Puberta u dcery. Co byste dělaly na mém místě?

22. říj 2023

Holky, dnes mi moje 14 letá dcera řekla "Poser se"
Předcházelo tomu, že otravovala spící kočku a já jí řekla, ať ji nechá.
Je toho teď na nás všechny moc, psychicky a mě to tak naštvalo, že jsem jí dala facku a dost jsem na ni křičela.
Potom mi to bylo líto a tak jsem za ní šla, za facku jsem se omluvila, ale řekla jsem jí, že takhle se se mnou bavit nesmí.
Pořád opakovala, že na ni nemám mluvit a nekomunikuje.
Co byste dělaly na mém místě?
Otec bydlí pryč a dcera už k němu 2 měsíce nejezdí.

pavca1982
22. říj 2023

No nic udělala bych to samé jen s tím rozdílem, že bych asi jen ječela. Nejhorší je to snad kolem toho 16.-17. roku to jsou na zabití. Pevné nervy!

jana_a_jan
22. říj 2023

Počkala bych asi až vychladne a pak se šla usmířit nebo počkala,zda dojde první ona .. je to těžký ,jsou to smradi 😃

fyii
22. říj 2023

vic bych to nerozmazavala.. proste ona se chovala nevhodne a moc dobre to vi, a v tobe bouchly saze.. nech ji vychladnout, ale devce si musi uvedomit, kde ma sve hranice a co uz proste nesmi.. neni mala. Priste si to uz nedovoli, tomu ver.. Facka mrzi tebe, ji max stve co jsi si to dovolila...

slecnami
22. říj 2023

Ahoj, to je těžký...já v pubertě párkrát z pusy vypustila jobovku, která byla přes čáru (a to jsem fakt neměla pubertu nijak divokou)...a víš co? Už ve chvíli, kdy jsem to vyslovovala, tak jsem věděla, že to je blbý a přestřel...a i když jsme se naštěstí vždycky rychle udobřili (naštěstí jsme doma všichni takoví pohodáři a vždycky šlo o nějakou prkotinu🥰)...tak mě ty dvě konkrétní situace vlastně mrzí dodnes...🤔

Jsem ale ráda, že nikdy ta facka od našich nepřiletěla, že se prostě ovládli... Na druhou stranu, pokud vy máte náročnější období, prostě to bouchlo, jsme jenom lidi. Omluvila ses, dcera je teď asi uražená a ponížená, dej jí čas. A sobě taky. Nevím, jaký vztah máte normálně, ale asi bych to už slovně nerozmazávala, ale až vychladne, nabídla bych nějaké milé gesto - vem ji do Mekáče, kup drobnost, dovol jít s kanarádkou do kina (nic velkého, jen prostě uvidí, že mamka je na její straně a jestli má dost sebereflexe, taky bude milejší 😉)
Držím pěsti, ať máte doma zase brzy pohodu 🍀❤️

barulina
23. říj 2023

Já jsem asi mrcha, ale já bych za ní nesla, dokud by nepřišla ona.

konidana
23. říj 2023

@barulina ono to stejne nema cenu.

Nase ctrnactileta proste nekomunikovala. Treba tyden, dva, jsem od ni slysela za tu dobu asi 2x hmmm🙄😅. A pak treba prisla, kdyz chtela ona, a hodinu mi mluvila diru do hlavy. Normalni puberta. A musim teda rict, ze od 15 je to mnohem a mnohem lepsi. Uz nam trochu vyzrala holka.

Pro zakladatelku... vyrikaly jste si to (ty s ni) tak dobry. Dal neres. Nech ji zit, ona nekdy treba s necim prijde.

irmamala
23. říj 2023

Nic špatného jsi neudělala. Možná bych nespěchala s tou omluvou, protože jak děti nebiju, tak v tomhle případě si myslím, že byl facoš na místě. Já bych si něco takového říct svým rodičům nikdy nedovolila. Lepší být teď drsná, než aby tě za rok posílala do prdele v každé druhé větě.

izz76
23. říj 2023

Facka byla přehnaná reakce. Zase na druhou stranu holce je 14let,není hloupé batole aby trápila kočku a ještě byla drzá. Za facku jsi omluvila,teď je míč na její straně,jen ji nech trosku vydusit,chce být uražena,at si je.

dashyyy
23. říj 2023

@irmamala fakt ti přijde facka za blbý poser se v pořádku? neříkám neřešit, ale fackou? za mě ukázkově nezvládnutá emoce maminky, nijak nesoudím, každý máme svoje, ale za mě omluva byla na místě od maminky právě proto, aby holce ukázala, že i když to nezvládnu (stejně jako ona to poser se), že je v pořádku troška sebereflexe a omluvit se za svůj přestel.. teď je řada na holce, aby ona ukázala jak vyspělá je

sayast
23. říj 2023

Mne holka (14, 5) rekla pred 3 tydny abych se neposrala 😅. No taky mi ruka ulitla, ona je vetsi a statnejsi nez ja, tak to byl spis zahlavek. Ja teda nejedu bici metodu, ale tohle si dovolat proste nebude a vim ze kdyz se to snazim resit komunikaci, tak to vypousti ven, mozna ani neposloucha a zakonci to vetou jestli uz jsem skoncila 😅🤦‍♀️. Za zahlavek jsem se ji omluvila a kdyz pak zacala komunikovat, tak se to s ni snazila probrat. Je to narocne obdobi.
Osobne nechapu, me doma mamka nebila, byla velice mirna, ja mela pubertu taky hroznou, ale tohle bych si nikdy nedovolila. Tak premyslim kde jsem udelala chybu 🤔🤪🥴

glimmer
23. říj 2023

udělala bych to samé, jen s tím rozdílem, že já bych se asi nešla omluvit ... dokud by se ona neomluvila za to, že mi řekla "poser se" ... dceři teď bylo 13 let, tak jsme zatím jen u kroucení očí, odmávnutí rukou a tak ...

azanka
23. říj 2023

Ty jo, fakt mazec, kolika lidem přijde normální dát pubertální holce facku. Vzhledem k tomu, že jsem si podobnou "výchovou" prošla, tak moc dobře vim, jaký jizvy to ve mně zanechalo. Je toho na vás všechny moc, takže zřejmě i na ni. Ona si to vylila svým poser se, maminka fackou. Omluva je zcela na místě.

betelgeuzz
23. říj 2023

Teď bych ji nechala, ať může přemýšlet a zkusila bych komunikaci později. Myslím, že potřebuje čas.
A také si myslím, že omluva byla zcela na místě. Rodič má učit dítě, jak správně komunikovat. Manželovi, nebo kolegům taky nevrazím, když mi řeknou něco, co se mi nelíbí. Puberťák řekne často něco přes čáru, ale rodič by měl zachovat chladnou hlavu a vysvětlit, že takhle ne.

dashyyy
23. říj 2023

@azanka
@betelgeuzz už jsem si začínala myslet, že jsem divná 😀 😀

odula
23. říj 2023

@betelgeuzz jop, rodič "by měl" zachovat chladnou hlavu. Což jde někdy tak snadno, jako uklidnit se na povel. Ja mam taky pubertální dceru, je na zabití tak 80 % času. V podstatě ji všichni sereme a umí to dát pěkně najevo. Takže občas mi pěkně ujedou nervy. A ji taky. Taková italie trochu. No nic, ale pak se uklidnime, vydiskutujem, omluvime a dobrý. Řešení konfliktů je součást vychovy. ALE - facku nikdy. Tam je opravdu třeba omluvy - fyzicky "řešení" konflitku je za hranou - z obou stran. Takže super ze se autorka omluvila.

izz76
23. říj 2023

@betelgeuzz Já souhlasím,ze facku ne,to je ponižující a nepřípustné. Zlobit kočku je na stejne úrovni, matka se omluvila,je ji to líto,teď se musí dcera zamyslet nad sebou,jestli je její chování normální. Možná ji měla poradně seknout ta kočka,bylo by vyřešeno😃

dashyyy
23. říj 2023

@izz76 na druhou stranu si říkám co tý kočce dělala, že to takhle vygradovalo.. já občas zlobím spícího psa, že ho lochtám po tlapce a neumím si představit, že by mi za to jedna přilítla 😀

suzanna123
23. říj 2023

To, co ti řekla, tě neopravňuje jí dát facku, to, že ty jsi jí dala facku, nemaže to, co ona řekla. Obě jste ujely, ty jsi se omluvila, teď je řada na ní. Nechala bych ji být, dokud ji ten truc nepřejde, ale na té omluvě a na tom, že takhle fakt ne, bych trvala.

irmamala
23. říj 2023

@dashyyy Za blbý poser se? Ano, kdyby mi to moje dcera řekla, tak po ní skočím. Jak jsem psala, já bych si tohle nedovolila říct rodičům v žádném věku. A to na mě naši v životě ruku nevztáhli, ale je to o nějakém respektu a úctě. Nemám problém s tím, když jim ulítne sprosté slovo v nějaké běžné konverzaci, ale pokud mi začne nadávat a já z toho neudělám "bugr", bude se mnou takhle mluvit za chvíli naprosto běžně. Ale to je názor každého. Já jsem zase třeba tolerantní k jiným věcem, ke kterým by jiný rodič nebyl, nechci se přít, kdo má pravdu.

exbordelar
23. říj 2023

Ono je facka a facka. Facka, ktera prilitne kazdy druhy den, nema vubec efekt a pak zpusobuje presne tady ty sramy na dusi, jak je popsano vys. Ale kdyz je facka v rodine mimoradna udalost, neco, co se normalne vubec nedeje, tak pak ten aha efekt ma, a to velky. Takze za “poser se” bych ji asi dala taky, aby si holka uvedomila, ze tohle fakt ne. Oni zkousi hranice, kdyby neprisla razna reakce, pak by posilani do prdele bylo na dennim poradku. A to nechces.
Ale asi bych se pripravila na to, ze tohle je jen zacatek a bude drza casto 🤷‍♀️😅
Ja to delam tak, ze kdyz jsou milackove na me drzi, tak jim reknu, ze s nimi v tom pripade odmitam komunikovat a budu se s nimi bavit, az budou se mnou mluvit normalne a slusne. Do te doby je ignoruju ve vsech pozadavcich. A zatim to u nas funguje docela rychle, ale nervy to jsou!

suzanna123
23. říj 2023

@exbordelar přesně tak - tohle je začátek a drzá bude často. A pak co? Z facky bude ten standard, co nemá efekt nebo přejdeme na těžší kalibr?
Jasně, že se musí nastavit hranice a dát najevo, že takhle teda ne, ale fackou a ječením si člověk u dítěte těžko získá respekt. Autorku rozhodně nesoudím, jsme lidi, že někdy ulítneme, je normální, ale ani náhodou bych si to neobhajovala jako adekvátní řešení situace. A když přijdu za dítětem a řeknu, promiň, tohle jsem přehnala, tak hádám, že to dítě si z toho taky vezme příklad, že ulítnout může, ale pak je na místě omluva.

miryp
23. říj 2023

Sama píšeš, že procházíte náročným obdobím. Ujely nervy jí, ujely nervy tobě, protože toho je na vás obě dost a obě jste z toho frustrované. Facka byla pudové primitivní vyjádření moci, které jí pouze ponížilo, k ničemu jinému to nevedlo. Je fajn, že sis to uvědomila a došla ses omluvit. Sice to teď nepřijala, ale věř, že do budoucna to bude mít svou váhu, že umíš přiznat svou chybu. Teď bych ji nechala, aby i ona došla k tomu, že to přepískla a přijde se omluvit. A až budete zase v pohodě, určitě by bylo fajn si promluvit, jak to těžké období teď zvládá, zda pro ni nemůžeš něco udělat, ukázat jí, že u tebe má bezpečný prostor, kde se může vybrečet, aniž by to někdo posuzoval, zkrátka že tu pro ni jsi za všech okolností a s pochopením a žádáš za to pouze tolik, abyste se k sobě chovaly slušně.

barulina
23. říj 2023

@konidana no právě, moje Majda umí byt tvrdohlavka, ale zatím ji to nikdy dlouho nevydrželo. A zatím až na nějaké psychické výkyvy, kdy ji rozbrečí i to co ostatní rozesměje, sem tam vztekláy že musí něco dělat, tak dobre.uvidime co přijde dále 🤣 vzhledem k tomu, že je celá já, tak to bude zajimavw

1772
23. říj 2023

Beru to tak, že stejně jako těhotné či kojící i puberťáci nejsou hromadou hormonů , ale myslící lidé. Takže za mě, říct matce poser se je dost přes čáru. Nechci hodnotit následující trest, ale tohle chování neomlouvá ani puberta.

drakenn
23. říj 2023

Mému mladšímu bude 13. Ale nedovedu si představit, že bych ho uhodila do obličeje.. tohle prostě ne! A to kolikrát brutálně vysírá.
Mě zabírá napocitat do 10, vychladnout a pak si prostě povídat. Jak to nám já, jak to má on..co ho štve.. hodně se u toho dozvím. A on ví, že ho beru vážně. A sám mi pak vychází vstříc.
Ale zakladatelku neodsuzuji. Holt, furt se učíme

1772
23. říj 2023

Ale někoho praštit se mi taky příčí, i když občas chápu .

tinaprofi
23. říj 2023

Matka o me zlomila v puberte aspon 4 varechy.... Ta dnesni mladez nic nevydrzi 😁😂😂😂

drakenn
Autor odpověď smazal
Zobraz
hankapiiisek
23. říj 2023

Taky bych dceři facku nedala a to mi ve svých pubertálních letech řekne lecos.

tinaprofi
24. říj 2023

Drakenn, jsem rada, ze jsi svoji dementni odpoved smazala 🤣😁😁