Jak efektivně zapojit puberťáky do domácích prací?
Holky, ráda bych slyšela vaše podněty a zkušenosti, jak se vám daří zaměstnávat pubertální děti domácími pracemi. Mám 3 děti 16, 13 a 7, od malička mají své povinnosti (cca 2 domácí práce denně). V poslední době mám ale pocit, že puberťáci jedou pod svou míru, že u toho držkují a že by reálně mohli zabrat, aby to více odpovídalo jejich věku. Mám náročné období v práci celý tento rok, potřebovala bych, aby to fungovalo trochu "samo" bez pobízení a připomínání.
Oba starší, syn a dcera, vyzvedávají mladšího bráchu, starší syn každý večer uklízí kuchyň a vynáší tříděný odpad, prostřední věší/skládá prádlo, vybalí myčku o nebo jde nakoupit, nejmladší vyklízí myčku, odpadky, zalívá kytky. Starší dále o víkendu např. pomůžou při vaření, umyjou boty nebo výjimečně vyklidí skříň. Vše by ale nejradši dělali ve chvíli, kdy nejede wifina (od 21 h.) a v tento čas nemám kapacitu to kontrolovat a chci mít doma klid. "Vyjednávání" mi zabírá spoustu času.
Máte nějaký funkčnější systém? Pochlubte se. Uvažovala jsem, že by každý měl svěřenou nějakou oblast, ale nevychází to, pokud některé dny přijdou ze školy/z kroužku fakt pozdě.
Těším se na nápady!
Zapnout wifi az kdyz budou mit hotovo?
ja ti asi moc neporadim, protoze u nas nic takoveho nikdy nejelo, a tim padem ani nejsem zastancem toho aby nase deti delali domaci prace na povely, spis na motivaci..na obcasne vetsi uklidy mame pani na uklid, ale chapu, ze pri ctyrech detech to musi byt docela zahul 🙂 treba u kamosky to meli tak (tam byly 3 deti) ze kazdy tyden meli rozdelene co kdo bude delat, ale zaroven to kazdy tyden i rotovalo, ze tu praci nemeli tu samou ale pokazdy neco jinyho. Nicmene nebyly to prace kazdodenniho rozsahu..coz se nedivim, ze ti drzkuji...vedet, ze nemuzou s kamosema neplanovane ven nebo o vikendu, kdy se "nema nic delat", tak je cekaj povinnosti..
U nás syn (15let) nemá žádnou pravidelnou povinnost. Vzhledem k tomu, že ráno odjíždí do školy po 6 a vrací se opět po 18h, kdy má pak ještě učení a potřebuje i odpočinek. O víkendu a volné dny nárazově dle potřeby.
@2veverka Mně přijde, že toho mají dost. Pokud si plní školní povinnosti, potřebují i trochu volna, pokud mají 2 domácí práce na den ve dnech školy, přijde mi to naprosto dostačující.
@martinka_33 To by bohužel nešlo. Dnes máš na internetu rozvrh, zadání úkolů, domlouvají se přes to na projekty...
U nás se jen střídají ve vyklízení myčky a chodí vynášet koše. Jinak ohledně daní prádla do koše a odnášení nádobí na ně musím huknout. Nejmladšího nevyzvedavaji,to děláme jen dospělí. O víkendech pomáhají jak kdy jak s čím, jak je potřeba.
@2veverka Hele, u nás zabrala "holka". Petr má své podkroví s koupelnou, myšleno do budoucna jako "byteček". No binec. Najednou že přijede k nám ta jeho - to bys musela vidět. Zorganizoval nás, abychom namontovali dveře, všechno vyladil, musela bys to tam vidět, pokoj k pohledání🙂)).
Jinak má své povinnosti - vysvětlila jsem mu, že když tu máme v pohodě všichni bydlet, musíme se na tom podílet, stará se o psa a dvě kočičky, má na starosti myčku, skládání spodek - pomožky a tak, vyvážet popelnici, každopádně po svém vaření uklidit všechno, nenechávat nikde binčus po sobě (prádlo do koše).... Já funguju jak gamofonová deska - mě se to osvědčilo - v klidu, dokola, pořád mu říkám - udělej si své, tak jako já a táta. Funfuje. Žádný hučení a prudění - v klidu, pořád dokola.
@berenika39 Hele, to zní dobře. Tomu, že dívka změní situaci, věřím. Ale v klidu opakovat, to je fakt nad moje síly. Mám 3 děti, často tu má někdo problém nebo se pere, je to chaos, ne božský klid...
Holky, ještě pro pořádek dodávám, že podle mě je nezbytné děti a mladé lidi uvádět do reality praktického života. A že i při svých povinnostech mají moje děti mraky času na to, aby shlédly mraky videí a filmů, čile komunikovaly s kamarády atp. Rozsah jejich a mého osobního volna je nesrovnatelný.
@2veverka já vím, chápu tě, není to jednoduchý. Mám jen jednoho. Je jasný, že je to jednodušší....drž se, ono to přejde. Od doby, kdy syn nastopil na střední se peru s problémem, že mě vlastně už nepotřebuje, je samostatný, matka jen "na jídlo"🙂)))))))))))))), co tím myslím- brzo z ninch budou dospěláci a je třeba, ať se na to připraví. Někdy mi to chybí - víš co, další dítě se chystá do života...beze mě...
Jediná povinnost dcer je si v pátek utřít prach v pokojíčku a vyluxovat. Jejich zcela nabitý týdenní program (škola + atletika 4 x týdně) jim umožňuje tak akorát se naučit do školy na druhý den, rozhodně nemají prostor na cokoliv dalšího, a já jsem daleka toho je čímkoliv zatěžovat. Samy od sebe udělají spoustu věcí, jsem absolutní odpůrce nějakých určených povinnosti, které se pak budou akorát vynucovat. Pro mě je cennější, že postupně začínají dělat ty věci samy od sebe. Radu nemám, neb mám k tomuto úplně jiný přístup.
@berenika39 To ti úplně rozumím. Ale on i ten pohled na příjemného a nenuceného mladého muže stojí za to...
@2veverka Petr tak kroutí očima, neměj obavy🙂)). Je to jen období, přijde jiný - a já se bohužel trochu bojím, že už mě nebude potřebovat a bude si žít...
@berenika39 Jj, ale představ si, že by se tě ve 30 držel za sukni...
Myslím, že to držkování patří k formování osobnosti. Tim, že se takhle snaží posouvat hranice, tak se utváří oni sami. I ty výkyvy k tomu patří. Kamarádi a to jak se na ne diva vnejsi svet je to top a nic a nikdo neni vic 🤷🏼♀️ Normálka 😃
Moje dcera (17) si uklízí u sebe v patře (velký pokoj s koupelnou) a pak vynáší tříděný odpad pro celý dům. Musím ji to připomínat. Neustále. Nekdy protoci panenky tak, te se divim, ze ji nevypadnou i s vočima. Na druhou stranu, když nejsem doma/nestíhám, tak si vypere, uvaří, občas upece sušenky a každé pondělí připravuje pro nas všechny večeři. Když neco potřebuju, tak pomůže, zařídí. Svoje veci si taky resi sama (ted si treba domlouva povinnou praxi). Myslím, že tak nějak vi o reálném světě celkem dost. Nikdy jsem ji nenatirala svět na růžovo nebo béžovo. Na to nebyl čas a ani energie, když jsme žily spolu 12 let samy. Ma docela náročnou skolu: 4x tydne odpoledka, pak ještě delat vytvarné práce doma treba na 3-4 hodiny a to je ve druháku, ve čtvrtaku si to neumim představit. Vím, že se na ni můžu spolehnout, když se na něčem domluvíme. Vidí, co je všechno třeba dělat a vi, ze věci nejsou zadarmo. Víc po ní nechci. Život si to pak přebere i u ní 🤷🏼♀️
@2veverka to nechceš🙂))))))))))))))
Děti máme ve věku 7,10,13 a 15. Paradoxně nejvíc pyskují ti dva nejmladší, puberťáci jsou zlatí. Nejstarší syn má celkem dost volného času, ujal se tak nějak dlouhodobě myčky. Po večeři uklidí kuchyň, utře linku, stůl. Učí se vařit, často si dělá svoje večeře, pomalu ho motivuji zvyšovat množství a uvařit třeba dvě porce 🙂 . Dcera má volného času méně, tak přes týden toho po ní moc nechci. Když jí řeknu, vysaje a vlastně udělá cokoli, o co ji zrovna poprosím. Na toho 10letého nejvíc funguje motivace, že když něco chce, musí mít splněno to a to. Umí být při práci neskutečně protivný, ale taky se někdy může ochotou přetrhnout, když mu o něco jde. O nejmladším raději pomlčím a doufám, že do toho doroste. Děti mají týdenní rozpis, co kdo má dělat (vysát, vyměnit ručníky v koupelně, utřít stůl), zabere jim to max. 5 minut denně, ale nejsme schopni to tak pravidelně dodržovat. Spíš se mi osvědčilo vlítnout společně na velký úklid a pak to opravdu lítá. A hlavně je super, že když moje autorita nebo snaha o domluvu selhává, manžel si umí sjednat pořádek raz dva. Ve chvíli, kdy něco nařídí on, má to úplně jiné grády než ode mně. A jsem za to vděčná. Být na děti sama nebo s neschopným chlapem, tak mi hrábne.
Starší koupelna, vyluxovat, mladší utřít povrchy, prach každou sobotu dopoledne, střídají se myčky, skládají spoďáry, uklízí si pokoj, sem tam věší prádlo, pečou dobroty.. Samozřejmě s příslušnými ksichty a poznámkami, ale zvyklí na to jsou
@enoli Ono opravdu bude záležet na denním rozvrhu a náplni dětí, někdo má školu v místě bydliště, bez kroužků a je doma ve 13, 14h, někdo dojíždí, má dlouhou školu a přijíždí večer, dle toho by to indi mělo být v rodině nastaveno. Naprosto souhlasím, že alespoń malou měrou by se měl podílet každý (kdo nemůže v týdnu, o víkendu čas určitě najde), na druhou stranu, pokud jsou rodiče natolik vytížení, že nestíhají, což asi každý někdy známe, tak nelze pomalu celou domácnost hodit na děti, protože já mám dodělávky večer, oni (neříkám, že všichni a pořád) mají taky "dodělávky" do školy. Opět bavím se o všedních dnech. Co já si pamatuju, se segrou jsme pomáhaly, ale vše vždy až byla hotová škola a nejvíce právě o víkendu.
@2veverka Tak holky mají 1 mimoškolní aktivitu...ale je to závodní sport no. A škola prostě čas zabere - 2x týdně do 16.10 například. A právě proto, že potřebují i volno, nemají žádnou pravidelnou povinnost přes týden.
Vím, že můj postoj je asi v očích některých divný, ale já to beru tak, že mají školu a to je priorita, a pak atletika je jejich odpočinková nabíjecí aktivita, a o tohle je nebudu ochuzovat tím, že na ně něco navalím (když vezmu klasický den, tak ze školy přijdou v 15.30 a od 16.30 mají trénink, přijdou domů po 18, učení atd., tak nevím, kam by co dalšího napasovaly). Vím, že by to bylo s ksichty, vznikal by dost hádek, takže to nechávám, a hle, nese to ovoce, dcery k tomu docházející samy od sebe. Možná to mám tak i proto, že muž je právoplatným členem týmu, takže na to nejsem sama, a vlastně ani nevím, co bych na ty děti valila, rozhodně nemáme počítat, že bych nějak nestíhala (velký úklid 1x týdně, 2x týden žehlení, průběžně myčka a tak, jako nic příšerného...)
@barmil tak doma se zije spolecne preci, kdyz jeden nestiha, druhy pomuze. Presne k tomu snad vychovat dite nechces aby se koukalo na to jak mama pada na hubu (protoze v praci se treba nakupily problemy a je potreba nejaky projekt dotahnout do konce) tak aby, dite k tomu bylo lhostejne..
@moudivlacek tak samozřejmě. Vždyť zakladatelka píše, že i přes tyto povinnosti mají dostatek volného času.
@sarihy chápu, každý může mít jiný názor. Já si jen nemyslím, že domácí práce jsou sprosté slovo. My jsme taky doma pomáhali a považuji to za naprosto normální.

Nápad asi nemám, jen posdílím zkušenost, že to u nás jede ve vlnách o.k. a pak přijde propad, kdy nefunguje skoro nic. Je období, kdy kluci napečou, pořádek udržují jakž takž a z toho najednou prádlo na poskládání v pokojíčku týden, nechce se mu ani vysát a pokud taková nechcóza chytne všechny 3 naráz, pěním🙂 Teď už se může hodně zapojovat i dcera. Nejlepší je, pokud po mě něco chtějí. Syn chce ostříhat, tak mu řeknu, že na to potřebuju čistou kuchyň a najednou to není problém. Dcera chce, abych s ní zašla do knihovny do centra, tak musí mít uklizeno v pokojíčku a vysát obývák, najednou je to bez řečí... Ale furt jsou zlatí, děti od partnera nebyli k tomuhle vedení vůbec a dospělé lidi už nepředěláš, naši aspoň ví, co a jak.