Strava bez lepku, sóji, mléka a tropického ovoce pro děti

orchidis
21. říj 2014

Ahoj maminky,

máme docela drsné potravinové omezení. Naštěstí nejsme ve fázi, kdy by nás jeden piškot zabil, ale všem výše jmenovaným produktům se musíme vyhýbat.
Nastal mi ale docela problém, co se svačinkami. Vidím to všude kolem sebe - pribiňák, rohlík se šunkou, pomeranč, mandarinka a tak pořád dokola.

Chtěla bych touto cestou najít maminky, které to mají taky tak, nebo alespoň podobně, abychom si mohly vzájemně radit, co a jak - jak dětem připravit chutné a zdravé jídlo a hlavně ty svačinky, aby jim nic nechybělo a měly dost vitamínů a minerálů.

Budu ráda za každý příspěvek, tip na sváču, recept, cokoli 🙂.

killi
21. říj 2014

@orchidis my měli k výše vyjmenovanému ještě vejce, rajčata atd. I tak to šlo. Malá si zvykla, že nesmí nikde nikde nic jíst ani ve školce ji nevadilo, že jí něco jiného. Věděla, že by jí z toho nebylo dobře. Pomazánky jsem dělala většinou ze zeleniny do toho jsem třeba přidala faloze, něbo červenou čočku. Zkusím ty recepty pohledat doma.. 😉

ema1984
7. lis 2014

Ahoj, pokud ještě neznáš, tak se mrkni na stránky jimejinak.cz, najdeš tam různé recepty na zdravá jídla, i svačinky.

eliska1213
14. lis 2014

Ahoj,
můj přítel se také musí stravovat v rámci celé řady potravinových omezení. Hledám nápady kde se dá, procházím diskuze a recepty a postupně je zkouším. Poslední recept, který jsem zkoušela, byl švetskovou-polentový koláč, který je jak bez lepku, tak bez cukru i másla. Trošku jsem se obávala výsledné chuti, ale sotva jsem ho vytáhla z trouby a trošku vychladl, hned se do něj přítel pustil a pochvaloval si ho. Takže kdyby jej chtěl také někdo vyzkoušet, tak rozhodně doporučuju! Recept zde http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vy...

janaaanna
10. led 2015

Nevím, jak moc je to ještě aktuální - my máme bezlepkovou dietu, ale vyhýbám se i mléku. K svačině dávám hodně ovocné přesnídávky (klasické kupované) nebo jen jablko, švestky a tak. Malá zbožňuje zeleninu (k svačině okurka, rajčata, ...), na sladké ji neučím. Jako přílohu hodně používáme jáhly. Má ráda bezlepkové chleby, křupky, těstoviny jsou také dobré. Ze začátku je to těžké, ale člověk si zvykne. Já mám pocit, že víc vím, co jíme, a hlídám si to. Vařím jí hodně ryby, bio maso, zeleninu. Klasické knedlíky, koláče, buchty a tak neděláme a ani nám to nijak extra nechybí. Případně svíčková i rajská se dá udělat jen ze zeleniny a mléko nahradit rostlinným. Ať se vám zdravotní stav brzy zlepší!

deathy
13. bře 2015

Zdravím, také jsme dostali před pár dny doporučení vysadit mléčné výrobky, bílé pečivo a vše z bílé mouky a cukry.
Naštěstí to není o tom, že kdyby holka něco z běžné stravy snědla, tak by se jí něco stalo. Alergii na to nemá, ale má už delší dobu problémy s kašlem a tohle nám bylo doporučeno v rámci alternativní léčby. Tak jsem na to zvědavá. Snad to pomůže. I když je pravda, že ve školce asi moc neovlivním, co jí dají.
Mám z toho trochu hrůzu, protože když se podívám do lednice, tak to je sýr, mléko, máslo, jogurty. Miluje kakao. Vůbec nevím co bude jíst... pečivo se snad ještě dá tak nějak pořešit líp, ale tohle? Vůbec se v tom nevyznám, tak sedím u netu a hledám alternativy a recepty.
Myslím, že až půjdu na nákup, tak to bude jako lov na nějaké exotické zvíře. Nebudu vědět co a jak.