Nahrazení kolektivu pro předškoláky. Jaké jsou možnosti?
V hernách se obvykle vyskytují děti výrazně mladší, nějaký kroužek? Na hřišti zase chybí záležitosti jako skupinové aktivity, trénink jakési spolupráce, atd. Jak tohle řešit? Děkuji.
Co skaut, není někde poblíž skupina? Já u nich děti nemám. Ale co vím z okolí, jsou nadšení. Máme ve městě několik skupin. Pak je tu centrum volného času, dřívější dům dětí a mládeže. Jen tam mají kroužky pro školáky. Pro děti předškolního věku jen s rodiči. Jsou dražší a výběr je malý.
@veronikav31 ale jistě, že tu jsou další školky, ovšem s ohledem na syna, jeho stav, fakt, že by tam byl cca tři a půl hodiny denně, vybrali jsme celkově tu zřejmě nejvhodnější. Rovněž forma komunikace s dítětem při zápisu napovídala, že jsou schopni pracovat s některými jeho specifiky ohleduplně ale bez zbytečné hysterie. Například do ještě o něco bližší MŠ by nám ho vzali, ale kladli si pro nás neakceptovatelné podmínky a navíc se na dotyčné pracoviště něco provalilo.
@ladyhacek spádovka dítě případně vezme na individuál, který primárně nechci. Tady jsou aktivity organizované jak mateřským centrem, tak například domem dětí a mládeže, některé nepříliš náročné aktivity nabízí bezplatně přímo školy. Hasiče tu máme také, nebydlíme v obci s dvěma sty obyvateli.
Nebudu řešit proč tvůj syn nechodí do skolky a pokusím se odpovědět, jak to bylo u nás. Můj syn se spíš introvert, takže nějaké kamaradstvi z hřiště v tom věku kolem 5 let fakt nehrozilo. Potřebuje čas, nehledě na to, ze ja neměla nervy na matky na hřištích. Nějaké sportovky jako kroužek měl, ald jednak covid, jednak to zase byla i když pravidelně, tak krátká doba na to, aby se s někým zkamaradil. Takže kromě školky, kde si po měsících otrkavani pak opravdu kamarády našel a měl super partu, tak pak už jen různé vikendy, pobyty s našimi kamarády a podobně starými dětmi. Pro mě bylo důležité, abych i ja mela někoho své krevní skupiny. Nebo na FB jsou třeba různé skupinky aktivnich rodičů/mamek, takže i tak jsme u syna podporovali socializaci. Jemu k navázání vztahu nestacilo par desitek minut nebo hodin. Potreboval s ostatnimi dětmi travit den nebo víc, aby se jim otevřel.
@tahejhula četla jsem ma profilu, že má zdravotní problém. Jinak nechápu proč ho školka nevezme a navrhuje distancku ???
(To ke snad ještě horší než u nás 😂)
Tedy kolektiv je všude a určitě bych i zvážila ten "tvůj kroužek" jedna maminka od nás ho dělá, asi 8-10 děti, když je nemocná, kroužek se zruší.. když je nemocné dítě hlídá tatínek ...
Držím palce aby vyšla školka 😉
@20190418 můj syn dosud nemohl chodit do školky proto, že jeho zdravotní stav není nejlepší, fakticky nám v tom bránila také absence vakcinace. Předškolákem se stal letos, takže u zápisu byl, ale sama ředitelka nám moc šancí nedává. Proto řeším jaksi s předstihem, čím potom tu případnou absenci kolektivu nahradit - protože syn je smutný, odevzdaně smutný, mezi děti by chtěl.
@ladyhacek spádovka je 40 km daleko, to je prostě nerealizovatelné a jako předškolák musí být někde evidován. Pro nás by to bylo řešení nouzové, aby se tedy vyhovělo zákonu. Co se týče jakéhosi domácího klubu, problém je v tom, že dítě je klidně pět dní až týden zdravé a potom měsíc a půl nemocné. Manžel ho opravdu takto často a dlouho hlídat nemůže. U syna i rýma probíhá za poměrně vysokých teplot, s nechutenstvím, apod.
@tahejhula nedelej si starosti, ja chapu, ze to vypada, ze to potrebuji, ale ve skole to dozene i bez pripravy. Syn chodil do soukrome, smisene, kde jich bylo max 10, vetsinu dnu mene, predskolaci 3.Takze sice meli vzdy u odpocinku deti nejaskou predskolackou aktivitu, ale nic, co by se nedalo nahradit doma. Je ve skole, uplne v pohode, oblibeny, vse zvlada. krouzky jsou fajn, asle nehrotila bych to.
@bara88 @areh @zelenaesmolda jestli neumite odpovedet na otazku,, tak mlcte, to jsou takove zbytecne rady...
@tahejhula jasne, tak to je pak blby, kdyz on sa chce ☹ tam reseni nemam. Krouzky, jedine... Ale kolektiv jsou uz ty 3-4 deti, chapu, ze nic zasadniho organizovat nemuzes, ale treba najit (pres lokalni noviny, neco) 3 matky a domluvit treba
3x tydne, pokazde u jedne z vas. pokryje
to 3dopoledne, jestli vypadnete, dalsi 3 muzou jet bez vas a 'kolektiv' to je, ta dynamika jiz ve 3 se tam tvori.
@svha proto jsem to psala, kroužky tu nemáme drahé. Dcera například chodila vlastně od školy zdarma na kroužek společenských her, ředitel povolil nákup hromady her a jednou týdně měla na dvě a půl hodiny vystaráno, moc ji to bavilo. Nebo chodila na kroužek vaření, tam to bylo asi 600 na rok.
@tahejhula Ahoj trochu se vmísím do diskuze. Ber to spíše , jako nápad. Nevím , jaké má tvůj syn zdravotní komplikace a jak to máte v okolí. Ale u nás jsou speciální školky, které berou právě děti se zdravotním komplikacemi i ty které nemohou být kvůli tomu očkované. Nekoukala jsi po okolí jestli tam nějakou takovou nemate?
zkusila bych skauty, na kolektiv mi to přijde jako nejlepší varianta. Zároveň pořádají výlety, víkendové akce a tábory, takže by měl dostatek příležitostí si tam najít kamarády. Klasické kroužky mi přijdou příliš rychlé na vytvoření jakékoliv vazby. Zvlášť pokud není syn extrovert. A potom by bylo bezva najít k sobě dvě, tři kamarádky s dětmi a domluvit si společně den třeba jednou za týden/14 dní.
@versatilka se seznamováním problém nemá, je s každým ihned kamarád.
@tahejhula nezlob se na mě. Chápu, když je dítě hodně nemocné a školka se skoro nevyplatí (moje sestra s neteří to řeší po onko léčbě). Ale absence vakcinace, ať už je důvod jakýkoliv, to sis měla být vědoma toho, že bude se školkou problém. A to bude problém i u spousty volnočasových aktivit

Předškoláci se berou přednostně. Mají ten poslední rok povinný. Spíše teda spádová školka má zajistit místo.
Myslím, že spousta kroužku je na kolektivní spolupráci (krom asi klavíru) a když nevíme co v té široké škále tam máte tak asi těžko radit. Vybrat budeš muset ty, resp. tvůj syn. Záleží co on chce dělat, co by ho bavilo
Synové chodí ma hasičský kroužek. Určitě je to kolektivní. Naučí se dávali věci, najdou si kamarády ...