Vyřazení ze školky kvůli dýcháčku
Dobrý den, maminky, potřebuji poradit, třeba se vtom někdo vyzná nebo zažil podobnou situaci, jde o to že, moje málá byla u zápisu přijatá do školky, teď prvního září nastoupila poprvé..má atop.exém, a občasné dýchací problémy, tzn.při nemoci trpí na průdušky a špatně se jí dýchá, na popud toho dostala dýcháček (inhalátor) s ventolinem který jí pomáhá, někdy se jí to stane ikdyž třeba dlouho utíká, ale jen občas. ve školce jsem se o tom zmínila,a ukázala jim ten dýcháček,kdyby náhodou se to stalo zrovna ve školce, p.učitelka hned řekla že nesmí podávat žádné léky (což chápu), a hned že tu být teda nemůže,nechala si ji tam stím že jak půjdou ven na zahradu že příjdu a budu si ji hlídat,a odpoledne to bude řešit s ředitelkou, no a pak mi hned volala že už do školky nesmí, dokud nebudeme mít papír od dr s diagnozou co jí je, ale že to v našem případě moc dobře nevypadá.. bylo mi od ní řečeno že kdyby se u ní prokázalo astma že do školky chodit může, ale pokud schledají že je zdravá pouze s omezením třeba na ten dýcháček, tak stím prý ve školce být nemůže a už ji nepřijmou ☹ mě se to zdá všecko divné, přece není jedinná s takovými problémy, tomu nevěřím..ani přístup se mi nelíbí, v pátek nesměla jít že prý když mám dovolenou že si ji mám nechat doma, v pondělí už du doo práce tak řekli že muze prijit jen na dopoledne, a pak najednou že nesmí vůbec a bez mého vědomí ji odhlásili z obědů a svačin,dozvěděla jsem se to až pozěji, dala mi do ruk její starý evid.list plus nový že až budeme mít neco od dr,tak mám zavolat ☹ omlouvám se za dlouhý popis,přesto prosím pokud má někdo zkušenost at napíše, moc děkuji
Ja vidím chybu v tom, ze dr pri vyplnění papíru nenapsal přesnou skutečnost a školka tak mela lzivou informaci (casto v těch papírech se i píše nebo na řádu skolky ze uvedením lživé informace je důvod k ukončení docházky nebo pokud se neco mění, tak okamžitě hlásit)... Další chyba je jednání paní ředitelky která nema v tomto bodě využívat prostředníka, ale jednat přímo s Vama... Jinak co sem pochopila holcicka vyřazena neni - nemáte v ruce papir - rozhodnuti o vyřazeni z dochazky atd. jen jste dostala přihlašovací papíry zpět, aby se vyplnily dle skutečnosti... Holčičku přijmou do kolektivu zpět jakmile vse bude v poradku... Píšu to jak z pohledu učitelky z mš, tak jako matky holcicky s potravinovou intoleranci, kdy dcera ma omezeni v jídle atd atd... Do běžných školek chodi deti s mnohem závažnějšimi problémy než je inhalator ( ja mela chlapce s vyvodem umělým a řešilo se to zaucenim nas ucitelek zdravotnikem jak o vývod pečovat a čistit + smlouvou rodičů, ucitelek a provozovatele o tom co by kdyby tak, aby vse bylo zajisteno)... V utery donesete vyplněné papíry a bude vse v poradku uvidíte 😉
Jeste me tak napadlo....kamaradka ma dvojcata a v dobe kdy uz chodili do skolky tak jim zjistili alergii na mleko....sla za reditelkou a cekala co bude....reditelka ji na to rekla ze jim teda v jidle nahradi mleko....klidne ji monla rict ze to je problem a dvojcata by musela prestat chodit do skolky....takze je to porad o lidech....vim,ze leky je neco jineho ale nekde to jde a jde o dite z horsi diagnozou nez astma....
@caverina tak alergie na mléko a pouhá informace o dýchacích potížích a podávání léku je skutečně něco jiného...
ale jak už to tu zaznělo, člověk by se měl vžít do role té učitelky - ono nejde o to, že ji se nechce, ale ona má své pokyny a ty musí respektovat - v tomto případě informovat ředitelku, ať ta řeší. A věřím, že ředitelka si s paní v klidu promluví až bude k dispozici lékařská zpráva.
a jako astmatik se musím té učitelky tak trošku zastat - pokud nemá s astmatem zkušenosti, jak pozná, že má dejcháček použít? Nebo nedat moc? Nebo málo? Stříknout správně....Ona to není sranda.. Sama mám ventolin.. a při rozrušení mi dost často nejde otevřít.... a někdy mám problém si správně dýchnout.. a to jsem zdravotní sestra....
@hancazivocich ted budu hoooodne prehanet🙂 ale to se taky za par let muze stat,ze skolky budou prazdne.....deti jsou astmatici,deti jsou potravinovi alergici,deti jsou...ja uz sama nevim co....ja vim,ze je to prehnane,ale je to tak
Vim,ze to neni vina tech ucitelek ale toho zakona....za chvilku budou skolky jen pro vyvolene,ktere maji to stesti ze jsou zdrave...
@caverina - já se nezastávám ani jedné strany... Jen si vybavuji situaci, kdy na nás lékaři přehazují věci, které mají dělat oni....a my se bráníme, pže ....to není v naší kompetenci a v případě soudu...
Takže - učitelka...bez zdravot. vzdělání....se prostě může i jen bát podat, nebo aplikovat ,,sos" léky....Pže to není v její kompetenci a v dnešní době - soudních jednání...když to teď přeženu já - kvůli zatržené záděře.....si nedokážu představit, jak by obhájila, kdyby se něco stalo astmatickému dítěti.... aplikovala jste ? A kolik? A víte, že......a kdo vás k tomu pověřil? Rodiče budou tvrdit jedno, ona druhé.....ajajaj..nezávidím....ani jedné straně..
Ono je to fakt asi spíš o ochotě. V jedné školce vyřadili dítě, když onemocnělo diabetem. V jiné ho vzali, protože učitelky podstoupily v Motole školení ohledně péče o malé diabetiky. Kde je vůle, je i cesta..
@werumka pokud byl bezplatný, tak ano...ale ne v každém městě jsou k dispozici... možná jen Pha? Plus jedno další dvě města..? Přece se tam nebudou sjíždět učitelky z celé ČR...no stejně by nebylo místo😉
A nelze si udělat kurzy na cokoliv, zase kdyby se našlo dítě s jiným handicapem pošlou ho také jinam...je to strašně těžký...ale i já jako matka bych chtěla mít jistotu že o mě dítě v případě bude dobré a kvalitně postaráno, ne že jen dam instrukce a učitelko konej😞
@lajla Ty kurzy se dělají v Praze určitě, ale podle mě i jinde. Každopádně učitelky jezdí na různá školení, klidně i daleko. Každopádně pouze říkám, že kde je vůle, je i cesta. Tady v tom případě to třeba podpořila moje maminka, jako rodič diabetika. Spíš mi připadá smutné, že ty děti jsou nucene, aby dojížděly daleko. Místo toho by stačilo, kdyby ta školka (taktéž pražská) nechala učitelky na ten kurz jít..
Já přidám svůj tip, jak se zbavit "dýchátka". Zkuste TČM nám pomohla a velmi rychle. Klasická medicína nám nabídla jen kortikoidy a úplně zbytečně.
@werumka bylo by to fajn,ale je to naprostá utopie...tady se jedná pouze o diabetiky ale co ostatní děti s jinými handicapy? Je to smutné...ale nemůžeme chtít aby učitelky ve svém volném čase navštěvovaly kurzy různých zaměření...to nelze😞 ani zaplaceno za to nedostanou...není motivace...nejsou tu proto aby suplovaly lékařský tým...vůbec to neomlouvám,ale to nelze... byť by se nám to maximálně líbilo...
Nebo cožpak Vy byste ve svém volném čase bez možnosti postupu, zvýšení platu navštěvovala různé kurzy? Já teda ne...
@werumka
@lajla holky skolky na kurzy dostávají hodne peněz, je jen na řediteli které si vybere a kam ty učitelky pošle 😉 A je fakt, ze by to chtělo místo kurzu vytvarky na konkrétní výrobek za x tisíc na osobu jít na neco užitečného... můj soukromí názor je, ze vynutit si zákonem alespoň pedagogické minimum, aby člověk učil v ms je hloupost, ale kvalitní kurz prvni pomoci atd by mela mit každá ( však i na táboře tam musi byt alespoň jeden zdravotník, aby mohl ošetřovat a podávat leky)
@lajla Víš co, ono prostě spíš stačí někdy použít selském rozum. U diabetika je třeba nebezpečná hypoglykémie. Tak mě holt nenechali lítat ode zdi ke zdi, aby se tomu předešlo. Pokud je holčička zakladatelky ohrožena záchvatem při velké fyzické aktivitě, běhu, tak holt u ní tohle budu eliminovat. Pořád lepší, než schovávat hlavu do písku. Až má dcera půjde do školky, budu se snažit, aby dejchatko uměla použít sama. Ale věřím tomu, že školka vyjde vstříc mé snaze, i když má ještě nějaké nedostatky 🙂

@caverina to určitě, bez debat... nereagovala jsem na asistentku, spíš celkove k situaci
Ano chování ucitelky je naprosto neprofesionální