navíc se na dotyčné pracoviště něco provalilo.

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@ladyhacek spádovka dítě případně vezme na individuál, který primárně nechci. Tady jsou aktivity organizované jak mateřským centrem, tak například domem dětí a mládeže, některé nepříliš náročné aktivity nabízí bezplatně přímo školy. Hasiče tu máme také, nebydlíme v obci s dvěma sty obyvateli.

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@svha ceny zdejších kroužků se pohybují okolo osmi stovek až tisícovky v průměru za rok. Starší děti do některých chodily celkem s nadšením. Jeden ze synů chodí na horolezce a tam je to tedy asi 1400 za rok.

20190418
9. kvě 2022

Nebudu řešit proč tvůj syn nechodí do skolky a pokusím se odpovědět, jak to bylo u nás. Můj syn se spíš introvert, takže nějaké kamaradstvi z hřiště v tom věku kolem 5 let fakt nehrozilo. Potřebuje čas, nehledě na to, ze ja neměla nervy na matky na hřištích. Nějaké sportovky jako kroužek měl, ald jednak covid, jednak to zase byla i když pravidelně, tak krátká doba na to, aby se s někým zkamaradil. Takže kromě školky, kde si po měsících otrkavani pak opravdu kamarády našel a měl super partu, tak pak už jen různé vikendy, pobyty s našimi kamarády a podobně starými dětmi. Pro mě bylo důležité, abych i ja mela někoho své krevní skupiny. Nebo na FB jsou třeba různé skupinky aktivnich rodičů/mamek, takže i tak jsme u syna podporovali socializaci. Jemu k navázání vztahu nestacilo par desitek minut nebo hodin. Potreboval s ostatnimi dětmi travit den nebo víc, aby se jim otevřel.

ladyhacek
9. kvě 2022

@tahejhula četla jsem ma profilu, že má zdravotní problém. Jinak nechápu proč ho školka nevezme a navrhuje distancku ???
(To ke snad ještě horší než u nás 😂)
Tedy kolektiv je všude a určitě bych i zvážila ten "tvůj kroužek" jedna maminka od nás ho dělá, asi 8-10 děti, když je nemocná, kroužek se zruší.. když je nemocné dítě hlídá tatínek ...
Držím palce aby vyšla školka 😉

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@20190418 můj syn dosud nemohl chodit do školky proto, že jeho zdravotní stav není nejlepší, fakticky nám v tom bránila také absence vakcinace. Předškolákem se stal letos, takže u zápisu byl, ale sama ředitelka nám moc šancí nedává. Proto řeším jaksi s předstihem, čím potom tu případnou absenci kolektivu nahradit - protože syn je smutný, odevzdaně smutný, mezi děti by chtěl.

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@ladyhacek spádovka je 40 km daleko, to je prostě nerealizovatelné a jako předškolák musí být někde evidován. Pro nás by to bylo řešení nouzové, aby se tedy vyhovělo zákonu. Co se týče jakéhosi domácího klubu, problém je v tom, že dítě je klidně pět dní až týden zdravé a potom měsíc a půl nemocné. Manžel ho opravdu takto často a dlouho hlídat nemůže. U syna i rýma probíhá za poměrně vysokých teplot, s nechutenstvím, apod.

kikca88
9. kvě 2022

@tahejhula kde bydlíte? já mam podobný problem, přestěhovánim mi dcerku nevzali z duvodu místa🙂 kdyby jste bydlela v okolí Bruntalu mohli by jsme se nějak domluvit;). Příští rok pujde do školky nebo do školy?

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@kikca88 jsme bohužel úplně odjinud. Držím pěsti, ať se i vám podaří situaci nějak vyřešit.

janedv
9. kvě 2022

@tahejhula nedelej si starosti, ja chapu, ze to vypada, ze to potrebuji, ale ve skole to dozene i bez pripravy. Syn chodil do soukrome, smisene, kde jich bylo max 10, vetsinu dnu mene, predskolaci 3.Takze sice meli vzdy u odpocinku deti nejaskou predskolackou aktivitu, ale nic, co by se nedalo nahradit doma. Je ve skole, uplne v pohode, oblibeny, vse zvlada. krouzky jsou fajn, asle nehrotila bych to.

@bara88 @areh @zelenaesmolda jestli neumite odpovedet na otazku,, tak mlcte, to jsou takove zbytecne rady...

janedv
9. kvě 2022

@tahejhula mozna uz to mas napsano vys, zakonu vyhovis prihlsskou do spadove, kam ho vzit musi a pak oznam o individualnim planu (nezadas, oznamujes, delali jsme to tak v predskolskem rocniku, ta soukroma se stehovala a nestihli ty prostory kolaudovat na skolku).

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@janedv on mi právě doma smutní, že by mezi děti chtěl. Víceméně o tom začal hovořit někdy okolo Vánoc. Vždyť on i do té nemocnice nakonec celkem chce, protože tam mají herny a jsou tam děti. A to je celé docela blbě. 😐

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@janedv se spádovkou už jsme na individuálu domluveni pro případ, že ho tady nevezmou prezenčně. Ale je to prostě nouzovka, hlavně pro syna a právě o něj se tady jedná.

janedv
9. kvě 2022

@tahejhula jasne, tak to je pak blby, kdyz on sa chce ☹ tam reseni nemam. Krouzky, jedine... Ale kolektiv jsou uz ty 3-4 deti, chapu, ze nic zasadniho organizovat nemuzes, ale treba najit (pres lokalni noviny, neco) 3 matky a domluvit treba
3x tydne, pokazde u jedne z vas. pokryje
to 3dopoledne, jestli vypadnete, dalsi 3 muzou jet bez vas a 'kolektiv' to je, ta dynamika jiz ve 3 se tam tvori.

svha
9. kvě 2022

@tahejhula to se pohybují i u nás, chápu, že to může být hodně, zase zdarma toho asi moc nebude. Asi jsem ti moc nepomohla. Mně 1000 Kč za rok moc nepřijde. To samé letní příměstské nebo pobytové tábory.

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@svha proto jsem to psala, kroužky tu nemáme drahé. Dcera například chodila vlastně od školy zdarma na kroužek společenských her, ředitel povolil nákup hromady her a jednou týdně měla na dvě a půl hodiny vystaráno, moc ji to bavilo. Nebo chodila na kroužek vaření, tam to bylo asi 600 na rok.

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@janedv jdeme třeba na hřiště a ono je prostě prázdné. Často stráví polovinu doby u vrátek a čeká, jestli někdo dorazí. Ptám se, zda chce jít raději domů, nechce, že snad někdo přijde.

martt
9. kvě 2022

@tahejhula Ahoj trochu se vmísím do diskuze. Ber to spíše , jako nápad. Nevím , jaké má tvůj syn zdravotní komplikace a jak to máte v okolí. Ale u nás jsou speciální školky, které berou právě děti se zdravotním komplikacemi i ty které nemohou být kvůli tomu očkované. Nekoukala jsi po okolí jestli tam nějakou takovou nemate?

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@martt žádné speciální MŠ tu nemáme. On nemá žádný problém ve smyslu mentální retardace, nemá žádné psychomotorické potíže.

chris_n
9. kvě 2022

@tahejhula vzít ti ho musí, protože předškolní rok je povinny

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@chris_n mimo spád nemusí.

bara88
9. kvě 2022

@chris_n no jo ale ve spádové školce ,pokud ho nehlásí do spádové tak ho vzít nemusí

versatilka
9. kvě 2022

zkusila bych skauty, na kolektiv mi to přijde jako nejlepší varianta. Zároveň pořádají výlety, víkendové akce a tábory, takže by měl dostatek příležitostí si tam najít kamarády. Klasické kroužky mi přijdou příliš rychlé na vytvoření jakékoliv vazby. Zvlášť pokud není syn extrovert. A potom by bylo bezva najít k sobě dvě, tři kamarádky s dětmi a domluvit si společně den třeba jednou za týden/14 dní.

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@versatilka se seznamováním problém nemá, je s každým ihned kamarád.

chris_n
9. kvě 2022

@tahejhula nezlob se na mě. Chápu, když je dítě hodně nemocné a školka se skoro nevyplatí (moje sestra s neteří to řeší po onko léčbě). Ale absence vakcinace, ať už je důvod jakýkoliv, to sis měla být vědoma toho, že bude se školkou problém. A to bude problém i u spousty volnočasových aktivit

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@chris_n prosím tě, u předškoláka je vakcinace úplně jedno. Fakt je lepší nekomentovat věci, o kterých nic nevíš.

chris_n
9. kvě 2022

@tahejhula ale i ve škole ti ho nevezmou na školy v přírodě a tak. Stejně tak jsou omezené volnočasové aktivity. Nechapej mě blbě, mě nevadí že neockujes. Ale člověk s tím rozhodnutím musí počítat s omezenima

tahejhula
autor
9. kvě 2022

@chris_n a já někde psala, že jsem s tím nepočítala? To je nějaká tvoje ničím nepodložená představa. S tímhle můžeš tak do FB skupin, kde to spousta lidí dělá jen proto, že jednoduše můžou a přitom neví skoro nic.

Strana
z5