icon

Porucha řeči předškoláka před nástupem do školy. Jak jste to řešili?

31. bře 2025

Dobrý den chtěla bych se zeptat syn má jít v září do školy ale nějaký slova jsou mu těžko rozumět na logopedii jsme čekali rok dnes ve školce mi bylo sdělenou jestli ho nechci dát do předškolácké třídy kvůli řeči prý jinak je zralí na první třídu jak má být jen ta řeč neumí říct Ř,R Č a v nějakých slovech L
Syn brečí a bouří se že chce jít do školy s dětmi ze školky
U nás ve škole není předškolní třída museli by jsme dojíždět
Máte někdo zkušenosti případně jak jste to řešili nebo jak to vaše dítě zvládalo v 1 třídě děkuju

Strana
z3
veruuu_kubesovic
31. bře 2025

Že na logopedii chodí většina prvnaku? Tak to prostě je...

autor
31. bře 2025

@veruuu_kubesovic já nevím jaké zkušenosti máte ale my čekali na žádanku od Doktora který říkal že má čas ve školce s tím problém neměli
Já sem sama s toho špatná že mi to na bydlí syn se strašně těší do školy řekne jaký je písmenko umí slabiky umí počítat atd vše mu jde jak má sama paní učitelka řekla že je překážka výslovnost R Ř a nějaký slova kde je L uprostřed
Když syn slyšel že by šel jinam do školy brečel že nechce
Dělá se u nás i diagnostika a má vše v pořádku

lis6
31. bře 2025

@journals za mě tedy určitě není lepší horší logoped než žádný. Zažila jsem hodně horšího logopeda. Paní co měla snad přes 80 a metody za celou dobu své praxe nezměnila. Myslím, že citlivým dětem snadno udělá blok v mluvení/tréninku. Ani komunikace se mnou nebyla žádná sláva, takže jsem pořádně nevěděla, jak dítě vést.
Řešením ale může být neklinický logoped, jelikož ten klinický není o nic lepší. Jen není placen pojišťovnou

squezy
1. dub 2025

Nam na klubiku předškoláku rikali, že pokud dite neumi vyslovit třeba 8 pismenek z abecedy,at dají rodiče odklad. R a Ř bych ještě tak neřešila,to i naše logopedka říkala, že nastupuje do 1.tridy hodně dětí,co se to naučí během roku. To L a Č se doučíte,ale makejte. Pokud ne ale psychicky vyzraly,tak bych ho k zapisu určitě dala

journals
1. dub 2025

@lis6 To horší bylo psáno takto "horší"... proč asi?
Přijde mi nesmyslné na top logopeda čekat rok, než na průměrného (čili ne tak top, prostě "horšího" než je ten top top logoped) který by na tu prkotinu naprosto stačil 🙈
Paní asi nežije na místě kde jsou jen dva logopedi, že?

Klinický logoped může hlavně diagnostikovat. Což je poměrně důležité pro další práci. Není to jen o pojišťovně.

gruyerre
1. dub 2025

Ono stejně ani není co řešit, doporučení k odkladu z PPP nemáte a ani ho nedostanete a nedostanete ani doporučení od lékaře nebo logopeda, takže i kdybyste snad odklad chtěli, což nechcete, syn ho stejně nedostane. Je připravený, těší se do školy a na mluvení zapracujete. Syn nastoupil na logopedii taky skoro v 6 letech a za půl roku už mluvil perfektně. U vás to může trvat déle, ale i kdyby jo, určitě to zvládnete. A jak tu někdo psal, že v 1. třídě má spousta dětí logopedické problémy, to je pravda, v naší první třídě ještě teď tak třetina dětí neumí správně.

journals
1. dub 2025

@tereza0111 Jasný, teď se tu fakt řeší prkotina, kluk R i Ř dožene, to není žádný velký logopedický problém.
Souhlasím s tím, že dnes se máma musí orientovat ve všem a ty nároky jsou na ní velké. Ale zároveň, ty jo... Google, všechny máme ten telefon v ruce každou chvilku. Když mám pochybnosti, prostě Googlím a ptám se. Jo, pediatři... to je kapitola sama pro sebe, ale je důležité si uvědomit, že pediatr s tvým dítětem nežije, on ho nevychovává a s následky žít nebude on, ale ty. V dobrém i ve zlém, tak to prostě je. Kdybych poslechla naší pediatru ve všem co mi kdy doporučovala...

Holky, já musela řešit a koordinovat vyšetření na víc pracovištích a to je teprve mazec, když zprávy od každého potřebujete co nejdřív, protože to všechno na sebe navazuje... Klinický logoped, foniatr, psycholog, neurolog... s přístupem prostě čekám a neřeším by syn nebyl vyšetřený doteď 😠

andilekanitka
3. dub 2025

Nastupovaly mi obě dcery do školy a neuměly R a Ř, při zápisu se jen ptali jestli chodíme na logopedii. Což jsme chodili. Mladší dcera je ve 4. třídě a stále R neumí, už se ho učí 4 roky a nic. Už rok umí Ř. Ve škole problém nemá, nikdo se do teď neozval. Je mezi prvními třemi dětmi s nejlepším prospěchem. Paní učitelka je z ní nadšená že má velmi široký všeobecný rozhled a logické uvažování, je velmi empatická a nekonfliktní. Starší dcera se naučila R na začátku druhé třídy a v zápětí ji naskočilo Ř. Nyní je v sedmé třídě a je nejlepší v prospěchu, do teď na vysvědčení samé 1. Nemyslím si, že každý do nemá správnou výslovnost by potřeboval odklad. Záleží jestli je jinak připravený na školu, potom to zvládne. A třeba by bylo i dobré se o tom poradit pak na začátku roku s paní učitelkou. Starší dcera ještě měla elektivní mutismus. Řekla jsem to třídní, vysvětlila ji co to u dcery obnáší ( nebylo to nic dramatického) a byla moc ráda, že jsem ji to řekla a věděla co s ní. Já se přimlouvám, pokud je to jen trochu možné ať jde s kamarády ze školky.

petrasipkova1
3. dub 2025

syn šel do školy a trenovali jsme R, v průběhu první třídy Ř. Teď už jen dvakrát a s logo končíme. Na začátku první třídy měl problém vyslovit těžká slova, komolil je, teď mluví o hodně lépe. Pokud tvůj syn nemá zuby učí se mu to velmi špatně. Dcera měla přirostlý jazyk a mluvila hodně špatně, vzhledem k nemocnosti, covidu atd jí byl uvolněn až před první třídou a logopedii jsme doháněli do 9 let. Ale umí všechna písmenka, R Ř se musela dlouho soustředit aby je říkala dobře a teď už to má většinou automaticky. Takže vysloveně jen kvůli vadě bych odklad nedávala, spíš bych zamakala. Já s dětma chodila ke dvou logopedům a byla to dřina, ale stojí to za to.

petrasipkova1
3. dub 2025

@andilekanitka souhlasím, já se učila R s oběma dětmi a stejně mi to nejde, v dětství jsem se ho naučila říkat hrdelně a přeučit se mi to nejde .

mollyweasley
3. dub 2025

Berte syna ven na kolo, koloběžku, když můžete, vyhněte se dětskému hřišti, ale nabídněte mu hry v lese na nerovném terénu, trefujte se míčem do koše, vezměte ho lozit po stromech nebo na lezeckou stěnu. Naučte ho skákat přes gumu a přebíranou s provázkem na ruce, hrajte spolu pexeso a navlékejte korálky. Logopedie souvisí s motorikou a propojením oko-ruka, takže kromě básniček od logopeda podpořte i tohle.

antanyela
6. dub 2025

Mohu sdílet náš příběh. Syn moc nemluvil, začali jsme chodit na logo, což bylo ještě v době covidu dost komplikované. Zjistila jsem, že ve škole, kam by nastupoval, existuje přípravná/nultá třída. Rychle jsem ještě na základě žádanky od pediatry kontaktovala ppp v místě bydliště, aby dali synovi doporučení do přípravné třídy. Řešila jsem to opravdu někdy v květnu, v září nastupoval do nultého ročníku místo do předškoláků v rámci mš. Je zářijovej, takže by do první třídy nastupoval stejně až v 7letech, odklad tedy nebyl potřebný, ale ten rok v nulté třídě mu velmi pomohl, ve školce by se mu tolik nevěnovali. Za mě nejlepší rozhodnutí. Syn měl opožěný vývoj řeči a můžu říct, že se všechna písmenka doučil až v 9 letech. Nejvíc mu nešlo "r" a "ř". Byl to boj, ale ve škole neměl problém, učitelka o jeho problémech věděla, měl i hodinu týdně - speciální pedagogika, aby to dohnal všechno, co nejdříve. Na známkách se to neprojevilo, měl jedničky.
Takže pokud už nestíháte odklad, ikdyž bych se o něj aspon pokusila, kontakovala bych budoucí učitelku a promluvila si s ní o řečových problémech, aby věděla, jak s dítětem pracovat. Držím palce.

fouskovi
6. dub 2025

@antanyela jenom kvůli tomu odklad opravdu není nutný R Ř naskočí

Strana
z3