Uspávání dětí. Jak sourozence naučit, aby chodili spát samotné?
Ahoj holky, prosím radu. Kluk skoro pět let, holka 7 let.
Jak naučit, aby chodili spát samotné 🙈
Jsou to malé děti, s tebou se cítí v bezpečí, bez tebe se bojí. Nějak nerozumím tomu, proč má tolik rodičů problém toto pochopit a tlačí děti do spaní o samotě, zatímco rodiče coby dospělí spí spolu. Až budou dostatečně zralé, přestanou tě potřebovat a budou ochotně spát samy.
Taky nechápu proč je posílat spát samotné 🤔
V tomto věku ani u jednoho neřeším, když nechtějí usínat a spát samotní, jsou ještě malí a vidím, jak je spousta věcí v noci a v šeru pro ně nová a neznámá, logicky se toho bojí. Tak když chtějí (a žije u nás téměř 100% času), tak jsem s nimi.
@zanet321 Záleží na povaze daného dítěte + období. Syn, jako miminko, usínal jen s rukou. Pak jsme na usínání pořídili světýlko medvídka. A když šel do pokojíčku - na podzim ve 2,5letech, tak méďa byl pomocník s přechodem. Pustí se méďa, rozloučíme se (pusinky, objetí), uvelebí se s plyšáčky a pak ho přikryjeme Popřejeme si dobrou noc, řeknem si, jak se máme rádi a odcházíme.
Mysleli jsme, jak bychom četli pohádky, ale to by ho jen rušilo, takže pohádky jsou u večeře.
Dcery mají 9 a 5 let, oběma čtu, mladší usně v průběhu pohádky a jak dočtu, tak odcházím. Mladší mě potřebuje celou dobu než usne a starší pak usíná sama, ale je tomu tak rok. Ještě nedávno jsem čekala než usnou obě.
Myslim, ze k tomu dozranjou. Ja mam 4 a 6,5 a usinaji sami asi dva mesice. Proste uz mi jeden vecer nejak dosla trpelivost, protoze starsi usina hrozne neklidne a mne to uz proste rozcilovalo. Takze jsem jin rekla, ze dnes uz tam nebudu - chvili brek - pak se ptali, jestli si muzou povidat, coz muzou 😀 A od ty doby klid. Prectu pohadku, pusu a odchazim. Myslim, ze i starsi bez moji pritomnosti usne driv. Ale pred pul rokem by to byl urcite velkej problem.
Úplně normálně, ulož je do postele přečti pohádku, zapni lampičku a dobrou.... Pokud chceš aby ti každý spal sám ve svém pokoji, tak jim ho vytvoř podle jejich představ. U nás se spí normálně, každý sám ve své postelí a ve svém pokoji, už od mala
Ehm i náš tip desetiletý syn je pořád radši když tam někdo s ním je 🤷🏼♀️
Ano, umí usnout sám, ale nepreferuje to. Dokud nás tam chce, rádi tam pro něj budeme... S mužem uspavame každý jedno dítě a střídáme se (každý má svůj pokoj).
Pokud manžel není doma, venuji se jako první mladší dceři, přečtu pohádku a odcházím k synovi. Nechám otevřené dveře, ona slyší jak si čteme nebo povídáme a během toho usne. U syna bud jsem dokud neusne nebo odcházím po čtení s tím, že potřebuju prostě dole ještě něco udělat nebo jdu spát do svojí postele....
Syn 6,5 a 10 let, sami nechodí. Večer jdu číst pohádku, mladší přečte pár jedodchuých vět/slov, pak čte starší syn, mladší mezi tím usíná. Na staršího je to ještě brzo, většinou je pak ještě hodinu vzhůru, čte si, hraje si, hrajeme spol.hru kouká na TV ... pak jde psát, to už chodí sám, ale chce uložit, přikrýt dát pusu... Někdy i chce ať si k němu lehnu, tak chodím vlastně spát dětmi.
Holky 5 a 7 let stále spí u nás v posteli. Večer jim přečtu pohádku, mladší se pak přitulí a spí do pěti minut. Starší se drží za ruku, sem tam ji usínání trvá déle, občas odcházím když je v takovém polospánku. Mě to nevadí, myslím, že za pár let mi to bude chybět.
Deti 8 a 6, bud ctu pohadku ja nebo manzel prip. ted chce vetsinou uz cist dcera. Po pohadce opusinkujeme, zhasneme a jdeme. Delame to tak cca kdyz meli rok a neco, takze jsou zvykli a nemusime u nich lezet nebo nejak uspavat. Pokud jsou zvykli, ze je tam nekdo s nima, tak se to odnaucuje tezko....

Jak samotné? Mám přibližně stejně staré děti. Přečtu pohádku, popovídáme si. Zhasnu a buď je držím za ruku nebo když potřebuju, odcházím. Starší je v pohodě. Ten usíná hned a nevadí mu být sám. Mladší podle toho jak je unavený. Někdy leží a usne, jindy dělá blbiny, chodí za mnou. Tak ho uložím a zase odcházím...