Nahrazení kolektivu pro předškoláky. Jaké jsou možnosti?
V hernách se obvykle vyskytují děti výrazně mladší, nějaký kroužek? Na hřišti zase chybí záležitosti jako skupinové aktivity, trénink jakési spolupráce, atd. Jak tohle řešit? Děkuji.
@bara88 Nebere se to podle trvalého bydliště? Že by měli trvalé bydliště jinde než aktuální...
Přestaň hledat problémy tam, kde nejsou. Nech kluka v klidu žít 🙂 I na tom hřišti se toho naučí dost. Už jsem si tě tu párkrát všimla. Chceš radu nebo řešení, ale nic nechceš poslouchat, měnit, diskutovat
@klokanka31 však bere
@tahejhula Promiň, očividně jsem se nevědomky dotkla něčeho, co ti není příjemné a nechceš to tu rozvádět. Neutším sice, co to je, ale nechci nikomu ubližovat, snažila jsem se pomoct, najít možná řešení na tvůj dotaz. Nejsem si vědomá toho, že bys mi odpověděla na dotazy, které by mi pomohly to pochopit, ale samozřejmě odpovídat nemusíš. Ber tedy všechny mé odpovědi pouze jako informace, se kterými stejně musíš nějak naložit ty sama.
@tahejhula dcera chodí od 3 let na turistický kroužek a děsně jí to baví. Kolektiv dětí od 3-9let, na nějaké činnosti jsou rozděleny na starší a mladší. Ale někdy musí spolupracovat spolu. Za mě super. Třeba tam máte taky něco podobného. Dcera teda chodí jednou za týden vždy po školce.
@zuzkasim no skoro mám dojem, že se to nějak dotklo vás, ženy. Člověk není povinen odpovídat na cokoli. Já se neptala na to, jestli mám dítě dopravovat do spádu, ty jediná jsi navrhla jakési řešení, OK. Vysvětlila jsem, proč to není realizovatelné. Nedotkla ses mě, nebaví mě odbíhat od tématu a odpovídat dokola na totéž.
@tahejhula Pokud máte spádovou školku 40 km daleko, tak takhle plusmínus daleko budeš mít i spádovou školu. Takže pokud neuvažuješ o individuálním vzdělávání doma i v rámci prvního stupně, tak buď budeš muset vyřešit tu spádovost tak jako tak, abys nemusela dojíždět 40 km - a pak není co řešit, od září bude mít povinný předškolní rok, takže ho vzít musí, nebo spádovost řešit nechceš, chceš ho mít doma na IV, a pak tedy budeš muset zapátrat v okolí po kroužcích, kam chodí zhruba stejně staré děti. To si myslím, že by pro alespoň nějakou socializaci stačit mohlo, záleží ale hodně na jeho povaze.
@somalicats školy s přijetím problém nemají, mám v nich tři starší děti.
@tahejhula Kroužky jsou určitě možnost, co ti ale chci doporučit je nějaká skupina domškoláků (předškoláků na individuálním vzdělávání). Její fungování může být různé. Zkus tenhle dotaz položit na FB ve skupině Domácí a komunitní vzdělávání a třeba najdeš další lidi s podobně starými dětmi, kteří by se s tebou spojili.
@ruzova_pastelka díky za odpověď, zkusím. Ale nevím, tady jede ve velkém bleskové umisťování do institucí. Poptám se, ani mě tohle nenapadlo, přiznávám.
@tahejhula nevim tedy odkud jsi, ale treba u nas ve meste se poradaji schuzky pro domskolaky a jejich rodice, potom tady je soukromy klub, kde se da chodit jen par dni v tydnu, pres kopec je lesni skolka.
Dale si muzes prehlasit trvale bydliste. Chce to chodit mezi deti, hriste, krouzky, sokol. A hlavne nic nelamat pres koleno...
@tahejhula vidím, že je nadšená, když se něco nového naučí nebo někde byli a něco nového viděla. V zimě se učili například vázat uzly, učili se lesní zvířátka a jejich stopy ve sněhu, atd. (Museli jsme kvůli tomu koupit Pexetrio, protože to chtěla trénovat i doma.) Teď už chodí víc ven třeba poznávat stromy, rostliny, hmyz, někdy mají volněji a třeba skáčou gumu, přes švihadlo a podobné pohybové aktivity. Střídají to, aby to bavilo jak ty malé, tak i ty velké. Dceru baví i ta zodpovědnost, že si vždy musí na schůzku zabalit batoh se svačinou a pití - to je první co dělá po příchodu ze školky, potom si až jde dát svačinu než půjde na kroužek 🙂.
@tahejhula Dívala jsem se, že některé školky u nás berou přednostně předškoláky - a nějaké body za to mají i ti, co doloží, že nemají z nějakých vážných důvodů přepsané trvalé bydliště.
Jinak jak je to masakr se školkama, tak příští rok může být klidně se školami - připrav se klidně na to, že může být problém i se školou. Kamarádce se stalo, že měli v první třídě doma dítě v IV právě proto, že nespádová ZŠ ho nevzala - a může to být z roku na rok. Pak se od 2. třídy někdo odstěhoval, tak jí ho pak vzali (volali jí 30.8., že jestli chce, může nastoupit). Teda pokud nemáte v okolí nějakou ZŠ, kam nikdo nechce.
Dcera predskolak chodí do sboru dobrovolných hasičů. Je nadšená. Ledacos se naučí, kolektiv vrstevníků i starších dětí, dělají různorodé činnosti hlavně pohybové.. tip od nás
@tahejhula omlouvám se,ale v okolí je určitě dost školek kam se dá dítě přihlásit,tedy,pokud nebydlite někde na samotě.klidne zkuste si další školky,to není problém,předškoláci mají vždy přednost, jelikož je to povinný rok ve školce.u nás třeba ve školkách spádovost není,jen ve školách,takze obě děti vodim do vzdálenější školky,cca 30-40 minut pěšky, bližší máme 10 minut,hned vedle je škola,kam v září nastoupí dcera. Jinak se podívejte na mateřske centrum poblíž,tam bývají programy pro děti

Mně je to celkem jedno, diskuse se zvrhává jinam, odpovídat dokola nebudu.