icon

Vyřazení ze školky kvůli dýcháčku

sonulak
4. zář 2016

Dobrý den, maminky, potřebuji poradit, třeba se vtom někdo vyzná nebo zažil podobnou situaci, jde o to že, moje málá byla u zápisu přijatá do školky, teď prvního září nastoupila poprvé..má atop.exém, a občasné dýchací problémy, tzn.při nemoci trpí na průdušky a špatně se jí dýchá, na popud toho dostala dýcháček (inhalátor) s ventolinem který jí pomáhá, někdy se jí to stane ikdyž třeba dlouho utíká, ale jen občas. ve školce jsem se o tom zmínila,a ukázala jim ten dýcháček,kdyby náhodou se to stalo zrovna ve školce, p.učitelka hned řekla že nesmí podávat žádné léky (což chápu), a hned že tu být teda nemůže,nechala si ji tam stím že jak půjdou ven na zahradu že příjdu a budu si ji hlídat,a odpoledne to bude řešit s ředitelkou, no a pak mi hned volala že už do školky nesmí, dokud nebudeme mít papír od dr s diagnozou co jí je, ale že to v našem případě moc dobře nevypadá.. bylo mi od ní řečeno že kdyby se u ní prokázalo astma že do školky chodit může, ale pokud schledají že je zdravá pouze s omezením třeba na ten dýcháček, tak stím prý ve školce být nemůže a už ji nepřijmou ☹ mě se to zdá všecko divné, přece není jedinná s takovými problémy, tomu nevěřím..ani přístup se mi nelíbí, v pátek nesměla jít že prý když mám dovolenou že si ji mám nechat doma, v pondělí už du doo práce tak řekli že muze prijit jen na dopoledne, a pak najednou že nesmí vůbec a bez mého vědomí ji odhlásili z obědů a svačin,dozvěděla jsem se to až pozěji, dala mi do ruk její starý evid.list plus nový že až budeme mít neco od dr,tak mám zavolat ☹ omlouvám se za dlouhý popis,přesto prosím pokud má někdo zkušenost at napíše, moc děkuji

Strana
z4
caverina
4. zář 2016

Tak to je asi pravda....maminka to mela nahlasit pri zapisu.....ale podle toho jak se skolka zachovala by to dite stejne asii nevzali,aby si nemuseli komplikovat zivot,kdyby nahodou....stacilo rict,doneste od dr,papir vami podepsany a nemuseli kolem toho udelat takove divadlo a nevyhazovat dite ze dne ne den ze skolky....divny pristup

somalicats
4. zář 2016

@merope Papíry se pokud vím odevzdávají při zápisu. Zápisy probíhaly letos v březnu. Od března do září je strašně dlouhá doba a mezitím se klidně u dítěte může stav změnit.

Vzhledem k tomu, jakým tempem přibývají děti s astmatem, atopií, různými alergiemi, je prostě potřeba se tomu přizpůsobit. S tímhle přístupem by dneska mohli vyloučit většinu třídy. A to píšu jako matka dětí, které zatím žádné léky trvale neberou. Nejstarší dcera je ve třídě jednou ze čtyř, která s sebou na školy v přírodě a tábory žádné léky nevláčí.

caverina
4. zář 2016

Tak asi nejvetsi problem je to ze maminka nemela papir od doktorky a hned 1 den ho ve skolce nedala....nejspis ji to nenapadlo,jako by to asi nenapadlo me....je to proste divny pristup skolky a urcite bych se zasla nekde zeptat jestli ma na to reditelka pravo nebo se jen chce ditete zbavit....

barmarks
4. zář 2016

U nás teda školka nic moc ale syn chodil normálně s foukátkem.Nosil ho v batohu a jedno rezervní měla ještě paní učitelka.Nikomu to nevadilo a žádné potvrzení jsme dávat nemuseli.Syn má astma a dýchací potíže,nosil to tak i na všechny kroužky.A to se nám i stalo že ho nějak ztratil a ze skauta nám volali že musíme přijít.Všichni to brali jako docela normální,má to docela dost dětí.

marketaryzi
4. zář 2016

Ono tady asi hlavně nezaznělo, že učitelé ze zákona žádný lék podat NESMÍ, a pokud to udělají, je to VŽDY na jejich zodpovědnost. Někomu to nevadí, někdo má už špatné zkušenosti z minulosti, a proto se tomuto brání. To jen na omluvu učitelů.

eviicka
4. zář 2016

Pracuji ve školství s mnohem staršími dětmi (často hranice plnoletosti) a relativně před nedávnem jsme dostali přísný zákaz podání jakéhokoliv léku. Zkrátka to není naše pravomoc a tečka, vyučuje se to i všeobecně na školeních. Pokud má ředitelka od zřizovatele též tento pokyn, tak s tím těžko něco udělá. A minimálně bez papíru od lékaře je fakt "o hubu" jakýmukoliv dítěti cokoliv podat (v případě průšvihu - např. silné reakci učitelku nezachrání ani podpis rodiče). Bohužel i když to je častokrát proti logice a zdravému rozumu, doba je dneska už taková...

Jinou kapitolou je komunikace s maminkou - zakladatelkou. Ale beru to jako, že je začátek školního roku, a učitelka nebyla schopná dát ihned ty správné informace, ještě bych dala školce šanci, aby se maminka dozvěděla, co a jak, a jaká je situace.

caverina
4. zář 2016

Ale jak se potom resi ve skole kde to dite chodit musi....dostane nejaky zachvat ze si nebude schopne vzit lek samo a co potom....to se na nej ty ucitelky budou divat nez prijede zachranka....je to potom hodne divny zakon

lajla
4. zář 2016

@caverina ...ale my občané zákony netvorime... byť se nám to zdá být jakkoliv mimo mísu, zákon je zakon

caverina
4. zář 2016

@lajla ja to chapu....taky nerikam,ze za to muze nekdo odsud....jen se mi to zda byt kocourkov...

marketaryzi
4. zář 2016

@caverina ano, správně by měli dát první pomoc a počkat na záchranku... a ani, je to proti selskému rozumu, ale co dnes není :-/

lajla
4. zář 2016

@caverina ...zavolat rychlou a řídit se podle pokynů...každý stav vyžaduje jiné řešení... věřte že kdyby učitelka byť v tom nejlepším svědomí podala lék, a nedejboze špatně dávkování či něco jinak...a dítěti se něco stalo... věřte,ze dobrý úmysl by rodiče a zákon opravdu nezajímal...

lajla
4. zář 2016

...jinak moje tříletá si dychatka obslouzila sama...jde to, jen je potřeba neustále vysvětlovat a řádně zaucit... naštěstí už nepotřebuje

caverina
4. zář 2016

Jednou se mi v praci stalo ze kolegyne dostala epilepticky zachvat....vetsinou sama na sobe citila ze se neco deje a prasek si vzala sama....ale jednou to prislo z niceho nic...sekla sebou na zem a bylo...vedeli jsme ze ma ty prasky v kabelce a dali jsme ji ho....a samozrejme zavolali zachranku....pak se nas doktor ptal jestli jsme ji neco dali....rekl ze jsme udelali dobre ze jsme ji ten prasek daly...vim,ze za to ucitele nemuzou...ale proste je to divny

caverina
4. zář 2016

@lajla ja to chapu...jen si proste rikam,ze je to proste zvlastni

merope
4. zář 2016

@somalicats Však jo - hlavní je donést papír od doktora a trvat na tom, že podle doktora způsobilá je, přijatá byla a bude chodit a hotovo. Kór pokud to dýchadlo má spíše preventivně jednou za uherák - to se dá skoro i risknout, že školka ho tam má, kdyby jako něco, ale kdyby něco, tak mají prostě volat a že to tam je jen proto, kdyby byl fakt průšvih a rodiče nikde a volala se záchranka či tak. Holt občas volají do práce rodičům kvůli zlomené noze, rozbitému nosu či kdo ví čemu, tak se k tomu přidají dýchací potíže.

hansed
4. zář 2016

@merope a co když dostane dítě dýchák po přijetí do školky?

hansed
4. zář 2016

Já jen napíšu zkušenost ze speciální školy.... LZE sepsat smlouvu s rodiči o podávání léků. Vše je o domluvě.

caverina
4. zář 2016

@hansed to se mi stalo u syna...dostal foukatko v prubehu skolniho roku....rekla jsem to reditelce a ta mi rekla at donesu papir od doktorky a sama mi rekla,ze by bylo dobre kdyby si to foukatko nechaval ve skolce,aby se nahodou nestalo ze by jsme ho zapomeli doma a on ho potreboval....

laisobel
4. zář 2016

Ja jsem jako dítě astmatik mela lek u ucitelky ve skolce a do skoly jsem donesla papir o zdravotnim stavu. Na stredni jsem po tezkem zachvatu putovala rychlou... Je to vsechno slozite.
Ale mamka dela ve skolce a ja tam za ni chodim casto. A azda ucitelka ma ve stole zamcene krabicky se jmenem ditete a tam ma masticky na ekzem a dychaky a prasky na alergii kdyby dite snedlo něco na co je alergické. Takze domluvit se to urcite da.

V tomto případě je asi chyba ze maminka nedonesla papir od lekare hned první den. A druha chyba je jednoznacne na strane skolky. Jejich pristup je spatny a pokud chteji vyradit dite, vzdy to musi jit pisemne. Nestaci říct uz nechoďte.

Ještě mne napada zda ředitelka zna cely příběh nebo ji ucitelka rekla jen nejakou svou verzi..?

Urcite mit papír v ruce a jit za reditelkou,nikoli za ucitelkou. A snad se vse srovna a vysvetli. A pokud ne, obrátila bych se na inspekci nebo s dotazem na zrizovatele, jak ma matka tedy postupovat.

Zdravotni stav se muze zmenit ze dne na den a nejde kvůli tomu bez radneho oduvodneni vyloucit dite...

Jinak ve trech letech dite vi jak se Ventolin pouziva ale ne kazde ma silu a zrucnost si ho samo zmacknout. Navic ho urcite nemuze mit ve skolce u sebe kvuli riziku pouzit jinym ditetem a mel by tak jako tak byt u ucitelky.

Snad se to vyresi! Tyhle situace jsou fakt na palici...

Myslim ze neco podobneho řešili i v Černých Ovcich nebo nekde v nejakem reportaznim poradu...

sonulak
autor
4. zář 2016

mate pravdu ze je moje chyba v tom ze jsem hned nedonesla papir

lajla
4. zář 2016

@laisobel určitě, Souhlasím...ale školka má i právo odmítnout, pak jen najít takovou,ktera na to na své triko přistoupí...tedy paní učitelky.
...je to těžké😞

sonulak
autor
4. zář 2016

mate pravdu ze je moje chyba v tom ze jsem mela donest papir od dr..jenze me to ve snu nenapadlo ze to bude treba.absolutne proste ne. ted si to taky rikam ze jsem mohla ale bohuzel me to fakt nenapadlo..jinak dcera potize s dychanim mela uz driv..ale pouze pri nemoci, do zapisu do skolky se ji to jindy nestavalo..tudis me ani nenapadlo jit to do te skolky hlasit dopredu. od zapisu se ji to prave parkrat stalo kdyz utikala nebo divocila s jinyma detma. nase dr to jeste nak resit nechtela kdyz to neni na dennim poradku ze by ten dychacek potrebovala.mozna proto me to fakt nenapadlo nebo ja nevim ☹ skolka se opravdu dle meho nezachovala moc dobre..nicmene ji zatracovat nechci.. s reditelkou ktera se neobtezovala ani zavolat budu chtit zchuzku az budu mit papir od dr v ruce..jinak jak tu padlo zda zna cely pribeh, to fakt netusim..ale doufam ze by ucitelka nelhala..ikdyz jestli by ji bylo me dite jen pritezi tak tezko rict.. ale stale si myslim ze ma mala pravo do skolky chodit i s dychackem pokud to bude mit od dr..ale ucitelka je jineho nazoru ☹ no uvidime jak to dopadne, kazdopadne vsem moooc dekuji za nozory. az budu znat vysledek, urcite vam sem napisu 🙂

victress
4. zář 2016

ředitelka musí mluvit s každým rodičem, který o to projeví zájem
učitelkou se nenech odbýt, že ředitelka něco vzkazuje...
starý evidenční list je platný, nový ti nemají co dávat...
pokud by takové dítě nemohlo chodit do školky z důvodu, že mu nemá kdo podat léky, kdo by se o něj staral? matka a otec musí chodit do práce, babičky nejsou k dispozici, to bude matka doma pečovat o to nemocné dítě, na dýcháček se dává opatrovné?? asi těžko...takže dítě bude chodit do školky, ale musí se vyřešit, kdo mu ten lék podá, než bude rozumné natolik, aby si ho podalo samo...přítomnost zdravotní sestry v každé školce? utopie...kdo by ji platil? nehledě k tomu, že většinu času by houpala nohama a jednou za týden podala lék nějakému dítěti...
možná by bylo řešením, kdyby učitelky v MŠ nebo i ZŠ procházeli nějakým zdravotnickým kurzem, po kterém by mohly alespoň nějaké základní léky podávat...

sonulak
autor
4. zář 2016

@victress no dala mi domu ten stary a rovnou i novy evid.list proc to opravdu nevim.. ucitelka rekla neco i o tom ze je zde moznost i asistentky..ale to ze pry budem resit az prijdu od dr s papirem podle toho co v nem bude stat. ale i to ze by mohla mit asistentku by mi prislo dost na palici..vzdyt je to velmi sikovna mala holka zdrava krom toho dychaku..tak pokud by mela dostat tu asistentku tak si budu tukat na celo ze plati nekoho kdo treba ji ten lek za cely rok abi jednou nepoda. no nevim no..uvidime.

caverina
4. zář 2016

Asistentka na foukatko.....je ta ucitelka normalni?????

sonulak
autor
4. zář 2016

@caverina ano mezi reci se zminila o asistentce..ale otom ze pry se budem bavit az potom co donesu papir od dr.. a co v nem bude psane.no opravdu jsem na to zvedava.

caverina
4. zář 2016

@sonulak tak ta ucitelka neni normalni nebo uz nevedela jak se s toho vykroutit....nikdy jsem neslysela ze by astmatik nebo alergik mel asistentku....pokud vim tak asistentu je malo i pro ty co je doopravdy potrebujou....spis si myslim ze by asistentku potrebovala pani ucitelka🙂"

lajla
4. zář 2016

...hlavní věc co je potřeba i udělat, je se podívat jak se na takové situace dívá zákon, a od toho vycházet...ne plivat na učitelky...
Nikoho nebráním,vubec ne, taky mi to nepřijde úplně super chování a situace...ale bylo by fér, si sama sobě zodpovědět otázku, zda já sama bych si na sebe tu zodpovědnost za cizí děti vzala...když vím, co se z toho může vyklubat...
Většina situaci je řešitelných,jen je potřeba spolupráce obou stran na úrovni a samozřejmě lékaře

caverina
4. zář 2016

@lajla "do jiste miry to chapu,ale aby z ucitelky vylezlo neco o asistence mi fakt neprijde normalni....tak ma na rovinu rict,ze to nema v popisu prace a ze si to na triko nevezme a ne placet blbosti o asistentce

hancazivocich
4. zář 2016

Kristýnka už je prvňáček, ale poslední dva roky ve školce měla u p.uč. schované dvě tabletky aeriusu. Otec má velmi silnou alergii na hmyzí jed, kterou malá asi zdědila, podle reakcí na komáry a včelu a vosu... Přišla jsem slušně za uč a říkám jí - vím, že léky nesmíte podávat, jenom prosím, abyste byly na vycházce připravení, kdyby ji něco štíplo, nebo na zahrádce, kdyby do něčeho vběhla... A učitelka - reaguje hodně? Říkám ano, má od dr. léky. A u.č. - máte je sebou.. Ano, mám,... Dobře, můžu poprosit - dáte mi je? já to tady napíšu. A můžeme se domluvit - jak máme postupovat, reagovat? Já - když to bude ruka, noha, bříško, tak dát prášek, sledovat....A radši mi zavolat, kdyby něco.. Když hrudník, krk, obličej...Nebo nedejbože pusa - dát jeden hned, druhej do ...pár minut.... A pokud to bude krk, obličej, tak buďte připravení, že možná budete volat rychlou...
Učitelka protočila oči v sloup, ale poděkovala za upozornění a řekla,že si to předají.. a že radši tam ty tabletky budou mít - pro klid duše.. Ki nic neštíplo, ale pamatovala si mě i nová uč a doporučila mi náramek proti hmyzu...S touto školkou jsem v uřčitých věcech nesouhlasila, ale v tomto konkrétním mi vyšla neskutečně vstříc...

Strana
z4