Prvotrimestrální screening - omezení jídla před odběry?

luj89
29. lis 2016

Holky, které máte za sebou prvotrimestrální screening... měly jste nějaké omezení jídla před odběry krve? Mě sestřička říkala, že můžu max. suchý rohlíky a neslazené nápoje, ale na webu jiných nemocnic jsem se dočetla, že vůbec není třeba být na lačno, tzn. předpokládám, že se může jíst bez omezení sladkého. Jde mi o to, že jsem objednaná až na 11,30 a neumím si moc dobře představit fungovat jen na rohlíkách (vstávám před 5. hodinou a pracuji od 6 hodin). Zatím moje snídaně bývá deci koly, banán a piškoty (na uklidnění žaludku). No a po cca hoďce v práci další jídlo a pak ještě malá sváča před obědem.
A ještě kdybyste měly zkušenost s odběry a UTZ v jeden den - kdy můžu čekat výsledky?
Děkuju za odpovědi 🙂.

gingergia
29. lis 2016

Já jsem měla v žádance i glykemii, což bych měla být na lačno, což mi nikdo předtím neřekl, takže mi jí doberou dodatečně. Tak možná proto...u mého gynekologa je to tak, že pokud budou výsledky nedobré, budou volat po pár dnech, pokud budou dobré, lékař informuje při další KO...🙂

luj89
autor
29. lis 2016

@gingergia Děkuju za odpověď 🙂. Já v žádance glykemii nemám uvedenou, resp. to je jen obyč. žádanka na prvotrimestrál. Žádné další detaily odběrů. Ty jsi byla přímo u svého Dr. na tomto vyšetření?

gingergia
29. lis 2016

Lékař mi po ultrazvuku, kdy určil přesné stáří plodu, vystavil žádanku a šla jsem do odběrové laborky...ale každý doktor to má jinak, někde odebírají přímo v ordinaci 🙂 Náš dr. pak dělá i měření NT atd. 🙂

ko87
29. lis 2016

@luj89 Mně doktor přímo řekl, že se před tím můžu klidně najíst. Je to ale odběr opravdu jenom kvůli screeningu a není to u mého doktora. Jestli ti sestra řekla, ať před tím nejíš, tak bych to asi radši neriskovala. Je možné, že budou zjišťovat ještě něco jiného.

luj89
autor
29. lis 2016

@ko87 Řekla mi, že jen rohlíky a neslazené nápoje, ale přece nemůžu jakožto těhule 7 hodin pomalu nejíst... Zaprvý kvůli mimču, zadruhý by mi bylo veeeelmi nevolno a zatřetí bych nemohla normálně pracova. Asi si dám ráno snídani - tu za 7 hodin určo strávím a pak už fakt jen ty rohlíky.
@gingergia Tak já právě jedu k jinému lékaři (můj gynekolog nemá certifikát ani vybavení na toto vyšetření). A právěže můj Dr. mi řekl, že pokud budou výsledky špatné, mám mu zavolat na dřívější kontrolu.

ko87
29. lis 2016

@luj89 Tak jestli ti tu krev neodebírají u vás, ale jedeš fakt jenom na screening někam jinam, nechápu, proč bys měla být nalačno😕 A ještě takhle pozdě. To bych se na to asi taky vykašlala. Jinak mně minule brali krev týden před utz a komplet výsledky jsem pak dostala do ruky hned po utz.

pet359
29. lis 2016

@luj89 mě tento screening čeká příští týden.....ne u mého doktora, normálně na něj jedu do nemocnice....no a doktor i sestra mi řekli, ať se normálně najím, jdu tam taky až v 11:15....bez jídla bych to nedala...absolutně ne...vstávám také před pátou a dělám od šesti....a jsem zvyklá už v 11 nejdéle obědvat 😀 ....ale pokud by mi řekla neslazené nápoje a rohlíky....tak bych se prostě kousla a jedla je vždy, když budu mít hlad....přece ti neřekli množství, tak nevidím jediný důvod, proč bys neměla skoro 7 hodin nejíst....

drzticka81
29. lis 2016

tak ja byla pred tydnem a sestra rikala uplne nalacno 🙂)) ale sla jsem teda na devatou 🙂)) a jinak jdu na ult za 14 dni a tam udelaji i zaver s vysledkem.....takze po ult bys vysledky uz mela znat.....

dandaa
29. lis 2016

Byla jsem na odběru krve v 10tt a musela jsem na lacno.Jelikož jsem šla v sedm ráno tak to bylo v pohodě.Odběr se má delat prý dřív než krev aby se pak porovnal výsledek krve se srceeningem.

pet359
30. lis 2016

@dandaa ano, když ti dělá odběr tvůj lékař tak ano, tam jdeš na lačno....to jsem byla taky už v 8tt, to tak asi musí být u všech....ale na ten screening když jdeš třeba jako my v 11:30, tak je naprostý nesmysl, abychom od rána nejedly....ale já být tedy luj89, tak si zavolám do ordinace a zeptám se na to ještě jednou pořádně....mě opravdu řekli (jak doktor, tak sestra) ať ten den normálně jím, že na lačno nemusím být, že ty krevní testy jsou jiné než se dělají u dr. na lačno....ale když jí luj89 řekli, že může jíst suché rohlíky a pít neslazené nápoje, tak to asi znamená že nalačno být nemusí....vím, psala, že je zvyklá na nějakou snídani...já taky....ale asi bych se hold jeden den kousla a ty rohlíky jedla no ☹

dandaa
30. lis 2016

@pet359 odběry mi dělali v nemocnici(Podoli)a doktor mi řekl že na krev musím být na lacno jinak se mohou rozhodit vysledky krve.Odběry dělají jen mezi 7:7:30 ráno . Taky jsem zvyklá každý den snidat a hned po odběru jsem se najedla.Co budeš dělat az půjdeš na testy na tehotenskou cukrovku?na ty nesmis jist uz sem předem od večera a pak po testu dvě hodiny.

pet359
30. lis 2016

testy v den toho screeningu?

pet359
30. lis 2016

když mi dělali testy v tom 8tt, tak mi tvrdili, že jsou to jiné testy, než se dělají v den toho screeningu a na lačno být tedy nemusím, ano na těhotenskou cukrovku mi řekl, že se dělají testy až někde kolem 20-21tt a to mám být na lačno, ale že to jsou jediné dva odběry, které tak mám absolvovat....když půjde někdo třeba kolem 13h na screening, tak nebude od rána jíst?nebo ráno na krev a odpoledne screening? nevím....asi to funguje evidentně všude jinak....

dandaa
30. lis 2016

@pet359 testy a screening se nedělají v jeden den ,tedy aspoň ne v Podoli .Mám papír kde je odběr krve v 10tt a screening od 12tt a kdyby bylo něco špatně dle krve tak volají a musí člověk přijít dřív .Celou dobu píšu o odberech na lacno a ne o screeningu.Když bych šla v jeden den tak se mohu přece najíst po odběru před sreeningem ;)

pet359
30. lis 2016

tak přesně tak.....a já celou dobu píšu právě o screeningu....jsem si myslela, že každá právě píšeme o jiných testech....jenže mě řekl, že mi budou brát krev i na screeningu....ale že jsou to jiné krevní testy, proto nemusím být na lačno....moje kamarádky zase byly na screeningu v gennetu a taky jim brali krev....tak jsem myslela, že je to všude stejné... 🙂

dandaa
30. lis 2016

@pet359 píšeme o stejném vyšetření.Jen můj ošetřující lékař bere krev v 10tt aby byl výsledek z krve srovnatelný s výsledky ultrazvukoveho screeningu ve 12tt.Krev se v těhotenství bere ještě v 16tt ,34tt a někomu ještě na protilátky.

pet359
30. lis 2016

nn, mě brali teď na protilátky, řekl mi, že mi budou brát na screeningu, v 16tt jdu jen na běžnou kontrolu (bez odběru krve), kolem toho 20-21tt na tu cukrovku, když nebudou krevní testy, co mi dělal v 8tt v pořádku a pak až někde jak píšeš, ten 34tt....ten tedy bude určitě taky na lačno...to jo.

dandaa
30. lis 2016

@pet359 musíš mít ještě druhý screening který je povinný narozdíl od prvního.Na druhý screening se právě bere zase krev dřív,cca 16tt a pak kolem 20tt screening.

j.a.n.i
30. lis 2016

@luj89 Jen rohlíky a neslazené nápoje je blbost, pokud by tam byla glykémie, tak nesmíš ani to a pokud je to jen k NT screeningu, tak zas není třeba se omezovat jen na tyto 2 věci. Já bych se na to buď vykašlala úplně a jedla normálně nebo se můžeš řídit doporučeními pro dárce krve, tam se má vynechat tučné a mléčné výrobky.

j.a.n.i
30. lis 2016

@dandaa Píšeš pěknou blbost, jednak žádný screening ani jiné vyšetření není povinné, pouze jsou některé plně hrazené pojišťovnou, to za prvé, takže na žádný nemusí a za druhé si pomotala 2 vyšetření - to v 16tt jsou odběry krve na triple testy, od kterých spousta doktorů ustupuje, protože zjišťují vlastně to samé, co NT screening, akorát jsou méně přesně a dělají se pouze z krve bez UTZ. A to druhé kolem toho 20tt je samostatný screening zahrnující pouze UTZ bez návaznosti na krev a zaměřuje se primárně na jiné vývojové vady než ten první.

dandaa
30. lis 2016

@j.a.n.i píšu co mi říkal lékař.Ptal se zda chci na 1. screening jelikož není povinný a tudíž si ho člověk hradí sám a o druhém říkali ze je povinný ,hrazeny pojistovnou.S tím odběrem krve jsem to asi popletla jelikoz budu mít víc odběru na protilatky kvůli negativnímu faktoru.

tahejhula
30. lis 2016

Zadne vysetreni ani odber neni povinny.

dandaa
30. lis 2016

@tahejhula upřímně tohle mi je jedno.Vyšetřit se nechám tak nebo tak ;)

astyna
30. lis 2016

Tak já jsem podruhé těhotná a po zkušenosti s tripply ani do nich nepůjdu, chci ten 1semestrální screening a budu se za něj rvát 😀

pet359
30. lis 2016

a tak se teď blbě zeptám...co to jsou ty tripply? 😀

lea212
30. lis 2016

@astyna me ty tripply udelali ani se me neptali a to jsem je taky nechtěla...

j.a.n.i
30. lis 2016

@pet359 Triply jsou zjednodušeně řečeno starší a méně přesná varianta toho prvotrimestrálního screeningu a dělá se to jen z krve, ne v kombinaci s UTZ, plus to planě hradí pojišťovna.

j.a.n.i
30. lis 2016

@lea212 Tak já se třeba ptám, proč a na jaké testy mi hodlají odebírat krev, nebo přesněji řečeno, chci žádanku, že si na krev dojdu přímo do laboratoře a člověk pak přesně vidí na co se odebírá.

tahejhula
30. lis 2016

@dandaa No tobe treba, jine treba bude zajimat, kam se je snazi jejich lekar dotlacit evidentni lzi. 😉

j.a.n.i
30. lis 2016

@dandaa Ale spoustě dalších lidí to jedno není, takže jim nepleť hlavu tím, že by to bylo povinné... V celém těhotenství je totiž pouze jedna jediná věc povinná a tou je porod (pokud se samozřejmě nestane něco špatného dříve).

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru