Syn 1,5 roku nechce jíst maso. Čím ho nahradit?

westie
16. črc 2018

Syn není moc velký jedlík, co se množství týče. A nechutná mu maso, kromě ryb. Dlouho mu trvá, než si zvykne na nové jídlo, přestože jsem se o pestrou stravu snažila od začátku příkrmů. Syn má hodně rád jogurty, různé kaše, vajíčka a vařenou zeleninu. Bojím se ale, že bez masa nemá dostatek bílkovin. Výškově je spíš menší, než by měl být, ale váha/výška je v pohodě. Hledám radu od zkušenějších maminek. Dá se něčím maso v jídelníčku nahradit? Nebo jste dokázaly děti naučit jíst maso díky dobře připravenému masu v nějakém dobrém jídle? Nejsem moc zkušená kuchařka a těžko se mi hledá inspirace, jak maso ještě zkusit připravit, aby ho v jídle neobjevil a neplival... Nechci ho do masa nutit, chci spíš najít pro něj vyhovující formu nebo maso nějak nahradit.

linee
16. črc 2018

Kdyz jsem byla mala,bylo to to stejne do 3 let.Mamka mi mohla maskovat maso jak chtela,pokazde jsem ho "odhalila" a skoncilo opet na taliri (nebo jinde). Doporucuji davat jine potraviny s obsahem bilkoviny a mlecne vyrobky. Ono si to sedne - videla jsi chlapa,ktery neji maso?;)

xkalisto
16. črc 2018

Dobrý zdroj protejnu jsou luštěniny. Jestli mu jedou kaše a polívky zkusila bych zakomponovat víc ty. Dáš si ji s parkem nebo masem a syn dostane s vajíčkem. Hráškový krém nebo něco takového by se mohlo zavděčit.
Nizkotučný tvaroh rozmixovaný s ovocem je taky super a moc chutný. Manžel toho vždycky jedl tunu když nabíral svaly. Když do toho dát lžičku chia tak je to další protejn navíc i s vlákninou a DHA 🙂
Do toho můžeš dát i oves který má taky protejn a vlákninu nebo mu ho dát samostatně jako kaši.

Když nevím co vařit tak už ani neberu moc kuchařky a spíš jdu na Pinterest. Tam si hodíš Vegetarian protein recipes a vybereš si co tě zaujme. Když máš nějakou konkrétní surovinu a dumáš co s ní tak je to taky fajn vždycky akorát recipes.

bayt
16. črc 2018

@westie Já nikdy moc nejedla maso. Asi jsme byla schopná ho pozřít mleté v jídlech typu musaka, boloňské špagety, lasagne. Jedla jsem ráda ryby, vejce, luštěniny. Tak možná to?

westie
autor
16. črc 2018

@linee
@bayt
@xkalisto Moc diky za nazory, trochu me to uklidnilo. Syn ma rad ovesnou kasi s cimkoliv, jogurt si vyzada kazdy den, zkusim mu tam obcas pridat tvaroh, vajickovou pomazanku ma taky moc rad. Lusteniny spis neumim udelat, asi by jedl. Problem bude urcite i ve mne, protoze nemam moc cas zjistovat, kolik ceho obsahuji jine potraviny a taky me nebavi experimentovat. No, budu muset zapracovat na svem vareni😀

bayt
16. črc 2018

@westie Tak mě napadá hummus nebo fazolová pomazánka, nebo nějaká dětská verze chilli con carne 🙂

jana2381
16. črc 2018

Syn mi taky plival masa a kupodivu pomohlo ho uvarene prolisovat pres lis na cesnek (do kuskusu, brambor apod) Nejdriv trosku a pridavala jsem postupne. Nejlepe jde kureci. Hovezi moc ne.

zuzana_ka
16. črc 2018

Ještě bych dodala vejce a soju🙂

bartakova_veronika
16. črc 2018

malé je skoro 9 měsíců a také mi maso odmítá .... také nejsem moc velká kuchařka a pomáhá mi tchýně ale stejně to není ono ... maso stejně odmítá ... moje mamka bydlí 25 km daleko tak ta mi pomoci nemůže ... jediné co já nevadí tak vývar ... tak alespoň polévku z vývaru dělám i když to prostě není ono když to obsahuje pouze vývar ale maso ne ... dnes jsem zrovna zkoušela po dlouhé době jenom batátu s kuřecím masem rozmixované a vzala si stěží tak 3 lžičky a už nechtěla ... snad se to časem urovná a bude baštit i maso ... zeleninu, ovoce, kaše ovocné, vanilkové, rýžové sní .. špagety mi taky sní i rýži ale prostě maso do ní nedostanu

barbara04
16. črc 2018

@bartakova_veronika ja jsem tedy slysela, ze kvalitni vývar je pro deti take dostačující - je to lepe stravitelné, chutná jim, Moje deti ji maso minimalne ( stejne jako spoustu jiných veci) ale vvary milluji . tak jim maso nenutim
obcas se nacpou rizkem , obcas pečené kure, ale to zalezi na náladě ( dceři je 15m )

lida9
16. črc 2018

co zkusit domaci pastiku z kvalitniho masa?

bartakova_veronika
16. črc 2018

@barbara04 tak maso ji vyslovene nenutim, kdyz nechce tak hold nechce. Jsem rada ze alespon vyvar ma rada 🙂 asi ji vadi male kousky toho masa, netusim. Uvidime casem. Ona nema jeste ani jeden zoubek a tak radeji kasicky nebo polevky. Ale banan ten mi hezky okusuje

dixi86
16. črc 2018

Maso syn také nemusel, ale namleté mi ho snědl skoro ve všem. Pak se to zlomilo kolem 2.roku a jí ho samotné, i hovězí. Ale pokud jste nezkoušela, dala bych kousek mletého do jídla a zkoušela.

cheetah_
16. črc 2018

Brokolicové placky. Mňamka. A postupně do nich pašovat víc a víc mletého, cca do 1/4 podílu masa to ani není poznat. Jinak pokud jí mléko/jogurty a vejce, o bílkoviny bych se nebála, ani je nijak extra nedodávala, aby neměl naopak příli velký nápor na ledviny (přemíru bílkovin - třeba proto se má tvaroh dávat až batolatům). Ono se to nezdá, ale bílkoviny jsou třeba i v obilninách, takže bez masa to nějaký čas v klidu vydrží. A ty aminkyseliny, které nejsou v rostlinné stravě, by měly být v těch ostatních živočišných zdrojích - ryby, mléko, vejce. Pohoda, neřešila bych to.

mollyweasley
16. črc 2018

Místo masa jsem sypávala na jídlo drcené konopné semínka.

popelka1984
16. črc 2018

A namleté maso jí? Můj syn měl v tomto věku a koneckonců i teď nejradši to co bylo z mletého, sekaná s nastrouhanou mrkví, karbanátky, špagety se směsí mletého a paprik, k rajské měl rád pečené bobíky z mletého, všechno samozřejmě bez koření, rizoto opět s mletým nebo tam nacpat maso na úplně malé kousíčky. Co třeba polívky s kousíčky masa

karlajasmine
16. črc 2018

Meli jsme stejny problem a taky nejsem kucharka 🙂 - takze - zelene fazole, hrasek (oboji rychle pripravene), cocka, cockova polevka, ryby (treba tunakova pomazanka), vajicka, polevky s malinkymi kousicky masa (ty prosli) nebo malinke kousky masa zamaskovane v rizotu. humus, i orisky (rozemlete samozrejme, napr.udelat mekke oriskove susenky) .. Jinak me nic nenapada, ale muj syn takhle v pohode prezival a rostl donedavna, a nedavno prisel zlom a zacal jist i normalne maso.

karlajasmine
16. črc 2018

Jo a brokolice, brokolicove placky s masem 🙂

hejluc
31. črc 2018

Taky jsem mela doma vegetariana. Maso poznal u v prikrmu rozmixovane, masovy vyvar nejedl, zeleninovy ano. Nastesti jedl zeleninu, ovoce, lusteniny... Dnes uz je mu 13, maso stale nevyhledava. Ve skole ho neji, doma musi. Kdyz byl maly, snesl mlete, rizek z kureciho masa a veprovou panenku. Dodnes nesnese hovezi a ryby.

1nelinka
31. črc 2018

@westie ja bych nenutila..me taky mama porad podsouvala maso,parky,uzeniny..nejedla jsem to jako dite a nejim to ani ve svych 33letech jsem vegetarian..nase mala 1,5roku taky neji maso..nebo teda da si ho kdyz ji dam kupovanou sklenicky a tam je rozmixovane to mi sem tam sni ale ze by si dala kousek rizku,nebo spagety s mlety to mi vsechno fluse..ja varim extra pro manzela masova jidla a pro me bez masa a mala si vybira od obou co chce papkat..

ester_davidova
10. srp 2018

Váš syn je asi starší dušička, a je rozumný🙂 Vše, co je v mase, nahradíte kombinací luštěnina+obilovina. Je toho nepřeberné množství, fantasii se meze nekladou: kitrí, lušteninové placky s rýží a pohankou, čočka na tymiánu s guinoou, luštěninovo-obilné knedlíčky, svíčková s červenou čočkou a rýže k tomu... jediné co chybí je b12. Já dávám kvůli tomu ryby... u starších by šli asi i doplňky stravy.
ještě inspirace vévévé jimejinak tečka cz

ester_davidova
10. srp 2018

oprava šly
👧

normalnimatka
10. srp 2018

vejce, vejce, vejce🙂 v mlíčnejch věcech toho zas tolik není.

westie
autor
10. srp 2018

Vsem moc diky za komentare. Je az legracni, jak my maminky vsechno resime a deti si to mezitim vlastne vyresi samy - alespon u nas to tak vetsinou funguje a i ted se situace asi vyresila sama🙂. U syna jsem vypozorovala, ze ma hrozne rad vajicka, tak davame v ruznych obmenach. A zatim to vypada, ze se cela zalezitost s masem vyresila, protoze syn v poslednich tydnech zacal maso sam jist a i si o nej rika, kdyz ho vidi u me na taliri. Zhruba ve stejnou dobu se mu dovyklubaly prvni stolicky a dve trojky. Takze jsem si to spojila, ze se mu to spatne kousalo. Nic jsem mu do te doby nenutila, jen jsem se snazili davat ryby, vyvary a lusteniny.

dancamich
11. srp 2018

@westie hlavne, ze basti ryby a ty vejce, to je dulezite. Deti nejsou blbe, takze kdyby mu neco chybelo, zacne to jist ve vetsim mnozstvi sam (jako ted nase dcera ryby a vejce). 🙂

bartakova_veronika
12. srp 2018

alespoň že jste to takhle vyřešili ... malá by vajíčko ještě neměla takže to maso je u nás trošku problém .. zajímavé je ale že masozeleninové příkrmy kupované mi sní ale když uvařím maso tak ne .. a jak říkáte .. když to vidí u mě na talíři tak si klidně vezme a žvýká ale když to má u sebe tak ne .. malé je teď 9,5 měsíců a začíná nám růst teprve první zoubek, tak třeba se to brzy také spraví 🙂

zelenaesmolda
12. srp 2018

Nevim jestli se u nas prodavaji ale nahrazka masa dela znacka Quorn,delaji ruzne produkty od "kurecich" prs,klobasek,mleteho apod.
je to dobre,jedi to hodne vegani

westie
autor
12. srp 2018

@dancamich Tak to by me zajimalo, co synovi chybi, kdyz se muze v posledni sobe utlouct po samotnem masle😂 Kdybychom mu nedavali jen ochutnat, byl by schopny snist snad cele maslo...🤔

1nelinka
13. srp 2018

Nase 1,5leta dcerka taky neji maso..ale nijak to zatim neresim..nechci ji nutit..ja maso nejim od mala tak je mozna po me..manzelovi varim normalne masova jidla ale i kdyz to vidi u nej a dava ji tak si maso nevezme..kdyz uz si ho vezme tak zvejka,zvejka a pak to vyplivne a da psovy..neji ani mlety v testovinach ani parek nic..

zelenaesmolda
13. srp 2018

@westie nejake nasycene nebo nenasycene kyseliny ci jake tam jsou? :D
mrkni na net co mu muze chybet,i kdyz ja mivam taky obdobi kdy se muzu po necem utlouct,momentalne mam hermelinove ale obcas je to cocka nebo testoviny :D

becicka
13. srp 2018

My máme ještě rádi Šmakouna, to je taky alternativa živočišné bílkoviny. Jsou různé příchutě a jde udělat za tepla i studena.