icon

Porucha řeči předškoláka před nástupem do školy. Jak jste to řešili?

31. bře 2025

Dobrý den chtěla bych se zeptat syn má jít v září do školy ale nějaký slova jsou mu těžko rozumět na logopedii jsme čekali rok dnes ve školce mi bylo sdělenou jestli ho nechci dát do předškolácké třídy kvůli řeči prý jinak je zralí na první třídu jak má být jen ta řeč neumí říct Ř,R Č a v nějakých slovech L
Syn brečí a bouří se že chce jít do školy s dětmi ze školky
U nás ve škole není předškolní třída museli by jsme dojíždět
Máte někdo zkušenosti případně jak jste to řešili nebo jak to vaše dítě zvládalo v 1 třídě děkuju

Strana
z3
autor
31. bře 2025

@1pomnenka přesně tak je čekací doma klidně i přes rok

autor
31. bře 2025

@journals možná u vás
U nás je čekací doba i přes rok chcete dobrého logopeda který to umí musíte si počkat 🙂

autor
31. bře 2025

@klokanka31 R Ř mu nejde L samostatně řekne hezký ale v nějakých slovem mu to dělá paseku

journals
31. bře 2025

Ok, tak to jsi osvícená žena, když víš jak s dítětem pracovat i bez logopeda, bohužel to nezabralo, tak snad vám ten dobrý logoped pomůže. Za mě je tohle dost blbě řešená situace, mohla jsi najít logopeda s možná třeba i horší pověstí (btw. sama vidíš jak školka logo věci řeší, tak bych si raději ten názor udělala sama a nenechala rozhodovat školku) a mezitím dál byla na čekačce u toho dobrého logopeda. Za mě lepší "horší" logoped než žádný. Ale co už 😖 jak často budete na logo chodit?

andelka
31. bře 2025

Taky jsme na logopedickou péči čekali. Začali jsme hledat na podzim, když nastoupil do školky. Nebylo místo nikde, někde řekli, zkuste zavolat v lednu. Tak jsme volali a místo už bylo a termín první návštěvy byl v září.
Na odklad už je dost pozdě, i čekacky v Spc jsou dlouhé. Pokud kromě výslovnosti je jinak ok a do školy se těší, dala bych ho. U nás je problém v sykavkách. R už umí skoro všude , na Ř je čas. Mimo to ale vázne pozornost, porozumění hromadným pokynům, neumí rozdělit slovo na hlásky, poslední hlásku určí jen někdy, dá se snadno rozptýlit a je snadno unavitelny. Takže my půjdeme do přípravky, i když je na jiné škole. Na první třídu to ještě není a v MŠ už by se tak nerozvíjel. Teď se jen modlit aby ho vzali.

autor
31. bře 2025

@20190418 určitě trénujeme každý den dělané i cvičení před zrcátkem vytiskla sem plno cvičení na L u logopeda je prý slyšet posun ale ve školce prý ne
Samostatné L řekne hezký ale v nějakých slovech mu to dělá paseku

alianan
31. bře 2025

CO je to horší logoped?
My chodíme na logo ke klinické logopedce, doteď jsem ji měla hodně dobrou, píše logo učebnice a přednáší, ale pak jsme přešli k placené logopedce a je to jiný přístup, učí hrou.
Jako ta druhá mi přijde lepší, jak v jednání s dítětem, tak s námi a i škola si chválí, že píše jasné zprávy.
Ale nakonec stačí i ten konvenční přístup. Logopedka ti ukáže jak cvičit, ale odcvičit to stejně musíte doma a a cvičení je nakonec u všech logopedek stejné, držení jazyka je jasně dané, na tom nikdo nic lepšího nevymyslí.

autor
31. bře 2025

@journals no máte jiný názor než na syn udělal velký pokrok v mluveni 🙂 ve školce v první třídě docházek k paní učitelce která se zaměřovala na logopedii a která nám dala spoustu cvičení které nám pomohlo 🙂

autor
31. bře 2025

@andelka syn samostatně řekne L.ale v nějakých slovem mu to dělá paseku ne ve všech 🙂 jinam mu všechno jde

autor
31. bře 2025

@alianan když sem měla kratší dobu na logopedii s radostí sem informovala učitelky ve školce ty mi řekli jestli nechci aby se mi dítě seklo nemám chodit kamarádka tam šla dítě a pláčem a příčilo se že už nechce jí špatný přístup k dětem zvyšování hlasů když to dítěti nejde syn v první třídě chodil k paní učitelce která se specializovala na logopedii dala nám spoustu cvičení které nám pomohlo syn pouze neumí říct L v nějakých slovech samostatně ho řekne hezky

alianan
31. bře 2025

To je otázka cvičení, to se rychle vyřeší.👍
Já měla pocit, že odklady se mají spřísnit a ne, že se bude dávat odklad pro vadu řeči a to ještě ne tak uplně velkou vadu řeči.

autor
31. bře 2025

@alianan když vidím ty komentáře tak si říkám proč sem to sem dávala místo pomoci nebo nějaký rady skoro samé odsuzování neřekla bych ani půl slova kdyby syn neuměl mluvit nebo mu nešlo vůbec rozumět když jsme hledala logopeda hlavně sem se radila s paní učitelkou která v tomhle vyzná trénujeme se syna každý den a jeho to baví
Ano čekala sem rok ale cvičila sem sním domá učíte sem nad tím nemávla rukou 😊🙏

daasqua
31. bře 2025

@alianan Ono plno (i klinických) logopedů/logopedek nemá celistvý přístup. My za ty 4 roky vystřídaly již 3 logopedky (mateřská/důchod/teď máme třetí). Nikdo z nich se nezmínil o podpůrných cvičeních typu neurovývojová stimulace, ergoterapie, Benaudira, odblokování, o inhibici primárních reflexů, o konkrétních cvičení na jemnou motoriku, o sensomotorické integraci... Většinou jely jen cvičení hlásek, tleskání, oromotoriku a použití hlásek ve hře. Vše ostatní jsem si musela najít sama a sama se vzdělat.
Hodně jsme na tom s dcerou mákly (samy... logopedické kroužky nepomohly vůbec a školka taky nic moc). Odborníci zjistili blokádu krku (takže hůř slyšela na jedno ucho určitou frekvenci a uši pak byly nevyvážené), ačkoli mi vždy přišla motoricky velmi napřed. Zjistili horší senzoriku (a to jsem myslela, že je naopak dcera citlivá až moc). Zjistili nevyhaslé primární reflexy (jen trochu, ale taky třeba takový palmární reflex ovlivňuje pusu). Všechno jsou spojité nádoby. Díky Benaudiře se jí zlepšilo sluchové vnímání a dominance uší, není pro ni tak náročné teď vnímat mluvené slovo jako předtím, kdy se dominance uší v průběhu věty měnila a hlava z toho vnitřně šílela.
Kdybych ten rok před školou sama všechno nevyhledávala a neobvolávala a neplatila, dcera by dnes byla úplně jinde. Logopedii se učíme každý den (jakmile vynecháme, je to znát).

1pomnenka
31. bře 2025

Autor U nás také rok, vezmou dítě, kterému jsou min. 4 roky a chtějí žádanku. Žádanku lékař vystaví, když jsou dítěti 4 roky. Takže když to dobře jde, dítě se dostane na logopedii v 5 letech. No co už, hledat zubaře je horší.

autor
31. bře 2025

@1pomnenka bohužel když jsem chtěla žádanku doktor říkal že není potřeba že mu jde rozumět hezký až když sem si dupla tak sem ji dostala ale čekací doma rok mezitím jsme trénovali doma

autor
Autor odpověď smazal
lv
31. bře 2025

Času je dost, jen důsledně trénujte, i nad rámec zadané práce, to dotáhne

autor
31. bře 2025

@lv děkuju za vaši podporu 😊

tereza0111
31. bře 2025

@journals nezlob se, ale vubec nerozumim proc do ni tak ryjes. Dotaz nebyl na to, jestli si myslime ze zanedbala logopedickou peci.
Na logopedii zadanka potreba je, ne ze ne.
Spatny logoped lepsi nez zadny? Ani nahodou, mame nanestesti vyzkouseno a spatny logoped je pro dite s problemem leda tak rychla cesta do pekla, ze ktereho se pak budou roky dostavat.... A nevim kdy jsi logopeda shanela, ale ted v Praze temer rok zadna lhuta. Ja sehnala tvrde pres protekci a pribuzenske vztahy a stejne jsem cekala skoro 4 mesice.. Jestli jsi v okoli Prahy v nedavne dobe sehnala dobreho a rychle, mela jsi proste desnou kliku, ale urcite to neni pravidlo a netroufla bych si soudit kohokoli, ze to nemel stejne

tereza0111
31. bře 2025

@alianan horsi logoped je takovy, ktery dite poradne nevysetri a nestanovi spravne postupy jak mluveni zlepsit.
U nas - dostaly jsme obrazky, rovnou na 3 hlasky co ji nesly, ukol procvicovat, za 10 minut venku a za mesic to same. Ze to dcera proste nebyla schopna vyslovit spravne bylo v kategorii nas problem. Nepohly jsme se ani o kus, mohli jsme cvicit treba 24 hodin denne, stejne to nerekla. Jedinny vysledek odpor k logopedii, kazde procvicovani boj o zivot...
Novy logoped - zacal dukladnym vysetrenim, zjistil zejmena problem ve sluchove diferenciaci. Prvni mesic cviceni na zvukove rozliseni, aby se ustalilo. Dalsi mesic prace na 1 hlasce, aby si ji zafixovala a spravne vyslovovala. Durazne doporuceno nezkouset dalsi problematicke. Najednou jde vsechno, dcera vyslovuje na cem pracujeme krasne a bavi ji to
Bohuzel do zari nebude mluvit dobre, to nestihame. Proc? Protoze jsme rok chodili ke spatne odbornici. Jak ja mam jako laik poznat, ze to nedela dobre? Nikdy jsem dite s vadou reci neresila, neumim to poznat

tereza0111
31. bře 2025

kvuli te R, Ř a l bych urcite odklad nedavala. Za pul roku se muze posunout, jestli se do skoly tesi a vsechno ostatni je dobre ... V cem mu pomuze ztraceny rok ve skolce. Jen na zacatku stres nez si najde nove kamarady, jeste tam prijde treba nove mensi ditko taky s vadou a vzajemne si to zafixuji. Tohle neni neco co by ho melo ve skole brzdit

journals
31. bře 2025

@tereza0111 Nehledala jsem teď, před pár týdny jsme péči v logopedii skončili. Situaci v Praze a okolí dobře znám, ale on člověk musí fakt aktivně řešit, připomínat se a hledat a taky být ochotný něco tomu obětovat - čas, peníze, energii. Nečekat že to bude tady a teď. Navíc logopedi chtějí vidět výsledky a domácí trénování, nechtějí marnit čas někým kdo to vážně nemyslí. Mnozí rodiče nad tím mávnou rukou a pak se diví. Mě nadzvedává ze židle, že někdo to nechá dojít tak daleko, že v době zápisů řeší co vlastně. Odklad nedostane, na to je pozdě, stejně jako na to ostatní. Ale tak nejde o život.
Myslím, že to "špatný" nebo "horší" logoped píšu schválně v uvozovkách. On je taky logoped a logoped. Podle toho co paní píše se v tom moc neorientuje, takže těžko říct jak vypadá situace v reálu. V Praze a okolí nejsou jen dva logopedi (jeden blbý a jeden ten dobrý, že jo...).

journals
31. bře 2025

@tereza0111 Btw. těch logopedů je hodně a záleží ke komu se nahlásíš s čím. Diagnostikovat může klinický logoped. Pokud jsi šla k "obyč" logopedce, pak pracovala tak, jak umí/může v rámci svých kompetencí. To z ní nedělá horšího logopeda. Někomu stačí jen logo asistent, logoped, někdo potřebuje kvalifikovaného klinického logopeda.
O přístupech a dobách objednání to je řeč jiná...

autor
31. bře 2025

@tereza0111 děkuju za váš komentář a i podporu
Neřekla bych ani půl slova kdyby syn hodně špatně mluvil nešlo mu rozumět jen neumí říct R Ř a v nějakých slovech L samostatné L musí říct hezky i když jsme čekali dlouho má logopeda nemávla jsem nad tím rukou ale snažila sem se sním trénovat 😊 aspoň nejsem jediná která má názor si raději počkat na dobrého logopeda než na špatného

tereza0111
31. bře 2025

@journals pro me ne to taky prave hrozne nadzvedavaci tema 😅 uz jsem to tu psala vicekrat, tak mam pocit, ze to musi byt "chronicky" zname, ale obcas se stane, ze ac se snazis sebevic, vsade narazis.
Pediatricce jsem hlasila od 3 let, ze se mi nelibi jak dcera mluvi a chci na logopedii.. Vsude ke me pristupovali "no, kdyz na to tom trvate, ale hrotite to naprosto zbytecne". Chodili jsme ke klinicke logopedce, ale nejak k tomu pristoupila, ze dcera je mala... A pak viz ten muj druhy prispevek, absolutne se nezabyvala tim, jestli neni problem jinde a jestli nepostupovat jinak. Trenovat doma je urcite potreba, bez toho to nepujde a navsteva jednou za mesic (a mene) to nespasi, ale zas to musi byt trenovatelne. Kdyz jsme tam chodili s tim, ze dcera neumi rict J a dostali jsme sbirku obrazku od J - tak ho kupodivu porad nerekla. Potrebovala nejdrive ten sluh a potom "zafixovat" jazyk. Ale to nam nikdy neukazala... Hrozne se na ni do dneska zlobim.
A dalsi na koho se zlobim je doktorka, ktere se probudila na 5. lete prohlidce, ze dcera ma vyraznou vadu reci. Potom co mi 2 roky rika, ze plasim zbytecne!!! Konecne nas poslala treba na foniatrii. Jasne, mohla jsem si o to vysetreni rict, ale ja popravde nevedela, ze takovy obor existuje. Brala jsem to tak, ze chodim pravidelne k pediatricce i na logopedii, obema hlasim problem s reci a ze zacinam byt trochu zoufala, obe me uklidnuji, ze je prace mala a nemam hystrercit.

Takze nekdy se rodice snazi, jen nejak "propadnou" systemem. Zrovna u R, Ř co resi autorka to muze byt velmi snadno, uplne slysim, jak ji rikaji, ze je to v pohode, na tohle ma dite jeste cas....

tereza0111
31. bře 2025

jeste dodam, ze jsme hledali fakt na nekolikaty pokus. Po prvni zcela neuspesne jsem se objednala jinam, taky vubec nic, byt nas privedla na lepsi cestu jak to resit. Mezitim jsme se dostali (konecne) do Zitne za kvalitnimi logopedy - a pediatricka me sprdla na 3 doby, co si jako myslim, ze si logopeda nemuzu menit kazde 2 mesice. No jak ja jsem nastvana jenom si na to vzpomenu

autor
31. bře 2025

@tereza0111 ano tohle sem přesně slyšela

veruuu_kubesovic
31. bře 2025

Zápisy do ZŠ jsou cca do 14dnu a ty sis náhodou všimla, co tvé dítě neumí??? Navíc coby predskolak, by měl chodit minimálně jednou měsíčně na logo, já chodím se synem co 14dnu...
R, Ř, řešit netřeba to naskočí až jako úplně poslední klidně během první třídy. Spíš mi přijde, že hledáš důvod proč ho do školy nedat? Určitě paní učitelky se s tebou museli kolem řeči tvého dítěte bavit, to si vzpomnely teď?

autor
31. bře 2025

@veruuu_kubesovic takže syna sem chtěla dát na logopedii už když nastoupil do první třídy obvodní lékař mi nechtěl dát žádanku 😊
Jak si můžete dovolit napsat že ho nechci dát do školy ?
Syn mluví normálně jen neumí říct R Ř a nějakých slovech L 😊
Do školy ho chceme dát normálně ve školce mi řekli že bude mít problém v první třídě když neumí říct R Ř 😉 bylo mi nabídnuto ho dát do nulté třídí víte vůbec co to je když píšete že ho nechci dát do školy ?
Ptala sem se na radu jak to zvládali ostatní děti ne na blbé připomínky 😊 děkuju

autor
31. bře 2025

@veruuu_kubesovic a ještě něco syn v první třídě ve školce měl paní učitelku která nám dala pracovní listy na písmeno L které vůbec říct neuměl 😊 udělali jsme velký pokrok ale někomu se to hodí odsuzovat přeji hezký den

Strana
z3