icon

Babička a dědeček dítěti nic nedají

jasnenka1979
19. zář 2014

ahoj holky, chcem sa podelit o svoju frustraciu a viem, ze mnohe z vas mi napisu, ze mam byt rada a nestazovat sa, ale aj tak. Mame 21 mesacnu dcerku, zatial prvu, moj priatel je tiez jedinacik. Ja som z SK, byvame v Cechach blizko rodiny jeho rodicov. Normalne sa na nich nemozem stazovat, ked potrebujem, tak malu pohlidaju bez problemov. Ale to je vsetko, co pre nu spravia. Mame velku hypoteku, maly byt, a kedze zarabam viac ako priatel, vraciam sa skor do prace a on pojde na matersku. S peniazmi vychadzame tak tak, kazdopadne velke vydaje su sunar, plenky a skratka vsetko okolo dietata. Co mi je luto, ze babicka s dedeckom, ktori maju iba jedineho syna a jedine vnuca, tej malej nic nekupia. Na narodeniny jej kupili lego duplo za 300, moja mama vdova dala malej 200 euro. Od narodenin skoro pred rokom jej nekupili ziadnu hracku, absolutne nic. Dokonca raz som kupovala zlacnene pleny a nechala vyzdvihnut dedecka, tak ten potom priatelovi pripominal, ze mu este za ne dlzi, aby zaplatil. Pritom to nie su ziadne socialne pripady, byt v osobnom vlastnictve, takze platia iba energie, chodia x krat na dovolenky pocas roka do Krkonos, raz do roka na SriLanku, do Thajska, deda furt chodi hrat golf. Je mi to strasne luto, ze ich ani nenapadne spytat sa, ci nieco nepotrebujeme. TEraz, ked sa vraciam do prace, tak si potrebujem kupit nejake normalne oblecenie, takze dalsie vydaje naviac, kupovali sme tiez viac plen a sunaru, takze teraz som fakt financne vycerpana. A to este chcem malej kupit nejaku kombinezku na zimu, ale uz fakt nemam z coho. Priatel vela nezaraba a nema ziadne uspory. Rodicia mu ani nic nenasporili. Je to normalne? Je mi z toho smutno, a mam z toho aj v sebe taku vnutornu zlost. Moja mama vdova nam vzdy nieco da a skratka u nas je zvykom sa podelit. Vobec tuto familiu nechapem.

Strana
z3
elvira
19. zář 2014

@jasnenka1979 - ale však jsem psala, že to chápu - ale prostě s tím nic nenaděláš, tak nezbývá, než to přijmout...
A ty jim vezeš něco pro ně, když k nim vezeš malou na hlídání? Nebo třeba u nich jí atd?
Mě trošku zarazilo, žes uvedla, že jí při nějaké příležitosti koupili lego za 300,- - proč je ta cena tak důležitá? Jakože by mohli dát víc? Dvouletému děcku je ještě cena jedno, buď ho to baví a líbí se, nebo ne - a může to být hračka třeba za deset tisíc.

pipistrelli
19. zář 2014

@ivuska04 Tak to bylo od tebe hodne skaredy,to neni o tom,ze ona je nuti aby neco kupovali,nepise,ze nema z ceho zivit dite i kdyz uz mele z posledniho,ale rict,ze kdyz nemas na to,tak si dite neporizuj je hodne osklivy,jde z tebe hodne zlosti a nesouhlasim s tebou....Jasne,ze neni jejich povinnost neco kupovat ,ale jde o dobrou vuli,proboha ja si nevim ani predstavit,ze bych jezdila na dovoleny,ale i kdybych nejezdila,ale mela bych jenom jedno vnouce a nic bych ji nekoupila?vzdyt to neni normalni,aspon pro mne ne..pisatelke je to jen lito,tak chtela slyset vase nazory a ne abyste se do ni navazeli...je to dost blby,ze se ani nezeptaji ci neco potrebuje,nekoupili obcas nejakou hracku,no mne by to bylo hrozne lito a asi,ne urcite bych jim to i rekla

elllenka
19. zář 2014

Ahoj, podle mě není povinností dávat něco vnoučeti. Když dají tak fajn, když né tak né. Také by mohli oni očekávat, že jim něco dáte vy ...

somalicats
19. zář 2014

@jasnenka1979 Tobě jde o princip? Já teda nevím, ale primárně si prarodiče mají budovat vztah s vnoučaty. Jestli jim za celou dobu nedají jediný dárek a nebudou se o ně zajímat, myslíš, že jim to ta vnoučata jednou nevrátí svým nezájmem? A naopak - třeba i bez dárku, ale vezmou je, až budou větší, s sebou do těch Krkonoš nebo na jiný výlet - myslíš, že to je málo?

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

@hojda. Tak to vaaaazne ich pumpnut nechcem🙂)) Nic si od nich nepozicivame, nepytame peniaze. Fakt tu ide o tu drobnost pre dceru. A zas tak casto ju im hlidat nenechavam, iba v pripadoch, ked nemam inu moznost.

hojda
19. zář 2014

@somalicats To určitě není, já bych třeba brala hlídání místo dárků hned, ale mám smůlu, v tomhle tedy 😀 . Je vidět, že všichni chceme jen to nejlepší, hlavně pro svoje děti 😉 .

tak2014
19. zář 2014

@jasnenka1979 vám jde o princip,ale argumentujete,že dali lego místo peněz...zvláštní

nadja73
19. zář 2014

@jasnenka1979 vim velmi dobre, co jsi svym prispeckem chtela napsat. Ano, nechces po nich, aby vas zivili. Ano, nikde neni psano, ze prarodice MUSI davat darky nebo musi obcas pohlidat. Ne, nemusi. Ale kdyz to udelaji, tak je to prirozene a davaji tim na vedomi, ze sve vnouce miluji a chteji byt s nim. Je jasne, ze je neocenitelne ve vasem pripade, kdyz pohlidaji, kdykoliv si reknete, ale to, ze nekoupi male darek jen tak, je smutny, at si kazdy mysli, co chce. Pokud by chteli, ale nevi, co koupit, tak se zeptaji, ale oni evidentne ani nechteji, ani neciti, ze by vam tim udelali radost. Ale napad sednout si a treba oklikou na to privest rec, by nebylo marne. Treba jen rict, ze byste chteli male koupit urcitou vec, ale musite pockat do vyplaty,.........pokud by ani tohle nepochopili, tak se opravdu budes muset smirit s tim, ze mala od nich moc hracek na pamatku mit nebude.
Povinnost to neni, ale milujici prarodice proste darky svym vnoucatum davaji a neni to vubec o penezich.

terry1512
19. zář 2014

@jasnenka1979 Tak já teda chápu že je ti ztoho smutno. ☹ Naše malá je první a jediné vnouče a i kdýž tchánovci nemají povinnost nic platit ani kupovat tak samy chodí a ptaj se co můžou donést.třeba posledně nám zaplatily plavání s Julinkou.Tchýně pořád nosí nějaký oblečky (ma vkus) takže jsou fakt všechny pěkný. 🙂
A odpověď že sis neměla pořizovat dítě je teda totálně mimo.Povinnost sice nemaj,ale je to přece jen jejich vnouče tak by mohly.
Moje babička s dědou nám se segrou nikdy nic nekoupily,nehlídaly ani na výlet nás třeba nevzaly a ty vztahy taky podle toho vypadají.Jsou prostě na bodu mrazu.

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

Ach jo, nechce sa mi tu vyhranovat proti urcitym nazorom a budit v sebe zlost voci niektorym pisatelkam. Kto chcel, pochopil ako som to myslela. Nie sme uplne socky, tento mesiac je to fakt natesno, ked nieco upeciem, poslem to priatelovym rodicom, na vianoce si vsetci kupujeme darky... Mne tu ide o ich jedine vnuca, ktore by sa urcite obcas potesilo malickosti.

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

@tak2014 iba uvazdam pre porovnanie, co dala moja mama-vdova a co dali babka+dedko z druhej strany. Od mamky som ani nechcela tolko penazi prijmut, pretoze je skratka sama. Ale nechcela to naspat.

celaskon87
19. zář 2014

Já se musím zakladatelky diskuze taky zastat. Není povinnost prarodičů finančně dítě sponzorovat, ale myslím, že od toho prarodiče jsou, aby občas rozmazlovali. Já dítě zatím pouze čekám, ze strany mých rodičů vidím maximální ochotu, nadšení, také drobné dárečky (např. nějaká kosmetika pro miminko), zatímco z druhé strany zatím nic...

sudina
19. zář 2014

Me by to taky mrzelo vuci male a prijde mi to divny. Nasi i pritelovi rodice radost v podobe nejakych blbin vnoucatum dopravaji.... je to od nich proste takovy gesto, ze na ne mysli..... uplne chapu zakladatelku. Prijdou mi uplne trapne dulezite komenttare typu, ze to neni jejich povinnost.. bla bla bla. To je jasne, ze to neni jejich povinnost,a prave proto by bylo pekne sem tam malou necim potesit...

marton
19. zář 2014

@jasnenka1979 Úplně tě chápu a jsem alergická na řeči..uvědom si,že prarodiče nejsou povinni financovat,hlídat atd. A ani nemám pocit,že by tvůj příspěvek vyzněl,jako že je chceš pumpnout 😒 .Prostě to je člověku líto.Za jedno nejste v dobré finanční situaci a malá pomoc by bodla a za druhé/to mluvím i z vlastní zkušenosti/ to je člověku líto. Radu nemám.Osobně jsem na tom s moji maminkou jako HOJDA,se stranou manžela trochu jako ty.U prvního syna mi to bylo strašně líto,teď u dvojčat už se nad tím umím povznést.Zkus to taky,stejně to totiž nejvíc žere jen tebe a to si nedělej 🙂 .

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

@nadja73 dakujem Nadja, ze chapes. co som tym vsetkym chcela povedat. Nie som ziadna jezibaba, len mi je z toho celeho tak akosi smutno.

karlajasmine
19. zář 2014

@jasnenka1979 Daleko lepsi darek od prarodicu je hlidani... to je k nezaplaceni. Vazne bys byla radeji, kdyby ti kupovali tunu zbytecnosti pro dite, a hracky, ktere by se casem akorat valely v koute? Myslim, ze to resis zbytecne 🙂

elvira
19. zář 2014

@jasnenka1979 - já tě opravdu v principu chápu - moji tcháni mají taky jediné - a dost možná poslední - vnouče... A nic - nula - tím nula myslím i kontakt s malým, hlídání, telefon, zájem, materiálně si netroufám ani zmínit, že by něco mohli...
Prostě si řekni, že by sice mohli, ale nechtějí. Pokud to jinak s malou funguje, tak buď ráda. Psalas, že hlídají, až když není zbytí - ale ani to není samozřejmé...
Já jsem se zmínila o zavřené školce přes prázdniny a tchýně mi řekla, že chodí do práce... 😀
Prostě jsou lidi na tom hůř, ty nejsi na tom bůhvíjak dobře, ale ani zle, máš zdravé dítě, hodného muže a prarodiče, kteří pohlídají, když ti hoří koudel u zadku...co bych za to dala. 🙂

marton
19. zář 2014

@nadja73 líp to napsat nešlo 🙂 .

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

@marton dik, pohladila si mi dusu🙂 Ja viem, ze s tym nic neurobim, budem sa s tym musiet zmierit. Len skratka, som inak vychovana a v mojej rodine to mame nastavene inak. Preto je pre mna nepochopitelne....

nadja73
19. zář 2014

@jasnenka1979 kdo chce, pochopi, kod nechce, nepochopi 😉 mimochodem, to, ze si po dvou letech koupis do zamestnani nove obleceni, je naprosto v poradku. Kazda, ktera se vraci do prace, chce a musi vypadat dobre a neverim tomu, ze bys pro sebe koupila obleceni na ukor male.

somalicats
19. zář 2014

@jasnenka1979 Ale o tom porovnávání, co kdo dal, to právě vůbec není. Primárně je to o zájmu prarodičů o vnouče. Pokud se zajímají, pohlídají, tak to je to super. Kupovat každou chvíli nějakou blbinu, jen aby něco dali - no, tohle jsem zažila u své starší, kdy se obě sady prarodičů pomalu předháněly s nošením dárků, a za chvíli jsme měli doma takovou horu zbytečností, že jsem to musela utnout.

Čím jsem starší, tím víc ocením spíš to, že mi děti pohlídají, vezmou na výlet a podobně.

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

@jamia 🙂))) konecne som sa zasmiala. Ty jo, na tom fore to je obcas teda riadny ficak!

nadja73
19. zář 2014

@marton 😉

martaska78
19. zář 2014

Ahojky a nemyslíš si, že třeba vnoučátku někde spoří na školu nebo na budoucnost? Třeba se jim teď zdá, že by jste se měli jako rodiče postarat vy a jemu to dají až bude větší a opravdu bude potebovat. Píšeš, že nemají nouzi, tak je to možná takhle. Hlavně, že ti pohlídají a dítě i vás mají rádi, peníze nejsou všechno 🙂

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

@nadja73 no celu rodicovsku som prechodila v jednych botaskach, kedze na behanie s kocarem je to to najlepsie. Kedze pracujem v office, tak tam samozrejme v botaskach nemozem. A bohuzial, som aj trosku pribrala v bokoch, ale to by som tu asi radsej pisat nemala, lebo sa rozbehne diskuse, preco radsej neschudnem🙂

hojda
19. zář 2014

@martaska78 Myslím, že o tom by se nějak zmínili. Nepřijde mi logické, že by někdo něco spořil vnoučeti a neřekl o tom jeho rodičům.

carmenz
19. zář 2014

Panebože už jsem měla chvíli pocit, že tu zakladatelka napsala, že potřebuje od tchánovců prachy na drogy nebo co 😀 @nadja73 úplně se vším sohlasím a zcela upřímně uznávám: asi bych se fakt divila, kdyby se naši nesnažili mi pomoci (hlídáním nebo sem tam finančně), až budu mít malé,pokud budou moct.

elvira
19. zář 2014

@jasnenka1979 - a proč radši nezhubneš? 😀
Mě trochu připadá, že si vybíráš jen to, co chceš slyšet - ale potom není nejlepší nápad psát na veřejné forum, ale vykecat se kámošce. 🙂

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

@somalicats neviem posudit, lebo som od nich hromadu darku nezazila🙂 Mozno by to bol dalsi extrem. Ale aj toto co mam ja je extrem.

jasnenka1979
autor
19. zář 2014

@elvira presne to som cakala;)

Strana
z3