icon

Povinná školka - jsou možné výjimky?

2veverka
16. kvě 2017

Ahojte,
pokud vím, od příštího škol. roku má platit nový zákon, podle něhož je docházka do školky pro předškoláky povinná. Ale: vzpomínám si, že když se zákon navrhoval, ministryně hovořila o tom, že budou možné výjimky např. pro maminky, které jsou doma s mladším sourozencem. Víte o tom prosím vás něco? Je to možné? Kde lze o tuto výjimku požádat?

Strana
z4
verdos
17. kvě 2017

@sarihy Mám do legislativy náhled jako pedagog, jako rodič povinně předškolního dítěte i jako spoluzřizovatel soukromé školky, takže se dá říct, že o tom vím docela dost.

"učitel je tam primérně od toho, aby ty děti něco učil" - to je to, souhlasím, pokud je přístup takovýhle, že je frontální výuka a učitel stojí před dětmi a něco je učí, tak to fakt nejde. Proto říkám, že to jde jenom tehdy, když učitel umí pracovat s individualitami a potřebami žáků, když hned od začátku dělí děti na skupinky učí je pracovat individuálně a chvilku vypracovávat samostně, má k dispozici rozdílně náročné úkoly nebo používá metody, které to umožňují, atp. Učitel pak děti jen obchází, napovídá jim, jak pokračovat, zadává další práci nebo nechává volno na pětiminutový relax (formou naučných her, knížek, pohybové aktivity - např. na míči). Vytvořit jim podmínky k samostatnému poznávání a objevování. A jde to i v počtu 26, i když hůře než třeba v 15 žácích, ale jde to, viděla jsem to na vlastní oči. Jenže takhle právě moc učitelů učit neumí. První třída není nejhorší těmi vědomostmi, to bych se hádala, spíše jde o to, že ty děti najednou musí vstřebávat hodně vědomostí, což předtím nemusely (nebo ne tak, aby z toho psaly testy a furt je někdo hodnotil, ideálně veřejně, srovnával, nálepkoval...), najednou musí hodně sedět, hodně dlouho mlčet, to je prostě mazec.

Povinné předškolní vzdělávání, tak jak je pojato nyní, je paskvil a nesmysl, za tím si stojím.

sarihy
Autor odpověď smazal
sarihy
Autor odpověď smazal
hlasil
17. kvě 2017

@verdos Mluvíš mi z duše, nejsem tedy pedagog, ale jako rodiče předškoláka jsme tomu všemu věnovali teď hodně času a jsme opravdu znechucená tím, jak je celý systém školství postaven a nic se na něm nemění, spíš se zase utahují šrouby. Pro učitele, kteří učí s nadšením a chtěli by to dělat lépe, to musí být hrozně těžké.

Povinný předškolní rok, jak je udělaný, považuji také za nesmysl. My jsme teď v situaci, kdy syn předškolák, ale z důvodu sociální nezralosti v odkladu, bude docházet jinam, ale formálně musí zabírat místo ve spádové školce dítěti, které se kvůli tomu nedostane (nedostatečná kapacita). Budeme mít IV, doufám ve vstřícnost školky, ale fakt je, že jediné, co musíme, je na to ověření přijít, nechat ho trápit nějakým nesmyslným zkoušením nehodlám. Už teď umí víc, než průměrné předškolní dítě.

Mé kamarádky jsou v situaci, kdy chtějí kombinovat dva typy školek a nemohou.

Má další kamarádka by ráda dala dcerku do školky, ovšem není pro ni místo, volnou kapacitu jim zabírají formální předškoláci.

Ti, kvůli kterým se to celé dělalo, chodit stejně nikdo nedonutí, max. jim dají pokutu, kterou nezaplatí, a to je tak vše. Ale hlavně, že pro "dobro" nějakých 5% zbylá většina více či méně trpí.

verdos
17. kvě 2017

@hlasil Já to prostě nechápu. Studie vyznívaly proti zavedení, stejně to udělali a ještě to takhle zmastili, že to všem komplikují... A ano, šrouby se utahují a bohužel ani přes léto nebude klid, pokud bude na ministerstvu Štech. Pro jeho výroky ani nemám slov.
Já mám dítě zapsané ve spádovce, prozatím, zvažovala jsem IV v Březové, ale tam se můžu přehlásit i v září, alespoň dle slov pana ředitele. Takže jsem domluvená s naší lesní školkou, která by měla být od 1. září v rejstříku. Takže do posledního srpna budeme zapsaní ve spádovce a blokovat místo a od září snad pak už jinde - nestojím ani o přezkoušení ve spádovce.

mollyweasley
17. kvě 2017

@2veverka
@verdos Jsou rodiče a rodiče 🙂 Máme ve školce doporučený příchod dětí do 8 hodin, pak už prostě nemusí být součástí ranního programu a je to škoda. A pár předškoláků prostě chodí v půl 9, ve tři čtvrtě s tím, že se nám nechtělo vstávat, včera byl vzhůru do desíti, tak ráno dlouho spal...někdy ten režim není špatný ani pro rodiče 😀
Já třeba mám tento týden téma moje město, v pondělí jsme děti seznámila s názvem města, co znamená a motivem řeky, která je pro město důležitá, byli jsme na procházce, zkoušeli házením klacků směr toku řeky. V úterý jsme lepili na plakát vybarvené písmena, které dávaly název města, malovali jsme tam řeku, dneska jsme se bavili o nádraží, lepili jsme koleje na plakát, byli jsme se podívat na budovu nádraží, zítra si budeme povídat o zámku, který máme ve městě, budeme zkoušet poznávat známé budovy, zahrajeme si na princezny a prince atd. A ve chvíli, kdy mi pět předškoláků nepřijde na ranní činnost, nestihne povídání v kruhu a ještě dorazí jenom tři dny z týdne, tak zaprvé mu téma nedává smysl a zadruhé mě to sakra mrzí.
Ale beru a chápu dvě věci - ne každá školka a je pro dítě extra super zajímavá a stimulující a zároveň ne každý rodič dává dítěti k trávení volného času do ruky tablet a nazdar. Jsem teď trochu otrávená přístupem některých rodičů k výchově dětí, tak mě ti pečliví vždycky překvapí, automaticky s nimi nepočítám 😀

2veverka
autor
17. kvě 2017

@mollyweasley To zní jako systematická práce, taková u nás ale není. Je tam hrozně moc akcí, které ovšem rozbíjejí běžný školkový chod. Věčné oslavy narozenin - z počátku to vypadá jako dobrý nápad, ale když má slavit 25 děcek, je to vlastně skoro každou chvíli. Učitelky jsou milé, přátelské, ale vidím, že mé dítko tím, co zná z domova, často přirozeně překračuje to, co školkový program nabízí. Naopak mi přijde, že školka vede ke "konzumaci zážitků", dítěti se všechno dá až pod nos. Zatímco domácí život (s vařením, různými nepohodlnými činnostmi) mi přijde tak nějak reálnější...

verdos
17. kvě 2017

@mollyweasley Trošku to z té druhé strany chápu, když jsem učila v romské škole a připravila si nějakou didaktickou hru a přišly mi do výuky tři děti (koncem hodiny pak přišly další 4, zbytek pak došel během dalšího hodiny, případně se na školu ten den prostě vyflákli), tak jsem z toho byla ze začátku taky poněkud rozčarovaná. Časem jsem se ale naučila to neřešit. Není to důležité, měli možnost dělat něco zajímavého a promarnili ji. Jsou věci, které prostě neovlivním. Můžu se dobře připravit, vytěžit maximum z dané situace. Ale nemůžu ovlivnit vše a úplně vše mít pod kontrolou (nemůžu ovlivnit, kdo kdy přijde, koho to bude bavit nebo zda to či ono dítě změní nějaký svůj postoj).
Na to, že téma jako celek nedává smysl bych se vyprdla, zdaleka ne všechny děti to tak prožívají (jako celek) a spíše žijou tím, co se zrovna děje (případně není problém říct v jedné větě, že celý týden se bavíme o tom či onom a dneska si vyzkoušíme to a to). Jakkoliv jsou témata super věc, stejně se tam těm dětem pořád spíše ukládají ty zážitky a pocity a nebudují si ty znalosti podle toho jak my chceme, ale jak to jim navazuje na jejich předešlé zkušenosti a (řekněme zatím chabé) znalosti. No, někdy je dobře, jindy je to komplikace (v závislosti na situaci, např. když vznikají miskoncepce).
A s rodiči už neuděláš vůbec nic. To už zbývá jen výcvik v nenásilné komunikaci a pravidelné dopování něčím protistresovým :D.

mollyweasley
17. kvě 2017

@2veverka Zrovna s tím vařením souhlasím, příští týden budeme péct bábovku 🙂
Každá školka má jinou úroveň, jiné učitelky, jiné složení dětí - věkově i co do chování. Je to těžké. Systematickou práci mají všechny školky, určitě někde v šatně visí program, co mají pro děti připraveno na daný týden. To, jestli to plní je věc jiná, ale ze zkušeností vím, že zaprvé rodiče si toho papíru mnohdy ani nevšimnou a zadruhé dítě na otázku "Co jste dělali ve školce?" obvykle odpoví "Hlála jsem si v kuchyňce", protože to si pamatuje nejvíce. Že předtím vytleskávali slovo autobus, hádali začáteční písmena lesních zvířat nebo cvičili jógu, to zapomene 🙂

zmrz_lina
17. kvě 2017

@sarihy v čem vidím já ten zásadní problém je celkově systém školství. Při 25 dětech na 1 učitelku (přičemž 2 jsou jen v době oběda, kdy se postupně vystřídají - ranní odchází a odpolední zůstává) nemůžou těm dětem věnovat dostatečnou péči, i kdyby sebevíc chtěly. Znám pár učitelek z MŠ a malého bych jim svěřila ihned, protože jsou prostě úžasné, ale jsem si vědoma toho, že by se mu nemohly věnovat (žádnému dítěti), jak by třeba v daném období potřebovalo. Na to při tom počtu nezbývá čas. A to stejné školy. U nás se to vše vyřešilo nemožností dát malého do normální školky, tj. půjde do lesní, kde je na 1 učitelku max. 7 dětí. Ať mi nikdo neříká, že to není pro ty děti lepší (menší počet dětí na 1 učitelku). Stejně tak základku velmi zvažuju, že půjde na nějakou menší školu, ideálně malotřídku - právě kvůli možnostem individuálnějšího přístupu k dětem. Tohle všechno jsou chyby systémové (nedostatečné ohodnocení učitelů, velké množství dětí na 1 učitele...), které se ale neřeší dlouhodobě. Jak to vidím já - celé školství směřuje k tomu, že kdo bude jen trochu moct, bude pro svoje děti volit soukromé školky i školy. A bude to zanedlouho jako v Anglii nebo USA, kde ty nejlepší školy opravdu nejsou státní. Alespoň to tak vypadá, co se posledních výmyslů, které lezou ze sněmovny, týče.

verdos
17. kvě 2017

@2veverka A baví to tvé dítě? Dokáže vyjádřit, co chce? Můj syn je "vědátor" a umí už i učivo první třídy, takže by se ve školce rozhodně nudil (kromě toho, že má problémové chování, takže tím víc by to tam celé jenom narušoval). Místní spádová školka prskala, že chceme IV, ale myslím, že kdyby ho znali, možná by sami to IV nakonec chtěli :D. Těžko hodnotit z tvého popisu, nakolik přínosná či nepřínosná ta vaše školka je. Zážitky nejsou špatná věc, ale pokud je dítě jen pasivním příjemcem, tak to špatně je. Jaké máš priority pro dítě a co chceš? Mně osobně by jenom ty zážitky nevadily, pokud by dítě alespoň nějak upevňovalo svou osobnost, posilovala by skupina jako celek, byli by tam zaměření na kvalitní řešení konfliktů atp. - tzn. budování empatie, komunikace, atd. To jsou dary do života cennější než nějaká znalost, kterou lze relativně rychle dohnat. Ale nevím, zda a co tam probíhá, zda děti mají, co potřebují, zda chceš a můžeš svému dítěti nabídnout totéž či více... To umíš rozhodnout pouze ty.

sarihy
Autor odpověď smazal
riakuk
17. kvě 2017

@verdos To jste tedy špatně pochopila. Název je možná fuk, ale důležité je, kdo bude zřizovatelem nebo pod kterou "úrovní vzdělávání". Pokud bude dítě v MŠ a bude si tam chodit podle toho, kdy vstane, tak opravdu potom bude zabírat místo dětem, které do té školky chodit prostě musí, protože rodiče nemají jinou volbu. Jiné je to v homogenních a heterogenních třídách. Pokud budou v přípravce/nultém ročníku, tak budou spadat pod ZŠ, kde budou opravdu do školy chodit na 4hod denně, ale nikde není napsané, že budou sedět v lavicích a pracovat. Mají aktivity obdobné jako ve školce, k tomu vzdělaného pedagoga. A že mají mít omluvenku? A kde vidíte problém? Já vidím problém v tom, že se rodiče žáků nejsou schopni naučit respektovat pravidla omlouvání a my je pak naháníme, telefonujeme, ..., aby nemělo děcko neomluvené hodiny. Co se týká lékařů, tak pouze odborní lékaři (kožní, ORL, ....) nemají problém vydat zprávu s razítkem a podpisem. Problém útraty za barvu či inkoust je u obvodních/dětských lékařů, kteří nedají razítko do omluvného listu. To máme ale pojištěné tak, že zvedne člověk tomu školou určený (popř. TU) telefon a ověří si, zda-li tam dítě bylo a tečka - samozřejmě je to nutné v případech, kdy je mnoho omluvených hodin pouze rodiči, kteří omlouvají nemoc a je podezření na záškoláctví.

kaaacaaatkooo
17. kvě 2017

@j.a.n.i Ano, přesně tak - dítě dochází jen na přezkoušení, do školky vůbec nechodí, když má individuální domácí vzdělávání.

verdos
17. kvě 2017

@riakuk
Myslím, že jste nepochopila vy mě. Povinný předškolák nemůže chodit podle toho, kdy vstane, bude daný určitý začátek, do kdy bude muset do školky přijít. A budou tam muset ty 4 hodiny být. A budou se tam na školu připravovat - tam i onde. Proto se ptám na ten rozdíl a ten jste neuvedla (že zřizovatel? Rodiči je úplně ukradený zřizovatel a dítěti o to víc, cožpak chcete tvrdit, že zřizovatel má vliv na kvalitu přípravy ke školní docházce???).
A vůbec nevidím problém v tom, že mají mít omluvenku. Naopak - říkám, že ji budou mít i v MŠ. Prosím, přečtěte si pořádně, co jsem napsala a co se píše v instrukcích MŠMT ;). A omluvenky vydávají zákonní zástupci, ale to je téma, o kterém jsem já nediskutovala ani jej nerozvíjela (informace v dostatečné míře na toto téma rozvedli jiní).

verdos
17. kvě 2017

@kaaacaaatkooo Přijde (ne dochází). Přezkoušení bude 1x. A důležité je dojít. Po dohodě s ředitelem do školky může (dokud mi někdo nevysvětlí, z jakého ustanovení zákona plyne, že tam nesmí).

riakuk
17. kvě 2017

@verdos Hm, ono i teď by se mělo dbát na to, že jsou ve školce řízené aktivity a dítě by tam mělo být nejdéle v 8hod, což pohodlní rodiče porušují. Jasně, že je rodiči zřizovatel ukradený (super vyjádřeno), ale uvádím "zabírání" těch míst pro potřebné - to je ten rozdíl. Pokud bych neměla kam dát syna za tři roky, protože jsou tam předškoláci, kteří tam být musí, tak budu asi nejspíš bez práce, bez peněz a budu s ním doma. Nebo ho budu muset vozit do okolních vesnic.
Nečtu všechny příspěvky, na to nemám čas, pořád chodím do práce. Jen jsem reagovala na Váš dotaz a nějak jsem do těch omluvenek zabředla ze svého pohledu.
Jinak instrukce MŠMT jsou občas tak zavádějící, že má pak člověk školení a nestačí se divit, co všechno je vyloženo jinak.
Mějte se.

verdos
17. kvě 2017

@riakuk Ono i na těch školeních říkají někdy věci, co nejsou pravda (aspoň na podzim, co jsem slyšela některé informace, nestačila jsem se divit). Člověk se pak nemůže držet ničeho jiného, než zákona. A jasně, už chápu, nejde o omluvenky, ale o to, že byste je prostě nacpala pod školy, aby ve školkách bylo místo. Ale víte, že ani v těch školách není místo? Co potom? U nás přibývá dětí tak, že už zrušili místnost, kde byla družina a udělali z ní další, menší třídu. A další fáze je, že uvažují, že zruší i ředitelnu a udělají ještě malou třídu tam a že paní ředitelka bude sídlit na obecním úřadě. Řeší se zkrátka, zda a jak se vůbec místní (!) děti vlezou. Školu nelze rozšířit, protože v době nedávné byla budova zateplena z projektových peněz a tudíž nelze na plášť budovy jakkoliv šáhnout. Kam narvat dalších třeba 13 dětí? To je absurdní, to je úplně stejný problém, dětí je moc a nikde není místo a nikdo to neřeší. Což mi připomíná jeden článek...
http://www.reflex.cz/clanek/komentare/79317/eko...

2veverka
autor
18. kvě 2017

@verdos Napisu ti do IP az bude cas, ano?

ilonne
18. kvě 2017

@2veverka Oslavy narozenin ve skolce? To jako, ze jim vazne delaji "detsky mejdan"? To slysim snad poprve a je fakt, ze nechapu k cemu je to ve skolce dobre.

ilonne
18. kvě 2017

@verdos Ten samy problem se resi u nas. Uz letos musely odmitnout jednu obec a resi se, kde vubec najit misto na dalsi rok pro mistni skolaky. A ve skolce 3letaci sanci nemaji vubec. Jarni deti se dostanou tak od 3,5 a podzimni od 4 ☹. Bohuzel mam obe deti podzimni.

maryja
22. kvě 2017

Riesila som tento problém. Mám budúci rok predskolaka, a k tomu bude jedna prvacka, jeden stvrtak a piatacka. Ráno mi budu skolaci odchadzat o pol osmej do skoly, na osmu. Já po odchode s malým do skolky, na tu osmu to tiež stihnem. Deti mi obeduju vsetky doma. Takže prvacku budem chodit vyzvedavat o 11, 40. Predtym potrebujem vyzvednout predskolaka, obeduju tam už o 11,15 v školke, dceru tento rok v tom čase vyzvedavam. Takze mi bude chybat kazdy den minimalne pol hodina u syna buduci skolsky rok. Je to na hlavu postavené, že predskolaci majú povinne 4 hodiny, prvaci len 3 hodiny a 40 minut. Boli sme už na zapise, riaditelka bola ustretova, vraj tu pol hodinu nebude riesit, iba keby s tym nejaka kontrola nesuhlasila, tak to budeme riesit až potom... Syn sa tam tesi, zatial nechodi, dávám deti do skolky len posledny rok před skolou... dcera co teraz chodi, tam nerada zas chodi. Hracky ju nebavia, kazdodenny hra v piesku tiež nie, skluzavky majú zakázané kvoli malým co sú s nima tiež na zahrade. Okrem toho majú až extremne moc aktivit ako zoo, divadla, kino... no toto zas já nemusim. Rada si deti vychovavam sama, nepaci sa mi princip povinnej predskolky. A chystam, že budem syna omlouvat zo skolky sama, v podstate tento rok posmrkuje a pokaslava už pol roka, dufam sa to zlepší, ale já to odhadnut rok dopredu neviem. Chodim s ním na logopediu, v ostatnom je ale už teraz sikovny, zebyby mohol do skoly rovno. No a keby bol problem s tou chybajucou polhodinou za den, tak budem pisat kazdy den omluvenku... a tiež z rodinnych dovodou omlouvat aktivity, s ktorymi nebudem suhlasit aby sa ucastnil.

hojda
26. kvě 2017

Je pravda, že školka musí dětem (předškolákům spádovým), které se rozhodnou pro individuální vzdělávání držet místo, pro případ, že se rozhodnout v průběhu roku individuální vzdělání opustit? To budou ve školkách volná a plno dětí, které se tam nedostanou??? Nevíte někdo?

sarihy
Autor odpověď smazal
1miska
26. kvě 2017

@hojda presne tohlee taky napadlo, jak to je...?

hojda
26. kvě 2017

@sarihy Tak třeba ve vedlejším měste je to 40 dětí a to neberou jen pětileté a pár čtyřletých a budou držet dvě prázdné třídy apod čarou x čekatelů na školku??? Blázinec.

verdos
26. kvě 2017

@hojda Není to pravda. Nemusí, ale je to silně doporučováno. Jsou i jiná řešení - žádání o výjimku z nejvyššího počtu dětí nebo zajištění místa jinde. Ale samozřejmě jsou školky a lokality, kde je všude plno a jsou na nepřekročitelných maximech. Pak pokud ředitel rodiče nezná, bude ostražitý a raději to místo drží, proto to dítě opravdu někam jít musí, pokud bude IV ukončeno.
Kdyby bylo IV dětí např. 10, mohl by to ředitel "risknout" a nechat pro ně jen 5 míst. Ale většinou se jedná o jednotlivce (i když u nás na vsi jsme minimálně 3 a budou držet místo každému - a to se tu známe - nechápu...)
@sarihy Normativy se vyplácí podle stavu na konci září. Pokud bude dítě v září na IV, dostane na něj školka jen zlomek normativu (a to po celý školní rok). Pro dětí "nad stav" samozřejmě platí, že nedostanou ani kačku, ale takové státní školky mít asi ani nebudou.

hojda
26. kvě 2017

@verdos Právě tady v okolí, je to tak,že školky mají maximální kapacitu a volné místo by bylo někde desítky km od bydliště (navíc na opačnou stranu, než většina rodičů pracuje). U nás se to vyřešilo, že jim místo držet nebude, je to na dohodě ředitelky a rodičů (menší školka a všichni se tu většinou známe), ale ve větším městě tohle moc fungovat asi nebude☹.

verdos
26. kvě 2017

@hojda Jasně, ale u nás na vsi to taky nefunguje (jak jsem psala výše), ale možná proto, že to neřeší ředitelka, ale vedoucí MŠ... (ač rozhodovat by správně měla ředitelka, ale tak mají to tak nastavené, že ji v tom zastupuje, tak co už, že). Další věc je, že asi málokdo uvede do žádosti o IV pravdivé údaje. Já bych tam nejradši napsala něco "do státní školky své dítě rozhodně dát nechci a do té místní už tím tuplem ne, vzhledem k tomu, co o ní a co o paní vedoucí vím, a udělám vše proto, aby tam dítě nemuselo." Ale napsala jsem tam srabácky "možnost individuálně se dítěti věnovat". Myslím, že při tom prvním by jim bylo vcelku jasné, že z mé strany ke zrušení nedojde a že se raději i s nemocným dítětem dostavím na přezkoušení, než aby mé dítě začalo chodit tady do spádovky. Navíc mám místo pro syna v lesní školce, pokud se dostane od září do rejstříku (chybí ještě např. papír od hygieny, která zatím dopřesňuje požadavky, atp.), a pokud by se do rejstříku nedostala, mám pro syna přislíbené místo v Březové. To jsem vše řekla osobně při podávání přihlášky. Přesto pro syna místo drží a budou zbytečně stresovat rodiče, kteří budou pod čarou, zda se teda nakonec dostanou nebo ne... Celý systém je hloupý a nedořešený.

sarihy
Autor odpověď smazal
Strana
z4