icon

Kolik stojí dospívání dítěte kolem puberty?

4. čer 2025

Jen peníze lítají, nic úplně zbytečného, něco si dcera vydělala na brigádě, ale brzo bude autoškola, předělání pokoje, jde s klukem do kina, na něco dobrého, do školy peníze - nějak jen posílám a posílám....nervy.

Strana
z3
angelinie
6. čer 2025
@swan42

Tvl 300, 400, 500/mesic pro pubertaka v dnesni dobe pri dnesnich cenach je fakt masakr, to jsem mela pred 23 lety a fakt mi to nestacilo 🙈
Pubertaky zatim nemam, ale u nas bude kapesny odstupnovany tridou. V 1.stovku, ve 2.dve stovky... v 15 letech to bude vychazet na 1000/mesic a to je myslim ok (ale uvidime co inflace 😄)
Dalsi vydaje se uvidi podle zajmu.
Do skoly samozrejme budem platit vsechno, litacku a tarif taky.
Hospodu, koncerty a jiny traveni volnyho casu s kamarady si budou deti platit samy

@swan42 Já jsem třeba kapesné neměla, ale nikdy ani nepotřebovala, naši mi platili vše. A dětem dáváme těch pár symbolických stovek spíš, aby se naučili hospodařit. A je to naprosto dostačující, opravdu nehodlám podporovat dennodenní nákupy pitomostí, jak to vidím u spousty vrstevníků našich dětí. Neumím si představit, za co by mohlo dítě utratit 1000 měsíčně "jen tak", to neutratím ani já 😄 i kdyby si šetřilo dejme tomu na něco dražšího, jako je notebook, tak to má za rok našetřeno a dál? Nebo to berete jako spoření na dospělost?

glimmer
6. čer 2025
@fire85

@glimmer proč podporovat deti v nákupech na takových sítích jako Temu s Shein?

@fire85 je to jejich kapesné a jejich rozhodnutí ...

evaviki
6. čer 2025
@glimmer

@fire85 je to jejich kapesné a jejich rozhodnutí ...

@glimmer stejne bych se zamerila na to, abych jim vysvetlila, proc tam nenakupovat. Ale ja to mam asi hozene jinak, spoustu veci nenakupuji kvuli moralnimu pohledu, nebo jak to nazvat..

swan42
6. čer 2025
@angelinie

@swan42 Já jsem třeba kapesné neměla, ale nikdy ani nepotřebovala, naši mi platili vše. A dětem dáváme těch pár symbolických stovek spíš, aby se naučili hospodařit. A je to naprosto dostačující, opravdu nehodlám podporovat dennodenní nákupy pitomostí, jak to vidím u spousty vrstevníků našich dětí. Neumím si představit, za co by mohlo dítě utratit 1000 měsíčně "jen tak", to neutratím ani já 😄 i kdyby si šetřilo dejme tomu na něco dražšího, jako je notebook, tak to má za rok našetřeno a dál? Nebo to berete jako spoření na dospělost?

@angelinie tak treba piti? jinou svacinu nez z domova?treba mekac odpoledne s kamosema? Listky na koncert? nejaky blbiny kteryma se dneska deti bavi, ja nevim, u nas to byly treba pogy, pokemony...a priznejme si to, obcas i pivo.
Ja si treba kupovala furt nejaky nausnice z fimo hmoty.
A jako sorry, ale kdyz jsem si 2x tydne koupila limču a brambůrky na odpoledni sraz na sidlisti, tak to fakt bylo hned pryč ty 4 stovky. Ted by to mely jen na 3 takovyhle nakupy ua mesic 🙄

angelinie
6. čer 2025
@swan42

@angelinie tak treba piti? jinou svacinu nez z domova?treba mekac odpoledne s kamosema? Listky na koncert? nejaky blbiny kteryma se dneska deti bavi, ja nevim, u nas to byly treba pogy, pokemony...a priznejme si to, obcas i pivo.
Ja si treba kupovala furt nejaky nausnice z fimo hmoty.
A jako sorry, ale kdyz jsem si 2x tydne koupila limču a brambůrky na odpoledni sraz na sidlisti, tak to fakt bylo hned pryč ty 4 stovky. Ted by to mely jen na 3 takovyhle nakupy ua mesic 🙄

@swan42 jj, takže jak jsem očekávala, kromě lístků na koncert samé blbosti. Jsem ráda, že naše děti tyhle potřeby asi ani nemají, protože by je nenapadlo kupovat si třeba brambůrky a limču. I když máme jedno ze 3 dětí poměrně utrácivé a taky si rádo dá něco nezdravého, ale sám si to naštěstí nekupuje. Jinak naše děti z těch 200 - 300, co měsíčně dostanou, stejně většinu ušetří 😎

swan42
6. čer 2025
@angelinie

@swan42 jj, takže jak jsem očekávala, kromě lístků na koncert samé blbosti. Jsem ráda, že naše děti tyhle potřeby asi ani nemají, protože by je nenapadlo kupovat si třeba brambůrky a limču. I když máme jedno ze 3 dětí poměrně utrácivé a taky si rádo dá něco nezdravého, ale sám si to naštěstí nekupuje. Jinak naše děti z těch 200 - 300, co měsíčně dostanou, stejně většinu ušetří 😎

@angelinie no, tak jablko a papriku, kdyz mas potrebu hodnotit co jsou a co nejsou bllbosti 🙄
Myslim, ze vetsina diskutujicich pochopila, ze jde hlavne o to, ze je to jejich kapesny a jejich rozhodnuti a na to, aby se s tim naucily hospodarit je ze vseho nejdulezitejsi to, ze vubec maj z ceho se to naučit, coz s almuznou dost dobre nejde...
Nicmene pokud tvoje deti jsou tak dokonaly, ze ven asi ani nechodi a kdyz, udelaji si eko bio svacinku doma a zabali do voskovanyho ubrousku, tak si dej razitko do notysku za odmenu, mne to pripada spis smutny.
A taky si nedokazu predstavit, jak by z tohohle kupovaly darky k narozkam a pod stromecek cely rodine.

ninive211
6. čer 2025

Jsem jediná, která nedávám v 10 letech pravidelné kapesné? Jakože fyzicky dítěti? Dostává peníze nárazově - když jedou na výlet, tak nechci vyúčtování, co jí zbyde, to si nechá, dále dostává za vysvědčení, občas od babiček...a jako přijde mi zbytečné, aby se jí doma válelo jen tak 5000...teď asi něco přes rok jí měsíčně dávám bokem na spořák jakože kapesné, ale spořím jí to u sebe a pak až jí konečně založíme účet (zatím jsme zhodnotili, že ho fakt na nic nepotřebuje a ani ho nechce), tak tam bude mít do začátku rovnou pár tisíc. Měsíčně jí tam posílám 300 (končí 4. třídu)+jí tam chodí drobné automatické platby, když platím cokoliv kartou (mám mBank účet a takto to funguje), zvažuji teda navýšení. Ale je fakt, že ona prostě nepotřebuje zatím nic kupovat, oblečení, jídlo komplet financujeme, lístky na MHD (roční ještě nemá, neboť nedojíždí) jí kupuji, aby měla, když by bylo potřeba...tak leda občas sem tam, když by chtěly s kámoškou na zmrzku nebo ledovou tříšť nebo na drobný dáreček k narozeninám.
Je mi jasný, že až jí bude 15, 16, budou výdaje jiné a jinde.
Jinak samozřejmě co se týče výdajů ohledně školy (pomůcky, učebnice, strava, výlety) a zdraví (rovnátka...), budeme platit miy rodiče, to samé MHD. Zatím jsem za rovnátka dala 2900 za vyndávací, stálá nás teprve čekají a kalkulaci zatím nemáme.

rebe
6. čer 2025
@swan42

@angelinie no, tak jablko a papriku, kdyz mas potrebu hodnotit co jsou a co nejsou bllbosti 🙄
Myslim, ze vetsina diskutujicich pochopila, ze jde hlavne o to, ze je to jejich kapesny a jejich rozhodnuti a na to, aby se s tim naucily hospodarit je ze vseho nejdulezitejsi to, ze vubec maj z ceho se to naučit, coz s almuznou dost dobre nejde...
Nicmene pokud tvoje deti jsou tak dokonaly, ze ven asi ani nechodi a kdyz, udelaji si eko bio svacinku doma a zabali do voskovanyho ubrousku, tak si dej razitko do notysku za odmenu, mne to pripada spis smutny.
A taky si nedokazu predstavit, jak by z tohohle kupovaly darky k narozkam a pod stromecek cely rodine.

@swan42 Jako že se dítě naučí hospodařit tím, že bude míst dost peněz na to, aby si mohlo nakupovat několikrát týdně limonády a brambůrky, protože nosit si jídlo a pití z domova je smutné? To je originální myšlenka...

ninive211
6. čer 2025
@swan42

@swan42 "A taky si nedokazu predstavit, jak by z tohohle kupovaly darky k narozkam a pod stromecek cely rodine" Však taky asi nikdo neočekává, že bude děcko kupovat na narozeniny a Vánoce dárky každýmu ze široké rodiny za x stovek...od těch dětí postačí blbost, hlavně když je od srdce...víš co, dcera mi k narozeninám koupila takový ten štos barevných lepících papírků do práce + samozřejmě namalovala přáníčko, kolik to mohlo stát, třicet, čtyřicet kaček? A jakou mi to udělalo radost!!! Fakt upřímně jsem byla dojatá a taky jsem jí to řekla, (Ale jo, dcera má "jen" 10", kdyby mi dal bloček lepících papírků sedmnáctileťák, asi se nad tím zamyslím...)
Jinak příliš moc peněz si myslím, že není moc výchovný, aby děcko dostávalo, taky si nějak nedokážu představit, co by děcko ve 14 letech dělalo s tisícovkou na měsíc...rozfrcalo za blbosti jako právě třeba ty brambůrky.

evaviki
6. čer 2025
@ninive211

@swan42 "A taky si nedokazu predstavit, jak by z tohohle kupovaly darky k narozkam a pod stromecek cely rodine" Však taky asi nikdo neočekává, že bude děcko kupovat na narozeniny a Vánoce dárky každýmu ze široké rodiny za x stovek...od těch dětí postačí blbost, hlavně když je od srdce...víš co, dcera mi k narozeninám koupila takový ten štos barevných lepících papírků do práce + samozřejmě namalovala přáníčko, kolik to mohlo stát, třicet, čtyřicet kaček? A jakou mi to udělalo radost!!! Fakt upřímně jsem byla dojatá a taky jsem jí to řekla, (Ale jo, dcera má "jen" 10", kdyby mi dal bloček lepících papírků sedmnáctileťák, asi se nad tím zamyslím...)
Jinak příliš moc peněz si myslím, že není moc výchovný, aby děcko dostávalo, taky si nějak nedokážu představit, co by děcko ve 14 letech dělalo s tisícovkou na měsíc...rozfrcalo za blbosti jako právě třeba ty brambůrky.

@ninive211 ve 14 mel 500, v 15 uz 1000. Kupuje si drobnosti k pocitaci (mys, podlozka), nebo si koupi hru. Kupuje si psaci potreby (je pekelnej, porad neco ztraci), kupuje si sem tam svaciny, obedy, jde do kina, kupuje darky jen mne a manzelovi, nastesti smysluplne, ale to uz je pak treba 500 a vic. Jde si s kamosema sednout. Kdyz jde na postu a nemam cash, zaplati mi to aja mu to poslu. Koupil si parfem, atd. Takze ne, neutraci za blbosti, uci se hospodarit. Myslet si, ze dite rozfrca penize za blbiny - nerikam, ze si nekoupi kravinu, ale bez kapesneho se hospodarit nenauci a pak to bude takove, ze kdyz ziska konecne nejake penize, tak je utrati, protoze nebude mit ten navyk. Financne negramotna je velka cast lidi v CR, neni lepsi tomu predchazet tim, ze dite bude mit kapesny? v 10 bych dala klidne 100 Kč na mesic, at si klidne koupi lizatko, at uvidi, ze si jich za tu stovku muze koupit jen par a ze kdyz utrati penize hned, pak ji nezustanou, To je prece dobre, ne?

ninive211
6. čer 2025
@evaviki

@ninive211 ve 14 mel 500, v 15 uz 1000. Kupuje si drobnosti k pocitaci (mys, podlozka), nebo si koupi hru. Kupuje si psaci potreby (je pekelnej, porad neco ztraci), kupuje si sem tam svaciny, obedy, jde do kina, kupuje darky jen mne a manzelovi, nastesti smysluplne, ale to uz je pak treba 500 a vic. Jde si s kamosema sednout. Kdyz jde na postu a nemam cash, zaplati mi to aja mu to poslu. Koupil si parfem, atd. Takze ne, neutraci za blbosti, uci se hospodarit. Myslet si, ze dite rozfrca penize za blbiny - nerikam, ze si nekoupi kravinu, ale bez kapesneho se hospodarit nenauci a pak to bude takove, ze kdyz ziska konecne nejake penize, tak je utrati, protoze nebude mit ten navyk. Financne negramotna je velka cast lidi v CR, neni lepsi tomu predchazet tim, ze dite bude mit kapesny? v 10 bych dala klidne 100 Kč na mesic, at si klidne koupi lizatko, at uvidi, ze si jich za tu stovku muze koupit jen par a ze kdyz utrati penize hned, pak ji nezustanou, To je prece dobre, ne?

@evaviki Dcera má v pokladničce aktuálně kolem 1500, něco teda je společného s bratrem 8 let (prostě se to tak nějak za ty léta nastřádalo, většina bude od babiček), takže zatím prostě nevidím smysl v tom jí cpát další a další hotovost, aby se válela doma a znehodnocovala se. jak jsem psala. Poslední víc jak rok jí bokem spořím navíc "kapesný" na svým spořáku, kde se to úročí alespoň nějakým minimálním úrokem, jakmile zhodnotíme, že je způsobilá k tomu mít vlastní účet (zatím mi nepřijde, že by ty dětský účty byly nějak extra výhodný), tak jí tam ty peníze převedu. Teď jsem koukala, že už teď jsem jí tam naspořila 10 000, ani nevím jak...takže bez peněz fakt není a nebude a když dostane nějaký cash na výlet, vždy jí řeknu-hele, kup si, ale co ti zůstane, to ti zůstane,neutrať to všechno. A je na ní, jestli utratí celý dvě stovky za totální kraviny anebo jestli si za 30 Kč koupí předraženýho Míšu a zbytek jí zůstane...

ninive211
6. čer 2025
@evaviki

@evaviki Co se týče nákupů, vidí i u nás, že jim nekoupíme úplně všechno, že jim nekoupím Milka zmrzlinu za 60, když je hned vedle v mrazáku v akci Míša zmrzlina na za 13...že nemusí mít to nejdražší a že je třeba nad nákupama občas přemýšlet, jestli to, co chci, opravdu "potřebuju" anebo jestli to chci jenom proto, že se mi to aktuálně líbí. Rozhodně to není tak, že by neměli žádné svoje peníze, a tak pak když k nějakým přijdou, tak zběsile vše utratí.

rebe
6. čer 2025
@ninive211

Jsem jediná, která nedávám v 10 letech pravidelné kapesné? Jakože fyzicky dítěti? Dostává peníze nárazově - když jedou na výlet, tak nechci vyúčtování, co jí zbyde, to si nechá, dále dostává za vysvědčení, občas od babiček...a jako přijde mi zbytečné, aby se jí doma válelo jen tak 5000...teď asi něco přes rok jí měsíčně dávám bokem na spořák jakože kapesné, ale spořím jí to u sebe a pak až jí konečně založíme účet (zatím jsme zhodnotili, že ho fakt na nic nepotřebuje a ani ho nechce), tak tam bude mít do začátku rovnou pár tisíc. Měsíčně jí tam posílám 300 (končí 4. třídu)+jí tam chodí drobné automatické platby, když platím cokoliv kartou (mám mBank účet a takto to funguje), zvažuji teda navýšení. Ale je fakt, že ona prostě nepotřebuje zatím nic kupovat, oblečení, jídlo komplet financujeme, lístky na MHD (roční ještě nemá, neboť nedojíždí) jí kupuji, aby měla, když by bylo potřeba...tak leda občas sem tam, když by chtěly s kámoškou na zmrzku nebo ledovou tříšť nebo na drobný dáreček k narozeninám.
Jinak samozřejmě co se týče výdajů ohledně školy (pomůcky, učebnice, strava, výlety) a zdraví (rovnátka...), budeme platit miy rodiče, to samé MHD. Zatím jsem za rovnátka dala 2900 za vyndávací, stálá nás teprve čekají a kalkulaci zatím nemáme.

@ninive211 My dáváme kapesné od nástupu do školy, akorát nejmladší začala dostávat dřív, aby to měla spolu se sourozenci. Dostávají 30 korun týdně, k tomu další peníze na dovolené a výlety, ale jak jsou tři, nedáváme moc, na dovolené třeba 200 na týden. Ohledně výchovy k finanční gramotnosti si teda velké představy nedělám, v mladším věku si toho ještě moc nespočítají a spořit příliš nemají za co. Takže si spoří, nakupují za to hlavně dárky pro kamarády a pro rodinu a sem tam si něco malého koupí. Zpravidla to, co m ají na konci roku, utratí za vánoční dárky. Ale někdy se začít musí. Samozřejmě žen nemá smysl, aby jim někde ležely velké částky, na spoření a investice jsou zatím malí, to je na mně. Ale stejně jako se vším, pořád jsou malí, malí, malí, a pak najednou jsou velcí a všichni očekávají, že už to dávno umí. Tak kdy a jak se teda naučí, jestli jim zbyde na lístek na autobus, když si koupí limonádu a brambůrky? Mně se na tom líbilo hlavně to, že ustalo to věčné "Tohle chci, tohle potřebuju, koupíš mi to?" u každé blbosti. Když řeknu, ať si to klidně koupí, ale za své, tak spoustu těch potřeb opravdu najednou viděli jinak. Za sebe tedy kapesné doporučuji, ušetřilo mi to spoustu nervů. Ti starší (11 a 9) už teď začínají reálně hospodařit, už si sami třeba vezmou na trénink peníze na svačinu. ale taky vidí, že koláč po každém tréninku stojí moc a raději si ho dopřejou jen někdy a raději si vezmou jablko z domu, když se blíží narozeniny kamaráda nebo Vánoce, šetří na dárky a podobně. U těch dětí je nepříjemné, že jim nechci dávat velké částky, protože taky musím hospodařit s domácím rozpočtem, přece jenom, když za blbiny rozfofrují kapesné, pořád to jsou peníze, které jsme museli vydělat my. Ale z menších částek je zase obtížné reálně spořit na něco, co by třeba fakt chtěli, typu kolo nebo nový telefon, ta větší přání stejně zůstávají na nás. Ale byla jsem docela překvapená, že když chtějí, dokážou našetřit na opravdu pěkné dárky, dcera mi třeba k narozeninám koupila moc pěkný šperk za několik set korun.

ninive211
6. čer 2025
@rebe

@ninive211 My dáváme kapesné od nástupu do školy, akorát nejmladší začala dostávat dřív, aby to měla spolu se sourozenci. Dostávají 30 korun týdně, k tomu další peníze na dovolené a výlety, ale jak jsou tři, nedáváme moc, na dovolené třeba 200 na týden. Ohledně výchovy k finanční gramotnosti si teda velké představy nedělám, v mladším věku si toho ještě moc nespočítají a spořit příliš nemají za co. Takže si spoří, nakupují za to hlavně dárky pro kamarády a pro rodinu a sem tam si něco malého koupí. Zpravidla to, co m ají na konci roku, utratí za vánoční dárky. Ale někdy se začít musí. Samozřejmě žen nemá smysl, aby jim někde ležely velké částky, na spoření a investice jsou zatím malí, to je na mně. Ale stejně jako se vším, pořád jsou malí, malí, malí, a pak najednou jsou velcí a všichni očekávají, že už to dávno umí. Tak kdy a jak se teda naučí, jestli jim zbyde na lístek na autobus, když si koupí limonádu a brambůrky? Mně se na tom líbilo hlavně to, že ustalo to věčné "Tohle chci, tohle potřebuju, koupíš mi to?" u každé blbosti. Když řeknu, ať si to klidně koupí, ale za své, tak spoustu těch potřeb opravdu najednou viděli jinak. Za sebe tedy kapesné doporučuji, ušetřilo mi to spoustu nervů. Ti starší (11 a 9) už teď začínají reálně hospodařit, už si sami třeba vezmou na trénink peníze na svačinu. ale taky vidí, že koláč po každém tréninku stojí moc a raději si ho dopřejou jen někdy a raději si vezmou jablko z domu, když se blíží narozeniny kamaráda nebo Vánoce, šetří na dárky a podobně. U těch dětí je nepříjemné, že jim nechci dávat velké částky, protože taky musím hospodařit s domácím rozpočtem, přece jenom, když za blbiny rozfofrují kapesné, pořád to jsou peníze, které jsme museli vydělat my. Ale z menších částek je zase obtížné reálně spořit na něco, co by třeba fakt chtěli, typu kolo nebo nový telefon, ta větší přání stejně zůstávají na nás. Ale byla jsem docela překvapená, že když chtějí, dokážou našetřit na opravdu pěkné dárky, dcera mi třeba k narozeninám koupila moc pěkný šperk za několik set korun.

@rebe Jo, my to máme stejně, takové to "to chci, to chci" dost odpadlo, ale občas máme...když to považuji za smysluplné, klidně jim to koupím, když mi to přijde jako blbost, tak řeknu, ok, fakt to chceš? Tak jo, máš určitě svoje penízky, můžeš si to koupit za ně. A třeba ve 30% případů najednou to už "nechtějí". Třeba když jsme na pouti a chtějí si koupit jako dárek z pouti plyšového pidi pokemona za 150, tak za své (samozřejmě nejdřív se jim to snažím rozmluvit, jestli je to jako FAKT nutný nákup...ale když to chtějí, ať si koupí...za svoje). Rozhodně nejsem chodící pokladnička a i ten osmietej vnímá, že něco stojí moc nebo málo. Teď jsme mu s manželem třeba vysvětlovali, že i když dvě zdánlivě stejné věci stojí stejně anebo ta jedna je opticky "levnější", že to nemusí být vždy úplně výhodné....že (typicky u potravin) záleží i na množství.

Jinak zavázat se ke kapesnému týdně v hodnotách drobných...to by byl mor 😀 já věčně nemám drobné a nemám u sebe vůbec hotovost, jednou za 2 měsíce vyberu pár tisíc a jinak všude, kde to jde, platím kartou...takže u mě by týdenně vyplácené kapesné byl velký problém.

Ad větší přání - zde bych to asi řešila formou spolufinancování - OK, my ti to koupíme, ale přispěješ si na to určitou částkou ze svého. Třeba ale takové kolo, to mi přijde jako věc, kterou by měli koupit rodiče (neberu kolo za 50 000, to si patnáctiletý asi kupovat nebude, ne? Nebo jsem naivní?)

evaviki
6. čer 2025
@ninive211

@evaviki Co se týče nákupů, vidí i u nás, že jim nekoupíme úplně všechno, že jim nekoupím Milka zmrzlinu za 60, když je hned vedle v mrazáku v akci Míša zmrzlina na za 13...že nemusí mít to nejdražší a že je třeba nad nákupama občas přemýšlet, jestli to, co chci, opravdu "potřebuju" anebo jestli to chci jenom proto, že se mi to aktuálně líbí. Rozhodně to není tak, že by neměli žádné svoje peníze, a tak pak když k nějakým přijdou, tak zběsile vše utratí.

@ninive211 jenomze tim ji ucis leda tomu, ze mama mi to nekoupi a kdyz pak budu mit penize, koupim si to sama. A utrati vse. Princip je, aby mela mesicne castku, se kterou hospodari. Aby videla presne to, co popisuje rebe, kdyz neco utratim, uz mi nezbude na neco jineho. Aby mela moznost volby a zvazila co ano a co ne. A tech omylu urcite bude, ale o tom to je. Ja jako rodic muzu nasmerovat, ukazovat, ale realne se to to dite stejne uci samotne.

angelinie
6. čer 2025
@swan42

@swan42 Budeš se divit, ale naše děti i při této almužně, jak říkáš, vždycky mají dost peněz na to koupit ostatním dárečky. V podstatě si myslím, že je to jejich hlavní výdaj. Souhlasím s tím, že by si sami měli rozhodovat o tom, jak se svým kapesným naloží, ale on dost udělá příklad rodiny. A pravda je, že naše děti když jdou ven, tak málokdy tam řeší jídlo, jsou najezení z domu. Takže u nás to prostě celé funguje jinak.

andelka
6. čer 2025
@ninive211

@ninive211 Nedáváme pravidelně kapesné ani klukům 13 a 15. Dostávají peníze za vysvědčení, k Vánocům, narozeninám atd. Peněz mají až až. Starší si koupil za své mobil za 12 tis. Předtím třeba lego za 3000 které Ježíšek nedonesl a on ho chtěl.

fire85
6. čer 2025
@evaviki

@glimmer stejne bych se zamerila na to, abych jim vysvetlila, proc tam nenakupovat. Ale ja to mam asi hozene jinak, spoustu veci nenakupuji kvuli moralnimu pohledu, nebo jak to nazvat..

@evaviki já taky jako ty, navíc co se v mládí naučí....

ninive211
6. čer 2025
@evaviki

@ninive211 jenomze tim ji ucis leda tomu, ze mama mi to nekoupi a kdyz pak budu mit penize, koupim si to sama. A utrati vse. Princip je, aby mela mesicne castku, se kterou hospodari. Aby videla presne to, co popisuje rebe, kdyz neco utratim, uz mi nezbude na neco jineho. Aby mela moznost volby a zvazila co ano a co ne. A tech omylu urcite bude, ale o tom to je. Ja jako rodic muzu nasmerovat, ukazovat, ale realne se to to dite stejne uci samotne.

@evaviki Vše neutratí nikdy 😉 Tak to by musela mít je třeba těch 100-200 Kč v kasičce...a být závislá na tom, že kazdého prvního dostane 100...oni prostě mají naspořené peníze z dřívějška, už od předškoláků (korunka ke korunce, občas něco od babiček...z výletů, nákupů). Přijde mi logické, že nekoupím vše, jakoukoliv blbost a aby vědéli, že pokud to fakt chtějí, můžou si to koupit. Ale za své. A bys viděla, jak kolikrát prostě si to rozmyslí, protože prostě by to museli vydat ze svého. A to "bolí". Ve svém věku nekupují zase věci za tisíce, aby utratili vše, co mají k dispozici a už jim "nezbylo". Spíš je to fakt 1-2×měsíčně třeba zmrzka či ledová tříšť a občas na výletě nějaký miniplyšák či přívěšek ve tvaru sovy či želvy (tohle jsou ty věci, co považuji za zbytečnosti, protože už toho mají mraky, ale oni prostě milují sovičky a želvičky🙂

swan42
6. čer 2025
@ninive211

@ninive211 nezlob se na me, ale pubertak 15-18 uz je skoro dospelej a i darky by mely "nejak vypadat". Rodinu ma kazdy jinak sirokou, nekde jsou to 4 clenove a nekde to muze byt i 12, pokud se maji ze vsech stran radi, travi spolu cas a chteji si udelat radost.
To je prave ono- "co by s tim delalo" no hospodarilo... Bez penez se hospodarit neda a 33kc/den za me fakt neni nic extra vyskakovani.
Kdyz to utrati za blbosti, nic mu nezbude az bude chtit s partou v lete pod stan. Ale jako sorry- z bramburku jednou za cas se fakt neumira.
Navic sama pises v jednom komentu, ze jsou to kraviny, to radsi mensi kapesny nez tohle a v dalsim, ze je to jejich vec, kdyz to utrati za kraviny. Tak jako fakt nevim proc reagujes na kazdyho jinak 🙈

@rebe Mit "dost" penez evidentne kazdy vidi jinak. 300 na mesic pro temer dospelyho cloveka je nic. A s tim nic se fakt hosporarit proste nenauci.

lv
6. čer 2025

Platíme oblečení, boty, sport, obědy, dopravu, školy a kroužky, dovolené, výlety, kapesné mají pro sebe a nad rámec toho, co jsem ochotna hradit (osmý skřipec, třicátý lesk, dárky kamarádům, sem tam půlku na módní blbiny). Když si řekne, na kafe, zmrzlinu navíc dostane vždycky

rebe
6. čer 2025
@swan42

@ninive211 nezlob se na me, ale pubertak 15-18 uz je skoro dospelej a i darky by mely "nejak vypadat". Rodinu ma kazdy jinak sirokou, nekde jsou to 4 clenove a nekde to muze byt i 12, pokud se maji ze vsech stran radi, travi spolu cas a chteji si udelat radost.
To je prave ono- "co by s tim delalo" no hospodarilo... Bez penez se hospodarit neda a 33kc/den za me fakt neni nic extra vyskakovani.
Kdyz to utrati za blbosti, nic mu nezbude az bude chtit s partou v lete pod stan. Ale jako sorry- z bramburku jednou za cas se fakt neumira.
Navic sama pises v jednom komentu, ze jsou to kraviny, to radsi mensi kapesny nez tohle a v dalsim, ze je to jejich vec, kdyz to utrati za kraviny. Tak jako fakt nevim proc reagujes na kazdyho jinak 🙈

@rebe Mit "dost" penez evidentne kazdy vidi jinak. 300 na mesic pro temer dospelyho cloveka je nic. A s tim nic se fakt hosporarit proste nenauci.

@swan42 Uvědom si, že ve spoustě rodin, když rodiče poplatí vše, co je potřeba, tak ani jim na osobní potřeby o moc víc nezbyde. A když mluvíš o lidech 15-18, tak ti už jsou naprosto schopní si na hospody, koncerty a pobyt s partou přivydělat. Nemyslím si, že mít dostatek naučí hospodařit zásadně líp než muset počítat a přivydělávat si, když chci víc.

felis
6. čer 2025
@rebe

@swan42 Uvědom si, že ve spoustě rodin, když rodiče poplatí vše, co je potřeba, tak ani jim na osobní potřeby o moc víc nezbyde. A když mluvíš o lidech 15-18, tak ti už jsou naprosto schopní si na hospody, koncerty a pobyt s partou přivydělat. Nemyslím si, že mít dostatek naučí hospodařit zásadně líp než muset počítat a přivydělávat si, když chci víc.

@rebe asi jak který jedinec bych řekla.
Dcera do konce základky měla výrazně menší kapesne. Teď ma vetsi, uvědomuje si to ve srovnani s kamoskami, ze ma doststek... a víc si z něho šetří "až budu něco chtít, tak si to koupim, mami" a na brigadu v lete chodi a říkala mi, že snad bude mít lepší rozvrh ve škole, aby aspoň dva dny v týdnu mohla na brigadu chodit i přes skolni rok.

ninive211
6. čer 2025
@swan42

@swan42 Ono osmnáctiletý "puberťak" (to už je dospělák či adolescent, nikoliv puberťák) může už jít taky na brigádu, chce-li "nadstandard" nebo koupit dražší dárek (který chce dát od srdce, protože to tak cítí, ne proto, že to máma očekává). Nevím, co si mám úplně představit pod pojmem "dárky by měly nějak vypadat"- jako že je povinnost kupovat všem dárky za litr, jinak to není "dost dobrej" dárek? I širšímu přibuzenstvu krom rodičů, příp.sourozenců a prarodičů? No, každý jsme jinak naučení, vychování, očividně uznáváme jiné hodnoty (i peněz) a v naší rodině od puberťáků se určitě nikdy neočekávalo (a nebude očekávat), že k Vánocům či narozeninám budou kupovat veledary. Já byla vychovávaná tak, že i maličkost potěší, když mi bylo 10, ušila jsem mamce v družině v rámci zájmové činnosti polštářek, o rok později jsem jí koupila von̈avý sprcháč (dnes by stál kolik, stovku?). Později třeba solnou lampičku na trzích...
Jako jasný, že když mi bylo 18, 20 a měla jsem už naspořené víc, tak že třeba byly dárky o něco málo dražší, ale nikdy žádné veledary a mezi vzdálenějšími příbuznými jsme si dárky nedávali vůbec. Jen rodičům, sestře a babičce s dědou třeba nějakou drobnost...a nikdo neočekával veledary. O tom to přece vůbec není. Každý prostě dle svých možností. Jako dávat dítěti velmi vysoké kapesné, aby pak z toho mohlo kupovat příbuzným a kámošům dárky podle mých představ, aby taky nějak vypadaly, to mi přijde jako zvláštní přístup. Ono by přitom třeba stačilo i z toho nižšího kapesného ušetřit, nekupovat každý týden brambůrky a každý den po škole pitíčko a zmrzku a zbylo by i na ty "hodnotnější" dárky...

Ale to už jsme se dostaly fakt docela offtopic od původního dotazu, tak bych to asi dál nerozpitvávala🙂

jancazao
6. čer 2025

Já si rozhodně nemůžu dovolit dát každému dítěti 1000 Kč kapesné. Občas jim koupím nějakou mlsku, sladké pití (v akci) a když potřebují, dám jim peníze ( kapesné na výlet, na autobus když jedou s kamarády pryč) Kapesné jim chci dávat 200 Kč měsíčně, ale většinou zapomenu a oni si neřeknou 😁
Svoje peníze nějaké mají, prarodiče už nekupují dárky, ale dávají peníze. Hospodaří s nimi dobře, probírají se mnou co si chtějí koupit.

marketa11112
6. čer 2025

My jsme začali dávat kapesné nástupem staršího do první třídy. Zjistili jsme ale, že je to u nás vlastně k ničemu. Děti danou částku vzaly a buď hodily do kasičky s tím, že šetří na moře nebo vložily do peněženky. Syn tvrdil, že šetří na papouška kakadů, dcera na mobil. Když se šlo do obchodu, stejně si nikde své korunky nevzaly a vše vydundaly na mě. Tak jsme od toho zase upustili. Vše potřebné dostanou od nás. Když potřebuji peníze do školy, mají je. KdZ si chtějí koupit knihu z letáčků, co jim chodí do školy, koupíme ji. Když chtějí zmrzku, za odměnu ji dostanou. Domů kupuji dobrůtky průběžně, když je nějaká akce. Tak i ty chipsy nebo bonbóny mají. Ale hodně toho mají vždy od Mikuláše, Velikonoc. Prakticky to jíme všichni průběžně celý rok. Dávkujeme. 🤷
Do školy a ze školy je vozím. Syn je nemocný, nemůže být bez pomoci a dozoru. Dcera y za určitých podmínek mohla jet autobusem, ale je to zbytečné, když do školy stejně musím pro syna. Navíc se na daném místě rozjíždí parádní šikana. Mají ji na svědomí právě děti, které jezdí sami autobusem. Jenže tím pádem mé děti nemají šanci si něco koupit sami v obchodě, ten je u zastávky.
Zrovna teď ale zvažuji, že když se mnou půjdou do obchodu, každý dostane 50 korun. Zda to utratí či donese domů a opět ušetří, už bude na něm ( věřím, že to bude půl na půl), ale odpadne mi právě takové to otravování, co jim v obchodě koupím. Prostě si vyberou a zaplatí sami i to, co bych já odmítla koupit. 🤷 Vysvětlují jim ceny, možnost nákupu v akci, rozdíl mezi malým a velkým balením, co je zdravé a co ne, kolik si čeho mohou koupit a co je výhodnější. Když budou platit sami za sebe, třeba to pochopí lépe. Dcera začíná hodně řešit čísla, s tím souvisí i ceny. Ptá se, co kolik stojí, a začíná rozlišovat hodnoty a slovo drahé, levné. Starší syn bohužel vůbec nechápe a není schopen porovnat finanční částku. Tam to bude vždy složité.
Ale vysvětlují jim, kde a jak musíme šetřit, neplýtvat např. vodou, protože i ta se platí z našich peněz. Zatím jim to zní dost abstraktně....každopádně si myslím, že mají doma příklad toho, že i když nejsou v peněžence miliony, dají se ušetřit peníze na to, co je potřeba.

marketa11112
6. čer 2025

Omlouvám se za chyby, při psaní zavařuji ovoce. a také je dost hodin, jsem už trošku unavenější.
Každopádně dal si šetří drobné částky, které jim zbydou po platbě knih, když jim nechám drobné z košíku nebo z kapes, když jim dá minci babička. Také mívají stovku v balíčku od velikonoc a Mikuláše, dostávají od jedné babičky bankovku i k svátku či narozeninám ( oslavenec větší a odevzdá ji mě, dávám zvlášť a přidávám ani větší drahé věci..houpačku na zahradu, koloběžku...., menší částky si opět dávají k sobě. Když už je vezmu s sebou na poštu, vydundají los. Já ho zaplatím, ale výhra je jejich. Bývá to cca hodnota losu, tedy to, co jsem zaplatila s jim zase vrátí.
Takto si šetří docela krásně. Jako dárek využívají to, co sami vyrobí..přáníčka, obrázky, teď keramiku, co se mnou podomácku vyrábí. Na jaře vždy chtějí pampeliškový med, mají tak další dárek. Vyrábíme mýdla, svíčky. Myslím, že pak stačí přidat kytičku či čokoládu a hotovo. A to samozřejmě platím já.

jancazao
7. čer 2025

Když čtu poslední příspěvek, vzpomněla jsem si na ty dárky. Dětem je 13 a 15. Syn mi teď koupil k svátku nanuka a udělal mi tím velkou radost, jindy koupí sprcháč nebo svíčku. Dcera dárky nekupuje, vždycky nějaký vyrobí, většinou nějaké přáníčko nebo namaluje obrázek. Z toho mám ještě větší radost než z jakéhokoliv kupovaného.

skarol
7. čer 2025
@swan42

@swan42 já teda vidím zásadní rozdíl v tom, kde k těm penězům puberťák přišel, jestli hospodaří s penězi, které si sám vydělal a nebo s penězi, které mu jen tak padají každý měsíc do klína bez jakékoliv zásluhy ... No a ty dary? To je taky kapitola... Vlastně tím jen učíme dítě, že musí žít v křeččím kolečku, aby bylo na drahé dary pro příbuzné

swan42
7. čer 2025
@ninive211

@swan42 Ono osmnáctiletý "puberťak" (to už je dospělák či adolescent, nikoliv puberťák) může už jít taky na brigádu, chce-li "nadstandard" nebo koupit dražší dárek (který chce dát od srdce, protože to tak cítí, ne proto, že to máma očekává). Nevím, co si mám úplně představit pod pojmem "dárky by měly nějak vypadat"- jako že je povinnost kupovat všem dárky za litr, jinak to není "dost dobrej" dárek? I širšímu přibuzenstvu krom rodičů, příp.sourozenců a prarodičů? No, každý jsme jinak naučení, vychování, očividně uznáváme jiné hodnoty (i peněz) a v naší rodině od puberťáků se určitě nikdy neočekávalo (a nebude očekávat), že k Vánocům či narozeninám budou kupovat veledary. Já byla vychovávaná tak, že i maličkost potěší, když mi bylo 10, ušila jsem mamce v družině v rámci zájmové činnosti polštářek, o rok později jsem jí koupila von̈avý sprcháč (dnes by stál kolik, stovku?). Později třeba solnou lampičku na trzích...
Jako jasný, že když mi bylo 18, 20 a měla jsem už naspořené víc, tak že třeba byly dárky o něco málo dražší, ale nikdy žádné veledary a mezi vzdálenějšími příbuznými jsme si dárky nedávali vůbec. Jen rodičům, sestře a babičce s dědou třeba nějakou drobnost...a nikdo neočekával veledary. O tom to přece vůbec není. Každý prostě dle svých možností. Jako dávat dítěti velmi vysoké kapesné, aby pak z toho mohlo kupovat příbuzným a kámošům dárky podle mých představ, aby taky nějak vypadaly, to mi přijde jako zvláštní přístup. Ono by přitom třeba stačilo i z toho nižšího kapesného ušetřit, nekupovat každý týden brambůrky a každý den po škole pitíčko a zmrzku a zbylo by i na ty "hodnotnější" dárky...

Ale to už jsme se dostaly fakt docela offtopic od původního dotazu, tak bych to asi dál nerozpitvávala🙂

@rebe
@ninive211
A vy si uvědomte, existuji i lide, co to vidi jinak a ze jsou i takove střední skoly, ze na brigadu sice chodis, ale vic jak 1x tydne to proste nezvladnes. Zvlast, pokud mas kombinaci narocny stredni a k tomu sport se vsemi temi zapasy/vystoupenimi/soustredenimi....A ano, jsou to navic penize k tomu kapesnemu. Samozrejme, ze jsou dost velci na brigady, psala jsem snad, ze ne?

"Vypadat lip", nez kancelarska potreba za 40,-. Sama si to v nasledujicim komentari uznala (ktery ale uz nebyl utocne urceny pro me)
Absolutne nikde nevidim ode mne zminku o veledarech za tisice, tak by bylo docela fajn nezvelicovat 🤦‍♀️ ale za 40,- slusnej darek pro rodinu, kdyz je ti 15+ neporidis. Mozna tak na temu.
Jesnoduchou matematikou se da dojit k tomu, ze pokud je vas v rodine 12 (my se odjakziva schazeli na oslavy i s bratrancema a sestrenicema a deti k tomuhle kontaktu vedeme taky, jsme vychovany drzet spolu a mit se radi) a vsichni maji nekdy narozeniny a slavi Vanoce a kazdymu bys mela to stesti najit neco vhodneho za max petikilo, tak jsi v tom za 12 000 rocne. A to jsou jen darky pro rodinu na rok. Shodou okolnosti je to stejna castka, kterou dostanes rocne jako kapesny. A to teda uz nejsme u bramburku, listku do kina, na koncert, vylety a blbosti na sebe. Na to uz by bez brigady nezbylo.
Tak kde jsou ty darky za tisice? Nejak uz mi na ne nezbyl rozpocet...🤔

Muj nazor stale zustava, ze 1000/ mesic (pro vek 15 let) opravdu neni vysoke kapesne, je to akorat.

Strana
z3