icon

Co dělat, když dcera v pubertě nekomunikuje?

22. říj 2023

Holky, dnes mi moje 14 letá dcera řekla "Poser se"
Předcházelo tomu, že otravovala spící kočku a já jí řekla, ať ji nechá.
Je toho teď na nás všechny moc, psychicky a mě to tak naštvalo, že jsem jí dala facku a dost jsem na ni křičela.
Potom mi to bylo líto a tak jsem za ní šla, za facku jsem se omluvila, ale řekla jsem jí, že takhle se se mnou bavit nesmí.
Pořád opakovala, že na ni nemám mluvit a nekomunikuje.
Co byste dělaly na mém místě?
Otec bydlí pryč a dcera už k němu 2 měsíce nejezdí.

Strana
z2
autor
24. říj 2023

Díky moc holky.
Já moc dobře vím, že jsem to přehnala a mrzí mě to.
Bylo toho předtím už víc, čím mě hlavně zklamala, protože už víc než měsíc jsem zavřená doma a odkázaná na pomoc druhých. Několikrát se na mě dívala, jak dělám věc, o kterou jsem poprosila jí a ona ji i po několikátém připomínání neudělala.
Facku nedostala hned po tom, co tohle vyslovila, ale po tom, co jsem jí důrazně říkala, že to už nějakou dobu přehání, že vím, že je toho i na ni hodně a ona mi má to řekla, že ji to nezajímá a nemám na ni mluvit.

drakenn
24. říj 2023

@tinaprofi a cos tak šíleného prováděla, že tě matka musela v pubertě mlátit?

vodnarka2013
26. říj 2023

Děti nemlatim ale když mi syn v 9 letech řekl ze jsem kráva dostal ji takovou ze se mu otočil hlava ….. bylo to ve velkém rozčilení ale tohle si proste dovoloval nebude. Za facku bych se neomlouvala … udělal to jednou a zatím je už přes rok klídek …. Do budoucna uvidíme …. Reagovat budu stejně 😊

aneta15
Autor odpověď smazal
aneta15
26. říj 2023

@dashyyy máš dítě 15+ ? Já ano, a ač se hodně snažím dokáže mě vytočit během 10 vteřin. Nejvíc mě baví komentáře od matek, který mají skolkove děti nebo maximálně na prvním stupni, jak by nikdy.... Já děti nebiju, nejmladší a prostredni syn nedostali nikdy a to je mu 13. Dceři je 16 a ta dostala za svůj život dve facky, ze ji málem upadla hlava. Poprvé, když mi řekla, drž hubu a podruhé, když na nás v amoku řvala, že by radši byla mrtvá než s námi žít. Předesílám, že je to hodná holka, premiantka třídy a zapálená skautka, takže žádné velké problémy. Nemyslím si, že by ji to nějak ublížilo, sama si uvědomila, že prestrelila. Mám kamaradku, která vysvětluje a dcera ji v 15 letech říká drz hubu ty pičo a ona jen krčí rameny. Takže já bych reagovala stejně a ač by mi to bylo líto, nesla bych se omluvit první.

irmamala
27. říj 2023

@aneta15 Presne. Ja mam dve dcery ani ne dva roky od sebe, u obou jsem praktikovala stejne vychovne metody - respektujici, tolerantni, vysvetlujici vychova. A zatimco ta prvni je andel, z te mladsi jsem kazdy den na hadicky a dnes lituju, ze jsem ji za tu prdel obcas nechytla. Protoze jakym stylem se mnou dokaze mluvit v 8-mi letech, to uz kolikrat na presdrzku je. Zatim se drzim a jeste nedostala, ale jedna krava, pica nebo drz hubu, tak chytne druhou o zed. Takze respektujici vychova ok, ale jak vidno, ne u kazdeho ditete funguje.

dashyyy
27. říj 2023

@aneta15 já ale nikde nepíšu, že bych nikdy... dost možná by mi vystřelila taky, to přeci nikde nepopírám.. ale stojím si za tím, že je to v tu chvíli nezvládnutá emoce a že je v pořádku se za takovou omluvit, úplně stejně jako to poser se. To, že si pak někdo nechá doslova kálet na hlavu je ale jeho problém a jeho nezvládnutá výchova.. já moc doufám, že se až takhle nedopracujeme. Já mám starší kousek 11,5 když už tě to tolik zajímá a nevidím důvod, proč bych na situaci nemohla mít názor. Jsem matkou už dost dlouho na to, abych věděla, že nějaký takový to, moje děti nikdy nebudou..., dávno neplatí, jen dost přemýšlím, po měsících společných terapií s klukem, co mu moje činy ukazují a dávají jako vzor a doufám, že odkouká, že když to prostě přestřelím, dokážu se omluvit a uvědomit se, že to bylo moc a na tom, jak ta omluva proběhne, jestli z jedné nebo druhé strany už zase záleží na situaci.. poser se mi nepřijde ještě takový drama, u pí.i už bych to taky řešila jinak..

jaresska
27. říj 2023

Jsme jenom lidi, nic si z toho nedělej. Sama tohle zažívám a opravdu není lehký se udržet. Jinak holky to se máte puberta až ve 14 ti a 15.....dcera ji má od 12....je to peklo

prejeta_zaba
27. říj 2023

Prostě ji nech být a chove se k ní normálně. Žádná uražený gesta a čekání na omluvu ti k ničemu nebudou. Neměla jsi řešit už tu kočku - 14letá holka přece není blbá, aby ublížila kočce a kdyby to kočku moc štvalo, vyřeší si to sama drápky. To v prvé řadě. V druhé řadě, mluvit sprostě s tebou sice nemá, ale evidentne je prostě naštvaná, nerozumíte si, takže tou fackou jsi to akorát potvrdila. Byt tebou, chovám se mnohem přátelštěji a přejdu na mód "kámošky", kdy ji to "neposer se" řekneš klidně taky a budete prostě mít mnohem pevnější pouto než jen urážky a nadávky. Pamatuji si to ze své puberty, kdy to matka bohužel vůbec nezvládla a už jsme si nikdy rozumět nezačaly. Je to o lidech, ne o nějakých principech, co by se mělo a nemělo. Je to těžké, vím, ale je obrovská škoda si tu důvěru nevybudovat.

katanovobran
27. říj 2023

@dashyyy blby poser se ? Já nejsem zastánce biti svoje dítě sem neuhodila nikdy ale neumím si představit říct svoji Mamce poser se,je mi skoro 30 a tohle bych si zkratka v životě nedovolila takže názor jakoze je to blby poser se mi přijde zase druhy extrem dítě má mít svou mez,neříkám ze je v poradku fackovat ale poser se také rozhodne v poradku není.

autor
27. říj 2023

@prejeta_zaba máme dobrý vztah, baví se se mnou o všem. Ale prostě teď jsou vypjatější situace z několika důvodů.

jennyska
27. říj 2023

Chápu, že Tě ta facka mrzí... i mě by mrzela. Jsme ale jen lidi, ne stroje. Je to v podstatě naše nezvládnutí situace jako dospěláka. Co potom těm dětem ukazujeme? Že když Ti syčí pára, je ok někoho fyzicky napadnout? Tak to určitě není... Sami chceme a učíme je, aby děti druhým fyzicky či slovem neubližovali, vedeme je k tomu a potom jako "vzor" takhle selžeme. Avšak, kdo nikdy neselhal, ať hodí kamenem...

Stalo se. Sama nejsi v psychické pohodě, je toho na Tebe moc a ruka vystřelila na dcery dost drzé "Poser se.." - to je za mě teda dost mazec, že si tohle dítě dovolí. Ale vidíš, ona si to dovolí, protože své emoce nezvládla a neustála to, Tebe to vytočilo, taky jsi to neustála a zareagovala jsi fackou. Obě jste na vině, ale taktéž byste se obě měly navzájem omluvit. Nevím, jak proběhla Vaše debata po incidentu, ale měla by slyšet, že obě máte těžké období, i na Tebe je toho moc, stejně jako na ni, ale tohle je mantinel, který překročila, sama situaci nezvládla a volila tato slova, která Tebe vytočila a potom jsi zareagovala stejně nešťastně jako ona. Ani jedna jste to nezvládla. Toto by měla vědět. Stejně jako co dělat a jak komunikovat v jakékoli, i vyhrocené situaci tak, aby se tento scénář už neopakoval. Příště bude třeba stačit jen říct: Dávejme si pozor na slova, jsou jako kámen, kterým po někom hodíme a teď cítím, že se situace vyhrocuje... - možná si v té situaci uvědomí, že jde k mantinelu a trošku se uklidní, popřemýšlí nad volbou slov a tónem komunikace.

Dostaly jste lekci obě a já věřím, že dceři se rozsvítila kontrolka, že taklhe teda s mámou NE a obě musíte zapracovat na komunikaci i v těch ne příliš šťastných situacích. Držím palce! 🙂

autor
27. říj 2023

@jennyska obě jsme se omluvily a probraly jsme to.

dashyyy
27. říj 2023

@katanovobran já ale neříkám, že poser se je v pořádku, jen mi to fakt nepřijde na facku.. někde výš třeba zmiňované krávo nebo pí.čo už jo, tam už bych asi měla problém udržet se, ale tyhle hranice máme každá jinde, o tom žádná... mně doma nikdy nikdo nebil a to jsem byla v pubertě taky extra hubatá (proto blbý poser se) takže z domu znám, že to jde přežít i bez fackovaní .. dodnes za to svoje rodiče svým způsobem obdivuju

dashyyy
27. říj 2023

@jennyska krásně napsáno, souhlasím úplně 😉

irmamala
27. říj 2023

@dashyyy Jenze v tom ja prave vidim ten problem, co uz je moc a co ne. Ty prejdes jedno “poser se” vynadanim a za mesic uz budes “p*ca”. A zacnes teprve jednat. Ja to vidim u te sve mladsi. Nikdy jsem je nebila a kdyz vidim, jak je drza a dela mi naschvaly, v tu chvili mi bezi hlavou, ted je presne ten cas, kdy bych ji mela lupnout. Ale taky mi to nejde pres ruku, najednou s tim zacit. Ale jsem si vedoma, jestli se to bude stupnovat, tak budu muset pritvrdit.

dashyyy
27. říj 2023

@irmamala a tak já si zase nemyslím, že z jednoho poser se musí nutně být v zápětí p.ča.. zase ale záleží na jedinci, na vztahu daných osob apod.. člověk ale tak nějak dokáže odhadnout, co si jeho dítě dovolí a co už je moc za hranou a co ne.. já občas mluvím jako kanálnice, vím to o sobě a tak mám možná tu hranici posunutou :D řekla bych, že budou i rodiny, které přejdou poser se bez mrknutí, protože tak běžně mluví a přijde jim to normální a zase jsme u toho individuálního vnímání.. tím ale nechci říct, že bych to neřešila, řešila, samozřejmě by mi to nebylo jedno, že si tohle dovolí. Ve finále se mi líbí autorky řešení, omluva z obou stran a probrání situace, za mě ideál když už se stalo.

Strana
z2