Syn, 3 roky, autista a výběr školky. Poradíte, prosím?

5. dub 2023

Dobrý den, ráda bych se zeptala a poradila kam dát syna autistu (3roky) do školky. Je možnost ho dát do speciální školky pro autisty kde jsou učitelky které se jim plně věnují a nebo do normální školky s asistentkou. A nevím zda syn úplně patří do speciální školky.
Pokud je tu někdo kdo má s tímto nějaké zkušenosti tak budu ráda za rady a informace.

lachipie
5. dub 2023

Nedá se přesně odhadnout, protože tvého syna neznáme a každý autista je jiný. Můj syn má autismus a další diagnózy, je mu 8 let a chodil do speciální školky a byl tam a i my jsme byli s přístupem k dětem naprosto spokojení. My jsme ho nejprve dali do běžné soukromé školky s malým počtem dětí (10 dětí) bez asistentky a nešlo to. Vůbec to nebylo k tomu, bylo znát, že prostě syn potřebuje jinou péči, jiný přístup, který mu učitelka neumí poskytnout. Byl tam asi týden. Pak přešel do specky a paráda. O běžné školce, kde je těch zhruba 20 dětí jsme my ani neuvažovali, syn by takový kolektiv kolem sebe nezvládnul. Já bych se přikláněla spíš k té specce asi po svých zkušenostech...

autor
5. dub 2023

@lachipie moc děkuji za odpověď.
Jdeme právě za pár dní do PPP aby nám poradili kterou školku zvolit a tak jsem chtěla slyšet i názory jiných maminek autistů jakou školku zvolili.
Zatím se pořád sžívám s tím že syn je autista a právě vůbec nic nevím o těchto věcech jako jsou školky, školy, kroužky pro autisty. Stále chodíme po vyšetřeních psycholog, psychiatr, pediatr a je to dost náročné už jen proto že malý má velkou fobii z doktoru. Jinak není nijak agresivní jen se prostě bojí. Je i dost mazlivý a závislý na mě. Rád počítá čísla, říká abecedu, umí barvy a tvary, vše umí i anglicky. Stále ale používá jen jednoduchá slova a nespojuje do vět. Říkám si jestli vůbec bude někdy mluvit normálně ve větách. Logopedii zatím pediatr nedoporučuje z důvodu toho že neví jestli by syn spolupracoval. Také se bojí některých zvuků jako je například sekačka, motorová pila, holící strojek. Jinak rád dovádí na zahradě, rád poslouchá dětské písničky a miluje jízdu autem. Rituály nemá žádné, nové věci přijímá většinou bez problému.
Je toho teď pro mě obrovská hromada nových informací tak se snažím ať pro něj zařídím vše co nejlépe.

Můžu se ještě zeptat jakou jste potom volili školu? Jestli když má speciální školku tak potom musí mít i speciální školu?

lachipie
5. dub 2023

Není nutné, aby šel pak na specku, může jít na běžnou školu klidně, když bude schopen ji zvládnout, což se uvidí časem... Můj syn má k autismu ještě řadu dalších potíží, i lehčí tělesné postižení takže teď chodí do školy na Jedličkově ústavu. Já bych zase nesouhlasila s tím, že by nespolupracoval. Dobrý klinický logoped umí děti zaujmout a umí s nimi pracovat. S mým synem, který podle toho jak to popisuješ, na tom byl ve 3 letech výrazně hůř než tvůj syn, jsme chodili na logopedii od 3 let a jasně a neřekla bych, že by logopedie u něj byla k ničemu, pracovala s ním rozhodně jinak, než by pracovala s jiným tříletým děckem.

krasna_neznama86
5. dub 2023

Asi hlavně záleží, jakou formu autismu má. Můj syn má lehčí formu, k tomu poruchu pozornosti a zřejmě adhd,.špatně vyslovuje, ale slovní zásobu má bohatpu, motorika je neobratná. (nemá to teda diagnostikovány, chodíme k psychologovi, tohle mi řekl). Chodí do bezne školky, bez asistenta, protože na asistenta má málokteré dítko nárok. Syn je sobestacny, jen tedy pomaly. Bohužel ve školce je málo času, protože je neustále nemocný. Bude mu teď v týdnu 6.

cilkat
5. dub 2023

Můj syn je v běžné státní školce s asistentem. Ze začátku ale chodil jen dva dny v týdnu a prostě víc nezvládal, protože to pro něj bylo velmi únavné. Na druhou stranu už v těch třech letech ho školka hodně posouvala a to bez ohledu na to, že to byla běžná školka.
Sny má ale velký problém s řečí. Jeho primární dignoza byla Vývojová disfazie, teprve po několika letech se jeh psycholožka rozhodla, že autistické rysi jsou tam tak výrazné, že mu napíše autismus jako hlavní diagnozu.
Z toho, co píšete o vašem synovi, bych řekla, že kluci možná mohou chováním být dost podobní a že problém nemusí být ani tak nároky klasické školky, ale samotné odloučení od matky a pak náročnost většího kolektivu. ... My to řešili tou omezenou docházkou, ale já byla tou dobou na rodičáku s mladším, tak to nebyl problém. Další cestou je proavdu ten malý kolektiv, kde budou třeba 2-3 děti na jednoho dospělého. Malý kolektiv pomáhá i snížit zátěž a únavu a "mít neustále za zády dospělého" pomáhá zvládnout náročné situace s vrstevníky. Ale znamená to samozřejmě často mnohem delší dojíždění a systematičtejší práci, které zas mohou únavu zvýšit.

sfet
25. říj 2023

Ahoj, jak jste se napokon rozhodli? My jsem dali syna před rokem do specky a za 2 měsíce velmi litovali.

autor
25. říj 2023

@sfet Ahoj, nakonec jsme dali syna do klasické školky kde mu přidělili super asistentku a je velmi spokojený. Zatím tam chodí druhý měsíc, tak uvidíme časem zda budou nějaké pokroky. Jsme ale velmi rádi že se mu tam moc líbí.

sfet
26. říj 2023

Tak to je asi nejlepší. Klasická a asistent. My před rokem právě dali lehkyho autistu do specky a co on odkoukal od těžkých stavu, to jsme litovali celý rok. Pak jsme to dlouho odbourávali. Momentálně je taky v standardní školke s asistentkou, vidím fotky ze školky a naučil se tam hodně věcí, mají o něj zájem, mají ho tam rádi, syn se tam těší, nikdy nebrečel ani první den. Určitě se tam i Váš naučí dost věcí.

autor
27. říj 2023

@sfet Toho jsme se právě báli, že kdybychom ho dali do speciální mezi těžké autisty, tak že se bude chovat jako oni.
V klasické školce je spokojený, těší se a berou ho jako ostatní děti. Hned od začátku také vůbec nebrečel.
Jsem ráda, že tam chodí rád a i mě se konečně trochu ulevilo.