Normální vývoj řeči u dětí. Kdy se rozmluvily vaše děti?
Ahojky.Mám dotaz.Dcera 3,5 roku špatně mluví.Loni jsme byli na tříleté prohlídce před nástupem do školky a doktorka nám na to stejně nic neřekla.Babičky pořád,že se rozmluví ve školce,ale uběhlo půl roku a pořád nemluví oproti jiným.Něco umí říct hezky,ale víceméně nikdo z rodiny ji nerozumí a musím překládat já a občas i manžel.Myslíte,že je to normální?
Kdy se rozmluvily vaše děti?
Pokud mas pocit,ze tvé dite spatne mluvi, tak se k logo objednej. To co se tu pise, ze az od peti let je pekna blbost!! A proč? Protoze kazdy vi, ze dite ktere spatne mluvi a mělo by pouze jeden rok na napravu, nez pujde do skoly, je sakra malo! A dite ktere spatne mluvi do skoly nastoupit ani nemůže. Pak by byl jen odklad a v podstatě zbytecne, protoze se jeho rec dala řešit jiz drive. Pak nastava hon na zlepseni mluvy ditete a to se teprve zacne přetěžovat. Logoped zjisti co a jak, a případně poradi jak s ditetem pracovat,na co se zamerit. Ale jen cekat,ze se to samo....je proste blbost. Poslouchala jsem presne ty debilni keci, ze dite ma cas. Porad cas, cas cas. ..a pak najednou cas uz neni,je pozde,melo se driv resit. Takze rady cekat az do peti let jestli se to samo, proste ne. Jedna navsteva nikomu neublizi. A dobrej logoped uz i ve trech letech pozna, jestli je ci neni problem.
Obe nase deti ve trech letech nemluvily, nevime proc (TV nemame, cteme, zpivame, pusu nezavreme...), syn zacal mluvit mesic po nastupu do skolky, ale spatne. Ten zacal chodit na logopedii ve 4,5 a dikybohu za to. Ted je mu 8,5 a uz pomalu chodit prestane. Mel, nejen kvuli tomu, odklad nastupu do skoly, prospelo mu to. Nyni ma diagnostikovane SPU. Kdyz se loni i letos umistil ve skole v recitacni soutezi, nikdo by neveril, co je za tim prace a nervu...
Dcera k tomu mela pridane i to, ze vubec nejedla do dvou let a pak jen mixovane polevky, diky tomu nas na logopedii vzali v jejich cerstve trech letech i jako prakticky nemluvici. Bezne takhle male neberou. Ted je ji 7, nastoupila normalne do skoly (i pres navrh odkladu z logopedie) a jsme moc radi, ze jsme to podchytili vcas. Jeste chvili chodit bude, ale mluvi lip a lip, ve skole ji to jde, ta ji hooodne pomohla, odklad by ji jen uskodil, ve skolce uz se trapila.
Za me neodkladat a resit co nejdriv. Jo a ridit se nasi pediatrickou, ktera ma vzdycky vsechno na haku a pohoda cas, nemluvi snad doted...
Taky bych to už řešila. Rozhodně není brzo. moje dcera má v ČJ taky horší výslovnost a někdy ji bývá blbě rozumět, jsou jí 4 čerstvě. Jenze my jsme dvojjazyčni, nežijem v ČR a čeština je pro mi vlastně až druhý jazyk a slyší ho jen ode mne. Ve FJ mluví krásně. Takže taky chci řešit českou logopedii, ale u nás to bude muset být online a zatím se bojím, že by to přes PC nezvládla. Uvidím, jestli ji pomůžou prázdniny v ČR.
@me_druhe_ja kamaradka je logopedka, mluví plynně francouzsky a dělá konzultace online, Mgr. Marie Misařová
Od známé měla dceru vadu řeči, známá to řešila hodně brzo. Všichni si ťukali na čelo, proč to řeší tak brzo a odrazovali jí od toho, ještě jí říkali, že je hysterka. Na logopedii jí řekli, že přišla za minutu 12. Trénovali, dcera vše dohnala, dneska je bez problémů.
Takže já bych dítě objednala, protože může mít něco, co je potřeba řešit už teď, anebo také může být vše ok, ale to ti tady z diskuze neřekne sebevětší odborník. Diagnóza se stanovuje až po vyšetření, ne na základě dojmu z diskuze.
Dcera taky špatně mluvila, chodily jsme na logopedii od 3 let. Cvičení je přizpůsobené věku, ve 3 letech to v pohodě dávala (=spolupracovala). Makaly jsme jako šrouby každý den, někdy v součtu i půl hodiny, do toho jsem si našla i podpůrné cvičení (neurovyvojová terapie, Benaudira, primární reflexy...). Jen díky tomu, že jsme začaly včas a že jsme opravdu makaly, teď v 6 letech mluví normálně a je z těch lepších ve třídě (vedle osmiletých) a to má vývojovou dysfazii a je tam druhá nejmladší. Je naprostá blbost čekat na 5 let, to už se nestihne moc napravit. Ani školka nebo logopedické kroužky jí nepomohly, jen můj cílený dril. Na nic se nedá spoléhat, že se samo od sebe opraví - musí se to řešit a jít tomu včas naproti.
Syn mluví mnohem lépe než tenkrát ona, ale stejně s ním chodím na logopedii, aby se to podchytilo včas, dokud je mozek nejtvárnější.
@dominikasn děkuji moc za tip, mrknu 🙂
Ahoj, jsme na tom prakticky stejně – dcera má 3,5 roku a mluvení oproti vrstevníkům (i staršímu bráchovi v jejím věku) úplně katastrofální. Dělá maličké pokroky, od těch tří let je u klinické logopedky, ale víceméně jí to nikam extra neposunulo (chodíme půl roku každý měsíc), tvrdí, že jí pomůže školka (ještě jí nevzali), ale já si to úplně nemyslím. Je velmi introvertní a před cizími lidmi nemluví už vůbec. Nicméně žádný velký problém než opožděný vývoj řeči zatím logopedka neshledala, teď budeme postupně trénovat jednotlivá písmenka, zatím mi dávala spíš úkoly na procvičení slovní zásoby – Koupila jsem si různé pracovní sešity (můžu klidně napsat konkrétní název) a podle obrázků tam trénujeme. Nicméně postačí pro začátek třeba si vzít i knížku a ptát se na různé věci. Takový tip, který nám v začátku hodně pomohl, je dávat dceři na výběr ze dvou možností, když se jí na něco ptám – ukážu třeba na zvíře a zeptám se: je to králík nebo slon? To je primitivní příklad, jen tím chci ukázat, jak to dělat- aby slyšela ta slova a tím se jí rozšiřovala slovní zásoba. Ona je pak i víc v klidu, že když třeba si nemůže na něco vzpomenout, jak to slyší, pomůže jí to. Jsem z toho taky někdy nešťastná, když slyším ostatní děti, ale věřím tomu, že jen potřebuje čas a dožene to. Pro klid se určitě někam objednej.
@fioreta Hele já jako s tebou asi částečně souhlasím – určitě v tom, že každé dítě má svůj čas a stejně jako když dítě vezmeš půl roce k fyzioterapeutovi, vždycky nejde nějaké cviky, které mu může předepsat, tak stejně tak mi přijde, že dneska je zase trošku módní chodit k logopedovi ( jakože prostě skoro každé dítě něco neříká úplně skvěle a znám maminky, které tam fakt chodí jenom pro nějaký svůj pocit, aby něco s dětmi dělaly a hlídaly je, i když to děti vůbec nepotřebují). Nicméně na druhou stranu dobrý klinicky logoped neposuzuje jen mluvení, ale i celkový vývoj (reakce, motoriku...) a může už v brzkém věku zaznamenat nějakou anomálií, kterou je fajn řešit.
A to bych si netroufla takhle "online" posuzovat, zda to dítě potřebuje, nebo ne. Ale uznávám, že logoped se musí dobře vybrat a přistupovat k tomu s rozumem, aby z toho nebylo akorát pro dítě trápení. A že pokud třeba neříká pár hlásek dobře, nemusíš si s tím hned běhat na vyšetření, na druhou stranu pokud mu pořádně v tomto věku není rozumět, určitě je fajn to nechat ověřit, jestli potřebuje jen čas, nebo je zatím něco jiného.
Prosim,res radeji driv nez pozde a rozhodne neres klinickeho logopeda az v 5 letech,to je dobrej ustrel! A pokud je pani odbornik,myslim,ze by mela vratit diplom. Samozrejme se dcerka muze rozmluvit pozdeji,nemusi mit zadnou diagnozu,ale lepsi jit zbytecne nez pozde. Se synem chodime na logopedii od 3 let. Bylo to a stale je spousta prace a zacit s nim v 5 letech,tak stale mluvi jako neandrtalec.
Dcera začala mluvit cca ve třech letech … okolí ji začalo rozumět v 5 letech ..od necelých tří let chodíme na logopedii a jsem za to ráda …
Objednej se klidně jako samoplátce na logopedii .. vezme vás stejně.tak ve čtyřech letech .. pohraje si s paní logopedkou a ta to řekne jestli se máš uklidnit a nebo řešit žádanku a začít chodit …
Nečetla jsem odpovědi, ale za mě tak: Mám kamarádku klinickou logopedku a ta říká, že se nim děti dostávají pozdě. Pediatr mávne rukou, že to dítě dožene, že má čas. Všichni kolem říkají, že to chce čas. U mnohých dětí ano, ale jsou i takové, které pozdním vyšetřením na logopedii ztratí zbytečně moc času. Neváhala bych a objednala dítě na vlastní pěst na vyšetření u klinického logopeda.
@fioreta co to kecas??? Cekat a na co??? Až v 5letech je sakra pozdě řešit případnou vadu řeči u ditete!!!
Než se dostane dítě ke klinické logopedce není lusknutim prstu...termín může být až za 3mesice...
Čekat s logopedií a jít až v 5 letech je to cajk, když dítě mluví a neumí pár písmenek, jinak rozhodně není na škodu pokud dítě ve 3,5 vůbec nemluví nebo mu není vůbec rozumět to konzultovat s odborníkem, jak jsem psala - maximálně se dozví, že je jinak vše v pořádku a rozmluví se jen později. Může tam být opravdu i nějaký fyziologický problém a zbytečně budou ztrácet čas!
@krtikkrtovaty s tím souhlasím. Za mě je v pohodě řešit problém s řečí až v předškolním věku, ale pokud se jedná jen o nějaké drobné doladění řeči. Ale určitě je nesmysl řešit to v 5 letech, když dítě sotva huhňá a není mu nic rozumět. Už jen z logiky věci, přejít z takového stavu do hezkého mluvení, bude vyžadovat dlouhou cestu a na to už v tomto věku čas nezbývá.
Nečetla jsem to celé, ale za mě začít v pěti letech je opravdu pozdě. Vždyť třeba v šesti letech nastoupi do školy a tam ji to může docela hodně brzdit. My začali před tím pátým rokem a za mě to pozdě je a to je dcera docela šikovná. Ale teď má šest, za puk roku půjde do školy. A ještě to úplně ok nemá. A už se na to tlačí skrz školu, děti si toho vnímají a komentují. Takže zbytečný tlak. Kdybych se probrala dřív nebo aspoň byla důslednejsi, tak by to bylo všechno jednodušší.
Chodim se synem 5. rokem ke klinicke logopedce a teprve finisujeme. Nedoporucuju cekat, za nazor odbornika prece nic nedas. Urcite necekej, at nelitujes 🙂 Chapu, ze se hezky cte, jak mas more casu, ale napsalo tady dost maminek vcetne me, jaka paseka to muze byt. Nenech se uchlacholit medem kolem pusy.
@kristyn86 paní je odborník na všechno, vzdělání tipuji na vysokou školu života...🙄
tak chlacholit te nebudu. Kluk taky blbe mluvil, je nutne co nejdrive najit klinickeho logopeda. Pravidelnym cvicenim lze vycvicit 90% problemu, hlavne to ten detem i hodne pomuze do skoly, maji naposlouchano a nacviceno. My chodili od 3,5 let a bylo mi receno, ze jsme meli prijit uz driv. Vsechno se dela nenasilnou formou, hrou. Cekacky jsou dlouhe tak bych neotalela. Jinak co te uklidnim, vubec nemusi znamenat, ze dite ma buhvijakou diagnozu... to ukaze az cas o co jde..
Buď v klidu nám taky ve 3 nemluvila ani pořádně ve 4 a logopedka i doktorka nám řekla , že má čas. A než nastoupila do první třídy tak umělá vše krásně vyslovovat, všechny písmenka a vše na jedničku. U logopedka jsme byli v 5 letech asi 5x a úplně to stačilo. Prostě měla jen na vše čas 😂 švagrová má holčičku 4 roky a taky moc nemluví a když už tak ji nerozumíš ani slovo. Jde k logopedovi a mluví hezký, vyjde a kašle na to... Do první třídy je času dost
Dcera chodí od 4 let k logopedce. Je jí šest a už máme skoro vše hotovo, ale ve 3 nemluvila, ve 3,5 ji nebylo rozumět a problém to byl. Objednejte se a uvidíte, my měli diagnózu opožděný vývoj řeči a dyslalie. Pracujeme doma většinou na denní bázi, k logopedce se dostaneme ideálně 2x měsíčně.
Asi takhle, naše malá šla do školky ve 2,5 letech, už tehdy mluvila celkem obstojně a za půl roku ve školce byl znát velký posun, ale měla ve třídě starší děti, kterým ani ona kolikrát pořádně nerozumněla, takže je to hodně individuální. 🫤🤷♀️ Známá zase měla holčičku v první třídě, chodila s ní na logopedii a nakonec musela na nějaké neuro vyšetření, protože ten problém nebyl logopedický, mozek prostě špatně zařazoval některá písmena do slov a museli to řešit, takže pokud se ta řeč zdá nepřiměřená, možná raději včas proklepnout, co se dá. 😉 Nechci samozřejmě nijak strašit, jen prostě jsou ty situace různé a těžko to posoudit, ale raději bych osobně měla deset zpráv od doktorů, že je vše v pořádku, než se pak mlátit do hlavy, že jsem něco neřešila včas - opět jen můj názor, nechci strašit. 🙂
@fioreta
@bertoldina
Prosíme o slušné komentáře bez urážek, díky za pochopení.

Měli jsme to stejné. Syn moc nemluvil, pár slov dobrých, ale většinou mu nikdo nerozuměl. Pediatr v pohodě, že hlavně že rozumí. Těsně před čtvrtými narozeninami mě ve školce docela vyděsila paní učitelka, že by to chtělo logopedii, že jestli tam není i vývojová disfázie... Tak jsem syna objednala, termín jsme dostali rychle, asi dva měsíce. Celkem vtipné bylo, že v den logopedie se nám chlapeček celkem rozpovídal. 😄 Už od rána, bylo mu i celkem dobře rozumět (ty základní slova). Logopedka moc fajn, uklidnila mě, že na spoustu hlásek má ještě čas, klidně i rok. Proti zrcadlu s ním formou hry zkusila pohyblivost jazyka, tam se ukázalo, že úplně mu nejde jazyk nahoru (jakoby olíznout nos nebo jazyk za horní zuby), tak říkala, že můžeme občas potrénovat tohle, ale jinak že je syn naprosto v pořádku. Kontrola by prý stačila tak za půl roku, ale domluvili jsme se, že po třech měsících. Nejúžasnější je, že syn se opravdu rozmluvil, najednou používá opravdu dlouhé věty a až na složitá slova je mu rozumět. 👍 Přistihla jsem ho, že když kouká na pohádku, tak u toho jazykem jezdí ze strany na stranu, dolů, nahoru... Dřív to nedělal, cíleně se nám cvičit nedaří, ale jak si takhle trénuje sám, tak ten pokrok za pouhý měsíc je neskutečný. Takže pro svůj klid se objednej 😊