Zápis do školky. Musí být přítomno i dítě?

dyechampion
29. dub 2023

Ahoj, musi byt na zapisu do materske skolky pritomno i dite? Do ZS vim, ze jo. Ale do MS? Diky

mimi1004
29. dub 2023

@dyechampion Nemusí a nemusí ani do zš. Když bude nemocné, tak by ho jako nepřijali? 😉

tereza0111
29. dub 2023

nemusi a je to spise nezadouci ho brat sebou - je to jen o predani a vyuradovani papiru, fronta, nuda

merope
29. dub 2023

@dyechampion Nemusí být přítomno ani v případě MŠ ani v případě ZŠ. Ale zatímco ZŠ s přítomností dítěte spíše počítají, MŠ s ním typicky spíše nepočítají.

87pavlina
29. dub 2023

Jeee, tak u nás na vsi je to teda tak, že chtějí oba rodiče i dítě 😀 Ale je tu malá školka, do 20 dětí.

takyjedna
29. dub 2023

@tereza0111 Tak třeba u nás ve školce je přítomnost dítěte u zápisu žádoucí 🤷 Samozřejmě, když bude nemocné, tak se nedá nic dělat, jinak by se mělo také dostavit.

krisstina93
29. dub 2023

Nemusi, nemusi ani na zápis do školy. Nicméně já syny brala, aby viděli školku dřív, než tam nastoupí, aby viděli učitelky atak (většinou mame den otevřených dveří a zápis tak nějak v jednom).

pajusz
29. dub 2023

@dyechampion my byli i s dítětem. Aspoň ho učitelka vidí.. Papíry jsme dávali dlouho dopředu. Na děti čekal balíček, se sladkostmi a medaile. K názoru že je to nežádoucí, to mi přijde jako absolutní blbost🤦‍♀️ u nás byli přítomni všechny děti a učitelky říkaly že je to dobře, ono podle písmen na papíře prd poznají 🤷‍♀️

j.a.n.i
29. dub 2023

@87pavlina No, chtit mohou, ale to je tak asi vsechno...

j.a.n.i
29. dub 2023

@pajusz No, ony taky ucitelky u zapisu nic poznavat nepotrebuji...

pajusz
29. dub 2023

@j.a.n.i tvůj názor beru, určitě autorku taky zajímá ☝️
Ale pouze za mě, každé dítě je jiné a naštěstí u nás nejsou brány jako kus. A třeba díky osobnímu kontaktu hlavně u těch dvouletejch poznají i zralost a připravenost (nemluvím obecně, beru pouze dle sebe, našich zkuseností) nikomu nic nevnucuju.

rebe
29. dub 2023

@pajusz To, že je dítě u zápisu nežádoucí, rozhodně není blbost. Je to administrativní akt, kde jde o vyplnění a odevzdání papírů. Není to přijímací řízení, kde by se posuzovala zralost a připravenost dětí. A opravdu to v některých školkách může trvat i mnoho hodin. Pokud u vás učitelky chtějí poznat děti, je to moc milé a může to být oboustranně příemné. Akorát že na podzim do školky nastoupí úplně jiné děti, protože v tomhle věku udělá dítě za půl roku obrovský skok ve vývoji. A na poznávání se pak bude času spousta

barmil
29. dub 2023

@dyechampion u nás při zápisu děti nechtějí, chtějí až ty přijaté, když je info schůzka a podepsání papírů o nástupu. Při přihláškách je nezajímá.

andelka
29. dub 2023

Já jsem vloni byla bez dítěte. Ale počítalo se,že bude přítomno. Nutné to není, v době covidu to šlo taky bez. Ale nejít s předškolákem osobně na zápis do ZŠ ( aspoň do jedné školy, pokud bych zkoušela víc) by mě nenapadlo.

j.a.n.i
29. dub 2023

@pajusz A pri zapisu je to dobré k čemu? Jako jo, pokud je malo zajemcu a je tam klid, tak to muze byt zazitek pro dite, ale to je tak vsechno, stejně prijeti musi probehnout po tech kusech, protoze zralost neni pro prijeti podstatna, podstatná jsou bydliste a vek, nekde mozna sourozenec.

pajusz
29. dub 2023

@rebe budu se opakovat když napíšu že mluvím čisté za sebe, že mám zkušenost takovou a takovou, že jsme papíry odevzdavali dávno do předu a tudíž u zápisu nešlo vůbec o administrativu ale o osobní setkání. Mě právě moc nezajímá jak to chodí jinde, to zajímá autorku, tak směřovat k ní asi lepsi, já jsem fakt chtěla jen odpovědět a ne si nějak povídat 🙂. Píšu naší zkušenost, a svůj názor na přítomnost dítěte v naší školce. A jo, bylo fajn pro obě strany že se viděli. Víš co my jsme malé městečko, takže ten přístup k tomu zápisu bude úplně jinej než třeba v Praze kde to jsou haldy a haldy děti. To bude taky ono.

rebe
29. dub 2023

@pajusz Dotaz tazatelky jsem pochopila tak, že se ptá, jak to je. Právě proto, že si nechce povídat o tom, jak se to kde dělá nebo co si kdo myslí o tom, jak se to dělat má. Že ji zajímá, jak to je. A je to prostě tak, že dítě u zápisu být nemusí.

krtikkrtovaty
29. dub 2023

U nás je zápis třeba elektronický, pak se vytiskne, podepíše, potvrdí dr. a donese jen rodič - nosíme ředitelce, do kanceláře, do třídy se nejde. U mladší dcery, která šla do třídy mladších 3 let, jsme měli na konci srpna hodinu, kdy jsme spolu s dalšími 3 spolužáky šli prohlídnout třídu, seznámit se s učitelkami a vyptaly se co a jak. (Jak to bylo dříve nevím, starší se přihlašovala když byl nejtvrdší covid a nebylo to vůbec s kontaktem, jen jsme přihlášku nesli do schránky a to ještě i s rouškami, máme fotky 😔). Učitelky samy říkaly, že to dělají takto, že před prázdninami, kdy byla schůzka rodičů, jim to o dětech ještě nic moc nevypoví. Ono taky na té schůzce každá druhá maminka říkala, že uvidí, kdy dítě nastoupí, že mají ještě plenky apod. a v září najednou skoro všichni bez plen a totéž i vývojově. Takže u zápisu stejně prd poznají... 🤣

dyechampion
autor
29. dub 2023

Dekuju za komentare 🙂! Me proste zajimalo jestli je to “povinnost”. My meli pred el.zapisem den otevrenych dveri, tam jsme s ditetem byli, ale bylo to jen o tom si prohlidnout skolku a prostredi. Myslela jsem, ze chteji u zapisu deti, kvuli zralosti, ale je fakt, ze je velkej rozdil dvouleteho ditete a dvou a pul leteho ditete, takze by to ucitelkam bylo ted k prdu.

j.a.n.i
29. dub 2023

@dyechampion Hlavně nejake posuzovani zralosti neni a nemuze byt kriteriem pro prijeti.

krisstina93
29. dub 2023

@dyechampion učitelky ale nějaká zralost ani zajímat nemuze, to je na posouzení rodičů, během par minut stejně houby poznají a v září na tom muze byt úplně jinak. Kritérium pro přijetí je bydliště a věk, takže proste má přednost starší dítě, i kdyby bylo min zralé.

janule0123
29. dub 2023

@dyechampion u nás bylo ze se máme dostavit i s ditetem.. nic po ni nechtěli … přišlo me spis ze je to z toho důvodu ať si rozmyslis dobře počet prihlasek😂😂😂 u nás ve městě je systém ze ti dite vezmou do žádné nebo Max jedné školky 😂😂😂😎v první skolce jsme čekali 2,5hodiny než jsme došli na radu ..: kolega z práce bydlí v Brně a dite k zápisu nemá brát vůbec a jenom objede školky s prihlaskama..

j.a.n.i
29. dub 2023

@janule0123 No a když se na ne vybodnes a dostavis se bez ditete, tak co, nic.

janule0123
29. dub 2023

@j.a.n.i asi kdybych řekla ze je nemocná tak asi z toho vědu nikdo dělat nebude.. ale stejně by me to nic moc neřešilo, neměl by me ji kdo pohlidat 😂😂

areh
29. dub 2023

Tak u nás byl ve všech školkách den otevřených dveří, kde se děti mohly podívat do třídy a přihláška se dává do kanceláře. Já ji tedy posílám datovkou... 🤷🏼‍♀️

gdpr
29. dub 2023

U nás trebalo aby bolo aj dieťa

95newmommy2020
29. dub 2023

Nesmysl, za nás jde jen manžel s papírama. Rozhodovaz bude trvalý pobyt, věk dítěte a sourozenec. A chtějí plné očkování.

dyechampion
autor
29. dub 2023

Dekuju holky 🙂 nakonec tam dite neberu, datovkou bych to mohla poslat, ale chci videt kolik tam bude lidi😂nedavame si velke sance, v zari budeme mit “jen” 2,5. Ale je to napul firemni a statni skolka, tak to zkousime (zatim jenom tam)

j.a.n.i
29. dub 2023

@janule0123 Tak jasne, ze je mnohdy jednodušší to dite vzit, nez shanet hlidani. I když treba u prvniho jsem ho pri zapisu do statni mela v soukromé, tak to ksem zas logicky sla sama.

87pavlina
30. dub 2023

@j.a.n.i Nějak mě ani nenapadlo, že bych tam to dítě nedovedla a že by to vlastně vůbec nemělo vadit 😀