Utlumení dítěte při vrtání zoubků, máte zkušenost?

sinorina
6. kvě 2015

Holky, máte některá zkušenost s lékovým utlumením dítěte při vrtání zoubků?? Včera jsme byli u zubaře a syn (nec. 3 roky) má dva kazy, jenže se té dr hrozně bojí a nechce otevřít pusu. Utekl z ordinace, dle dr je hyperaktivní a stejně ho nic nesklidní. Řekla mi, že když mu to nevysvětlím aby seděl s otevřenou pusou, tak mu to prostě neošetří. Domluvila jsem se s děckým dr, že nám napíše něco na utlumení, ale co když bude moc spavý a tu pusu neotevře?
Máte s tím někdo zkušenost? Díky

kocour1
6. kvě 2015

Já osobně s tím zkušenost nemám, ale v prvé řadě bych uvažovala o změně zubního lékaře pro syna...existují specializovaná pracoviště pro dětské pacienty, mají úplně jinak vybavené ordinace, jiný přístup a myslím, že by měly i úplně jiný pohled na věc...jak máte takhle malému dítěti cokoli vysvětlit - je logické, že se bojí a akorát hrozí, že si vytvoří do budoucna fobii (mimochodem já ji trpím a je to právě nešetrným zacházením z dětství). I když bude utlumený, tak přesto bude vnímat - spíše bude jen neschopný se bránit a to si nemyslím, že je dobrý nápad. Dále jsem v televizi u zubního viděla pořad o neinvazivním odstraňovanání zubního kazu - nějakým ozonem či co...bezbolestně a zvláště využívané u dětí...to by také byla cesta. Rozhodně se přeci v tomhle věku nemůže jednat o tak ohromný kaz, aby to nešlo vyřešit nějak šetrně. Hlavně musí mít doktorka trpělivost a umět s takhle malými dětmi pracovat. Raději bych za syna připlatila, ale měla bych jistotu, že mu nezpůsobuji trauma na celý život.

radka8888
6. kvě 2015

@kocour1 nemůžu nereagovat. Ozonem se kaz určité neodstraní, takže nic než vrtání nezbývá. Midazolam, který se dává dětem nezpůsobuje to, ze se nemuze bránit, ale to ze si na zážitek nebudou pamatovat tzv.amnesticke působení. Další varianta je rajský plyn, ale na to dítě musí spolupracovat a celková anestezie, která by mela byt vyhrazena pro hendikepovane děti. Proto je léčba navrhovaná zubarem vhodná.

kocour1
6. kvě 2015

Tak to jsem nevěděla, že ten ozon nefunguje...podle té reportáže v Tv u doktorky to vypadalo docela slibně☹... jinak pokud existuje lék, který dokáže zablokovat paměť, tak super! Ono je totiž podle mě velmi snadné vytvořit u takhle malého dítěte blog, který si ponesou celý život. Nerozumí tomu, nechápou a jen si odnesou negativní zkušenost a to je myslím do budoucna velký handicap.

lin18
6. kvě 2015

@sinorina pidle me je to jen o pristpu zubare a rodicu. My jsme napr. zubarem nikdy nestrasili a dr. vzdycky rekne, ze to bolet nebude. Ono to taky neboli, mlecne zuby nemaji koreny, tudiz nedosahuji k nervu. Tlumit dite je podle me daleko nebezpecnejsi a skodlivejsi...ja bych teda do syna leky kvuli vrtani necpala...sami prece musite vedet co na nej plati...domluva, slibena hracka, apelovat na statecnost...

sinorina
autor
7. kvě 2015

@lin18 Já bych mu ty léky, taky nedala,ale nejde mu to vysvětlit. On prostě nechce a hotovo. I do pusy mu koukala násilím, vysvětlila jsem mu, že jen otevře pusu a dr se koukne. Jenže ona si vzala ústenku a on se jí hned začal bát a konec. Pak už na něj moc milá nebyla. Řekla, že buď ho zklidníme a nebo mu to neošetří. A já prostě nechci aby tam ty kazy zůstaly. Přitom zoubky čistíme 2x denně.

radka8888
7. kvě 2015

To je právě ono. vy mu to nevysvetlite, protože to je velmi obtížné a jediná možnost bez léků tedy je ho ošetřit ,,násilím,,. To je přeci horší než mu dat něco na zapomenuti..a to.mu trauma způsobí zcela.jisté. můžete zkusit vyměnit zubaře, třeba se syn nechá přemluvit.

sinorina
autor
7. kvě 2015

@radka8888 Tohle je už právě druhý zubař. Tato zubařka s ním nejdříve mluvila a říkala, co se bude dít, jenže jak si dala tu ústenku tak konec. Asi má trauma - před Vánocemi si rozsekl ret a chtěli mu to šít, no nakonec ho museli uspat. Nenechal na sebe sáhnout a drželi jsme ho 3 a stejně to nešlo.
Předchozí zubařka na něj ani nepromluvila a už se mu cpala do pusinky.
Raději ho trošku oblbneme lékem než aby se bál, já mám taky hrozný strach ze zubaře

ivular
7. kvě 2015

@radka8888 Můžu se zeptat, jak velká je účinnost amnestického působení? Syn byl nedávno pod Midazolamem ošetřen (mimochodem neúspěšně - bude muset jít do celkové anestezie ☹ ) a pamatuje si z toho průběhu naprosto všechno - opravdu každé slovo..

radka8888
7. kvě 2015

@ivular pokud se to nepodařilo mel zřejmě tzv.paradoxni reakci, kdy to nezabere vůbec. Potom se dítě neosetruje a musí se to dělat jinak. Celková anestezie je opravdu řešení az konečně.

radka8888
7. kvě 2015

@sinorina tak to hlavně nerikejte před nim, ze mate strach. Ono je to jen do k druhému a pak je trauma na světě. Je ještě maly, takze ma naději ze z toho vyroste. Takže spis zkusit ten midazolam on to zapomene a pak chodit na pravidelné!!!! Kontroly aby si zvyknul, ze se mu nic neděje. A časem se to zlepší. Držím palce

ronyx
7. kvě 2015

Taky jsem nedávno byli s prckem (3 roky) u zubaře a totálně mě překvapil.On je takový ten typ co s cizíma lidma vůbec nekomunikuje,dělá že neslyší,nespolupracuje....... No u zubaře ho dal chlap do křesílka,držel ho za ruku a malý se nechal krásně vyšetřit.Když jsem zaslechla,že má 1 kaz a že to bude muset zaplombovat oblil mě studený pot a říkala jsem si,že to dopadne blbě.No nakonec jsem nestačila koukat. Zub si bez pípnutí nechal převrtat,zaplombovat..... 🙂 Ale doma teda hlásil,že už tam nikdy nejde 😀 Tak jsem zvědavá jak to příště dopadne

konidana
7. kvě 2015

@sinorina chce to najít lékaře, který dítě ukecá a zaujme jinými věcmi (syn např. mohl ovládat zvedací židli) a upře se hlavní pozornost jinam, než na akutní problém. Pak jde vyšetření o ošetření udělat u většiny dětí, ale takových doktorů moc není. Tento přístup a preventivní kontroly, kdy se nic neděje. a pak to půjde. Já musela změnit ORL kvůli dceři a zubaře kvůli synovi. A najednou oba spolupracují, předtím měli hysteráky jen co se na ně doktorka podívala. (A když jim vrtaj zuby, tak se klepu v koutě a jsem ráda, že si mne nikdo nevšímá, abych to ustála:D)

konidana
7. kvě 2015

@sinorina Přesně kvůli komentářům jako: zklidněte si to dítě! , tady ho podržte, to jsem tady ještě neměla! ... Jsem ty doktory změnila. tento přístup se nelíbí ani mě , natož pak těm dětem.

katchula
7. kvě 2015

@sinorina Syn byl taky neošetřitelný, šli jsme tedy od naší zubařky k dětské, tam se taky nenechal, ale dali nám doporučení na soukromé zařízení, kde ošetřují v analgosedaci. Takže jsme nakonec zkončili tam a ošetřili mu zoubky pod analgosedací, nepamatuje si z toho skoro nic. To mu byly 4 roky. Po tom pátym roce už si nechal jednu plombu opravit normálně a už to doufám nebudeme potřebovat.

sinorina
autor
7. kvě 2015

@katchula a můžu se zeptat, kde jste byli na to ošetření v analgosedaci?

sinorina
autor
7. kvě 2015

@konidana jenže já si tady moc vybírat nemůžu a nemám na to prostředky abych s ním mohla dojíždět někam 50 Km

sinorina
autor
7. kvě 2015

@radka8888 na prevence chodíme pravidelně

konidana
7. kvě 2015

@sinorina Tak to je smutný☹ Já místo 20 km autem dojíždím 40 km vlakem. Zubaře tedy máme i v našem městě, ale jednak má špatné reference a druhak omezenou ordinační dobu.

katchula
7. kvě 2015

@sinorina No pro Vás tedy je to bohužel z ruky, byli jsme v Erpet Medical v Praze. A je to soukromé zařízení, takže se tam za vše platí 😒

ivular
7. kvě 2015

@radka8888 O paradoxní reakci jsem slyšela. On ale nebyl nijak rozdivočený - naopak, utlumený byl, ale zkrátka málo na to, aby se nebránil. A navíc mě překvapilo, že si pamatuje opravdu všechno. Už jsem i přemýšlela, že mu dali nízkou dávku..
@katchula Můžu se zeptat, kolik jste platili za jaké úkony?

abigail09
11. kvě 2015

Prošla jsem s dcerou 4 zubařky než jsem pochopila, že to opravdu jinak než v analgosedaci nepůjde. Nepomohl žádný z přístupů doktorů. Prostě na některé děti to nefunguje. Ono se to hezky radí jak se musí ukecat a zaujmout atd. Skončili jsme v Erpetu Medical, stálo nás to 10000Kč. Vytržení dvou stoliček, komplet vyvrtání a plomby dvou stoliček a další dvě plomby na dalších zubech. Probuzení po analgosedaci hrůza, ale dcera si dodnes vůbec nic nepamatuje a máme klid. Zuby čistíme od mala, dcera je zvyklá pít vodu a stejně byla samý kaz a počítám, že bude. Má bohužel zuby po mě. Myslím, že v Motole to dělají na pojišťovnu, ale jsou tam čekací dlouhé čekací doby.

katchula
12. kvě 2015

@ivular Nás to stálo cca 7000 Kč, analgosedace, vrtání, plomby... Probuzení taky nic moc, ale žádné velké drama. Nejhorší pro syna bylo, že nemohl jíst a pít několik hodin před výkonem a pak ještě asi 4 hodiny po zákroku.

andelka
12. kvě 2015

Nám dala doktorka jednu tabletku Diazepamu, že mu ji máme dát hodinu před zákrokem. První ošetření probíhalo bez toho a byl to masakr. Už tak s malým chodí k zubařce tatínek, protože ten ho udrží spíš než já (sedí mu v křesle na klíně). Podruhé byl teda v ordinaci taky cirkus (byla jsem v čekárně), ale podle doktorky už byl mnohem lépe ošetřitelný a ke konci už fakt držel.

katchula
12. kvě 2015

@abigail09 Když jsem tenkrát hledala, kam se synem půjdeme, tak zrovna na Motol jsem četla dost kritiku, ten jsem vyškrtla hned ze začátku. A kam chodíte teď s dcerkou k zubaři? Pořád do Erpetu?

ivular
12. kvě 2015

@katchula Nemohl několik hodin před a po výkonu jíst a pít? To se docela divím - myslela jsem, že to je jen při anestezii, nikoliv u analgosedace. Jinak teda na emiminu píšou hrůzostrašné zážitky z Motola (z roku 2012 a starší). Novější reference, které jsem objevila, jsou podstatně příznivější. V duchu tedy doufám, že se ten jejich přístup zlepšil 😖
Kdybych ovšem šla do soukromé kliniky, tak volím Erpet - čtu na něj jen pozitivní ohlasy.

madre1
12. kvě 2015

@sinorina ,..................potírání postiženého místa Elmexem gelée Ti zubařka nenavrhla?
Myslím si,že pokud ten kaz nezasahuje až do kořene zubu,není pro to dítě bolistivý,je vrtání a plombování mléčných zubů až krajním řešením 😉

sinorina
autor
12. kvě 2015

@madre1 nenavrhla, řekla mi jen že mu to musí vyvrtat a že ji nesmí kousnout a ať mu to vysvětlím, jenže on se prostě hrozně bojí lékařů. Nebojí se jen děckého (v zimě jsme u něj byli každý týden)
A můžu ten Elmex použít u 3 letého?

abigail09
12. kvě 2015

@katchula Na normální kontrolu chodíme ke klasické zubařce v Dejvicích. Jméno si nepamatuji, ale budeme hledat asi novou. Manžel s ní není spokojený ( chodí k ní s dcerou manžel ).Takže hledáme. Ty úplně soukromé jsou finanční mazec ( měla jsem osm let ) a ty s pojišťovnou jsou bohužel většinou přístupem jinde.

madre1
12. kvě 2015

@sinorina ,...................podle příbalového letáku,je to určené pro děti od 6.let,ale mám známou,které to doporučila zubařka,když její 3.leté dceři začaly černat horní jedničky.Potírala jí to 2krát týdně,kaz se zastavil a nepostupoval hlouběji do zubů.Holka se jí začala ozubovat až v 6.letech.Ty 2.zuby má netknuté 😉
Tam jde o to,že když se tím zuby potřou,musí to dítě vydržet s otevřenou pusou 2 minuty a pak přebytky vyplivnout a jít spát.Jestli to Vojta zvládne,tak byste to mohli zkusit.Ale raději se o tom poraď se zubařkou,aby si věděla,jestli se jedná o počínající kazy nebo o ty hloubkové 😉

sinorina
autor
12. kvě 2015

@madre1 zkusím se jí zeptat, dírky v zubech nemá, ale stejně se s ní poradím a když tak to vyzkoušíme, děkuji za radu