20letý syn má nemoc zvanou bordelismus, jak na něj?
přijde mi to jako velice výstižný název pro nemoc některých našich miláčků a jdu si tak postěžovat,na radu,a vůbec podebatovat o tom jací jsou naši velcí i malí touto nemocí postižení většinou na zabití
už nevím jak dál-jak vysvětlit 20 letému klukovi,že špinavé ponožky patří do koupelny do koše-o trenkách a ostatním prádle ani nemluvě,že když má povinnost každý večer uklizenou kuchyn tak že to prostě bude udělané,že když mu před třema měsíci řeknu,že má vyklidit sklep a hlavně zlikvidovat pohnilé brambory tak že mi nebude tvrdit že je to udělané-když stačí jediný pohled a je jasno-a ještě se tomu směje,fackovat ho nemá cenu,to bych pomalu čekala že nějakou slíznu zpátky,zákazy-nefungují-prý to mi jako budeš dávat domácí vězení-vždyt je mi 20,no nepřejte si vidět ty hysterický záchvaty,když jsem mu onehdá zabavila mobil,když si stěžoval,že na nic nemá čas-ty oslovení,jekot,nářek,vztek-jak se to hezky střídalo,to byl přímo herecký koncert hodný pomalu ceny Thalie,nechávat binec-že třeba bude jako postrádat nějaký svršek nepomáhá,chodí klidně ve špinavým,domlouvat,zařvat,nic,už jsem říkala že to vyfotím a hodím na FB-přeci jen mocná to zbran,jenže synátora nemám v přátelích,tak by si udělali obrázek jen mí známí a ti ho dobře znaj
takže děvčata neočekávám nějaké rady typu-měla jsi ho honit dřív,to jsem bohužel dělala,ale starší dcera ta dva mladší po téhle stránce rozmazlovala a vše dělala za ně-domluvy též nezabraly,že mám být důsledná-no u malého se snažím,u staršího je to už asi pasé-takže jak na něj?dopředu děkuji za hlavně fungující tipy 🙂
@marecek4 a to je kluk! Já mám v rodině slečnu, která když ještě bydlela u rodičů, tak to byl prototyp bezmezného humus bordeláře! Ona věděla, že je to špatně, ale prostě prděla na to... Máma jí to sice ohudrovala, ale v zásadě to brala tak, že je to její pokojík, tak ať tam má třeba nas*...o Pak se odstěhovala a najednou to všechno šlo. A ještě když si pak našla frajera, co s ním bydlela a on si potrpěl na pořádek, to byla hygiena sama. I když jen když byl on doma, jak vytáhl paty, jela zas to svoje, ale byla natolik chytrá, že když se měl dovalit domů, tak hned zase vše gruntovala. Takže to není o tom, že by nevěděla co má dělat, ale prostě jen svatá lenost 😉 Kluci to mají možná jinak, ale samostatné bydlení by mu asi neublížilo, jen ho do něj nějak rozumně vmanévrovat. Jinak samozřejmě chápu, že se ti na ten bordel těžko přihlíží, zvlásť když máš jiné starosti a povinnosti 😅
souhlas s
@78marcela ..... ve vlastním pokoji ať si má co chce (pokud mu tam nepoleze hmyz apod.), ale ve společných prostorách bez pardonu ať jsou věci v cajku!
a doma pomáhat, jinak pokud se mu to nelíbí tak nevařit, neprat... v extrémním případě pokud nechce na nic sáhnout, tak ať jde na brigádu, je mu 20 tak makat může a ať přispívá nějakým nájmem...
jako je to pro jeho dobro, jinak jednou snacha nepoděkuje za chlapa co je mega bordelář a přijde mu normální, že o vše se starají ostatní 😝 😝
@marecek4 Moc nechápu, co chceš tedy slyšet, když za něj ty věci budeš dělat, tak sám si je asi neudělá - že by ze dne na den změnil názor, osvítil ho duch svatý, a začal ti šůrovat po celém bytě, to asi nehrozí.
Musíte si společně domluvit pravidla žití, ale taky co se bude dít, když je jedna strana poruší. A v tom být důsledná. Neprat, nežehlit, nevařit, prostě nikdy. Hlady, jak říkáš, by neumřel.
a co na to jeho otec? ten by mu nemohl "domluvit", pokud tedy není stejný bordelář jako syn... 😝 😝
@marecek4 píšeš,že ukončil školu a nastupuje do práce-fajn,tím se z něj stává samostatný jedinec...jasně si nastavte pravidla a na nich trvej na dodržování!!!žádný,že vyměkneš a uděláš to za něj...já sama vím,jak je to kolikrát těžký,jako ženský bychom to měly x-krát rychleji a pečlivě udělaný,ale jako mámy tohle udělat nemůžeme...takže zatnout zuby,ruce a vytrvat...já bych i pochopila,že bude mít bordel u u sebe,kde bude odděleně žít,ale společné prostory,neexistuje...jak si to teď nastavíte,tak to budete mít
kluk měl asi v 17-18letech období,kdy nechtěl jít po SŠ na VŠ,tak jsme mu s manželem řekli,že je to jeho věc,ale ať počítá,že od odmaturování ihned bez prodlení bude mít práci,neexistuje,že by den byl bez práce,pokud bude chtít zůstat doma,a samozřejmě,že bude řádně přispívat na domácnost,podílet se na úklidu domu,prostě sice bude bydlet u nás,ale bude žít sám za sebe,se vším všudy..a jestli ne,tak maže z domu...a on mě dobře zná a ví,že bych to dodržela....na měsíc jsem ho v létě nahnala na brigádu,ať si teda vyzkouší,jaké to je chodit do práce,když už nechce studovat dál a od té doby jak si aktivně vyhledával VŠ a už ani nepípl,že po SŠ končí...tím chci říct jen jediné,právě proto,že jsou to naše milované děti,tak se s nima v určitých životních etapách člověk nesmí moc mazat,jinak se pak nelze divit tomu,co kolikrát člověk vidí kolem sebe,jak pak mladí dopadnou...
@marecek4 Já bych syna vypakovala. 🙂 Ne nějak hnusně, ale až si najde práci, ať si zařídí spolubydlení. Bude to dobré pro tebe, pro něho i pro jeho budoucí přítelkyně. Já se odstěhovala od rodičů taky ve 20 a jak jsem se rychle osamostatnila. 😎 Popravdě moc nefandím tady tomu trendu mamahotelu až pomalu do 30 let. Ti chlapi pak za nic moc nestojí.
Já se hlásím. Jsem vyléčený bordelář!!!! A hlídám se do teď, abych tomu znovu nepropadla 😀 Uklízení = to je především učení pracovních návyků.
hádky, brek, pláč, výčitky ....... nic na mě nepomáhalo jen na chvíli 😀
Myslím, že důležitá je především motivace a pravidelné opakování rituálů. Proč by měl tvůj syn uklízet ? To chceš přece ty ale né on. On nevidí jediné pozitivum v uklízení - jen promarněný čas a spousta dřiny. Možna se ti nevědomě staví do opozice - ty jsi ten kdo mu říká co má dělat. Zkus ho motivovat na pozitiva. Čím by mu ten uklid prospěl ? Co to přinese mu? Pomoz mu učit se uklzet.
Uklízení- přispívá k lepšímu sebevědomí a dobrému pocitu ze sebe. Má to i psychologický podtext – uklízením si vyčistíš myšlenky v hlavě, tím že to udělají ruce, udělá to i hlava.
Postupně a pomalu si vytvořit uklízecí rituál, každodenní, týdenní měsíční .....
Motivuj ho, co to přinese pro měj dobrého?
INSPIRUJ SE: https://www.stream.cz/restart-zivota/10004927-j...
Lenošením a nečinností k lepšímu rodičovství - 🙂)))
http://www.palmknihy.cz/elektronicke-knihy/liny...
však píšu, že jen ... přispívá k lepšímu sebevědomí a né dělá z člověka super sebevědomou hvězdu 🙂 jak jsem psala, uklízení = pracovní návyk. Jen střípek do mozaiky 🙂
@marecek4 Tak až přijdeš na nějakou zaručenou metodu,tak mi ji napiš 🙂 .Žádný univerzální návod neexistuje.Každé dítě reaguje jinak a jinak se na něj musí. Oba naši starší synové jsou bordeláři.Na staršího jsem šlapala a když nebyl doma,tak za něj uklízela.Blbost,jasně,ale nebyla na něj páka.Jen když mu přišla slečna,tak se do toho dal.Před rokem se odstěhoval do zahraničí.Stará se tam se vším všudy sám o sebe 🙂 .Mladšímu jen úklid připomínám a chystám mu na to potřebné věci/lux,hadry,saponáty/.Jak to bude mít ve svém pokoji ani neřeším,nechodím mu tam.Koupelnu,kterou má pro sebe ale uklízet musí.

@marecek4 ja bych mu bordel v pokoji nechala, je to jeho boj. Promluvila bych si s nim o pomoci co se tyka spoecne domacnosti, jakoze ja ti budu varit, ale ty mi pomuzes udelat vbeci okolo,tzn vytridis brambory, umyjes nadobi atd. Chces? Nechces? Ok, ale kdyz se nebudes podilet, prestavam ti varit, prat tvoje prádlo atd. A hlavne byt dusledna. Mam 20tileteho nevl. bratra, se kterym jeho mati podobne bojuje a on sam mi rekl,ue jak se matka vyrve, tak to stejne za neho udela. Takze ja bych nervbala, ale proste mu prestala varit.