Nemožnost odhlášení odpolední svačinky v MŠ

wpetula
14. led 2022

Nepíšu zde o radu, ale chci se podělit o vlastní zkušenost, snad vám to bude k prospěchu:

Před časem jsem různě na webu i zde v diskuzních fórech hledala informaci, jak je to s povinností odebírat a platit odpolední svačinky v MŠ, přestože dítě odchází ze školky po obědě. Objevila jsem hodně podobných dotazů s neurčitou odpovědí.
Došla mi totiž trpělivost s odpoledními svačinkami v naši MŠ, jelikož loni v září po otevření oné krabičky jsem našla tenký plátek vánočky a na něm proužek kapie. Dovedete si jistě představit, co udělá tato kombinace sladkého se šťávou z kapie. A to byla svačinka v hodnotě 10 Kč z profi školní jídelny! Většinou svačinky byly kousek pečiva napatlaný nějakou neurčitou pomazánkou či kus buchty nebo musli tyčinka a k tomu čtvrtka jablka či banánu. Jelikož dcera odchází ze školky po obědě po celý školní rok, začala jsem pátrat jestli vůbec existuje nějaká povinnost rodičů odebírat a platit něco, co nechci a nepotřebuji.

U nás v okolních školkách v drtivé většině mají stravu polodenní (svačina + oběd) a celodenní (svačina + oběd + svačina). Nebo jsou děti přihlášeny k celodennímu stravování, ale s možností odhlášky odpol. svačinky po domluvě. Ptala jsem se ředitelky MŠ i ředitelky patřičné ZŠ, pod kterou spadá i naše školka. Na odpovědi jsem čekala několik týdnů. Strohá odpověď byla, že to nejde a musím odebírat i tu odpolední svačinku. Ptala jsem se zřizovatele školky a školy (obec Baška), paní starostka mi na mé podněty ani po urgenci vůbec neodpověděla. Obrátila jsem se tedy s dotazem na MŠMT, jestli má na to škola právo, si vynucovat odebírání a placení odpoledních svačin. Odpověď mi přišla obratem, že: "Dítě nemusí povinně odebírat žádné jídlo. Naopak má právo na jeho odhlášení. Podmínky odhlašování jídel musí být uvedeny ve vnitřním řádu školní jídelny. Ředitelka, resp. škola, tedy nemá právo vyžadovat odebírání a placení odpoledních svačinek v době, kdy dítě už není ve škole přítomno". A pokud se mnou ředitelka školy a zřizovatel nemá zájem tuto situaci řešit, ať se obrátím s podnětem na Českou školní inspekci.
Ano, podala jsem podnět k prošetření tohoto problému na ČŠI. V den, kdy někdo z ČŠI kontaktoval naší paní ředitelku, mi ona sama ještě ten den dokonce volala na mobil s omluvou, že formálně pochybila když si chybně myslela, že je-li dítě přijato do MŠ k celodennímu stravování, musí rovněž odebírat celodenní stravu. Ale že to tak není. Že mám pravdu a odpolední svačinky mi budou odhlášeny. Rovněž od 1.ledna slíbila, že bude učiněna náprava tak, aby bylo umožněno odhlášení odpolední svačinky všem dětem, které odchází ze školky po obědě.
Milí rodiče, zákonní zástupci, nebojte se ozvat a bránit se! Není pro toto jednání ze strany školy žádná opora v zákoně. A odhlášování svačinek se vůbec nedotkne ani žádných dotací na plat učitelek v MŠ či dalších jiných dotací. Myslete na to, že jsou to především vaše "vyhozené" peníze, mnohdy plýtvání jídlem a zbytečné starosti s krabičkou na svačinu!

zatrepalkova
Autor odpověď smazal
Zobraz
sorboni30
14. led 2022

@zatrepalkova přesne tak..

gbp
14. led 2022

@wpetula zni to trochu jako prehnane pruzeni, ale mas pravdu! 👍 a vanocka s kapii? 🤢 jako vazne? 🤦🏼‍♀️

martt
14. led 2022

@wpetula Trochu mimo téma. Ale mohu se zeptat kolik platíte za celodenní stravu? Zajímá mne to profesně. Dělám ve školní jídelně a máme pod sebou dvě školky. Plátek vanočky a k tomu kapie je teda dost blba kombinace a neni to v hodnotě 10 Kč. My máme cca na každou svačinku 5kč. A přijde mi, že ty svacinky mají "bohatší".

zuzkasim
14. led 2022

Připadalo mi to taky nesmyslné, bylo mi řečeno, že když je dítě přijato k celodennímu vzdělávání (jiná možnost nešla, dítě by nepřijali kvůli dotacím), musí mít i celodenní jídlo a svačiny byly pro dceru muka. Teď už to nevyužiju, ale myslím, že pro jiné to může být užitečné. Ano, je to prudění, ale ve škole si přece taky každý může vybrat, jestli na obědy bude chodit nebo ne.

wpetula
autor
14. led 2022

Máme od 1. ledna zdražené obědy. Pro MŠ 3-6 let nyní celodenní strava za 42 Kč (svačiny po 10 Kč, oběd za 22 Kč. Jinak pokud se vám to zdá zbytečné pružení, za školní rok ty odpolední svačinky vyjdou u nás přibližně na 2000 Kč navíc... A absurdita nekomunikace s vedením školy není přehnaná, bohužel se tak stala. Řešila jsem to s nimi 3 měsíce. Člověk jim poskytl podklady pro své tvrzení a ono nic. Pomohla mi až ČŠI. A především - ty svačiny jí naše děti. To stejné dostávají i děti, které zůstávájí odpoledne ve školce. Navíc mají jen nápoje.

hojda
14. led 2022

Nam reditelka narovinu rekla, ze je to pro ni hodne komplikovane ty svaciny vyuctovavat, tak byla dohoda, ze svacinku dostanou deti domu. Rodice to akceptovali, problem s tim nikdo nemel, skolka a pristup reditelky i ucitelek byl ve vsem velmi vstricny, tak rodice byli take vstricni.

kakamila12
14. led 2022

Já jsem asi flegmatik. Kdybych byla jinak se školkou spokojená, tak bych takovou (z mého pohledu) blbinu neřešila.

te_reza
14. led 2022

Ty jo. By mě nenapadlo že to takhle někde může být. U nás ráno při předání řeknem, v kolik jde a podle toho má jídlo, takže když jde po obědě, odpolední svačinu ji automaticky odhlásí. A kapie s vánočkou je teda nářez 🤣

meronym
14. led 2022

Obdivuji, kolik casu a energie jste venovala takove (z meho pohledu) blbosti.

wpetula
autor
14. led 2022

@hojda ono k ohlašování se u nás používá informační systém, který odtěžuje odhlášenou stravu a informační systém vám vypočítává výše záloh na stravu, inkasem potom částku stáhnou z vašeho účtu. Při tom počtu strávníků to nikdo ručně nedělá . Že je to složité na vyúčtování je akorát výmluva a ulehčení si práce na úkor jiných. Předcházející vedoucí jídelny pracovala s papírovou plachtou a uměla ty svačiny ohlašovat. Jinak u nás žádná domluva neproběhla, bylo to prostě rovnou takto stanoveno.

hojda
14. led 2022

@wpetula u nás žádný systém není - malá školka, takže se to nevyplatí a počítá to hospodářka. Neměla jsem pocit, že by náš školka nějak okrádala, naopak mi přišlo, že ty služby, které poskytovala byly hodně nadstandardní na státní školku.

martt
14. led 2022

@wpetula Jenže, když se používá systém opravdu to je pak složitější. Než, když to máte "papírově" tam dokážete kouzlit víc než v tom systému. Kazdopadne také nevíte, proč to ta školka takhle udělala. Vše má své pro a proti. Také hodně záleží jak odhlašujete odpolední svačiny. Jestli den předem do určité doby. Nebo třeba ten den ráno. To je taky dost rozdíl. Kazdopadne se nezastávám té školky. Ale také vím, že administrativně to není až tak jednoduché jak si mnozí rodiče predstavuji.

wpetula
autor
14. led 2022

@meronym Pokud má někdo peněz na rozdávání, nezajímá ho za co platí a co jeho dítě jí, tak se nedivím, že je to pro něho prkotina. Někomu, kdo si musí hlídat každou korunu to může pomoci... Nečekám nějaké adorace na svou adresu 🙂

wpetula
autor
14. led 2022

@martt Já ty svačinky chtěla rovnou odhlásit na celý školní rok a nešlo to. Jde o to, že na to školky nemají žádné zákonné právo a je to spíše o nevědomosti rodičů. Je to jejich práce (pracovníků školky), za kterou jsou přece odměňováni. Je také nezajímá, jestli na tu zbytečnost mám peníze. Je mnoho školek ať už velkých nebo malých, ale dovedou to nastavit tak, jak to potřebuje rodič a ne jak to potřebuje školka, jen aby se jim to dobře počítalo.

kakba
14. led 2022

A jaky je problem si ty svaciny brat domu? Kapii schovam k veceri a vanocku snim. Promin, nenapadlo by me to resit.

hojda
14. led 2022

@wpetula Kamarádka dělá tu hospodářku a popravdě je to spíš charita, pracuje tam, jen díky tomu, že je uživí manžel, vzala to,aby si mohla opatřit tři děti a dostala se trošku mezi lidi, kvůli financím ani náhodou.

leymea
14. led 2022

@kakamila12 taky jsem flegmous 😀

Syn chodi domu po obede, odpoledni svacinka me taky prekvapila. Ale pak jsem to brala jako vyhodu, ze ma aspon svacu na odpoledne, u nas nastesti maji dobre svaciny (aspon mi to tak prijde). Nakonec to je tak, ze se syn podeli s mladsim brachou a nez dojdeme k autu tak je po svace 😀

Ale dekuji za informaci, menit to sice nebudu, ale myslela jsem, ze vylozene zalezi na skolce, ted aspon vim, ze to je jinak.

mimi1004
14. led 2022

Jako obecná informace to je určitě zajímavé, ale s tou omáčkou kolem taky kroutím hlavou, že ti to za to stálo. Dcera za 3 roky ve školce spala asi jen 3x, jinak chodila pravidelně po obědě. Svačinky jsme dostávaly s sebou. Většinou jsem to jedla já a ani by mě nenapadlo něco řešit a hrotit až na ministerstvu. Píšeš o 2 tis. Kč, měsíčně 200 Kč. Ano, určitě se dají využít i jinak, ale opravdu má tvé dítě 100 % docházku? 🤔 Snad jsi ty ve své práci dokonalá a neděláš chyby. Z takových maminek jsem vždy na třídních schuzkách kvetla a to nejsem učitelka.

skororozvedena
14. led 2022

@wpetula Náhodou, pro mě zajímavá informace, díky! Já tedy bych neměla čas to řešit (ledaže bych se hodně naštvala a šla hlavou proti zdi, což taky umím), a ty peníze mi za to ted už rozhodně nestojí, ale fakt zajímavé. člověk se musí umět bránit a ne všechno odkývat, samozřejmě rozumně. Já vím, že v minulé školce to šlo, pak jsme se přestěhovali a v té současné to "prý nejde". Taky jsem se nad tím pozastavila, ale jak říkám - nebyl to pro mě tak zásadní problém, malá někdy zůstává do odpoledne, tak neřeším. Mimochodem, chléb s pomazánkou, co dostaneme, v 90 procentech nakonec vyhodíme... Jinak jídlo nevyhazuju vůbec, tak mě to trochu štve.

angelinie
14. led 2022

@wpetula Zajímavé, díky za info. U nás pro jistotu ani odpolední svačiny s sebou nedávají. Když jde dítě po o, tak svačinu nemá, jen ji platíme 😁

wpetula
autor
15. led 2022

Napsat pár emailových dotazů není takový problém, pořád lépe využitý čas než třeba koukat na seriály v TV. Problém je zde hlubší. Na začátku se mě učitelka ptala, jestli to doma někdo vůbec sní. Potom mi ředitelka sama přiznala, že má s naší jídelnou pořád nějaký problém, nejsem sama kdo si na jídlo stěžuje. A nakonec mi přiznala, že neměla tušení, že ohlašování nemá žádný vliv na jejich dotace. Nevědomost byla na straně školky. Nemám obecně ráda výmluvy že něco nejde, pokud je někde problém je třeba jej řešit. Toto nemá nic společného s platovými podmínkami, výplatu budou mít stejnou ať bude vaše svačina odhlášena nebo ne. Nyní mám svačiny odhlášené a nemusím zbytečně platit nic navíc, a hlavně začali konečně řešit i kvalitu a skladbu stravy pro děti. Záleží jen na vás, jak s touto informací naložíte 🙂

montmirail
15. led 2022

@wpetula jen bych chtěla dodat, že si vůbec nesmíte brát svačinu domů. Z hygienických důvodů.

wpetula
autor
15. led 2022

@montmirail Ano, přesně tak, vstupují zde hygienické předpisy, to i na skladování. Ta strava je určena na dobu, kdy je dítě přítomné ve školce. Je neskutečné jak tady někdo psal, že odpol. nedostanou vůbec, ale přesto ji platí. Proto má být rodičům umožněno odhlášení. V mnoha školkách s tím nemají žádný problém. Ad docházka: u předškoláků je zákonem stanovena docházka na min. 4 hod. denně. Je to celé o lidech, jejich schopnostech a zájmu mít spokojené strávníky.

hanka_12345
15. led 2022

@wpetula taky jsem prekvapena resit s inspekci svaciny...kazdopadne muj syn ve skolce prakticky neji. Nechce jejich stravu. Domaci mu davat nesmim, dle slov skoly skrz hygienicke opatreni,jen co jde v obalu z obchodu...jogurt,balena buchta,banan,kapsicky. Jelikoz ma alergii na vejce tak toho taky odpada na vyber. takze kazdy den ji pribinak a kapsicku ci banan protoze nic jinyho mu dat nesmim (palacinky,sunka,syr apod) ...jednou jsem chtela at na jejich pecivo daji sunku kterou mu dam z domu,vakuovanou a pry mu to nemam davat ze to tam v teple lezi, nu nevedela jsem ze to nedaji do lednice....strasne resej ze cely den neji a jak je to strasny ale ze ma kazdy den to same je v pohode, nehlede na ten cukr co v tom je... a taky to ze i tak to musim platit, protoze proste je blby aby tam nemel moznost se najist kdyby nahodou neco snedl...co nesní a je zaplacene, tak domu nedostanu -opet hyg.opatreni....no a pokud to nezaplatim tak oni by mu to zas nedají...takze nejaka svacina za 9kc nebo kolik by me fakt nestvala. Taky nemam na rozhazovani ale bohuzel je to zacarovany kruh

mourovatakocka
15. led 2022

@wpetula Upřímně? U nás není možné vzít odpo svačinu domů, "jen" jí platím. A byla bych ráda i za takovouhle pseudosvačinu, přece není problém jí doma vyšperkovat. Dcera většinou spí, ale když se kvůli nemoci učitelky děti dělí na odpo spaní do jiných skupinek, tak jde po o. Ale nedávají svačiny ani dětem, co tak chodí pravidelně. V jeslích to šlo, pak ty kapsičky, sušenky a tak dostávala na výletech a jak se hodilo. No jo no. Ale dělat si pakárnu ve školce 🤔

missbufy
15. led 2022

Vsechno je o lidech. U nas ve skolce jsme svacinu dostavali domu, napr. pul rohliku (maximalne cely) a k tomu pul jablka... Neresila jsem to. Co mi ale vadilo byli cinnosti ve skolce, v predesle skolce za rok deti vyrobily plnou krabici (cca 15cm) vytvoru a zde v prelozenem velkem papiru (cca 4cm)... V predesle skolce byla vramci vyuky bezplatna anglictina, reditelka vybavila s mestem brusleni zdarma, pak placeny kurz plavani a v druhe skolce neslo nic. Pry je tam malo ucitelek a to byla vymluva na vse...

wpetula
autor
15. led 2022

@montmirail Ano, přesně tak, vstupují zde i hygienické předpisy. Ta strava je určena na dobu, kdy je dítě přítomné ve školce. Je neskutečné jak tady někdo psal, že odpol. nedostanou vůbec, ale přesto ji platí. Proto má být rodičům umožněno odhlášení. V mnoha školkách s tím nemají žádný problém. Ad docházka: u předškoláků je zákonem stanovena docházka na min. 4 hod. denně. Je to celé o lidech, jejich schopnostech a zájmu mít spokojené strávníky.

wpetula
autor
15. led 2022

Je spíše smutné, že se to vyřešilo až přes inspekci. Od té doby začala paní ředitelka i normálně komunikovat. Díky tomu nově zařadila i volbu bezlepkové stravy pro ty, kteří ji potřebují. Jelikož jsem to řešila přímo s vedením, vztahy s učitelkami nebyly nijak narušeny. Ono z opačného pohledu hlídat a připravovat ty krabičky pro odcházející děti je taky dost zbytečná práce. Pokud máte sourozence ve školce a to několik let, to už jsou zcela jiné částky. To už nejsou desetikoruny či stovkové položky.

nikjean
15. led 2022

Já půjdu proti proudu. Za mě máš palec nahoru, že ses ozvala, když se ti něco nezdálo, nenechala ses odbýt a dosáhla si tak kýženého výsledku. Ona je to dnes svačina za pár korun, příště už nemusí jít o banalitu a o tom to je, jde o princip. Myslím, že účel tohoto příspěvku je jasný. 😊