Obsazené školky. Jak řešíte?

ilema
23. bře 2022

Ahoj holky, jdu si tak trochu asi víc postěžovat, než hledat řešení. Bydlíme na malé vesnici, do teď u nás ve školce nebyl problém, ovšem narození syna se zřejmě povedlo na silný ročník. Je narozený koncem listopadu, takže v září nebude mít 3 roky a samozřejmě mají přednost starší děti. Bylo mi řečeno, že bude pod čarou, že určitě nebudou mít místo, protože odchází málo předškoláků. Tak jsem nelenila a obepsala a obvolala školky v okolních vesnicích, celkem šest dalších a všude mi tak nějak rovnou naznačili, že přespolní a ještě dvouleté brát nebudou. V nejbližším městě je to taky marný, učí tam moje kamarádka ze školy. Já nevím, co teď. Finančně si nemůžu dovolit protáhnout rodičák na čtyři roky. Pandemie nam požrala rezervy a ex má už nějakou dobu potíže s placením alimentů. Moje práce není zas bůhvíjak placená, abych si mohla dovolit tisíce za soukromou školku. Babičky můžu využít nárazově, protože jsou obě už starší a určitě ne fit na každou hlídání. Jak byste to řešily? Nic mě teď nenapadá. Já vím, že se může někde uvolnit místo i pro nás, ale spoléhat na to nemůžu.

ee.liska
23. bře 2022

I kvůli těmto důvodům jsme syna přihlásili do soukromé školky. Ve státní bez šance

zmrzlinka
23. bře 2022

@ilema soukromá školka.Nastupovala jsem do práce ve 2 letech syna a do státní vesničky školky ho vzali před třema narozeninama.

bara88
23. bře 2022

Tak určitě bych na zápis šla, jinak řešení prostě není. Buď nějaké brigády ,nebo chlap dělat přesčasy ať jsou peníze navíc

bara88
23. bře 2022

Jinak pokud člověk nevydela moc tak soukromá školka je podle mě blbost

leniczka23
23. bře 2022

Je to tak, řešila jsem to u staršího byl na konci října, ale já s tím teda počítala, že dvouleté spíš neberou. Nakonec se to vyřešilo tak, že hned první týden v září jsem obvolala školky a v jedné místo bylo a vzali mi ho hned.
Jinak buď soukromá, nebo si najít nějakou brigádu, práce je dost.
Držím palce

konidana
23. bře 2022

dala jsem normálně přihlášky (kluk je říjnový) a pak od půlky srpna pravidelně co týden nebo 14 dní obvolávala školky, zda se neuvolnilo místo. Uvolnilo se od 1.11., takže nastoupil téměř přesně ve 3 letech. Do té doby (od září) jsem to řešila operativně, někdy hlídáním od jiné paní u nás ve městě, co byla s dětma doma, nebo babička, nebo si ho manžel bral do práce. Tak nějak jsme to pytlíkovali a já jsem hlavně věřila, že to jen na měsíc, na dva, a že ho pak vezmou. A vzali🙂

ilema
autor
23. bře 2022

@bara88 no na zápis určitě půjdeme, do všech těch, kam jsem psala, kdyby náhodou, ale nevypadá to. Muž dělá přesčasy už teď i o víkendu. Víc už to nepůjde a můžu teda někde shánět brigádu, ale nenapadá mě moc, kde by to šlo tak až od čtyř - pěti odpoledne.

j.a.n.i
23. bře 2022

@ilema Proste hledat soukromou skolku ci detskou skupinu, i když bude drazsi, tak za ni porad nedas cely at a bude v plusu. A volat, zda se nekde neco neuvolnilo.

journals
23. bře 2022

V mem okoli je naprosto normalni, ze dvouletaci se neberou a nikdo se nad tim nepozastavuje. Ja se pomalu zacinam bat aby se syn ve 3 a 3/4 do skolky v zari vubec dostal. Vzhledem k aktualni situaci tomu prestavam verit a uvazuju ze dame pro jistotu prihlasku i do soukrome

krisstina93
23. bře 2022

U nás by taky nevzali, já děti hlásim do školky, až když jim jsou 3 roky v době zápisu, jinak je to celkem bez šance. Ale já s tím počítala už od narození, takže mám rodicak roztažený dýl jak na ty 3 roky no. U vás asi fakt leda tu soukromou školku, ale možná se stane zázrak a nějaké místo ulovite.

ilema
autor
23. bře 2022

@journals no v našem okolí to divné nebylo a případně dítě nastoupilo ve třech letech, teď se bohužel sešlo málo dětí, které odejdou do školy a hodně těch, co by měly jít do školky.

journals
23. bře 2022

@ilema tak to jste byli ale vyjimkou, nikoliv pravidlem 🤷🏻‍♀️

ilema
autor
23. bře 2022

@journals já se o tom nepřu, nicméně to nic na té situaci nemění.

journals
23. bře 2022

@ilema moznost je asi jen jedna - soukroma skolka, nebo detska skupina

bara88
23. bře 2022

@ilema tak ono bohužel není nic co by se dalo dělat jiného,pokud nebudete mít na soukromou tak se bohužel budete muset uskromnnit,už teď si snížit rodičak aby ti aspoň něco chodilo a třeba si najít brigádu na víkend nebo nějaký úklid na noční směny

biciklissie
23. bře 2022

Ono hodne záleží na tom, jaká je ta práce. Zda tam člověk chce zůstat nebo ne. Pokud ano, tak bych dala do soukromé školky, i kdybych za ni měla dát celou výplatu. A doufala, že se brzo objevi místo ve státní. Protože když si člověk Rd prodlouží do čtyř let, tak nemusí držet místo. Pokud ta práce je lehce nahraditelná, tak prodloužila Rd, pokud se ovšem k tomu dají najít časově kompatibilní privydelky. Držím pěsti.

kikca88
24. bře 2022

@ilema tento problem je asi všude, ted jsme se přestěhovali do města s 5 skolkama , potřebovala jsem prihlasit dcerku do skolky ( je predskolak) a nevzali mi ji!! a mam dceru co bude mit v listopadu 3 a tez ji asi nevezmou, zalezi kolik bude 3 letych děti , ji do 3 let budou chybet 3 měsíce 😆, tady to funguje na nejakem bodovém systému

journals
24. bře 2022

@kikca88 jenze to, co popisujes je v obou pripadech situace uplne normalni a pochopitelna. Da se predpokladat jak to, ze skolka nebude mit v breznu volnou kapacitu, tak i to, ze nevezme dvoulete dite. To neni nestandardni situace kterou by mel byt nekdo zaskocen

eviicka
24. bře 2022

U nás by to tedy bylo také bez šance. Staršímu byly 3 v září, já šla pracovat jen na dohodu a to jsme pytlikovali s manželem protisměny + třeba kamarádka. Po měsíci se podařilo sehnat místo přes zaměstnavatele 20 km daleko.
Co dělat? No soukromé školky jsou často dotované a tedy ne tak drahé (alespoň tady u nás), uskromnit se a chodit na brigády (to plánuju u mladšího, bude mít 3 roky v červenci a nedělám si iluze). Zkusit jestli není možnost vzájemného hlídání třeba s jinou maminkou. A hlavně raději rozjet všechny možné varianty, protože dítě přihlášené do školky ještě není záruka, že tam bude celý rok chodit (nemoce...).

kikca88
24. bře 2022

@journals no ja nevim z toho byli zaskoceni všichni, ze zákona maji mít pro mou předškolacku místo 😉 i reditelka nechápala ještě kdyz to ma povinné.. beru, že do 5 let mi dítě nemusí přijmout, není to povinné 😁😉

ilonne
24. bře 2022

@kikca88 Tak se odvolej na kraj.

kikca88
25. bře 2022

@ilonne uz jsem byla na městě ale sedí tam chlap co se mu nechce pracoval, jen same vymluvy a jedine cim argumentoval, rak že školky nebudou splňovat hygienické podmínky....

ilonne
25. bře 2022

@kikca88 na městě tě pošlou do háje. Napiš oficiální odvolání proti rozhodnutí ředitelky MŠ. Odvolavas se na Krajský úřad.

journals
25. bře 2022

@kikca88 ano, ale logicky musi mit misto. Pokud misto neni, hleda se alternativa. Takhle bys vlastne po skolkach chtela, aby v od zari drzely prazdna mista pro pripad stehovani? A kolik z kapacity by melo zustat nezaplneno - pro pripad? Jedno, dve, tri?

ilonne
25. bře 2022

@journals musí držet jedno místo pro předškoláky, pokud ho nemá,zřizovatel je povinen najít predskolakovi umístění v jiné MS. Aspon takto to bylo ještě nedávno.

journals
25. bře 2022

@ilonne ja vim ze to tak je 😉 jen se tu snazim rict, ze v breznu nikdo nemuze ocekavat ze skolka bude mit automaticky volno 😉

j.a.n.i
25. bře 2022

@ilonne No a co když už se někdo přistěhoval v lednu?

ilonne
25. bře 2022

@j.a.n.i tak prostě musí najít místo v jiné školce zřizovatel. Tak to s předškoláky je 🤷

j.a.n.i
25. bře 2022

@ilonne Jo, tak najde, treba 50km daleko.

nita1984
25. bře 2022

Řeším to samé a syn je 14.9. Taky mi ho nevezmou. Problém je i v tom, že za netrilete dítě musí papírově obsadit dvě místa. Takže u nás se to bude řešit soukromkou. Nedá se nic dělat.