Obavy z přístupu personálu ve školce. Dali byste tam dítě?
Naše dítě ještě do školky nechodí. O naší školce jsem neslyšela moc chvály. Když jde školka na procházku, jdou obě učitelky buď vepředu, a nebo vzadu. Přitom za nás bylo normální jedna tam a druhá tam, aby měly nad dětmi kontrolu. Dnes jsme zase školku potkali, a překvapilo mě, že jedna z učitelek na děti pořád křičela. Pak se rozčilovala že jsou hluchý, že nemají uši, přitom ty její povely fakt nebylo dobře slyšet když kolem dokola hučel provoz aut a náklaďáku. Dávaly byste dítě do takové školky?
Nečetla jsem všechny komentáře, nicméně na naší školku jsem taky slyšela samé pomluvy. Dceru jsem tam dala a světe div se, je spokojená a my také. Vši, kašle, neštovice apod.. se řeší úplně všude a že chodí zpívat babičkám do pečovatelskeho domu, to chodí no. Za mě je to hezké propojení generací. Má nejhodnější paní učitelky pod sluncem.
Musí chodit na procházku, někdy až 5 km! No považte, to je skoro na kriminál, jak je tam chudinky týrají. 🤣 Panebože. Pak nemá být epidemie obezity. To fakt někdo takhle uvažuje? Děcka mají lítat od rána do večera venku, míru si nastaví samy. A někdo se bude pohoršovat nad tím, že předškolák jde na procházku dál než okruh 100 metrů u školky. 🙈
Ty jsi divná. Nech si děcko raději doma. Bude to pro všechny ta nejlepší volba.
Tak tam dítě nedávej, však tě nikdo nenutí... na mnoha místech budou ostatní rádi že se jejich dítě dostane, učitelky si tohle jistě rády odpustí taky.
Za sebe je fajn zdravý selský rozum a nedělat z dětí cukrové panenky. Já jsem strašně vděčná za učitelky které syn má. Mám v ně naprostou důvěru a i když na ně sem tam křiknou, věřím, že moc dobře ví proč.
Mám kamarádku, která přesně všude sama hledá co je špatně. Dělá si život o mnoho těžším a navíc to ovlivňuje i ty děti a nemyslím, že úplně pozitivně.
Jen k tomu údivu, že chodí zpívat seniorům nebo jiným dětem. Tohle jsme dělali už před víc jak 20 lety, když jsem byla ve školce já.
Jako malé holce mi to přišlo hezké, protože ty babičky měly velkou radost a na lavičkách po cestě ze školky jsme je potkávaly s mamkou každý den.
Dceřina školka sousedí přímo se stacionářem pro mentálně postižené děti. Vidí se přes plot na zahradě, potkáváme je venku a nijak jí to nepoznamenalo. Vidím v tom výhodu, protože se vůbec nepozastavuje nad tím, že jsou trochu jiné.
Já sama jsem s nimi párkrát spolupracovala v rámci animátorského programu a bylo to moc fajn.
Tvoje dítě bude celý život potkávat spoustu lidí, nebylo by fajn s tím pracovat už od útlého věku???
Za mě "dělat něco pro někoho" (tj jít zazpívat seniorům do domova) přijde super - jak výchovně, tak často i pro ty děti, které mají radost, že někomu udělaly radost. Ale musí to být vedené citlivě, aby to pro děti nebyl stres.
Věkově smíšené třídy (malí společně s předškoláky) u nás taky fungují a fungují dobře - mladší mají od koho odkoukávat, starší naopak pocit důležitosti a odpovědnosti.
Že dělají předškoláci "teprve kolečka" je zcela v pohodě, je to standardní část grafomotoriky, ke které se vrací dlouho.
Co už mi ale přijde mnohem méně v pohodě: netuším, co myslíš neřešenou šikanou. Ale školka má hlídat především to,a by se děti učily spolu komunikovat a vycházet v kolektivu, takže pokud selhává v tomhle bodě, je to fakt blbý (ale bacha, tříleté dítě může šťouchnutí považovat za správný způsob výzvy ke hře... takže "Ondrášek šťouchal děti" není šikana ... ale ano, je to věc, ketrou mají učitelky řešit, i když ji nevyřeší ze dne na den ).
Učitelka by si za mě neměla dovolit osobní výpad vůči dítěti - nějaké "jsi snad hluchej" je neprofesionální a rozhodně nemá být běžnou komunikací (že jí to ujede jednou, budiž. ale ne opakovaně). Ano, považuju za ok pokyny opravdu křičet, pokud třeba třída jde po rušné ulici (a může to z venku vypadat jak vojenská jednotka a "málo mile". Je ok , aby učitel byl autorita a slyšet - ale nesmí to být urážky a shazování dítěte). Do školky, kde učitelka sjede dítě, že "jsi snad hluchej" bych dítě fakt dát nechtěla.
Nečetla jsem všechny komentáře, ale k té chůzi... není problém v 5ti kilometrech, ale v tom, že dítě jen jde na provázku/za ruku jak stroj a nemůže se rozběhnout, zastavit, sebrat klacík, omrknout brouka... prostě přirozeně dětsky zkoumat? Není to o pohybu pro dospělé, co musí chodit kilometry na zhubnutí, dětem vyhovuje jiný pohyb
@ester_ka Žádná učitelka nenechá jít dítě v zástupu 5 kilometrů. Ale je to celkem rozumný požadavek právě u cesty 😊
@drep Jojo, jenom na začátku to vypadá jako v podstatě normální dotaz - máme tu v okolí taky dost špatných školek a je dost špatných školek, kde s dětmi opravdu dělají dost málo, nevěnují se jim a podobně.
Takže mě to úplně "nekleplo", když ten hlavní důvod začlo být to, že s děckama dělají, co já bych naopak považovala za obří výhodu - chodí s nimi ven i dál než jenom na nejbližší hřiště, nabízí dětem možnost jejich seberealizace a nacvičí s nimi super představení, která mohou někde předvést, umožní jim kontakt se seniory a to i těm, co ho třeba nemají dostatečný, protože již nemají prarodiče či bydlí daleko. Co se týče heterogenních tříd, to jsem sama zvědavá, jak to bude příští rok, ale systém Montessori, který se mi moc líbí, má trojročí i na ZŠ a dle všeho jim to funguje skvěle. Tak doufám, že synovi to bude svědčit taky, bude příští rok ve školce nejspíše nejstarší, ale máme super školku a věřím, že ho to dost posune.
Mě teda docela děsí tvůj komentář k návštěvám domovů důchodců a mentálně postižených. Naštěstí už nežijeme za bolševika, kdy jsme staré a postižené zavírali do ústavů a dělali, že neexistují. Mezigenerační spolupráce jsou naštěstí v dnešní době standardem v mnoha školkách a školách a je tomu dobře. Pokud chceme, aby se k sobě děti a lidi obecně chovali s respektem, tak v nich ten respekt musíme pěstovat od mala a tohle je moc pěkný a nenásilný způsob jak na to. A to samé platí pro mentálně postižené. Stejně tak 5km fakt není pro malé děti nic nepřekonatelného a pokud by to pro tvoje 4r dítě byl problém, tak je to zejména tvůj problém a můžeš být ráda, že potřebu přirozeného pohybu u tvého dítěte zajistí alespoň ta školka....
No, ty už svůj názor máš, tak bude lepší když budeš hledat jinou školku, protože tady bys nebyla spokojená a přenášela to na tvoje dítě.
Nezbývá než popřát, abyste našli jinou školku podle tvých představ...a abys nikdy nebyla stará a nebo nedejbože nemocná.
@kakba Tak zatím to vypadá, že spíše na Montessori ZŠ nepůjdeme, my tu máme jenom třídy inspirované Montessori a ty tuším jsou po ročnících. Ale je ve hře Scio a tam mají trojročí taky. No a jaký by byl problém na SŠ? Proč by dítě pak mělo mít problém na SŠ? Jako jo, tipuji, že podobný, jako ho mají prvňáčci na ZŠ, když místo super učitelek a individuálního programu na ně začnou řvát na ZŠ a dávat jím blbé známky (naštěstí ne všude, ale případů je dost). Jen teda na SŠ je těm děckám o 9 víc než těm malým prvňáčkům.
Já říkám, že by maminky( možná i tatinkove) měli povinně absolvovat aspoň měsíc v mateřské školce....taky jsem měla zkreslené představy,jak to tam chodí,(ne teda takové jak autorka)než jsem dostala tu příležitost, dělat asistenta ve školce....
@ajja87 Jenže ona je každá MŠ dost jiná. Takže to bude dost fungovat i jinde. Já jsem dělala v dětské skupině. Když se to blbě sešlo, tak jsem měla 12 dětí a byla na ně sama. I tak jsem zvládala individualizovat program - resp. prostě kdo se nechtěl účastnit řízené činnosti, účastnit se nemusel, jen ji nesměl narušovat. A to jsme měli děti od 18ti měsíců do nástupu do školy (ale pak se to více rozdělovalo a já chodila ve dny, kdy tam chodily děcka od cca 3 let).
Kam teď chodí syn, mají v každé třídě asistentku, dělají hromadu aktivit i co se týče předškolní přípravy. Každé odpoledne vyjma pátku je půlhodinový kroužek (prostřídají se všechny děti, které chtějí) - flétna, jazykohrátky, angličtina / pohybovky, kreslohrátky. Každý rok se tedy mírně obměňuje, ale pořád je tam denně kroužek. Hodně jsou venku, několikrát do měsíce nějaká "větší" akce, ale těch malých je mnoho. Teď tam máme úplně navíc předškolní přípravu, kam chodí i rodiče a tam teda vidíme, jak děcka řádí (prý jen už jsou odpoledne unavení), sem-tam nechápu, jak je učitelky krotí, ale byla jsem tam párkrát na dopolední program (sem-tam tam chodí rodiče, co "něco přinesou") a vidím, že když jsou ve veliké smečce, tak fungují perfektně - bez jakéhokoli křiku a s respektem.
Jen zjišťuji, že opravdu každá školka to má jinak.

Prosimtě prokaž těm učitelkám a ostatním rodičům, který nejsou tak uremcaný a věčně nespokojený, tu laskavost a dej svoje dítě do nějaký soukromý školky a nebo nech si ho doma. Opravdu procházka 5 km ani vystoupení pro důchodce není žádná tragédie.